Jump to content

Математическа досетливост

mireto

Препоръчан пост

Мисля, че правилния въпрос е: „Вие от Венера ли сте?” – марсианските мъже и венерианските жени винаги казват истината; марсианските жени и венерианските мъже винаги лъжат., т.е.ако отговорът е „Да”, то това означава, че са мъже; ако отговорът е „Не” – жени са. До същия извод може да се стигне и ако се зададе въпроса: „Вие от Марс ли сте?”
Сподели другаде

• Отговори 577
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Мисля, че правилния въпрос е: „Вие от Венера ли сте?” – марсианските мъже и венерианските жени винаги казват истината; марсианските жени и венерианските мъже винаги лъжат., т.е.ако отговорът е „Да”, то това означава, че са мъже; ако отговорът е „Не” – жени са. До същия извод може да се стигне и ако се зададе въпроса: „Вие от Марс ли сте?”

Извинявам се, но нещо не схванах. Нали венерианските жени винаги казват истината? Тогава на въпроса „Вие от Венера ли сте?" Венерианската жена трябва да отговори-"Да". Нещо не е правилен този отговор. По-скоро трябва да е обратно. Ако отговора е „Да" са жени, а ако е НЕ са мъже. Предполагам, че ares85ares разсъжзава правилно, но просто се е объркала при написването на отговора. Той би бил правилен, ако въпроса беше "Вие от Марс ли сте?" Само тогава мъжете ще кажат"да", а жените"Не" Лично аз не се сетих за въпроса, който трябва да се зададе за да се познае пола. При вече подсказана идея, после е лено. За това моите адмирации за разсъжденията във вярната посока :thumbsup:

Сподели другаде

Извинявам се, но нещо не схванах. Нали венерианските жени винаги казват истината? Тогава на въпроса „Вие от Венера ли сте?" Венерианската жена трябва да отговори-"Да". Нещо не е правилен този отговор. По-скоро трябва да е обратно. Ако отговора е „Да" са жени, а ако е НЕ са мъже. Предполагам, че ares85ares разсъжзава правилно, но просто се е объркала при написването на отговора. Той би бил правилен, ако въпроса беше "Вие от Марс ли сте?" Само тогава мъжете ще кажат"да", а жените"Не" Лично аз не се сетих за въпроса, който трябва да се зададе за да се познае пола. При вече подсказана идея, после е лено. За това моите адмирации за разсъжденията във вярната посока :thumbsup:

Да, объркала съм се - ако на въпроса „Вие от Венера ли сте?" се отговори с "Да", то това са жени (венерианската жена казва да - истината, а марсианската казва да - лъжа). Ако се отговори с "Не" - мъже са (венерианския мъж казва не - лъжа; марсианския мъж казва не - истина). Съжалявам, но преди малко май се оплетох при писането.

Справедливо е antishoC да зададе следващата задачка.

Сподели другаде

И аз съм го прочел грешно в бързината. Признавам за грешката си. Благодаря на antishoC, че ни поправи и както каза ares85ares, нека той/тя зададе следващата загадка.
Сподели другаде

Не съм на мнение, че аз трябва да дам новата задачка, ама карай....

Разстояниеето м/у градовете А и Б е 560км. В 9 часа сутринта от град А към град Б тръгва влак със скорост 90км/ч. В 11:30 от град Б към град А тръгва друг влак със скорост 115км/ч. При срещата на двата влака, кой от тях ще е по-близо до град А ?

Сподели другаде

Аз сметах 1 мин. на ум и се усетих, че правя глупости и написах отговора.

Една загадка, която видях от предаването "Минута е много". Тези, които са гледали броя, не се обаждайте... ако доста време не се познае тогава ;д

На въпроса колко ученици има древногръцкия математик

Питагор отговорил така:

„Половината от моите ученици изучават математика, 1/4 изучават природознание, 1/7 прекарват времето си в размишление, останалите са 3 жени.”

Колко са учениците на Питагор?

Сподели другаде

Тази задачка може да се реши по няколко начина:

1) Съставя се уравнението:

1/2х + 1/4х + 1/7х + 3 = х

2) Друг начин е да да се сетим, че ако махнем половинката и четвъртинката остава една четвъртинка, в която се сместват едната седма и трите жени, след което си правим по-просто уравнение:

1/7*х+3=1/4*х

3) Най-лесно е да се реши като си представим цялото и частите, но това няма да го обяснявам, за да не се оплета както при една предходна задачка.

При всички случаи се получава, че учениците на Питагор са 28.

Сподели другаде

Изчезнаха последните две мнения от темата – едното беше на IVAN, койно казва, че решението на предходната задача е вярно, а другото беше моето с новата загадка. Предполагам, че това се дължи на смяна визията на форума и затова ще напиша загадката отново.

Симеон със своя син и Иван със своя син отишли на лов. Броят на уловения дивеч на Симеон окончава на цифрата 2, на уловения дивеч от сина му - на цифрата 3, на уловения дивеч от Иван - също на 3, а на уловения от сина на Иван - на 4. Общият брой на дивеча, който те уловили, е квадрат на естествено число. Как се казва синът на Симеон?

Сподели другаде

Жокер: Понеже сумата от последните цифри 2 + 3 + 3 + 4 = 12 завършва на 2, а не съществува квадрат на естествено число, окончаващ на 2, ясно е че става дума не за четирима, а за трима души ( 2 + 3 + 4 = 9).
Сподели другаде

Хъх...задачката е много лесна-споменават се две имена-Симеон и Иван.Пита се кой е синът на Симеон-би трябвало да е Иван.По-скоро логическа, отколкото математическа задача. :blush:
Сподели другаде