unknown Публикувано Март 30, 2008 Report Share Публикувано Март 30, 2008 Използването на визуални теми е по принцип напълно безвредно. При използването на теми не се заменят файлове, не се бърника по регистратурата и като цяло не се правят никакви промени на системно ниво. Това е все пак заложена функция в Windows.Вече съм го споменал в темата, но явно не си я чел.всъщност от сутринта когато забелязах темата я чета. все пак мерси за отговора. беше ми интересно, нали все пак е тема пусната от microsoft, дали не бърка/заменя системни файлове и регистри. аз спрях да ползвам windows blinds, style xp и естествено виста transf. pack който наистина успя да ми бъгне цялата система (която беше на година и половина). но моето всичко е от опит винаги се набутвам да ги тествам и после се чудя как да ги оправям. темата е много добра, дори се убедих, че е полезна дефрагментацията и сега ще пускам да се дефрагментира. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Април 28, 2008 Author Report Share Публикувано Април 28, 2008 Промени: добавени съвети "Внимвайте по време на инсталацията на различни програми" и "Не инсталирайте съмнителни за вас програми директно". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TheSmoKeR Публикувано Май 8, 2008 Report Share Публикувано Май 8, 2008 Интересна ръководство Макар че използвам Tune Up Utilities съгласен съм че много бъркане влошава нещата.А имам един въпрос относно System Restore функцията.В Tune Up пише че System Restore в компютъра ми(който ме е спасявал доста пъти,защото си падам малко любопитен ) заема 13 гигабайта памет в диска ми.И се чудя нормално ли е чак толкова да заема.По принцип мисля че изтрива Restore Point-овете след известно време ама май не. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 8, 2008 Author Report Share Публикувано Май 8, 2008 Мястото, което System Restore заема на всеки дял, е в проценти. По подразбиране максимумът е 12% от общия капацитет на дадения дял, но може да се регулира от настройките й: десен клик върху My Computer -> Properties -> System Restore. Там може да се зададе на всеки дял до колко % максимум да използва. При достигане на максимума се трие най-старата точка. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
TheSmoKeR Публикувано Май 8, 2008 Report Share Публикувано Май 8, 2008 Аха мерси много. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 12, 2008 Author Report Share Публикувано Юни 12, 2008 Добавено:- съветът "Сваляйте обновленията за операционната система от надеждни източници" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tebusque Публикувано Юли 12, 2008 Report Share Публикувано Юли 12, 2008 Поздравления към Night_Raven за желанието и труда да напише подобно ръководство, както и други подобни и много полезна помощ за разрешаването на разни проблеми, но аз искам да задам следния въпрос: в даден момент след продължителна работа с уиндоус, след преинсталация идва момента, в който оперативната система започва да работи по-бавно, става по-неефективна и т.н, в такива случаи вместо да се преинсталира с цел едно задълбочено почистване, има програмки, които ни помагат да оптимизираме системата като цяло и много от тях действително вършат работа, та моя въпрос е - какви програмки ни препоръчваш Night_Raven, защото аз тези които използвам са м/у тези, които ти не препоръчваш, имам предвид и за почистване на регистри и т.н.? Благодаря ти! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 12, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 12, 2008 Като цяло, ако на даден компютър се работи подредено - не се инсталират и деинсталират (та камо ли трият) безразборно програми, особено ако са съмнителни и глупави; не се модифицират/трият/подменят системни файлове; не се инсталират калпави драйвери; и още и още, тогава компютърът не би трябвало да е толкова бавен.Като цяло мога да предложа следните действия:- сканиране с антивирусна и антиспай програми, защото е възможно някоя гадинка (сериозна или не) да забавя по някакъв начин работата;- деинсталиране на всички ненужни програми;- почистване на временни файлове, временни интернет файлове и др.; за целта можеш да ползваш ATF Cleaner (50KB) (но БЕЗ опцията за чистене на Prefetch - дано не си я спрял тази функция) или CCleaner, но все пак внимавай;- дефрагментация с добра програма като PerfectDisk (ръководство за програмата);- почистването на регистрите по принцип може да има положителен ефект, но в почти всички случай е минимален, а рисковете да се прецака нещо са далеч по-големи, така че чисти регистратурата с програми на твоя отговорност; ако държиш да почистваш, може би CCleaner и RegCleaner 4.3 (отдавна изоставена и се намира трудно, пробвай в Google) са най-малките злини сред тези програми;- почистване на ненужни стартиращи се приложения, драйвери, BHO обекти и прочее (или останки от такива) с помощта на HijackThis 1.99.1 (213KB) и/или Autoruns. В момента за това се сещам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tebusque Публикувано Юли 12, 2008 Report Share Публикувано Юли 12, 2008 Като цяло, ако на даден компютър се работи подредено - не се инсталират и деинсталират (та камо ли трият) безразборно програми, особено ако са съмнителни и глупави; не се модифицират/трият/подменят системни файлове; не се инсталират калпави драйвери; и още и още, тогава компютърът не би трябвало да е толкова бавен.Като цяло мога да предложа следните действия:- сканиране с антивирусна и антиспай програми, защото е възможно някоя гадинка (сериозна или не) да забавя по някакъв начин работата;- деинсталиране на всички ненужни програми;- почистване на временни файлове, временни интернет файлове и др.; за целта можеш да ползваш ATF Cleaner (50KB) (но БЕЗ опцията за чистене на Prefetch - дано не си я спрял тази функция) или CCleaner, но все пак внимавай;- дефрагментация с добра програма като PerfectDisk (ръководство за програмата);- почистването на регистрите по принцип може да има положителен ефект, но в почти всички случай е минимален, а рисковете да се прецака нещо са далеч по-големи, така че чисти регистратурата с програми на твоя отговорност; ако държиш да почистваш, може би CCleaner и RegCleaner 4.3 (отдавна изоставена и се намира трудно, пробвай в Google) са най-малките злини сред тези програми;- почистване на ненужни стартиращи се приложения, драйвери, BHO обекти и прочее (или останки от такива) с помощта на HijackThis 1.99.1 (213KB) и/или Autoruns. В момента за това се сещам. Много ти благодаря за съветите! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юли 20, 2008 Author Report Share Публикувано Юли 20, 2008 Добавен съвет: "Всеки трябва да има инсталационен диск на Windows" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dakata21 Публикувано Септември 6, 2008 Report Share Публикувано Септември 6, 2008 Аз имам два въпроса:Има ли някаква добра програма за цялостна поддръжка на системата. Подобро на TuneUp, но без всички излишни глупости, които може да ти направят наистина голям проблем?И второ виждам, че споменавате CCleaner. Какво мислите за Defragler, който е на същата фирма? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Септември 6, 2008 Report Share Публикувано Септември 6, 2008 Аз лично ползвам Defraggler. Върши перфектна работа Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 6, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 6, 2008 Аз имам два въпроса:Има ли някаква добра програма за цялостна поддръжка на системата. Подобро на TuneUp, но без всички излишни глупости, които може да ти направят наистина голям проблем?И второ виждам, че споменавате CCleaner. Какво мислите за Defragler, който е на същата фирма?Цялостна програма за поддържка на системата няма. Те пакетите от типа на TuneUp твърдят, че са такива, но всъщност не са. То всъщност поддръжката на един Windows е такава, че по-скоро изисква да НЕ се правят допълнителни неща, така че няма смисъл да се прави програма, която да не прави нищо. За нещата, които са полезни, Windows си има вградени инструменти. Ако потребителят не инсталира калпави програми, деинсталира програмите си както трябва, не се заразява с разни гадинки, компютърът ще си работи нормално и без допълнителни "оптимизации" и чистене на регистратура и други подобно. Т.е. поддръжката включва разумна работа с компютъра, която зависи от потребителя и няма как да се извърши от програма.Може би ако някой направи резидентна програма, която да следи какво се инсталира и да блокира инсталацията на чистачки на регистратура, оптимзиращи програми и други подобни, ще е нелоша идея, но почти никой няма да я ползва, защото почти всички обичат такива програми и не биха си инсталирали програма, която да ги блокира.Defraggler е нелоша програма за дефрагментация. Не е нищо особено като ефективност спрямо някои от платените програми, но пък е много упростена, малка, лека и безплатна. Подобна на AusLogics Disk Defrag. Определено я харесвам повече от CCleaner, която също не е лоша, но имам някои забележки към нея. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Dakata21 Публикувано Септември 6, 2008 Report Share Публикувано Септември 6, 2008 Мерси за отговорите, но аз лично за сега съм доволен от TuneUp. Не се ровя където не разбирам и нямам проблеми. CCleaner е добра за почистване, но и аз имам забележки към нея. Между другото TweakUI е добра програмка и е на Майкрософт, което ме навява на мисълта, че не всичко може да се настрои без нея. Всъщност сигурно може, но трябват повече познания. Както и да е всеки сам избира какво да прави с компютъра си. Отново мерси. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Септември 6, 2008 Author Report Share Публикувано Септември 6, 2008 Казвал съм го под друга форма, но ще го кажа отново: TuneUp включва в себе си 4 вида настройки:1) настройки, които ги има по различни менюта из Windows;2) настройки, които ги има в TweakUI;3) настройки, които ги няма достъпни нито в Windows, нито в TweakUI, но за тях има готови .reg/.vbs файлчета и могат да се намерят лесно в интернет;4) настройки, които са общо взето уникални за TuneUp и друг лесен/готов начин за постигането им няма. Общо взето четвъртата група съдържа доста странни настройки, които са като цяло излишни. Стандартните менюта на Windows + TweakUI (147KB) + Kelly's Korner XP = 99% от TuneUp по отношение на разните настройки за човъркане (т.е. 99% от опциите за настройка могат да се намерят на тези 3 места), но всичко e безплатно, не се заема излишно пространство и не се блъскат излишни услуги и библиотеки в системната папка на Windows. Добавено: Текстът в тъмно синьо е добавен, за да доуточни, че става въпрос за тази част от TuneUp, която е за настройка, а не спрямо ЦЕЛИЯ пакет. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост