vavka Публикувано Декември 7, 2008 Report Share Публикувано Декември 7, 2008 Здравейте,нова съм във форума,днес се регистрирах.Виждам че тук има много полезни съвети .Аз имам конкретен въпрос за ексел:имам да правя по капиталово бюджетиране сценариен анализ на инвестиционен проект,при него се развива дървовидна структура от една клетка през първата година до 128 клетки през7 г.и така през седмата година се налага да въвеждам 128 пъти една дълга формула за изчисляване на NPV, и се чудя дали не пропускам някоя функция ,която може да се използва,не съм наясно с всички възможности на програмата???ако знаете нещо да ме посъветвате, Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sborko Публикувано Декември 8, 2008 Report Share Публикувано Декември 8, 2008 Здравейтемного ще съм Ви благодарен ако някой ми каже как да постигна следното нещо в Ексел 2003 Значи имам първи шиит със следната таблица Име | егн | ден 1 | % | ден 2 | % | ден 3 | % | ден 4 | % | - и така много редове в другия шиит имам таблица в която искам да пренеса данни от първата но във следния вид Ден 1 | % |Ден 2 | % |Ден 3 | % |Ден 4 | % | понеже трябва да направя страшно много таблици такива и ако на всеки ред задавам припратка ще го правя до живот А1 - А1С1 - А2Е1 - А3 дано съм успял да обясня правилно - ако не мога да пратя файл Малко още яснота да внеса клетките от един ред но през една да се наредят в клетките от една колона последователно И още нещозащо като пиша формула и ми излиза надписът #DIV/0! ако се попълни нещо си излиза стойност но ако няма попълнено нищо стои така все едно е развалена формулата Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Декември 8, 2008 Report Share Публикувано Декември 8, 2008 DAVIDOV, първият проблем за който се сещам е,че складовете са около 30, а IF мисля, че допуска до 7 условия?Би ли ми описал точно как се прави падащ списък, защото съм с Office 2003 BGи не мога да се оправя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Декември 9, 2008 Report Share Публикувано Декември 9, 2008 Здравейтемного ще съм Ви благодарен ако някой ми каже как да постигна следното нещо в Ексел 2003Значи имам първи шиит със следната таблицаЗдравей, Можеш да използваш опцията Copy -> Paste Special... и там да избереш Values и да сложиш отметка пред Transpose. Последната опция ти позволява да вмъкнеш информацията от дадени копирани клетки като обърнеш посоката им, т.е. ако си копирал колона ще вмъкнеш ред. Пробвай и ще разбереш как става и как точно да си копираш таблицата. Ако не се справиш - прикачи таблицата и аз ще я оправя.И още нещозащо като пиша формула и ми излиза надписът #DIV/0! ако се попълни нещо си излиза стойност но ако няма попълнено нищо стои така все едно е развалена формулатаТова се получава, защото Excel приема стойността в празната клетка за 0 и ти дава грека от типа "Невъзможно делене на 0". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DAVIDOV Публикувано Декември 11, 2008 Report Share Публикувано Декември 11, 2008 DAVIDOV, първият проблем за който се сещам е,че складовете са около 30, а IF мисля, че допуска до 7 условия?Би ли ми описал точно как се прави падащ списък, защото съм с Office 2003 BGи не мога да се оправя. На Office 2003 BG не знам как е точно предова но прилагам шотчета с тяхна помощ би трябвало да се оправиш. за функцията IF току що пробвах с 8 условия и си работеше. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tainata Публикувано Декември 13, 2008 Report Share Публикувано Декември 13, 2008 Здравейте форумци! Нова съм тук и понеже прегледах няколко странички от темата, но не открих това, което ми трябва, ще питам. Трябва да направя диаграма, която да показва относителни дялове на приходи по издания...незнам доколко е разбираемо това, но не съм наясно как с диаграми се представят относителни дялове...Ще се радвам, ако ми помогнете.Много благодаря предварително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Декември 14, 2008 Report Share Публикувано Декември 14, 2008 Здравейте форумци! Нова съм тук и понеже прегледах няколко странички от темата, но не открих това, което ми трябва, ще питам. Трябва да направя диаграма, която да показва относителни дялове на приходи по издания...незнам доколко е разбираемо това, но не съм наясно как с диаграми се представят относителни дялове...Ще се радвам, ако ми помогнете.Много благодаря предварително.Привет, Разясни моля те какво разбираш под относителни дялове. Благодаря. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vaninavanini Публикувано Декември 20, 2008 Report Share Публикувано Декември 20, 2008 Здравейте!Би ли ми помогнал някой за следното: в една от клетките имам нанесени ЕГН - та. Необходимо е да бъдат превърнати в дата, месец и година на раждане в друга клетка.Благодаря предварително!Весели Коледни празници! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DAVIDOV Публикувано Декември 21, 2008 Report Share Публикувано Декември 21, 2008 Здравейте!Би ли ми помогнал някой за следното: в една от клетките имам нанесени ЕГН - та. Необходимо е да бъдат превърнати в дата, месец и година на раждане в друга клетка.Благодаря предварително!Весели Коледни празници!Здравей, може да пробваш с това =DATE(MID(A1;1;2);MID(A1;3;2);MID(A1;5;2)) Възможно ли е, ако в една клетка имам няколко числа разделени със запетая или по друг начин да извадя определено число в друга клетка? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vaninavanini Публикувано Декември 22, 2008 Report Share Публикувано Декември 22, 2008 Здравей, може да пробваш с това =DATE(MID(A1;1;2);MID(A1;3;2);MID(A1;5;2)) Възможно ли е, ако в една клетка имам няколко числа разделени със запетая или по друг начин да извадя определено число в друга клетка? Благодаря още веднъж Давидов ! От голяма полза ми е отговора, защото Статистиката иска какво ли не в момента.Ако ти е възможно да ми кажеш как най-лесно да изчисля и на каква възраст са в момента служителите. Прилагам един файл с няколко примерни дати на раждане.Book1.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Декември 22, 2008 Report Share Публикувано Декември 22, 2008 Ако търсиш възрастта само в години - приложи тази формула: =DATEDIF(B2,TODAY(),"y") (като В2 е клетката датата на раждане на служителя). Ако пък искаш да вкараш месеците и дните - ето едно решение: =DATEDIF(B2,TODAY(),"y") & " години " & DATEDIF(B2,TODAY(),"m")-12*DATEDIF(B2,TODAY(),"y") & " месеца " & DATEDIF(B2,TODAY(),"d")-365*DATEDIF(B2,TODAY(),"y") & " дни" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Mimoka Публикувано Януари 3, 2009 Report Share Публикувано Януари 3, 2009 Здравейте, днес открих този форум и веднага се регистрирах . Имам нужда от помощ за Excel, малко съм на Вие с използването му, но се надявам скоро да понауча задълбочено функциите му, защото ще ми трябват.Имам нужда от помощ, кажете ми, моля ви, как при съществуващи две колони примерно колона А, съдържаща Х на брой пощенски кодове и колона Б, съдържаща У на брой пощенски кодове, да сравня дали някои от тях не се припокриват, т.е. ако в двете колони има повтарящи се кодове те да се маркират в определен цвят ИЛИ по-доброто за мен е да се изпишат на един ред /един срещу друг/..надявам се да съм го обяснила добре Ще съм ви благодарна ако се отзовете на моя зов за помощ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Януари 4, 2009 Report Share Публикувано Януари 4, 2009 Здравей и добре дошла, Това, което се опитваш да направиш може лесно и бързо да стане с командата vlookup, стига да няма повтарящи се кодове в един от двата масива (т.е. в първата колона да има дублиращи се кодове). Командата vlookup е обяснена няколко пъти в темата, така че можеш да прочетеш и да се пробваш. Ако имаш проблеми - пиши и ще помогнем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Mimoka Публикувано Януари 4, 2009 Report Share Публикувано Януари 4, 2009 Здравей и добре дошла, Това, което се опитваш да направиш може лесно и бързо да стане с командата vlookup, стига да няма повтарящи се кодове в един от двата масива (т.е. в първата колона да има дублиращи се кодове). Командата vlookup е обяснена няколко пъти в темата, така че можеш да прочетеш и да се пробваш. Ако имаш проблеми - пиши и ще помогнем. Привет, Tragedy А възможно ли е да се използва функцията IF, vlookup ми е малко трудна..не съм работила с по-сложни функции в excel до сега...Благодаря ти Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DAVIDOV Публикувано Януари 4, 2009 Report Share Публикувано Януари 4, 2009 Здравей, за да провериш дали има повтарящи се кодове в колоната може да ползваш това Nicky 14 Nov 2008, 17:08 =IF(SUMPRODUCT((COUNTIF(A1:R17;A1:R17)>1)+0)>1;"Duplicates exist";"") A1:R17 е диапазона на клетките, които се проверяват. Изкарва съобщението Duplicates exist ако има повторение. За съжаление не показва повтарящото се число Следващата формулка сравнява стоиноста на клетка B2 с диапазона от клетки A2 до A4 =OR(EXACT(B2, A2:A4)) Лошото е, че връща стоиност TRUE или FALS а не стоиноста която се повтаря. Добавено:А ето пример с функцията vlookup=VLOOKUP(A1;B1:B4;1;FALSE)Търси стоиноста на клетка A1 в диапазона B1-B4, ако стойноста на A1 я има в колона B ти дава съдържанието на A1, ако няма повторение връща #N/A Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост