Jump to content

Антивирусните програми - дискусии, мнения и съвети

Препоръчан пост

Хайде сега пък много RAM гълтала! Колко гълта? Стотина мегабайта. Нали вече всеки има по 2-4 GB RAM... И това, ако е проблем... Добре е също да си намериш ключ за професионалната версия - тя е по-добрата.

По тая логика дай и 300 мб да яде. Според мен, за това което върши един антивирус, е доста. Тук 100 мб, там още 50 мб, айде и за нещо друго още 200 мб, и за стартираните процеси още малко...то отиде. То колкото и да ми е бърза машината , ще има известно забавяне. Дори и да има свободни по това време 1.2 гб. Както казвам- за едни 1-2 секунди забавяне не е проблем, но за други е дразнещо дори и за части от секундата всяко едно забавяне. А и днес усетих на няколко пъти сериозен лаг при игра онлайн, който до вчера го нямаше. Ясно е защо. Дай да не спорим за глупости. Както казах по-горе, мен ме дразни това, че яде рам за световно. Ако може да ми препоръчаш друг БЕЗПЛАТЕН антивирус, който си ползвал и имаш наблюдение върху него, като същевременно е добър като този, но по- лек, ок. Съвети от рода-купи си още рам, не мисля че им е мястото тук. Лека вечер.

Сподели другаде

• Отговори 1k
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

По тая логика дай и 300 мб да яде. Според мен, за това което върши един антивирус, е доста. Тук 100 мб, там още 50 мб, айде и за нещо друго още 200 мб, и за стартираните процеси още малко...то отиде. То колкото и да ми е бърза машината , ще има известно забавяне. Дори и да има свободни по това време 1.2 гб. Както казвам- за едни 1-2 секунди забавяне не е проблем, но за други е дразнещо дори и за части от секундата всяко едно забавяне. А и днес усетих на няколко пъти сериозен лаг при игра онлайн, който до вчера го нямаше. Ясно е защо. Дай да не спорим за глупости. Както казах по-горе, мен ме дразни това, че яде рам за световно. Ако може да ми препоръчаш друг БЕЗПЛАТЕН антивирус, който си ползвал и имаш наблюдение върху него, като същевременно е добър като този, но по- лек, ок. Съвети от рода-купи си още рам, не мисля че им е мястото тук. Лека вечер.

Освен AVG... Угодия няма! "...ту му млякото горещо, ту пък друго нещо." :bang:

Сподели другаде

Колко памет ви заема аваст? При мен 5-те процеса, според таск менажера , заемат почти 90 мб на моменти. Много ми се виждат. И колкото и да се казва, че таск менажера не дава точна информация, на мен ми се вижда напълно точна. Все пак memory usage си е точно заета памет.

Mem Usage в Task Manager показва колко виртуални страници на програмата се намират в RAM паметта. Може да са много, може да са малко. Тази стойност не се определя от програмата. Тя се определя от операционната система, тя е тази, която регулира коя програма кога и какви страници да има в паметта. Самите програми нямат контрол върху това. За капак на това стойностите на Mem Usage винаги могат да се променят. Понеже това е заемана RAM памет, а тя е публично достъпна за всички приложения, операционната система винаги може да ореже някой процес от памет, за да даде на друг, който има нужда повече от нея.

Така че тази стойност на практика не е особено показателна. Ако искаш да получиш по-точни стойности, но държиш да ползваш Task Manager по някакви причини, добави колонка VM Size. Тя е равносилна на колонката Private Bytes в Process Explorer. Това е количеството RAM памет, което процесът е поискал за себе си. Разбира се не винаги го получава, но толкова е заявил, че му трябват. Може да не получи пълното пространство в RAM-та, но това е общото количество памет, която процесът си е поискал и окупирал и си принадлежи на него и само на него, докато, както вече казах, стойностите в Mem Usage могат да се променят постоянно, ако има нужда от това.

Хайде сега пък много RAM гълтала! Колко гълта? Стотина мегабайта. Нали вече всеки има по 2-4 GB RAM... И това, ако е проблем... Добре е също да си намериш ключ за професионалната версия - тя е по-добрата.

Стотина мегабайта не са малко. Да, доста хора имат 2-4GB памет, но не са всички. Моля, не бъди типичния бългаски снобар, който си е купил мощна система и гледа с вирнат нос на всички останали, сякаш са втора ръка хора. Достатъчно такива хора има, които в един момент са били като всички останали, но след като са се оборудвали са сменили песента и от "трябва ми лека програма" са минали на "че 100-200МБ РАМ много ли са". Достатъчно такива има по принцип, особено по хардуерните ни форуми.

От една гледна точка на фона на 2-4GB памет 100MB наистина не са особено много, но не всеки има толкова памет. А и освен това всяка една програма е редно да е оптимизирана и да използва толкова ресурси, колкото са й необходими. Не мога да повярвам, че дадена програма не изменя много реалната си функционалност, но иска все повече и повече памет. Фактът, че все повече и повече хора се сдобиват с по-мощни системи, не е нито оправдание, нито причина авторите на програми да не си оптимизират програмите си. Всъщност точно това е голям проблем. Много писачи на софтуер ползват това като извинение, за да пишат неоптимизиран и неефективен код, което в общи линии ограничава производителността на системата. Хардуерът е по-бърз, но софтуерът е по-бавен, за да компенсира. Това не е реална еволюция. Еволюция е, когато нещо се развива и върви напред. В момента хардуерът върви напред, но софтуерът дърпа назад и на практика тъпчем на едно и също място.

Това, което го има в професионалната версия на avast!, но го няма в безплатната, е: разширеният/обогатеният интерфейс, PUSH обновленията, възможността за сканиране през командния ред и блокатора на скриптове.

Единствено последното може да окаже някакъв ефект върху ефективността на програмата, но малък.

Ползата от PUSH обновленията също е съмнителна, защото програмата така или иначе проверява за обновления на всеки 4 часа, което е доста приличен период. PUSH обновленията, доколкото разбирам, се задействат от сървъра на avast! веднага щом са налични. Просто не виждам реална полза от тях при положение, че до 4 часа програмата така или иначе ще ги изтегли. За 4 часа надали ще стане кой знае какво. Не че не е възможно да се случи нещо лошо, но шансовете са минимални. А и в краен случай потребителят може да промени интервала от 4 часа на нещо доста по-късо - например 1 час или 30 минути.

Сканиране от командния ред не е необходимо на един средностатистически потребител, че дори и за по-напреднали. Това е много ситуационна екстра.

Разширеният интерфейс също не е нещо критично важно за работата на програмата.

Това не са лоши добавки, но просто според мен не оправдават парите според мен.

Сподели другаде

Kaspersky заема най-малко RAM памет от всички антивирусни програми които съм ползвал,но въпреки това когато ползвам Аваст която заема 100 МВ RAM ОС е по-бърза във всяко едно отношение.От антивирусните програми единствено само Twister забавя/натоварва по-малко ОС от Аваст.
Сподели другаде

Реших да проверя и аз да видя колко RAM заема Аваст професионал. Оказа се, че петте негови процеса, които работят постоянно заемат около... 23MB RAM. Прилагам и снимки. Не знам как ги изкарахте 90MB.

post-10359-1247926587_thumb.png

post-10359-1247926594_thumb.png

post-10359-1247926600_thumb.png

Сподели другаде

За амнайсти път казвам, че тези стойности хич не са показателни. Колко още пъти трябва да го повторя?

Нали обвинявате програмата, че много памет заемала...

Сподели другаде

Nazikov, не разбирам защо се правиш на луд. След като я ползваш, много добре знаеш, че тези стойности варират през деня и не винаги са еднакви. Чакаш да покаже минималните си стойности за да пратиш шот ли? Ето ти шот и от мен http://www.pic-bg.net/files/5qvawi7dj6q35fgzra9df22rxtws0ndy9ssz793l_thumb.jpg .Определено бях доволен от аваст като я ползвах преди време. Не случайно ми е пръв избор след авира, с която нямаше как да остана. Писал съм защо.

edit: днес определено не яде много, за разлика от вчера.Вчера стойностите бяха на моменти умопомрачителни. За лага в call of duty4 няма да говоря, който беше доста сериозен. Опитвам се да разбера защо се получава така на моменти.За сега ще остана с нея, тъй като не виждам друга безплатна алтернатива.И не знам защо упорито продължаваш да даваш шотове и коментари за платената версия, след като аз говоря за безплатната. По - горе друг потребител също каза, че му заема доста памет...мисля че беше 150 мб.

Сподели другаде

Nazikov, не разбирам защо се правиш на луд. След като я ползваш, много добре знаеш, че тези стойности варират през деня и не винаги са еднакви. Чакаш да покаже минималните си стойности за да пратиш шот ли? Ето ти шот и от мен http://www.pic-bg.net/files/5qvawi7dj6q35fgzra9df22rxtws0ndy9ssz793l_thumb.jpg .Определено бях доволен от аваст като я ползвах преди време. Не случайно ми е пръв избор след авира, с която нямаше как да остана. Писал съм защо.

edit: днес определено не яде много, за разлика от вчера.Вчера стойностите бяха на моменти умопомрачителни. За лага в call of duty4 няма да говоря, който беше доста сериозен. Опитвам се да разбера защо се получава така на моменти.За сега ще остана с нея, тъй като не виждам друга безплатна алтернатива.И не знам защо упорито продължаваш да даваш шотове и коментари за платената версия, след като аз говоря за безплатната. По - горе друг потребител също каза, че му заема доста памет...мисля че беше 150 мб.

По време на игра е възможно да ти забави в някой момент, ако аваста прави ъпдейт на вирусната база-данни и го инсталира, но ти ще видиш това (синият прозорец долу в дясно се появява и след секунди се скрива). Може пък професионалната версия да използва по-малко RAM - нищо не чакам, за да снимам. Както се вижда от снимката на моя таск-мениджър - има стартирани 44 процеса и използвана 446 MB RAM в момента. Ти имаш стартирани 29 процеса и 532 MB RAM.

Сподели другаде

При мен, когато проверява за ъпдейти през 4 час, натоварването на процесора и разходваната RAM памет, се повишават за около 5-6 секунди и по това разбирам за процедурата. Ползвам avast! Home и при нея има реално изтегляне на дефиниции веднъж на 24 часа, нищо че проверката е през 4 часа. Когато наистина се теглят и инсталират дефиниции, програмата ми съобщава със син прозорец долу вдясно за извъшеното действие. Прозорецът се задържа за ололо 10 секунди и след това изчезва, ако не цъкна върху него за повече информация. Естествено, има и звуков сигнал за успешен ъпдейт. Когато компа не е включен към нета, или има някакво затруднение с връзката, изскача червен прозорец, информиращ за неуспешен ъпдейт/проверка. В рамките на 5 минути, програмата прави още 2 опита за ъпдейт, извън регламента за 4-те часа. Това в случаите, когато първата проверка е била неуспешна. В момента и при мен разходат на реална памет е в рамките на ~50Мb, но виртуалната е 149, 212Mb. Безплатната версия на avast!, според мен е задоволително добра. И май е най-щедрата оферта за безплатен продукт, която се предлага в момента + почти пожизненият лиценз...

Edit: Настройките ми за ъпдейт са по дефолт

Сподели другаде

Интересно , днес като че се нормализира положението. На няколко пъти проверявам колко рам заема и не е като първия ден след инсталацията.Не знам...допускам , че една след друга като инсталирах avаst и outpost free, и до като стената е създавала още правилата си, да е имало някакъв лек конфликт между двете, защото точно след инсталацията им имаше известни забавяния, като кликна да отворя дадено приложение. draco_volans при теб има 3-4 пъти повече заемана виртуална памет отколкото при мен. Странно...Ти с каква защитна стена си?
Сподели другаде

draco_volans

При мен, когато проверява за ъпдейти през 4 час, натоварването на процесора и разходваната RAM памет, се повишават за около 5-6 секунди и по това разбирам за процедурата.

За да не установяваш по такива сложни процедури кога се обновява Аваст правиш следното

http://i26.tinypic.com/1zlgikl.jpg

Слагаш отметка в празното квадрадче

http://i26.tinypic.com/1ibs0g.jpg

И следващия път като дойде време за обновяване ще виждаш иконата в трея която съм оградил в червено

http://i25.tinypic.com/magwaq.jpg

Приятно ползване и не се чувствай задължен,чувствай се мноооого задължен :hesthebest: :haha:

Сподели другаде

Интересно , днес като че се нормализира положението. На няколко пъти проверявам колко рам заема и не е като първия ден след инсталацията.Не знам...допускам , че една след друга като инсталирах avаst и outpost free, и до като стената е създавала още правилата си, да е имало някакъв лек конфликт между двете, защото точно след инсталацията им имаше известни забавяния, като кликна да отворя дадено приложение. draco_volans при теб има 3-4 пъти повече заемана виртуална памет отколкото при мен. Странно...Ти с каква защитна стена си?

Outpost Free, също като теб. Сега разходът на виртуална памет е 70Mb. Показателите изглежда варират, както за физическата, така и за виртуалната памет.

@tanganika - Знам за тази отметка и умишлено не съм я сложил. Допълних, че настойките ми са по дефолт. Не обръщам сериозно внимание на това кога точно програмата проверява за ъпдейти. Така или иначе, когато има нещо за теглене и се изтегля, аз пак разбирам, защото avast! ми съобщава за реално изтеглените ъпдейти, а ми спестява контролните опити. Не случайно е направено така по дефолт..., не мислиш ли? Process Explorer ми е почти постоянно включен и не мисля, че е толкова сложно да сложа стрелката на мишката върху скалата в трея, за да видя кой процес точно има повишена активност. Аз лично така си педпочитам, доколкото обръщам внимание на посоченото явление.

Сподели другаде

Nikssi,дай едно линкче за сваляне на KAV WKS да я пробвам и аз,ако е нужен и активационен код за 30 дни,нека да помогна и аз на Касперски с каквото и колкото мога.
Сподели другаде