ares85ares Публикувано Септември 21, 2009 Report Share Публикувано Септември 21, 2009 Мисля, че правилния въпрос е: „Вие от Венера ли сте?” – марсианските мъже и венерианските жени винаги казват истината; марсианските жени и венерианските мъже винаги лъжат., т.е.ако отговорът е „Да”, то това означава, че са мъже; ако отговорът е „Не” – жени са. До същия извод може да се стигне и ако се зададе въпроса: „Вие от Марс ли сте?” Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Септември 21, 2009 Report Share Публикувано Септември 21, 2009 Правилни разсъждения! Твой ред е. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Септември 21, 2009 Report Share Публикувано Септември 21, 2009 Мисля, че правилния въпрос е: „Вие от Венера ли сте?” – марсианските мъже и венерианските жени винаги казват истината; марсианските жени и венерианските мъже винаги лъжат., т.е.ако отговорът е „Да”, то това означава, че са мъже; ако отговорът е „Не” – жени са. До същия извод може да се стигне и ако се зададе въпроса: „Вие от Марс ли сте?” Извинявам се, но нещо не схванах. Нали венерианските жени винаги казват истината? Тогава на въпроса „Вие от Венера ли сте?" Венерианската жена трябва да отговори-"Да". Нещо не е правилен този отговор. По-скоро трябва да е обратно. Ако отговора е „Да" са жени, а ако е НЕ са мъже. Предполагам, че ares85ares разсъжзава правилно, но просто се е объркала при написването на отговора. Той би бил правилен, ако въпроса беше "Вие от Марс ли сте?" Само тогава мъжете ще кажат"да", а жените"Не" Лично аз не се сетих за въпроса, който трябва да се зададе за да се познае пола. При вече подсказана идея, после е лено. За това моите адмирации за разсъжденията във вярната посока Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ares85ares Публикувано Септември 21, 2009 Report Share Публикувано Септември 21, 2009 Извинявам се, но нещо не схванах. Нали венерианските жени винаги казват истината? Тогава на въпроса „Вие от Венера ли сте?" Венерианската жена трябва да отговори-"Да". Нещо не е правилен този отговор. По-скоро трябва да е обратно. Ако отговора е „Да" са жени, а ако е НЕ са мъже. Предполагам, че ares85ares разсъжзава правилно, но просто се е объркала при написването на отговора. Той би бил правилен, ако въпроса беше "Вие от Марс ли сте?" Само тогава мъжете ще кажат"да", а жените"Не" Лично аз не се сетих за въпроса, който трябва да се зададе за да се познае пола. При вече подсказана идея, после е лено. За това моите адмирации за разсъжденията във вярната посока Да, объркала съм се - ако на въпроса „Вие от Венера ли сте?" се отговори с "Да", то това са жени (венерианската жена казва да - истината, а марсианската казва да - лъжа). Ако се отговори с "Не" - мъже са (венерианския мъж казва не - лъжа; марсианския мъж казва не - истина). Съжалявам, но преди малко май се оплетох при писането. Справедливо е antishoC да зададе следващата задачка. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stambet0 Публикувано Септември 21, 2009 Report Share Публикувано Септември 21, 2009 И аз съм го прочел грешно в бързината. Признавам за грешката си. Благодаря на antishoC, че ни поправи и както каза ares85ares, нека той/тя зададе следващата загадка. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Септември 22, 2009 Report Share Публикувано Септември 22, 2009 Не съм на мнение, че аз трябва да дам новата задачка, ама карай.... Разстояниеето м/у градовете А и Б е 560км. В 9 часа сутринта от град А към град Б тръгва влак със скорост 90км/ч. В 11:30 от град Б към град А тръгва друг влак със скорост 115км/ч. При срещата на двата влака, кой от тях ще е по-близо до град А ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Септември 22, 2009 Report Share Публикувано Септември 22, 2009 За малко да се объркам ;д Те като се срещнат, ще са на едно място и ще са на еднакво разстояние от град А. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Септември 22, 2009 Report Share Публикувано Септември 22, 2009 Ииийй, очаквах да се започнат едни изчисления сега,а то за минути я разгадахте тази задачка!Айде давай, мъчи ни... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
IVAN Публикувано Септември 23, 2009 Report Share Публикувано Септември 23, 2009 Аз сметах 1 мин. на ум и се усетих, че правя глупости и написах отговора. Една загадка, която видях от предаването "Минута е много". Тези, които са гледали броя, не се обаждайте... ако доста време не се познае тогава ;д На въпроса колко ученици има древногръцкия математикПитагор отговорил така:„Половината от моите ученици изучават математика, 1/4 изучават природознание, 1/7 прекарват времето си в размишление, останалите са 3 жени.”Колко са учениците на Питагор? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ares85ares Публикувано Септември 24, 2009 Report Share Публикувано Септември 24, 2009 Тази задачка може да се реши по няколко начина: 1) Съставя се уравнението: 1/2х + 1/4х + 1/7х + 3 = х 2) Друг начин е да да се сетим, че ако махнем половинката и четвъртинката остава една четвъртинка, в която се сместват едната седма и трите жени, след което си правим по-просто уравнение:1/7*х+3=1/4*х 3) Най-лесно е да се реши като си представим цялото и частите, но това няма да го обяснявам, за да не се оплета както при една предходна задачка. При всички случаи се получава, че учениците на Питагор са 28. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ares85ares Публикувано Септември 26, 2009 Report Share Публикувано Септември 26, 2009 Изчезнаха последните две мнения от темата – едното беше на IVAN, койно казва, че решението на предходната задача е вярно, а другото беше моето с новата загадка. Предполагам, че това се дължи на смяна визията на форума и затова ще напиша загадката отново. Симеон със своя син и Иван със своя син отишли на лов. Броят на уловения дивеч на Симеон окончава на цифрата 2, на уловения дивеч от сина му - на цифрата 3, на уловения дивеч от Иван - също на 3, а на уловения от сина на Иван - на 4. Общият брой на дивеча, който те уловили, е квадрат на естествено число. Как се казва синът на Симеон? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ares85ares Публикувано Септември 28, 2009 Report Share Публикувано Септември 28, 2009 Жокер: Понеже сумата от последните цифри 2 + 3 + 3 + 4 = 12 завършва на 2, а не съществува квадрат на естествено число, окончаващ на 2, ясно е че става дума не за четирима, а за трима души ( 2 + 3 + 4 = 9). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
itzo1994 Публикувано Септември 28, 2009 Report Share Публикувано Септември 28, 2009 Хъх...задачката е много лесна-споменават се две имена-Симеон и Иван.Пита се кой е синът на Симеон-би трябвало да е Иван.По-скоро логическа, отколкото математическа задача. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
antishoC Публикувано Септември 28, 2009 Report Share Публикувано Септември 28, 2009 (Редактиран) Иван!Синът на Симеон е Иван и е едновременно баща на третия лвец. Изпревариха ме Редактиран Септември 28, 2009 от antishoC Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
itzo1994 Публикувано Септември 28, 2009 Report Share Публикувано Септември 28, 2009 Нека antishoC пусне нова задача, аз не се сещам в момента (ако нашите отговори са вярни де ) Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост