Jump to content

Статия: Качествено рипване на аудио дискове


Препоръчан пост

Обясняваш малко хаотично и неясно. Този новопоявилият се файл ли е CUE файла? Появи се след запис с Burrrn? Колко е голям?

И каква настройка не си "правила", но е бил успешен записът?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 206
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Най-добре е да програмата автоматично да избере.

 

П.С.: в тема, в която описвам как се рипва качествено аудио диск, ти питаш... как да рипваш диск. Просто гениално.

Свалих програмата Exact Audio Copy 1.0 Beta 3 инсталирах но тя е на БГ,а ти обясняваш настройките на Англ. Превеждах с Гугъл преводача и стигнах до: кликнете бутон Browse и укажете lame.exe; (нямам таккова lame.exe).После : -> най-доброто съотношение размер/качество/време за компресия (препоръчителен режим)

-V 2 --vbr-new --add-id3v2 --pad-id3v2 --ta "%a" --tt "%t" --tg "%m" --tl "%g" --ty "%y" --tn "%n" %s %d -изписва ми-въвели сте грешен таг. И най-накрая :7) маркирате желаните песни за рипване и кликате бутон "MP3" (нямам такъв бутон Мп3) Затова рипвам с Уин.Мед.Плеъра и питах за настройките и ще има ли разлика в качеството ако не е на Ауто

Link to comment
Сподели другаде

Обясненията са на английски, защото тогава версията беше различна. И все пак разликите не са големи и ръководството би трябвало да върши работа, докато не намеря време и вдъхновение да го актуализирам.

Разлика в качеството може да има, ако се избере прекалено ниска честота на дискретизация. Един аудио диск винаги е с честота на дискретизация 44100Hz, така че това е най-правилният избор от техническа гледна точка. Не виждам обаче какъв е проблемът да оставиш програмата автоматично да избира.

Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се,но само сутрин пиша ,преди работа и не съм обяснила добре.

Точно новопоявилия се файл е CUE .

Не разбирам защо не се появява веднага след изтегляне на песента,а след опит да запиша диск.

Имам папка с песни и вече два пъти правя запис и двата пъти не тръгна на аудио уредбата.

Тази сутрин опитах отново и видях,същата синя икона на този новопоявил се файл.

Изпратих го в кошчето и записах диска,макар,че програмата започна да го записва,аз стопирах процеса.

ИмгБърн си изписа,че записва CUE файл,но аз спрях програмата.

Тези указания не приложих при запис:

 

Използвайте бутона с папката и лупата в горния десен ъгъл, за да добавите желаните песни за запис, или ги провлачете. Ако желаете да добавите CD-TEXT и всичките ви песни са с попълнени етикети, изберете ред Session 1 и срещу CD-TEXT по-долу изберете Tag. Кликнете OK. Запазете CUE файла на удобно за вас място.

CUE файлът е автоматично зареден (!). Оттук насетне трябва да ви е познато - избирате устройство, което ще ползвате за запис, указвате скорост за запис и кликате бутона за начало на записа.

Link to comment
Сподели другаде

Продължавам да не разбирам всичко както трябва. С коя програма записваш диска? Ако ползваш повече от една програма, при всяка от тях ли се появява този файл? Как точно записваш диска с ImgBurn? Защо си спряла процеса?

Архивирай въпросния CUE файл, който се създава, и го прикачи към следващия си коментар.

Link to comment
Сподели другаде

Не отговори на въпроса този файл дали се появява след запис с Burrrn или с ImgBurn. Също така не отговори на въпроса защо си прекратила записа? Каква полза има от прекратяване? Защо те притеснява този CUE файл? Само на една и съща песен ли се появява? Защо не го качиш тук?
Link to comment
Сподели другаде

Появява се с Burrrn.

ImgBurn изписа съобщение за CUE файл, но го прибави към списъка, докато Burrrn не го приема.

Не бях сигурна дали след като го запише ImgBurn ще може да го прочете аудио системата и за това прекратих качването.

Но за сега си оставам с ImgBurn .

Не ме притеснява този файл,а искам да знам какво представлява всъщност.

Ще се опитам да го кача тук.

 

http://img838.imageshack.us/img838/1180/61517263.png

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Сподели другаде

Чета и не можах да дочета всичките коментари. Много история, много кеш! Искам Night Raven само да отговори, защо EAC е най-добре за копиране? За какви грешки, какви точности говори? До сега не съм виждал рипваща програма да ми даде грешка! Не съм виждал и няколко вида WAV 44.1kHz 16bit! Всичко е една константа!
Link to comment
Сподели другаде

@Zig Zag,

Мисля, че е отговорил - целта на рипващите програми е да създават най-точни копия и изглежда, че според него, EAC се справя най-добре. Не е споменал нищо за грешки, а за грешно разчитане.

Link to comment
Сподели другаде

Появява се с Burrrn.

ImgBurn изписа съобщение за CUE файл, но го прибави към списъка, докато Burrrn не го приема.

Не бях сигурна дали след като го запише ImgBurn ще може да го прочете аудио системата и за това прекратих качването.

Но за сега си оставам с ImgBurn .

Не ме притеснява този файл,а искам да знам какво представлява всъщност.

Ще се опитам да го кача тук.

Ако оставиш записа да приключи, дискът може и да не се прочете. Ако прекратиш записа, със сигурност няма да се чете. Така или иначе губиш 1 носител. Не виждам смисъл от прекъсване на записа.

Аз съм записвал някой-друг диск с Burrrn, но не помня да е създавала CUE файл. И не схващам какво общо има Burrrn с ImgBurn.

CUE файловете се използват с образи и аудио файлове и включват "инструкции" и посочва кои файлове и как да бъдат записани.

 

Чета и не можах да дочета всичките коментари. Много история, много кеш! Искам Night Raven само да отговори, защо EAC е най-добре за копиране? За какви грешки, какви точности говори? До сега не съм виждал рипваща програма да ми даде грешка! Не съм виждал и няколко вида WAV 44.1kHz 16bit! Всичко е една константа!

Леко се чудя дали има смисъл да отговарям. Струваш ми се от онези хора, които са твърдо убедени в нещо и не биха си променили мнението независимо от това какво прочетат. Т.е. струва ми се, че просто питаш ей така, колкото да си намираш работа. И все пак ще се опитам да обясня, с надеждата, че греша в предположението си.

 

Не става въпрос за това какъв краен файл се създава, а как се прочита съдържанието на даден диск. Всеки аудио диск съдържа сектори с големина от 2352 байта. Софтуерът за рипване задава команда на оптичното устройство кои сектори да бъдат прочетени. Те обаче могат не винаги да бъдат прочетени еднакво заради прах, някакво петно/зацапано място, драскотина или някакъв друг дефект. При възпроизвеждане тези проблеми се решават от съответните техники за целта. Оптичните устройства и самостоятелните CD плеъри използват методи за засичане на грешки (Error Detection Code), като например т.нар. parity bit. При натъкване на грешка (разминаване на това, което трябва да е на диска, с това, което е прочетено от устройството), се прибягва до методите за поправяне на грешки (Error Correction Code), които всъщност могат да се разделят на два вида: методи за поправяне на грешки (error correction) и методи за замаскиране на грешки (error concealment). При аудио дисковете се използват EFM (Eight-to-fourteen modulation) и Reed–Solomon кодове за поправяне на грешки в комбинация с interleaving. Ако те не дадат желаните резултати, се преминава на интерполация, което също е сам по себе си доста ефективен метод. Всички тези техники заедно правят аудио дисковете изключително устойчиви на грешки. В краен случай, когато и трите споменати техники се провалят (шансовете за което обаче са общо взето астрономически), се прибягва до просто заглушаване на звука (mute) за нужния период (обикновено частица от секундата), за да се избегне неприятния звук на пращене или пукане заради неправилното прочитане на информация.

При рипване обаче няма подобно поправяне на грешки и е важно съдържанието да е прочетено максимално точно, за да няма после доловими звукови дефекти. Exact Audio Copy има за цел да постигне максимално сигурно и точно прочитане на всички сектори на даден аудио диск. Това се постига чрез прочитане на всеки сектор толкова пъти, колкото е нужно, за да е сигурен софтуерът, че е прочетен точно както трябва. При натъкване на грешка при четене или синхронизация Exact Audio Copy ще извърши 1, 3 или 5 пъти (това зависи от настройките на програмата) по 16 прочитания в опит да получи 8 еднакви прочитания. Ако получи нужните 8 от 16, секторът се счита за правилно прочетен. Ако не ги получи, преминава към следващия сектор, но после уведомява потребителя, че на въпросната позиция е имало грешка при прочитане или позицията е подозрителна, за да може потребителят да прослуша въпросния файл за грешки. Разбира се, ако има нужда, се намалява и скоростта на въртене на диска. Освен това Exact Audio Copy е подготвена да се справя и с устройства, които кешират информация. Кеширането на информация е полезно при възпроизвеждане, но не и при рипване. По време на рипване, ако устройството получи заявка да прочете даден сектор, който се намира в кеша, устройството може въобще да не го прочете, а просто да използва кешираното копие. Така софтуерът за рипване ще получи винаги идентични прочитания за въпросния сектор. Ако при прочитането/кеширането секторът е бил прочетен правилно, то няма проблеми. Ако обаче е бил прочетен погрешно, тогава и в кеша ще има погрешно прочетено копие и софтуерът за рипване ще бъде залъган, защото ще получи нужните идентични прочитания и ще си мисли, че всичко е наред.

dBpoweramp е единственото друго приложение, което е на нивото на Exact Audio Copy и извършва максимално точно прочитане на дисковете и предоставя максимално точна информация за това кои сектори не са прочетени добре и може да има аудио дефекти. Разбира се тези две програми не са перфектни, но са определено най-добрите в това отношение. Основната разлика за крайния потребител е, че dBpoweramp струва пари, докато Exact Audio Copy е безплатна.

Други приложения за рипване използват библиотеката Cdparanoia, която не е лоша, но определено не е на нивото на гореспоменатите два продукта. Доста по-ненадеждно докладва грешки при четене. Най-известните приложения, които използват Cdparanoia, са CDex (която е в застой от много време) и fre:ac (бившата BonkEnc), но трябва да се активира, защото по подразбиране е изключена.

Easy CD-DA Extractor пък използва някаква си своя технология, която не знам точно каква е, но жестоко се съмнявам да се доближава до Exact Audio Copy и dBpoweramp.

Друго предимствно на Exact Audio Copy е, че поддържа AccurateRip. Това е база от данни с контролни суми на изключително много дискове, така че след рипване на даден диск или песен, контролната й сума може да бъде сравнена от програмата с контролната сума в базата от данни на сайта. Ако тези контролни суми съвпадат, това значи, че полученият файл е същият като файла, който са получили още много други хора по света и се счита за "перфектно копие". Ако някой не желае да ползва сигурния метод за рипване (secure mode), може да използва бързия метод (burst mode) и накрая просто да се провери с AccurateRip. Ако всичко е наред, се е спестило време по време на рипване. Ако обаче копието не съвпада с това на AccurateRip, тогава вече може да се прибегне до сигурния метод.

AccurateRip е създадена и се поддържа от Illustrate, който е авторът на dBpoweramp. Единствените две програми за рипване на дискове, които поддържат тази база от данни на този етап, са точно dBpoweramp (логично) и Exact Audio Copy.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Здравейте,имам следният проблем: Свалих един албум който се състои от два файла -CUE i monkey's audio . Искам обаче,да разделя на песни,след това да ги конвертирам във WAV формат и след като си избера няколко от песните да ги запиша на диск. Пробвах с Medieval CUE Splitter,но не става. Изчетох доста за проблема и най-накрая попаднах на една статийка.Пича казва да променя името на файла и щяло да стане. Какво ли не променях но така и не стана.Затова реших да се примоля тук за помощ. Понеже няма да мога да обясня,снимах екрана с всичко което мисля,че е необходимо и прилагам снимката (в дясно на екрана е препоръката която дава момчето) но неможах да се справя.Ако по тази снимка може да се ориентирате,ще се радвам да чуя и вашите мнения,съвети и препоръки-Благодаря предварително на всички които дадат едно рамо http://i.imgur.com/hfEJ2.png
Link to comment
Сподели другаде

@tubleron,

Ако не държиш толкова да разделяш с Medieval CUE Splitter, мога да ти предложа (за втори път) да използваш CUETools.

P.S. Каква е причината да конвертираш в WAV?

Link to comment
Сподели другаде

Ами пробвах и с CUETools,но хич не ми е ясна. Правих струвах....въртят се процентите,личи си,че програмката прави нещо,но какво...хич не ми е ясно. И след като свърши,пише,че е ОК,ама къде са готовите файлове и в какъв формат са... немога да ги намеря. ...А защо държа на WAV,ами и аз незнам.Логиката ми е,уж да са с добро качество . И когато искам да си правя Мп3-ка ги конвертирам в Мп3 и записвам,а когато искам аудио диск,направо записвам. Готов съм и на други варианти,стига някой да ме открехне :)
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...