Jump to content

Проблеми и съвети при работа с Microsoft Word


Препоръчан пост

Да, и без да даваш paste special, и да даваш, си пейства нормално, само текст, но в момента в който искам да означа част от текста, се появява рамка. И до там. Кликайки отстрани на рамката, тя изчезва. Но при повторен и т.н. опит, работата е същата.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
  • Отговори 412
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Здравейте,

 

Наложи ми се да вкарам рамка на готов текст в word но за мое съжаление не успях.

Много моля някой да ми обясни как става това и някой други хитринки с word като нпример мога ли да си окрася даден текст с разни орнаменти и как става това?

Много ще ви бъда благодарна за помоща

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

Какво разбираш под рамка на готов текст? Рамка, която огражда даден пасаж от текста или рамка, която огражда цялата страница.

 

Ако става въпрос за ограждане на част от текста тогава варианта е да използваш Text box. Ето как става това:

На първо време трябва да покажеш лентата с инструментите за рисуване (Drawing). Това става по следния начин - избираш от най-горната лента в Word -> View -> Toolbars -> Drawing. Въпросната лента ще се появи в долната част на екрана. От нея трябва да натиснеш този бутон - http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders1.png. Когато го натиснеш курсора ти ще стане като кръстче "+" и ще можеш чрез натискане, задържане на левия бутон на мишката и съответно влачене на показалеца да очертаеш правоъгълник, в който да напишеш съответния текст:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders2.png

 

За да промениш рамката на това текстово поле (принципно тя е тънка непрекъсната линия) трябва да чукнеш точно върху нея с десния бутон на мишката и от менюто, което ще се появи да избереш Format Text Box:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders3.png

 

След като направиш това ще ти се отвори един прозорец в който можеш да избереш да промениш различни аспекти на рамката в полето Line - цвят (Color), шарка (Dashed), стил (Style) и дебелина (Weight).:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders4.png

 

 

Ако пък става въпрос за ограждане на цялата страница с някаква рамка, то тогава трябва да направиш следното - избери от най-горното меню Format -> Borders and Shading:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders5.png

 

Ще ти се появи прозорец, в който трябва да избереш страничката Page Border, където можеш да избереш какъв да бъде стила на рамката, широчината и дали да бъде по-атрактивна:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders6.png

 

Тук можеш съответно да избереш тип на рамката (Setting), който може да бъде като оградена кутия, рамка със сянка, 3D рамка. Заедно с това можеш да избереш и стила на рамката, т.е. стила на очертаване (Style), цвета му (Color), дебелината (Width) и ако евентуално желаеш да зададеш художествена рамка (Art). На картинката по-горе съм показал падащото меню с изобр на художествени рамки.

 

Ето и как изглежда зададена рамка на страницата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordBorders7.png

 

 

По въпроса за ефектите на даден текст, в Word има вградени няколко ефекта върху текста. Тези ефекти са достъпни за преглеждане като избереш от менюто горе Format -> Font като преди това си маркирал текста, към който желаеш да приложиш ефектите. След като избереш Font ще ти се покаже прозорец, в който трябва да отидеш на последната страница - Text Effects и от падащия списък под Animations да избереш желания ефект:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5318/WordTextEffects.png

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте ,

искам да ви попитам как се прави този ефект(става въпрос за главната буква, която е отделена по този начин) в Word :

 

http://www.photoshop-bg.com/forum/uploads/1197050784/med_gallery_6403_65_231639.jpg

 

P.S.

Извиняам се за лошото качество на снимката

Link to comment
Сподели другаде

Лесничко е:

1) маркираш желаната буква, която да се направи голяма;

2) от меню Format избираш Drop Cap...;

3) избираш режим Dropped или In margin (който ти допада повече или е нужен в случая);

4) настройваш си желания шрифт от падащото меню, броя на редовете, които да заема буквата (големината), и на какво разстояние да е от останалия текст;

5) кликаш OK и воала.

:)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Натискаш десен бутон на мишката в/у него, избираш Properties и там сложи отметка на Read Only. Това е най-елементарния начин за предпазване от корекция... :)
Link to comment
Сподели другаде

Ако е документ на Word, може и да се заключи и с парола: меню Tools -> Options... -> страница Security -> в поле Password to modify пишеш желаната парола. Така документът ще се отваря без проблем навсякъде, но при опит за промяна на съдържанието ще иска парола.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Здравейте.

Въпросът ми е следния: имам една бланка , правена на Word . В тази бланка има има освен другата информация и име и данни на човек. Тези данни се вписват на две места в бланката. Има ли някаква възможност като ги напиша веднъж те автоматично да се пренасят и на второто място ?

Link to comment
Сподели другаде

Във Word има toolbar - Forms и с него може да отключиш или да заключиш полетата за попълване. Това е бутон от Forms, който прилича на катинарче. После може да запишеш (save as) файла като шаблон (template). От шаблона после може да правиш каквито искаш документи, като дефинираш полетата, които трябва да се попълват (text form field, check box, table).
Link to comment
Сподели другаде

А дали от един документ тези имена могат да се прехвърлят в друг word-овски документ? т.к. и на мен ми се налага да правя нещо подобно да пиша едно име на няколко мества на две три бланки
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...