stennnly Публикувано Юни 25, 2009 Report Share Публикувано Юни 25, 2009 Привет отново! Знам че е лесно,но немога да я напасна формулата за следния случай - искам да ми извършва съответната фукнкция в определена клетка(събиране,изваждане и др) само и единствено ако в определена друга клетка напиша дата? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Юни 25, 2009 Report Share Публикувано Юни 25, 2009 Привет отново! Знам че е лесно,но немога да я напасна формулата за следния случай - искам да ми извършва съответната фукнкция в определена клетка(събиране,изваждане и др) само и единствено ако в определена друга клетка напиша дата? Здравей stennnly! Мога да ти предложа едно решение на твоя проблем. За целта прикачвам едно файлче. Аз съм с Ексел 2003, но предполагам идеята може да се осъшестви и в 2007. Та, в примерчето, клатка А1 я обявяваш от тип "date", в клетки А3:А6 си записваш някакви числа. В клетка А7 искаме да се изписва сумата от клетки А3: А6, ако в клетка А1 е въведена дата във формат, който си избрал при обявяването на типа на клетката: 25.06.2009. Ако в клетка А1 не е въведена дата, а текст или някакви числа, излиза стоп съобщение: Еnter the correct date!. Ако клетка А1 е празна, в клетка А7 пише NO. Това става така: кликваш на клетка А1 и от менюто Data избираш Validation. В отворилия се прозорец, в полето Allow избираш date; в полето Data да бъде between; в полето Start date записваш примерно 01.01.2000; в полето End date записваш примерно 31.12.2020. В дясно има квадратче и до него пише Ignore blank - в квадратчето постави тикче, ако няма. В страничката Error Alert можеш да запишеш какво да ти излиза като грешка. Това е, което ми дойде като първоначална идея. Ако има нещо неясно пиши.Primer_S.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stennnly Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 Благодаря ти за отговора - мисля че ще ми сърши работа,но ако не възразяваш за да не досаждаме на останалите да ти дообясня на лични за какво става дума в начинанието ми защото, не го обясних с всичките му подробности? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 Благодаря ти за отговора - мисля че ще ми сърши работа,но ако не възразяваш за да не досаждаме на останалите да ти дообясня на лични за какво става дума в начинанието ми защото, не го обясних с всичките му подробности? Нямам нищо против! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Юли 11, 2009 Report Share Публикувано Юли 11, 2009 Ако в една клетка имам ЕГН(единен граждански номер),може ли в друга да изписва дата на раждане?Може би макрос ще свърши работа?? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Юли 11, 2009 Report Share Публикувано Юли 11, 2009 Ако в една клетка имам ЕГН(единен граждански номер),може ли в друга да изписва дата на раждане?Може би макрос ще свърши работа??Няма нужда от макрос, можеш да използваш следната формула, при положение, че ЕГН-то е в клетка A1:=DATE(LEFT(A1;2);MID(A1;3;2);MID(A1;5;2))Резултат:http://img36.picoodle.com/img/img36/2/7/11/panevdd/f_egnm_391d82c.pngМожеш да си форматираш клетката с резултата както ти е удобно - използва се менюто Format -> Cells... -> Number -> Date. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Юли 12, 2009 Report Share Публикувано Юли 12, 2009 Mного ти благодаря panevdd!Бъди все така отзивчив!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
AliveGL Публикувано Юли 21, 2009 Report Share Публикувано Юли 21, 2009 Привет на всички, искам да Ви помоля ако някой може да ми помогни за следното: Как мога да направя падащо меню в клетка на ексел? Ще се опитам да поясня. Примерно ако имаш зададен въпрос в клетка А1 в клетка B1 да имаш право да избереш от падащо меню "Да" или "Не". Ще бъда благодарен ако някой ми каже как точно се прави това. Ще ми е много полезно тъй като често ми се налага да правя таблици в които да се избира стойност или дума от точно определени такива. Предварително благодаря на всички.Пожелавам Ви успешен ден. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
AliveGL Публикувано Юли 21, 2009 Report Share Публикувано Юли 21, 2009 Справих се с помоща на една статия в нета и стана лесно. http://dox.bg/files/dw?a=fbe8b41d7c това еодаря на всички линка на файла който направих ако някой проявява интерес. Благодаря на всичкиХубав денZa_Pesho.xlsx Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DAVIDOV Публикувано Август 9, 2009 Report Share Публикувано Август 9, 2009 Привет на всички, искам да Ви помоля ако някой може да ми помогни за следното: Как мога да направя падащо меню в клетка на ексел? Ще се опитам да поясня. Примерно ако имаш зададен въпрос в клетка А1 в клетка B1 да имаш право да избереш от падащо меню "Да" или "Не". Ще бъда благодарен ако някой ми каже как точно се прави това. Ще ми е много полезно тъй като често ми се налага да правя таблици в които да се избира стойност или дума от точно определени такива. Предварително благодаря на всички.Пожелавам Ви успешен ден.В темата е /беше/ описано как става падащото меню в excel. izida55 - добре дошла във форума. А смисъла от поста ти е? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DoNNuTcO Публикувано Август 25, 2009 Report Share Публикувано Август 25, 2009 Колеги имам следния проблем. Работя на доста шийтове в ексел ( понякога достигат над 100) и трябва да обединя информацията от всички шийтове в един. Във всеки отделен шийт на даден ред имам референция от някакъв номер и съответно бройка на дадената референция. В общия шийт трябва да направя обединение на информацията от всички шийтове и сума на отделните бройки на дадена референция. Възможно ли е това ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Август 29, 2009 Report Share Публикувано Август 29, 2009 В една таблица имам стоките по складове.Често ми се налага да сортирам, какво има във всеки склад и го правя с филтъра.Става, но бавно защото складовете са доста.Може ли автоматично да се подреждат ( напр. склад 100, 101, 306 и т.н.)? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
SURF_lady Публикувано Октомври 3, 2009 Report Share Публикувано Октомври 3, 2009 Здравейте,Става въпрос за 2007, но вероятно има начин и за 2003 да стане.Може и да го пише някъде но изчетох последните около 10-15 поста и не го намерих.Та мисълта ми и въпроса ми е:Имам в една клетка дата на прозводство на дадена стока. В друга имам годността в брой дни. В трета трябва да изчисля спрямо днешната дата и дата на производство, в зависимост дали разликата (в дни от двете дати) е по - голяма или по - малка, дали дадената стока е годна или негодна. Т.е. трябва някаква функция или някакъв начин, когато след като извадя от днескашната дата да извадя датата на производство, да ми преобразува резултата в число и да го сравнява с годността (която също е в дни).Някой има ли някаква идея как мога да го направя??На отзовалите се Благодаря много предварително Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
draco_volans Публикувано Октомври 3, 2009 Report Share Публикувано Октомври 3, 2009 Я виж дали тук няма нещо, което да ти свърши работа... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Октомври 3, 2009 Report Share Публикувано Октомври 3, 2009 Лети, Най-добре ще е да използваш формулата datedif, която съм обяснил няколко страници назад. Тъкмо тръгнах да ти пиша готовата формула и реших наистина да ти помогна, като те оставя сама да стигнеш до нея. Само ще ти подскажа, че datedif дава разлика между две дати в години или месеци, или дни. После просто трябва да сравниш разликата със срока на годност. Ако искаш се опитай да напишеш формулата и я дай тук, за да е полезна за другите. Ако все пак не успееш - пиши и ще ти дам решението. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост