Jump to content

Ръководство: поддръжка на (предимно) Windows XP


Препоръчан пост

  • Отговори 77
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Добре написано!

Аз имам едно предложение, с което не желая да задължавам автора - в това ръководство ще е добре да има мнение за Microsoft PowerToys. PowerToys на пръв поглед са само за Windows XP, a за Vista вероятно ще бъдат преименувани на Ultimate Extras скоро след излизането на SP1. Например SyncToy v1.4 от Microsoft PowerToys има версия, предназначена не само за XP, но и за Vista: Цък.

Link to comment
Сподели другаде

Това е удобно инструментче, но не виждам как точно оказва положителен ефект върху системата, че да го описвам.

Нямам предвид само SyncToy, а останалите програми, включени в Microsoft PowerToys. Например за Windows XP те са: Color Control Panel Applet, RAW Image Thumbnailer and Viewer, ClearType Tuner, HTML Slide Show Wizard, Open Command Window Here, Alt-Tab Replacement, Tweak UI, Power Calculator, Image Resizer, CD Slide Show Generator, Virtual Desktop Manager, Taskbar Magnifier и Webcam Timershot.

Link to comment
Сподели другаде

Това са инструменти за допълнителна функционалност или настройка. Не виждам какво общо имат с темата. Тя е за поддръжка на системата, а не настройка или разкрасяване. :)
Link to comment
Сподели другаде

Това са инструменти за допълнителна функционалност или настройка. Не виждам какво общо имат с темата. Тя е за поддръжка на системата, а не настройка или разкрасяване. :)

Съгласен съм донякъде. Аз само дадох пример с eдин официален списък от програми - PowerToys на Microsoft, които не са включени в инсталационния пакет на Wndows XP и може би са насочени повече към функционалност и настройка. Подобен набор от програми има и в Sysinternals Suite (Цък), пак oт Microsoft. Вторият пакет е значително по-сериозен.

 

Избягвайте да инсталирате две операционни системи

Ако знаете какво правите и/или ви се рискува, можете да се пробвате да наблъскате 2 операционни системи на един компютър, но ако държите на стабилност и/или не сте навътре с компютрите, по-добре не се занимавайте. Хванете любопитството си за гушата с едната ръка и, държейки пистолета с дясната, го застреляйте от упор. Ако ви се наложи да оправяте каша с повече от една операционни системи, ще разберете за какво говоря.

Според мен този въпрос е повече от спорен. Много зависи какви ще са двете операционни системи, като вариантите са много. Например: Windows - Linux, Windows - MacOS, Windows - Windows и други, има варианти с три и повече системи на едно ПС. Според мен един вариант Linux - Windows при коректна инсталация и добре подредени дялове може да има огромна полза за потребителя. За Windows почти винаги има опасност от непредвидима внезапна загуба на данни заради вирус, троянец или нещо подобно и другата операционна система може да е от полза. Повечето добри Linux дистрибуции имат инструкции и ръководства за съвместна работа с Windows. За съжаление за работа с две и повече операционни системи на едно ПС се изискват доста сериозни познания, четене и внимание и наистина не е за начинаещи.

Link to comment
Сподели другаде

Много добре написана тема за начинаещи :) БРАВО !

Абсолютно съм съгласен, че Windows може с години да си работи бързо и стабилно ( както е при мен ), ако "задкормилното устройство" не е ламер и "послуша" Night_Raven, преди да се прави на разбирач и да "тормози" ОС

 

Поздрави на всички ! ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Полезна статия!

Бих добавил още нещо:

Следете свободното място в дялa с операционната система!*

За предпочитане е да не бъде по-малко от 1ГБ.

 

*Важи най-вече след работа със СD/DVD записващи програми и архиватори.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Промени:

- добавен съветът на nikolaijelev за следене на свободното място на твърдия диск;

- добавена информация за конвертиране на FAT в NTFS;

- леко променена секцията "важно" в началото.

Link to comment
Сподели другаде

Използването на визуални теми е по принцип напълно безвредно. При използването на теми не се заменят файлове, не се бърника по регистратурата и като цяло не се правят никакви промени на системно ниво. Това е все пак заложена функция в Windows.

Вече съм го споменал в темата, но явно не си я чел.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...