Tragedy Публикувано Ноември 2, 2008 Report Share Публикувано Ноември 2, 2008 Да възстановя и аз една малко позабравена тема за разлика между две дати. Освен разликата между две дати на мен ми е необходимо и сбор на годините, месеците и дните и съответното им представяне в подходящ формат месеци до 12, дни до 30. Или примерно тряба да се изчисли общият стаж на лицето Светослав Иванов Николов но той е работил на две различни места: от дата 20.8.1994 до дата 20.10.1995 в фирма Х; и от дата 21.11.1996 до 30.10.2008 в фирма Y. В случая тази таблица е приложима за пресмятане на стажът поотделно в двете фирми и тук изниква въпросът ми (главоблъсканицата ) как да получа общият стаж от двете фирми?Получаването на общия стаж в дни е лесно. Просто пишеш двете дати, форматирани по стандартен начин и правиш разлика между тях, която излиза в дни. Тествах го под годините, месеците и дните. Excel 2003 и нямаше проблем. Ако това те устройва, то можеш да помислиш за пресмятане на броя години, месеци и дни на базата на сумата на дните. Мисля, че няма да е много трудно, особено ако приемеш, че годината има 365 дена, 12 месеца и 30 дена в месец. На тази основна можеш да извадиш от общия брой пресметнати дни 365, от полученото число да извадиш цялото число, което се получава при делене на 30 и накрая да хванеш броя на дните. Може и по друг начин - да приемеш, че месеца има 30 дена и да хванеш къде се намира полученото число на дните спрямо някакво число, делимо на 30 (в зависимост от това колко месеца имаш). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
diyan Публикувано Ноември 3, 2008 Report Share Публикувано Ноември 3, 2008 Получаването на общия стаж в дни е лесно. Просто пишеш двете дати, форматирани по стандартен начин и правиш разлика между тях, която излиза в дни. Тествах го под годините, месеците и дните. Excel 2003 и нямаше проблем. Ако това те устройва, то можеш да помислиш за пресмятане на броя години, месеци и дни на базата на сумата на дните. Мисля, че няма да е много трудно, особено ако приемеш, че годината има 365 дена, 12 месеца и 30 дена в месец. На тази основна можеш да извадиш от общия брой пресметнати дни 365, от полученото число да извадиш цялото число, което се получава при делене на 30 и накрая да хванеш броя на дните. Може и по друг начин - да приемеш, че месеца има 30 дена и да хванеш къде се намира полученото число на дните спрямо някакво число, делимо на 30 (в зависимост от това колко месеца имаш). Здравей Tragedy, нещо не успях да схвана идеята ти , затова прикачам един примерен работен файл. В общи линии това ми е идеята, да се създадат нещо като досиета на персонала, от които във всеки един момент да може да се види трудовият стаж.Staj.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tisho69 Публикувано Ноември 10, 2008 Report Share Публикувано Ноември 10, 2008 Здравейте , днес попаднах на този форум и съм очарован. Та бих искал и аз да попитам нещо ...Искам да направя формуляр за въвеждане на данни и като се сравнят данните да се вземат от предварително въведени места за да се изчислят в трета таблица Уф май звучи сложно , но не знам как да го обясня Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Ноември 10, 2008 Report Share Публикувано Ноември 10, 2008 tisho69, най-добре дай примерен файл, за да разберем,какво точно искаш! Ако можем ще помогнем! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tisho69 Публикувано Ноември 12, 2008 Report Share Публикувано Ноември 12, 2008 ето файла , ако се сещаш как ....Primer.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Ноември 13, 2008 Report Share Публикувано Ноември 13, 2008 tisho69,уточни си въпроса.Не мога да разбера какво точно искаш?Какво с какво да сравнява в таблицата? Сега и аз имам нужда от помощ!Как мога да сумирам стойностите само на клетки,които отговарят на две(или повече) условия едновременно?SUMIF може би е решениоето, но как Primer.rarSklad.rar Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Ноември 13, 2008 Report Share Публикувано Ноември 13, 2008 tisho69,уточни си въпроса.Не мога да разбера какво точно искаш?Какво с какво да сравнява в таблицата? Сега и аз имам нужда от помощ!Как мога да сумирам стойностите само на клетки,които отговарят на две(или повече) условия едновременно?SUMIF може би е решението, но как С If функция?В случая формулата е в клетка B2. При а1 по-малко или равно на 5 и а2 по-голямо или равно на 6 се сумират а1 и а2 и резултатът е в B2 ЕДИТ: ето и примера от help-а на ексел - прикачен е като sumif.xlsprimer.xlssumif.xlsx Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
DAVIDOV Публикувано Ноември 13, 2008 Report Share Публикувано Ноември 13, 2008 Искам да попитам може ли да се направи така, че excel автоматично да проверява и да извежда съобщение /ако може съобщението да съдържа и числото което се повтаря/ ако в една колона се повтаря съдържанието в клетките. Клетките ще съдържат числа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Ноември 14, 2008 Report Share Публикувано Ноември 14, 2008 Nicky,въпроса е в това, че се налага да сумирам повече от 7 числа!(Функцията IF мисля, че позволява до 7 условия.)Разгледай Sklad.rar файла и ако имаш идея на втората страница ми трябват сумите.Имай впредвид, че става въпрос за около 1000 клетки.Мисля, че Vlookup може да помогне , но как??? Sklad.rar Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Ноември 14, 2008 Report Share Публикувано Ноември 14, 2008 Искам да попитам може ли да се направи така, че excel автоматично да проверява и да извежда съобщение /ако може съобщението да съдържа и числото което се повтаря/ ако в една колона се повтаря съдържанието в клетките. Клетките ще съдържат числа.=IF(SUMPRODUCT((COUNTIF(A1:R17;A1:R17)>1)+0)>1;"Duplicates exist";"") A1:R17 е диапазона на клетките, които се проверяват. Изкарва съобщението Duplicates exist ако има повторение. За съжаление не показва повтарящото се число @kiskinслед малко ще разгледам файлчето EDIT:Оправих и склада Формулата е=SUM((Наличност!B4:B24="Сол")*(Наличност!K4:K24=2)*Наличност!J4:J24) Където Наличност! - показва, че данните се намират на лист НаличностB4:B24 - диапазона в който има продуктите "Сол" - вида продукт, трябва да е в скобиK4:K24 - диапазона на складовете2 - номера на складаJ4:J24 - диапазона за сумиране след въвеждане на формулата се натиска не enter a ctrl+shift+enter, защото работим с масив иначе формулата няма да работи или ще работи неправилно. Ако си изпълнил това формулата ще е оградена в тези скоби {}Sklad.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tisho69 Публикувано Ноември 14, 2008 Report Share Публикувано Ноември 14, 2008 kiskin, искам като запиша в основната таблица посоката да се сравни наименованието и коефициента да се появи в клетката означена със зет0 Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nicky Публикувано Ноември 14, 2008 Report Share Публикувано Ноември 14, 2008 kiskin, искам като запиша в основната таблица посоката да се сравни наименованието и коефициента да се появи в клетката означена със зет0Използвах if функция, малко е тромаво, но върши работа. ПС: поради ограничения брой на навързани if функции във версиите на офис преди 2007 (7 броя) ако не е написана стойност за небесна посока излиза тази за Северозапад. Ако е написана вс е ОК. ПС: Освен това посоките трябва да ги пишеш точно както си ги дал долу, т.е. да си бъдат и с главни букви - пример СЗ ще работи, но сз и Сз, и сЗ - не Има и друго решение, но и това мисля, че ще свърши работаPrimer__s_reshenie_.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Ноември 15, 2008 Report Share Публикувано Ноември 15, 2008 Nicky, хиляди благодарности!Блъсках си главата с какво ли не, но за масив изобщо не се бях сетил.Върши чудесна работа, но тъй като таблицата е огромна при запис или вмъкване на ред преизчислява всичко и доста се бави, но какво да се прави.Ако изключа опцията за автоматично пресмятане при запис на файла ще запомня ли всичко пресметнато? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tisho69 Публикувано Ноември 16, 2008 Report Share Публикувано Ноември 16, 2008 Благодаря kiskin и аз мислех за if но не стигат осем са , а ми се налага на други места да са много повече Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Ноември 18, 2008 Report Share Публикувано Ноември 18, 2008 Обобщена таблица(с много празни клетки), в която стойностите са от други таблици,съм сложил филтър на колоните, защото ми трябват само клетките със стойности>0.Мога ли да сложа филтър на редовете?А мога ли по някакъв начин да обръщам редовете в колони и обратно?Разчитам на помощта Ви! Аз не се сещам как, а ми трябва. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост