Jump to content

Съветчета за поредната конфигурация

Препоръчан пост

Какъв е бюджета сега за тази конфигурация? Имай в предвид, че само процесора струва около 315лв. (BOX). Тази памет дето си избрал нещо не е много ясно... Трябват ти два модула по един или два гигабайта? Освен това трябва и да е по-бърза - на 1066 МХц. Работата става малко по-дебела, усещаш ли как ще се бръкнеш по-дълбоко в джоба? :)
Сподели другаде

• Отговори 403
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Nazikov,въобще не е задължително паметта да е на 1066,освен ако не клоква проца над 3,6 гхц.Но дори и тогава не е проблем.До 3.8 гхц няма да има ядове с памети на 800мгх.Над тези честоти вече е друг въпрос.

harhal E8400 е чудесен избор.Ако смяташ да го клокваш над 3.6-3.8 гхц,тогава взимай памети на 1066.Разлика в цената между 800мгхц и 1066 мгх а -дата е нищожна

Сподели другаде

Nazikov,въобще не е задължително паметта да е на 1066,освен ако не клоква проца над 3,6 гхц.Но дори и тогава не е проблем.До 3.8 гхц няма да има ядове с памети на 800мгх.Над тези честоти вече е друг въпрос.

harhal E8400 е чудесен избор.Ако смяташ да го клокваш над 3.6-3.8 гхц,тогава взимай памети на 1066.Разлика в цената между 800мгхц и 1066 мгх а -дата е нищожна

Ясно, че не е задължително, но не бива при такъв бърз процесор паметите да се окажат тясното място, нали?

Сподели другаде

Чак пък тясното място.По-горния ми пост е в отговор на това,което казваш- ''Освен това трябва и да е по-бърза - на 1066 МХц. Работата става малко по-дебела, усещаш ли как ще се бръкнеш по-дълбоко в джоба?'' Излиза,че щом взимаш Е8400 значи задължително и паметите трябва да са на 1066,а не е така.Преполагам знаеш,че сам по себе си рама не дава производителност.Дали е на 1066 или 800мгх все тази.Важните компоненти са процесор и видео.Паметите са важни единствено ако се гони екстремен клок.При шина до 400,паметта ще работи на 800мгх и няма проблем.При шина 423,паметите ще работят на 846,което също не е проблем.Дори и нагоре може,но вече ще трябва да пипа и таймингите.Точно за това поясних,че ако не гони по-високи честоти на процесора няма да има ядове.По-горното важи при честоти на проца 3.6 и 3.8 гхц.Аз съм с памети на 800мгх и повярвай ми няма никакъв проблем.Естествено при тази малка разлика в цените в момента бих взел на 1066мгх и то ако реша да клоквам над 4гхц,заради теста,до разбера колко са възможностите на проца.Поздрави :)

harhal, какъв е максималния бюджет,който може да отделиш за конфигурация?И смяташ ли да сменяш монитора в близко бъдеще?

Сподели другаде

@ harhal - добре е да кажеш какъв е новият бюджет. Иначе към тези система имам следните забележки:

1) Intel C2D E8400 е отличен избор за бърз двуядрен процесор като наистина разполага с отлични възможности за оувърклок. Ако мислиш обаче да го ползваш на стандартната честота или да не клокваш много, то същата работа ще ти свърши и един E8200. Разликата спрямо E8200 и E8400 е единствено в тактовата честота, но това не е проблем, защото E8200 може да се пусне на 3Ghz (стандартната тактова честота на E8400), а и на доста повече съвсем спокойно, а в същото време ще спестиш малко пари.

2) Като цяло и с P43 дъно ще е ОК, особено ако не клокваш много, но все пак за такава система (с E8х00 процесор) бих те насочил към P45. Конкретно бих предложил Gigabyte EP45-DS3L.

3) Паметта задължително трябва да е 2x2GB. В днешно време няма смисъл да се асемблира система с по-малко от 4GB RAM при тея цени на паметта. Относно честотата на паметта - всичко зависи как смяташ да ползваш системата. Ако няма да клокваш много или изобщо няма да клокваш няма смисъл от памет с рейтинг 1066Mhz. Последната така или иначе няма да работи на 1066Mhz, защото това е честота, която е извън JEDEC стандарта и дъното ще я пусне автоматично на 800Mhz, освен ако не я оувърклокнеш до 1066Mhz. Т.е. всичко опира до това как ще ползваш системата, но в общия случай (умерен клок) и 800Mhz памет (особено на по-релаксирани тайминги) ще свърши работа.

4) Относно видеокартата - 9800GT не е лош избор като цяло, въпреки че е базирана на доста старо вече ядро. Palit е сносен производител. Другият вариант, който бих препоръчал е Gigabyte N98TOC-512H. Относно D-Sub - в комплекта на всяка видеокарта има DVI към D-Sub конвертор.

5) За захраващ блок може да си оставиш GPS-а. Ако бюджетът позволява вече може да вземеш един CFT-650-14CS. "Bulk" обикновено означава, че компонентът е предназначен за OEM (Original equipment manufacturer) т.е. обикновено идва с най-базова окомплектовка, а по някога и само в антистатично пликче, но зависи от компонента.

Сподели другаде

Здравейте на всички! Благодаря ви за отговорите.

Първо да ви отговоря на общия въпрос: бюджетът на конфигурацията ще е близък до 1000 лв., малко отгоре няма да е проблем. Мониторът ще е извъм този бюджет.

@ Nazikov

Благодаря ти за корекцията за паметта, грешката е моя, става въпрос за 2 х 2 GB.

@ liver

Благодарности и на теб за доуточненията за паметта. Мониторът се оказа, че също ще се сменя (просто беше решено в последния момент), така, че очаквам предложения и за монитор.

@ l.kanelov

Както винаги си на ниво, хиляди благодарности за ценните ти съвети. Първо няма да има овърклок. Не съм превърженик на овърклокването, колкото и да е вълнуващо, разбира се и понякога полезно.

За процесора, за сега ще се спра на този, който ти си посочил - Intel C2D E8200. В ценовата листа на фирмата, към която съм се насочил този е с 4$ по-евтин от Е8400, за мен е важно да е с 6 МВ кеш и ще бъде един от двата, по-вероятно е да бъде Е8400, но това ще го реша в последния момент.

За дъно отново се доверявам на твоя избор - Gigabyte EP45-DS3L.

Видеокартата, която си посочил също ми харесва - Gigabyte N98TOC-512H.

Захранването ще бъде това, което ти ми предлагаш - CFT-650-14CS. Това "Bulk" нещо не ми вдъхва доверие.

Благодаря ви от все сърце за съветите. Да сте живи и здрави.

Сподели другаде

Здравейте на всички! Благодаря ви за отговорите.

Първо да ви отговоря на общия въпрос: бюджетът на конфигурацията ще е близък до 1000 лв., малко отгоре няма да е проблем. Мониторът ще е извъм този бюджет.

@ Nazikov

Благодаря ти за корекцията за паметта, грешката е моя, става въпрос за 2 х 2 GB.

@ liver

Благодарности и на теб за доуточненията за паметта. Мониторът се оказа, че също ще се сменя (просто беше решено в последния момент), така, че очаквам предложения и за монитор.

@ l.kanelov

Както винаги си на ниво, хиляди благодарности за ценните ти съвети. Първо няма да има овърклок. Не съм превърженик на овърклокването, колкото и да е вълнуващо, разбира се и понякога полезно.

За процесора, за сега ще се спра на този, който ти си посочил - Intel C2D E8200. В ценовата листа на фирмата, към която съм се насочил този е с 4$ по-евтин от Е8400, за мен е важно да е с 6 МВ кеш и ще бъде един от двата, по-вероятно е да бъде Е8400, но това ще го реша в последния момент.

За дъно отново се доверявам на твоя избор - Gigabyte EP45-DS3L.

Видеокартата, която си посочил също ми харесва - Gigabyte N98TOC-512H.

Захранването ще бъде това, което ти ми предлагаш - CFT-650-14CS. Това "Bulk" нещо не ми вдъхва доверие.

Благодаря ви от все сърце за съветите. Да сте живи и здрави.

Значи някъде докъм 1 100лв. трябва да се вместиш за тази конфигурация, която си харесал. Монитор купувай задължително с наличие на DVI-вход (като съвет). Захранващият блок е доста по-мощен (650W), отколкото ти трябва, но нищо. Ето малко данни за консумацията на различни системи:

Разбира се, че трябва да се осигури и резерв от мощност, но и да не се наддава излишно.

post-10359-1246200054_thumb.png

post-10359-1246200928_thumb.png

post-10359-1246200938_thumb.png

post-10359-1246200946_thumb.png

Сподели другаде

Не знам каква ценова листа гледаш, но аз в повечето фирми виждам значителна разлика в цената между E8200 и E8400, но щом няма да клокваш по-добре вземи E8400. :)

За монитора - не знам какъв е бюджетът, но за нисък клас монитор (с TN матрица) бих предложил Acer H223HQ. Последният е 21.5" и причината, поради която го препоръчвам е, че разделителната способност му е 1920x1080 (Full HD), което при този диагонал води до по-малък размер на точката и следователно по-детайлно изображение спрямо останалите монитори в този клас. Останалите параметри (контраст, яркост, ъгли на виждане и др.) също са на ниво, може да ги погледнеш. Разполага с DVI, VGA и HDMI интерфейси. Цената му е от порядъка на 380лв.

Сподели другаде

Здравейте! Може ли и аз да се включа в темата? :)

Мислех,че процесорът ми (Athlon LE-1620 2400MHz) е твърде "слаб" и бях решил да го сменя с Phenom™ II X2 или Athlon II™ X2,но едва наскоро забелязах,че дъното ми (ALiveNF7G-HD720p) всъщност работи на FSB 1000 MHz (2.0 GT/s),докато за процесорът пише System Bus Speed (MHz) 2000 - в сайта на АМД съответно. Очевидно ще е най-добре да сменя и процесора и дъното,но по определена причина не мога да го направя скоро :(. Въпросът ми е дали ако сменя дъното например с Gigabyte GA-M720-US3,ще забележа някаква разлика като остана засега със старият ми процесор? Паметта е 2х1 GB 667 MHz,ако има някакво значение. Очевидно системата не е геймърска ;),но понякога пускам някоя не много тежка игра...

Сподели другаде

Здравейте! Може ли и аз да се включа в темата? :)

Мислех,че процесорът ми (Athlon LE-1620 2400MHz) е твърде "слаб" и бях решил да го сменя с Phenom™ II X2 или Athlon II™ X2,но едва наскоро забелязах,че дъното ми (ALiveNF7G-HD720p) всъщност работи на FSB 1000 MHz (2.0 GT/s),докато за процесорът пише System Bus Speed (MHz) 2000 - в сайта на АМД съответно. Очевидно ще е най-добре да сменя и процесора и дъното,но по определена причина не мога да го направя скоро :(. Въпросът ми е дали ако сменя дъното например с Gigabyte GA-M720-US3,ще забележа някаква разлика като остана засега със старият ми процесор? Паметта е 2х1 GB 667 MHz,ако има някакво значение. Очевидно системата не е геймърска ;),но понякога пускам някоя не много тежка игра...

Спокойно можеш да поставиш желаните процесори на това дъно, то не е стар модел:

- Support for Socket AM2+ / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor

- Support for AM3 processors: AMD Phenom™ II X4 / X3 and Athlon II X4 / X3 / X2 processors

- 4 x DDR2 DIMM slots

- Max. capacity of system memory: 16GB

Пък ако искаш да играеш по-новите игри безпроблемно, поставяш и една външна видеокарта, плюс добро захранване разбира се (марково, 400-450W).

Сподели другаде

Nazikov, споменаваш външна видеокарта... Би ли посочи някой линк с информация за такава ВЪНШНА видеокарта (на ATI примерно) и още:

1) Паралелно ли работи тя с налична "вътрешна" видеокарта или трябва да се изключи последната.

2) Колко ново трябва да е дъното, за да се ползва такава? Задължително ли трябва да е PCI Express?

3) На какъв слот се свързва за PCI Express (все пак външна...) и евентуално към такива дъна, които не са с PCI Express (по-стари)?

Извинявам се за евентуално глупавите въпроси, но за първи път чувам за външни видеокарти. За сега питам просто информативно.

Сподели другаде

Nazikov, споменаваш външна видеокарта... Би ли посочи някой линк с информация за такава ВЪНШНА видеокарта (на ATI примерно) и още:

1) Паралелно ли работи тя с налична "вътрешна" видеокарта или трябва да се изключи последната.

2) Колко ново трябва да е дъното, за да се ползва такава? Задължително ли трябва да е PCI Express?

3) На какъв слот се свързва за PCI Express (все пак външна...) и евентуално към такива дъна, които не са с PCI Express (по-стари)?

Извинявам се за евентуално глупавите въпроси, но за първи път чувам за външни видеокарти. За сега питам просто информативно.

Понеже неговата е вградена в дъното... това се има в предвид като се каже "външна" - отделна платка (ти да не помисли, че е извън кутията?). При това положение вградената се изключва, но има технология на nVidia (мисля, че се поддържа от чипсет nForce 790), която позволява вградената да работи в 2D-режим и при нужда от 3D-режим заработва външната. Това се прави с оглед икономия на енергия - не е нужно тя да работи постоянно.

Сподели другаде

Питаш Nazikov,но ще си позволя да ти отговоря аз ;)

1) Дали дискретната работи паралелно с вградената - гледаш в спецификачиите на дъното - трябва да има нещо като "хибрид график"

2) Повечето видеокарти вече са PCI Express - не е "задължително",но според мен не си струва да слагаш AGP-видеокарта,освен ако имаш доста старо дъно и не искаш да го сменяш :)

3) Доколкото знам видеокартите са PCIe x16,тоест слага се на най-големият слот,който не е PCI(извинявам се за твърде свободното обяснение;) иначе трябва да видиш в книжката на дъното или поне негова снимка)

Nazikov,благодаря за отделеното внимание:),но имах предвид ако сложа нов процесор на старото дъно,няма ли последното да ограничава твърде много процесора. Аз прочетох,че работи и с AM2+ процесори,но тогава им се намалява FSB или както се казва това при AMD. Та имах предвид доколко е важна стойността на FSB(Hyper-Transport) и работата на кои компоненти засяга най-пряко?

Лека нощ засега :)

Сподели другаде

Питаш Nazikov,но ще си позволя да ти отговоря аз ;)

1) Дали дискретната работи паралелно с вградената - гледаш в спецификачиите на дъното - трябва да има нещо като "хибрид график"

2) Повечето видеокарти вече са PCI Express - не е "задължително",но според мен не си струва да слагаш AGP-видеокарта,освен ако имаш доста старо дъно и не искаш да го сменяш :)

3) Доколкото знам видеокартите са PCIe x16,тоест слага се на най-големият слот,който не е PCI(извинявам се за твърде свободното обяснение;) иначе трябва да видиш в книжката на дъното или поне негова снимка)

Nazikov,благодаря за отделеното внимание:),но имах предвид ако сложа нов процесор на старото дъно,няма ли последното да ограничава твърде много процесора. Аз прочетох,че работи и с AM2+ процесори,но тогава им се намалява FSB или както се казва това при AMD. Та имах предвид доколко е важна стойността на FSB(Hyper-Transport) и работата на кои компоненти засяга най-пряко?

Лека нощ засега :)

Ама как ще ти е старо дъното бе човек! Ето тук прочети повече за HyperTransport.

Сподели другаде

Здравейте! Извинете за закъснението.

Nazikov, благодаря ти за предоставените графики. Наистина захранването е с по-голяма мощност, но това ще даде възможност за качването на още хардуер в бъдеще.

l.kanelov, наистина имаш пълно право. В повечето фирми има значителна разлика между двата процесора. Аз гледам тук:

post-1722-1246382475_thumb.jpg

Това е извадка от ценовата листа. Не знам дали не е някаква грешка, но това е на сайта.

Благодаря ти много за предложението за монитор.

Сподели другаде