Jump to content

Съветчета за поредната конфигурация

Препоръчан пост

Ами там е работата,че дъното,което имам в момента е това http://europe.asrock.com/mb/overview.asp?M...0R5.0&s=AM2 и ми се струва,че то ограничава работата дори на сегашният ми процесор. Имам предвид това:"If you use AM2+ CPU on AM2 chipset motherboard, the system bus speed will downgrade from HT3.0 (5200 MT/s) to HT1.0 (2000 MT/s), but the CPU frequency will not be influenced." Освен това не видях в БИОС някакви опции за овърклок. А другите процесори,които предлагаш съм ги разглеждал,но доколкото видях те отделят повече топлина и следователно си мисля,че охлаждането ще е по-шумно. Всъщност не ми е ясно ако процесорът има например TDP 90W и не е особено натоварен - колко топлина всъщност ще отделя...изглежда няма причина да се притеснявам от това-процесорът повечето време не е натоварен-когато от време на време играя Command & Conquer 3 или когато трябва да се обработват много файлове наведнъж..Компютърът очевидно;) не е геймърски - държа да е възможно по-безшумен,тъй като в стаята ми е сравнително тихо,а същият стои зад монитора за повече охлаждане и по-малко прашасване:)

Благодаря за съвета все пак - ще го обмисля.

Значи това дъно е добро и поддържа и АМ3-процесори. Нищо не ограничава дъното - то е Socket AM2+. Пише ти, че ако поставиш процесор АМ2+ на сокет АМ2 ще последва автоматично даунгрейд от НТ3.0 към НТ1.0 без да се засяга (намалява) честотата на процесора, но това не се отнася за твойто дъно. Поддържа дори DDR2 1066MHz.

Що се отнася до процесорите 7750/7850 - никаква топлина не отделят повече. Това е максималната консумация (95W). Процесорът ми е ледстуден и ще го хване скоро пневмония - 31 С е в момента. Успях да го загрея със зор до 43 С. Вентилаторът му върти с 2150 об./мин., започва да се чува при над 3600-4000, но това е рядко и само докато трае натоварването. Освен това използва режимът на работа Cool&Quiet (студен и тих) и през повечето време работи на половината честота - 1350MHz. Мнението ми е, че няма нужда да се хвърляш на процесора Phenom II X2 550. При обикновени домашни нужди 7750/7850 спокойно ще изкарат следващите 2-3 години, а и са доста по-евтини. Ще ти останат немалко пари и за видеокарта. Може да вземеш примерно за 80лв. (колкото горе-долу е разликата в цената на споменатите процесори) безвентилаторната (сиреч тиха) GF 9500GT 512MB RAM Gainward и дори да играеш нелошо игри с нея.

Сподели другаде

• Отговори 403
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Nazikov,смятам да послушам съвета ти:) и засега няма да сменям дъното. Тъй като досега не съм го правил - ако сменя само процесора,трябва ли да преинсталирам системата?Имам предвид,че качих някакъв драйвър уж за процесора от диска към дъното...

А видеокартата,която ми се развали струва около 130 лв. Онези от магазина казаха,че до 30 дни щели да я ремонтират,каквото и да означава това:) Иначе изглежда,че сегашният ми процесор е недостатъчен за тази видеокарта. Странното е,че картата спря да работи най-неочаквано докато си браузвах през обедната почивка:) - имам предвид нито е била претоварена от някоя игра,нито от голяма жега - двата дни с рекордните горещини бяха минали вече...

Сподели другаде

Nazikov,смятам да послушам съвета ти:) и засега няма да сменям дъното. Тъй като досега не съм го правил - ако сменя само процесора,трябва ли да преинсталирам системата?Имам предвид,че качих някакъв драйвър уж за процесора от диска към дъното...

А видеокартата,която ми се развали струва около 130 лв. Онези от магазина казаха,че до 30 дни щели да я ремонтират,каквото и да означава това:) Иначе изглежда,че сегашният ми процесор е недостатъчен за тази видеокарта. Странното е,че картата спря да работи най-неочаквано докато си браузвах през обедната почивка:) - имам предвид нито е била претоварена от някоя игра,нито от голяма жега - двата дни с рекордните горещини бяха минали вече...

А, да... ти си имаш нелоша видеокарта вече. Тя ти е в гаранция сигурно и вероятно ще ти я сменят с нова, тези неща едва ли могат да се ремонтират. Така казаха и за моята предишна GF 8600GT - че ще я ремонтират, но я смениха с чисто нова такава.

При смяна на процесор не се преинсталира системата. Сегашният ти процесор също не е лош, но някои игри и приложения се възползват по-добре от две ядра. Като сложиш двуядрения си инсталирай AMD Dual-Core Optimizer, AMD Processor Driver и AMD Power Monitor. Също така в биоса на дъното разрешаваш функцията Cool&Quiet [Enabled]. После в Power Options настройваш на Minimal Power Management. Така когато няма нужда от висока изчислителна мощност, процесора работи на половин работна честота - през повечето време. Има и опция за вентилатора на процесора - задал съм режим Silent (тих). Може да пробваш и на сегашния ти тази функция.

post-10359-1249133618_thumb.png

Сподели другаде

здравейте,нуждая се от съвет,понеже не разбирам много кои части на компютъра ще си пастнат с работа.искам поне дву или четери ядрен процесор ИНТЕЛ,2 ТБ хард и рам 4-8 гб ,а за видео картата nvidia geforse 7300 ми върши работа.ако може някой да ми помогне с конфигурацията и каква цена ще излезе.благодаря
Сподели другаде

здравей ,не играя игри просто искам като правя нещо ,гледам филми , конвертирам ,ъплоудвам,слушам музика и се ровя в сайтове едновременно да не ми засича ,ами надявам се с монитора да стане около 1100-1200 лв максимум .сега съм с amd sempron 3000ghz ,ая работи нормално на 1800гхз и това ме дразни че мн бързо се товари и почва да ми бави и сече ,а компютъра от който пиша ще го слагам в детската ,малкия да се учи (на две годинки е ,но да се учи ) :juggle:
Сподели другаде

Малко са тия пари за нов мощен компютър с монитора - само харддиска от 2 000GB струва над 500лв. Но все пак смятам ,че компютъра, който може да се сглоби за тези пари, ще удовлетвори нуждите ти. Той трябва да е до 800лв., за да има пари и за монитор. Видеокарта не щеш нова значи, ще използваш старата? Това спестява пари и можем да заложим на мощен и по-скъп процесор като Core 2 Duo Е8400 (ок. 320лв.) на Интел. С него ще изкараш следващите пет години поне. Трябва да помислим и за останалите компоненти...

MB: Asus P5Q SE, P45,LGA775,DDR1200,PCI-E, SB7.1,Lan1000,SATA,ATX, 3г. Гаранция - 167лв.

CPU: Core 2 Duo E8400 (3GHz, 6MB, 1333MHz FSB, s775) BOX - 3г. гаранция - 321лв.

RAM: 2x2GB DDR2 1066MHz A-Data - 114лв.

HDD: 640GB WD Caviar® Blue™, SATA2, 7200rpm, 16MB - 109лв.

PSU: Захранване 400W Fortron ATX-400PNF, Passive PFC, Silent, 120mm вентилатор - 83лв.

DVDRW: Lite-ON за препоръчване (примерно LiteON IHAS122-19, SATA) - 40лв.

Case: примерно ASUS TA-861 - 40лв.

Monitor: 22" (~56 cm) Philips 220SW9FB 5ms 10000:1 300cd/m2 DVI TCO03 черен, 3г. гаранция - 298лв.

Общо: 1 172 лв.

(по цени на JAR Computers)

Видеокарта си имаш.

Сподели другаде

Щом парите са проблем;) можеш за начало да вземеш само 2 гигабайта РАМ и после ако трябва да добавиш още. Аз не разбирам колкото Nazikov,но си мисля дали това захранване е достатъчно мощно(за видеокартата най-вече)? Филмите с висока резолюция ли са? Имам предвид HD DVD,BluRay? Ако не - един по-скромен АМД-процесор за почти половината пари мисля,че би свършил работа.

Парите са си твои,но да дадеш 1200 лв. за малкият "да се учи"?

Сподели другаде

Щом парите са проблем;) можеш за начало да вземеш само 2 гигабайта РАМ и после ако трябва да добавиш още. Аз не разбирам колкото Nazikov,но си мисля дали това захранване е достатъчно мощно(за видеокартата най-вече)? Филмите с висока резолюция ли са? Имам предвид HD DVD,BluRay? Ако не - един по-скромен АМД-процесор за почти половината пари мисля,че би свършил работа.

Парите са си твои,но да дадеш 1200 лв. за малкият "да се учи"?

Щях да сложа и 450W захранване (не че и това е слабо и спокойно ще захрани и една доста мощна видеокарта), но в момента в JAR Comp. нямат такова, а имаха на същата цена. Евентуално може да се замени с друго. Сегашната му видеокарта е слаба и дърпа малко мощност - не повече от 40-50W или общата консумация на системата ще е смешните 100-120W в натоварен 3D-режим.

Сподели другаде

След по-задълбочено проучване от моя страна ми стана ясно, че все пак трябва да смениш и дънната платка, защото тя има ограничена поддръжка на новите процесори на AMD и точно тези, които коментирахме като подходящи не влизат в поддръжката на това дъно ASRock ALiveNF7G-HD720p R5.0 - link. Ще трябва да изберем друго, за да се възползваш от пълните възможности на новите процесори. Примерно това дъно е вече друга работа (112лв. в JAR Comp.). То поддържа вече всички нови процесори на AMD без ограничения в параметрите.

Сподели другаде

Nazikov,благодаря,че си си направил труда да потърсиш допълнителна информация! Аз погледнах само в основните данни че пише: "- Support for Socket AM2+* / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor"

Ако ще трябва да сменям дъното - бях се насочил към тези AsusMotherboard.xls

Сега забелязах,че за това http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=DVvm9CU0G1bCC4gp дъно например уж пише,че поддържа Атлон7850,но в предпоследната колона на таблицата за БИОС пише 0701 - това трябва да е версията на БИОС и ако дъното,което взема не отговаря на това условие,ще трябва да ъпдейтвам БИОС?

Сподели другаде

Nazikov,благодаря,че си си направил труда да потърсиш допълнителна информация! Аз погледнах само в основните данни че пише: "- Support for Socket AM2+* / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor"

Ако ще трябва да сменям дъното - бях се насочил към тези AsusMotherboard.xls

Сега забелязах,че за това http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=DVvm9CU0G1bCC4gp дъно например уж пише,че поддържа Атлон7850,но в предпоследната колона на таблицата за БИОС пише 0701 - това трябва да е версията на БИОС и ако дъното,което взема не отговаря на това условие,ще трябва да ъпдейтвам БИОС?

Идеално! И аз тези ги проучвах и бих ги взел - особено първото - M3N78 Pro, но и другото има хубави функции и пълна поддръжка на всички процесори на AMD. 0701 е първата версия на биоса и след нея нагоре все стават. Сега последната версия е 1102 за това дъно като гледам при опит за сваляне. То сигурно ще си е със записана версия, която става, но после лесно се ъпдейтва под Windows с помощта на програмата Asus Utility, която е на диска към дъното или се сваля от сайта им.

Сподели другаде

Идеално! И аз тези ги проучвах и бих ги взел - особено първото - M3N78 Pro, но и другото има хубави функции и пълна поддръжка на всички процесори на AMD. 0701 е първата версия на биоса и след нея нагоре все стават. Сега последната версия е 1102 за това дъно като гледам при опит за сваляне. То сигурно ще си е със записана версия, която става, но после лесно се ъпдейтва под Windows с помощта на програмата Asus Utility, която е на диска към дъното или се сваля от сайта им.

Много се радвам:) Сега си мисля - ако нещата с дискретната ми видеокарта се наредят добре(ако не ми създава повече проблеми след "ремонта";)),вече няма да има значение какво ще е вграденото на дъното видео. Пробвах да играя Command & Conquer 3 на GF 7050 - голяма мъка :) :(...И все пак по-добре е да има и вградено видео - за всеки случай;) За някои дъна пише,че поддържат хибридна графика,но само под Виста:(...може би ще важи и за "седмицата"(Уйндоус имам предвид)?

Сподели другаде