Jump to content

Съветчета за поредната конфигурация

Препоръчан пост

Здравейте! Пиша от името на един мой приятел, който обмисля закупуването на нов компютър. Ако може да дадете предложения за конфигурация. Разполага с бюджет до 1100 лв. Компютърът ще се използва главно за геймърски цели.Моли, ако е възможно процесорът да бъде на Intel. Благодаря предварително! :)
Сподели другаде

• Отговори 403
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

За тея пари може да погледне следната Intel базирана система:

MB: Gigabyte EP45-DS3L (Intel P45)

CPU: C2D E8400

RAM: 2x2GB Corsair 6400C5DHX

VGA: GV-R485ZL-512H (ATi 4850)

HDD: WD6401AALS (640GB, Caviar Black)

PSU: Chieftec 450W GPS-450AA-101A

Case: за останалите около 40 лв да си избере някоя евтина кутия на ASUS без PSU (примерно ТА-861)

Сподели другаде

Благодаря. Ще му предложа препоръчаната от Вас конфигурация. Нека да видим какво ще е неговото мнение.

В тия 1 100лв. влиза ли монитор или само компютъра? Това не си упоменал, а е важно.

Сподели другаде

В тия 1 100лв. влиза ли монитор или само компютъра? Това не си упоменал, а е важно.

Не, мониторът не влиза в цената. Това е сумата, която може да даде за самия компютър.

Сподели другаде

Не, мониторът не влиза в цената. Това е сумата, която може да даде за самия компютър.

В такъв случай трябва да се наблегне на по-мощна видеокарта, не като предложената HD4850 от l.kanelov. С карта за 220лв. не се играят много добре игри. Трябва да е поне HD4870, която струва от порядъка на 280-310лв. Не е нужен толкова мощен и скъп процесор като Е8400 (около 320лв.), ако видеокартата е слабовата - няма полза от скъпи и мощни процесори. Затова може да се спестят 100лв. от процесора, като се замени с Е7400 - Е7500 и тези пари отидат в полза на видеото.

Сподели другаде

@ Nazikov - а обмисляш ли варианта процесорът да "спъва" видеокартата, ако се инвестира в значително по-слаб като E7400/7500? Съгласен съм, че ATi HD4850 не е най-перфектното решение, но определено не бих казал, че е слаб видеоускорител за парите си. Съвсем спокойно ще се справя с повечето актуални заглавия. Има и друг момент: ако сега заложи на E7500 и скоро реши да вземе още по-мощен видеоускорител (което е доста вероятно, предвид предназначението на машината) ще трябва да сменя и процесора с нещо по-мощно, докато ако е с E8400 само ще трябва да го оувърклокне и пак ще има отлична производителност, която E7500 с двойно по-малкия си кеш трудно ще компенсира с висока тактова честота, особено на по-евтино дъно.

То, ако беше толкова просто - "купувай скъпо видео и си готов", повечето хора щяха да са сигурно с E2140 и GTX 295. Напълно съм съгласен, че графичната подсистема играе ключова роля, но все пак без адекватена производителността на останалия хардуер целият ефект от мощния и скъп видеоускорител се губи.

Сподели другаде

@ Nazikov - а обмисляш ли варианта процесорът да "спъва" видеокартата, ако се инвестира в значително по-слаб като E7400/7500? Съгласен съм, че ATi HD4850 не е най-перфектното решение, но определено не бих казал, че е слаб видеоускорител за парите си. Съвсем спокойно ще се справя с повечето актуални заглавия. Има и друг момент: ако сега заложи на E7500 и скоро реши да вземе още по-мощен видеоускорител (което е доста вероятно, предвид предназначението на машината) ще трябва да сменя и процесора с нещо по-мощно, докато ако е с E8400 само ще трябва да го оувърклокне и пак ще има отлична производителност, която E7500 с двойно по-малкия си кеш трудно ще компенсира с висока тактова честота, особено на по-евтино дъно.

То, ако беше толкова просто - "купувай скъпо видео и си готов", повечето хора щяха да са сигурно с E2140 и GTX 295. Напълно съм съгласен, че графичната подсистема играе ключова роля, но все пак без адекватена производителността на останалия хардуер целият ефект от мощния и скъп видеоускорител се губи.

Е7500 и Е7400 няма да спъват видеокартата (HD4870), те не са слаби процесори като Е2140. Практиката показва, че за игрите не е нужен непременно много мощен и скъп процесор. Не много мощна видеокарта обаче и мощен процесор е по-лошият вариант. Дори Е6300 би се справял добре със задачата си. Все пак не става дума за GTX 295.

Сподели другаде

Здравейте! Днес внезапно ми изгоря(угасна) видеокартата :( и утре ще я нося в магазина да я ремонтират уж...Обаче си мисля дали няма да е по-добре да върна картата(ако е възможно) и да сменя дъното с процесора. Въпросът ми е относно вграденото видео(досега съм бил с такова и може пак да се върна на него :)). От дъната,които си харесах(на Асус) видеото е GF8200,GF8300 и AMD780G(HD3200). Можете ли да ми кажете в случая на Nvidia или AMD е по-добро видеото...или няма забележима разлика?
Сподели другаде

Здравейте! Днес внезапно ми изгоря(угасна) видеокартата :( и утре ще я нося в магазина да я ремонтират уж...Обаче си мисля дали няма да е по-добре да върна картата(ако е възможно) и да сменя дъното с процесора. Въпросът ми е относно вграденото видео(досега съм бил с такова и може пак да се върна на него :)). От дъната,които си харесах(на Асус) видеото е GF8200,GF8300 и AMD780G(HD3200). Можете ли да ми кажете в случая на Nvidia или AMD е по-добро видеото...или няма забележима разлика?

Направо ще трябва ново дъно, щом ти е изгоряла вградената видеокарта, няма кой да го ремонтира. Няма полза от вградените (само при повреда на външната могат временно да се използват до поставянето на нова) и затова съвсем сериозно помисли за външна карта. Може да е от 80-100лв. дори, но е по-добра от вградената. При повреда не заминава цялото дъно. Иначе тези дъна с по-мощните вградени карти са и по-скъпи. Дали има разлика между nVidia и AMD? Не знам дали има значение, все тая. Досега с какъв процесор беше?

Сподели другаде

Направо ще трябва ново дъно, щом ти е изгоряла вградената видеокарта, няма кой да го ремонтира. Няма полза от вградените (само при повреда на външната могат временно да се използват до поставянето на нова) и затова съвсем сериозно помисли за външна карта. Може да е от 80-100лв. дори, но е по-добра от вградената. При повреда не заминава цялото дъно. Иначе тези дъна с по-мощните вградени карти са и по-скъпи. Дали има разлика между nVidia и AMD? Не знам дали има значение, все тая. Досега с какъв процесор беше?

Извинявай,не се изразих правилно. :) Изгоря дискретна Sapphire HD4670 512MB DDR4,а вградената в момента е GF7050 и си работи :). А процесорът е доста евтин(и слаб-когато го взимах мислех само за цената;)) - AthlonLE-1620 2.4 GHz и мисля да го сменя с Phenom2 X2 545 или 550.

Сподели другаде

Извинявай,не се изразих правилно. :) Изгоря дискретна Sapphire HD4670 512MB DDR4,а вградената в момента е GF7050 и си работи :). А процесорът е доста евтин(и слаб-когато го взимах мислех само за цената;)) - AthlonLE-1620 2.4 GHz и мисля да го сменя с Phenom2 X2 545 или 550.

Добре, няма нищо. Ако взимаш този процесор, трябва да направим справка на сайта на производителя на дъното дали се поддържа от този модел дъно и дали не трябва да се смени версията на BIOS с по-нова. Какво ти беше дъното? Други отлични процесори за цената си от 112 - 123лв. са новите Athlon 64 X2 7750/7850 (2,7-2,8GHz) - Black Edition, което означава, че са с отключен множител и лесно се овърклокват до 3,1GHz, ако дъното позволява. Аз съм с първия сега и съм много доволен, но дъното ми е по-старо и малко сакато, та няма опция за овърклок чрез промяна на множителя.

Сподели другаде

Добре, няма нищо. Ако взимаш този процесор, трябва да направим справка на сайта на производителя на дъното дали се поддържа от този модел дъно и дали не трябва да се смени версията на BIOS с по-нова. Какво ти беше дъното? Други отлични процесори за цената си от 112 - 123лв. са новите Athlon 64 X2 7750/7850 (2,7-2,8GHz) - Black Edition, което означава, че са с отключен множител и лесно се овърклокват до 3,1GHz, ако дъното позволява. Аз съм с първия сега и съм много доволен, но дъното ми е по-старо и малко сакато, та няма опция за овърклок чрез промяна на множителя.

Ами там е работата,че дъното,което имам в момента е това http://europe.asrock.com/mb/overview.asp?M...0R5.0&s=AM2 и ми се струва,че то ограничава работата дори на сегашният ми процесор. Имам предвид това:"If you use AM2+ CPU on AM2 chipset motherboard, the system bus speed will downgrade from HT3.0 (5200 MT/s) to HT1.0 (2000 MT/s), but the CPU frequency will not be influenced." Освен това не видях в БИОС някакви опции за овърклок. А другите процесори,които предлагаш съм ги разглеждал,но доколкото видях те отделят повече топлина и следователно си мисля,че охлаждането ще е по-шумно. Всъщност не ми е ясно ако процесорът има например TDP 90W и не е особено натоварен - колко топлина всъщност ще отделя...изглежда няма причина да се притеснявам от това-процесорът повечето време не е натоварен-когато от време на време играя Command & Conquer 3 или когато трябва да се обработват много файлове наведнъж..Компютърът очевидно;) не е геймърски - държа да е възможно по-безшумен,тъй като в стаята ми е сравнително тихо,а същият стои зад монитора за повече охлаждане и по-малко прашасване:)

Благодаря за съвета все пак - ще го обмисля.

Сподели другаде