Jump to content

Дискусия: Как защитавате компютъра си?


Препоръчан пост

Имаме тема за това кой антивирус използваме, за това на коя защитна стена разчитаме, а също така имаме и доста теми за конкретни проблеми, в които има множество съвети. Но все пак ми се искаше да пусна една такава тема, в която всеки да дискутира как защитава компютъра си, защото лично за мен защитата не се състои само в една програма или в един тип, а е комплексна. За някои това може да е само антивирусната, за други например може да е посещаването само на проверени страници, за трети пък може да е защитата от рутер или proxy.

 

Нека всеки да сподели по какъв начин осигурява цялостна защита на системата си, защото мисля, че темата може да бъде много полезна за всички.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 382
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Антивирунста на която разчитам сега е NOD32, но по принцип съм фен на Symantec. Firewall и Автоматичните ъпдейти са ми изключени.

Иначе не влизам в места, в които не знам що има, че откъде да знам дали нема вирус.

Също не инсталирам нещо, които незнам за какво са.

Или с една дума аз разчитам на своята преценка + нода, в случеи които съм сгрешил ( в преценката си )

Link to comment
Сподели другаде

Aз имам два варианта за защита за МS Windows, които засега съм стабилизирал на две системи:

 

1. Платен (100 % официално лицензиран):

*Антивирусна програма: Dr.Web for Windows

*Защитна стена: BlackICE PC Protection

 

2. Безплатен (за слаб компютър - лицензиран, защото Avast го изисква за домашни потребители):

*Антивирусна програма: avast! 4.7.942 Home Bulgarian

*Защитна стена: Windows XP Firewall Port & Application Manager

 

Забележка: Имам цял арсенал платени и безплатни антишпионски, антирекламни и други "анти". Нито една няма с включен скенер в реално време.

 

Лично мнение: Не разчитам на вариант Internet Security, или всичко в едно. Това може би е най-уязвимият и скъп вариант, според мен.

Link to comment
Сподели другаде

Мисля си, че ще бъде интересно да споделите и какво за вас са места, които може да не са защитени, как усещате, че някой сайт е фалшив, как преценявате дали дадена програма е вредна и т.н. Може да споделите и колко често пускате различни сканиращи програми, как сте ги настроили и т.н.
Link to comment
Сподели другаде

Има огромен списък с лоши сайтове. За тези, които използват Internet Explorer препоръчвам IE-SPYAD. Програмата е добавка (плъгин) и добавя огромен списък от забранени (restricetd) сайтове, като ви предпазва от случайно попадане там. Работи при Internet Explorer от версии 4.x до 7.x.

 

Информация: IE-SPYAD for ZonedOut

Link to comment
Сподели другаде

По-принцип разчитам само на една антивирусна програма (НОД32), но смятам да си построя една стеничка, ей така от обща култура, че вирусите и разни други заразни болести стават доста настоятелни в стремежа си да ти покажат кой командва! :cooldude:
Link to comment
Сподели другаде

Защитата в реално време на компютъра е поверена на NOD32 2.70.23 и Outpost Firewall 2.7.491. Ръчни скенери, които ползвам: AVG Anti-Spyware 7.5.0.50, a-Squared Free 2.1.0.12, Ad-Aware SE Personal 1.06 и Spybot - Search & Destroy 1.4. Сканирания отвреме на време с HijackThis 1.99.1 за всеки случай. Използвам и Sentinel 2.0, който засича промени по важни файлове на всяко стартиране и ги сканира чрез антивирусната. Макар че не ползвам Internet Explorer, а Opera, използвам имунизацията на Spybot и IE-Spyad, които имат един и същ принцип на действие и се допълват чудесно.

Общо взето това е. :)

Link to comment
Сподели другаде

Според мен защитата на една система зависи от действията на потребителя, който я използва. Има възможност да се инсталира "предпазващ" софтуер, да се въведат ограничения в правата за достъп, да се филтрира съдържанието на трафика и т. н. т. Факторът, който обезсмисля в голяма степен всички тези мерки е промяната. Промяна в действието на "зловредния" софтуер, промяна в начините за нежелана реклама, промяна в навиците на самия потребител... Независимо от взетите предохранителни мерки, дадена система може да бъде считана за защитена към даден (сравнително кратък) момент от време. Външната (за системата) промяна винаги настъпва преди да се инициира съответна промяна в защитата на системата. Така, че винаги има опасност от нарушаване или преодоляване на защитните механизми и пробив в сигурността - било поради разпространение на нов вид вирус, открита уязвимост в софтуера или потребителска грешка; няма "вечна" защита. При това положение "грижите" за една система се свеждат до осъществяване на "динамичен" контрол върху нейните параметри. Това означава да се следят промените във "външната" среда и да се предприемат съответни действия за поддържане на приемливо ниво на защита. Към предварителния контрол спадат действия като редовно актуализиране на софтуера, архивиране на данните, настройка на правата на потребителите, обучение на самите потребители. Текущ контрол се осъществява чрез използването на антивирусен софтуер, защитна стена, филтриране на съдържанието, своевременно реагиране при възникнал проблем или възможен пробив в сигурността. Последващ контрол е например анализът на работата на системата след възникване на инцидент; така се установява причината (а не само повода) за възникването на инцидента и могат да се вземат мерки за предотвратяване на повторно нарушение.

Личната ми практика е да актуализирам редовно софтуера, който използвам - обикновено инсталирам всички (не само задължителните) актуализации за операционната система и офис пакета, който ползвам; това важи не само за Windows OS, Linux дистрибуциите също се актуализират, както и Open Office например.

За защита от вируси ползвам основно F-Prot; ефективността на антивирусната програма обаче силно зависи от уменията на потребителя. На практика всяка една от известните антивирусни програми може да бъде ефективна при подходящи настройки и начин на използване.

За допълнителна сигурност (последващ контрол) ползвам Ad-Aware, безплатната версия, без скенер в реално време; сканирам с нея веднъж на 2 или 3 месеца. Приблизително толкова често ползвам и някои от инструментите на Sysinternals - проверявам процесите, които се стартират автоматично, отворените портове, споделените ресурси... Редовно си чистя кеша на браузерите, временните файлове и "бисквитки"-те.

Що се отнася до текущия контрол... внимавам какво и как инсталирам - винаги предпочитам "Custom" инсталациите, обикновено забранявам на инсталираните програми да се свързват с мрежата автоматично и не харесвам допълнителните приложения, които идват с някои инсталации - Toolbar-и, външни (3-rd party) модули, модули за обратна връзка.

При посещения на "съмнителни" сайтове обикновено си отварям Task Manager-а и следя натоварването на процесора; внимавам с изскачащите прозорци и обикновено успявам да съобразя кога да цъкна "Yes", кога - "No" и кога да не цъкам изобщо, а да прекъсна изпълнението на съответния процес. По принцип (според мен) колкото повече активно съдържание (Flash, Java, Javascript, ActiveX контроли) съдържа дадена страница, толкова е по-голяма вероятността за контрол от страна на сайта (външната среда) върху РС-то (системата). При това не е задължително сайта да е "съмнителен", възможно е просто да се използва код с допуснати уязвимости или възможност за проследяване на личните данни. Тъй като няма как да променя самия сайт, аз контролирам поведението на системата си -- предпочитам съдържателните пред "активните" сайтове, не инсталирам автоматично всеки един Plug-in, който ми се предложи чета съдържанието на връзките (вижда се в status bar-a), върху които цъкам. В повечето случаи дори само това ми е достатъчно, за да "квалифицирам" съответния сайт като съмнителен или безопасен... до следващото посещение. Това е от мен, дано да съм бил полезен. :)

Link to comment
Сподели другаде

Антивирусна: NOD32 2.70.23 /настройките на Night_Raven/

Защитна стена : Zone Alarm Pro

Анти-шпионски : a-Squared Free 2.1.0.12 , Ad-Aware Pro , Windows Defender , Spyware Doctor .

Онлайн сканиране : Windows Live OneCare -/прави се само с Internet Explorer/

Редактиран от dimd
Link to comment
Сподели другаде

Ами имам останала една щанга от "Лада"-та - държа я зад вратата... Естествено, ако някой все пак премине през щангата ( first defense firewall ) не смятам, че ще му е лесно. В този извънреден случай ще бъда принуден да се справя с проблема рукавишников. Имам солиден енджин ( 191 см ) и с последния си ъпдейт дефинициите ми достигнаха "завидните" 130 кг. Ако въпреки перфектната защита натрапникът успее да ми се изплъзне го очаква не безизвестният Овчар Екзекют Превеншън, който иначе е неактивен и си лежи кротко в ъгъла. В близките 2-3 месеца планирам подмяна на тежкият антивирус с друг, по- лек продукт. Притеснява ме факта обаче, че новият софтуер е бета версия и базата му от данни ще бъде значително по-бедна, което смятам да компенсирам с ежедневно сканиране на открито със скорост 6-8 Км/ч.

 

А сега по темата.

Използвам ZoneAlarm Pro за защитна стена, а антивирусът е Аvast! Home. И двете много добре се интегрират с AVG Anti-Spyware 7.5.

Предпочитам да посещавам "опасните места" при малко по-различни настройки на защитната стена - просто увеличавам степента на известяване на максималната възможна ( голяма досада е ! ). От известно време сканирам компютъра само при съмнения за шпионски софтуер и отделни файлове които съм свалил от мрежата - винаги проблемите ми са били от подобно естество. Правя най-редовен бекъп на системата и не се скъпя да го използвам щом се усъмня за нещо по-сериозно, като преди NTFS използвам Линукс файлова система и едва тогава сканирам с антивирусната програма.

Настройките на браузерът ми са ориентирани към максимална сигурност - използвам възможноста за въвеждане на безопасни сайтове и на забранени такива, по-възможност контролирам достъпа от и до компютъра със защитната стена. Process Explorer се стартира със системата, както и Du Meter. Естествено и аз съм обхванат от всеобщата параноя, затова и машината ми е задръстена от всевъзможен друг сканиращ за какво ли не софтуер. Забелязвам, че полека-лека се опитвам да се отърва от него - наясно съм, че тази защита е до време.

В кръга на шегата- Кой риск мислите, че е по- голям- посещението на непознат сайт или почистването на регистрите с непозната програма ?

Link to comment
Сподели другаде

.......................................

Онлайн сканиране : Windows Live OneCare -/прави се само с Internet Explorer/

 

Съгласен съм, може да се сканира онлайн.

 

Обаче има продукт на Microsoft: Windows Live OneCare (не става дума за скенера, посочен по-горе от dimd), който е "комплексно" решение за защита. Аз пробвах да го инсталирам и бях отчаян от изключително ниското качество на всички компоненти, включени в пакета... Пълната деинсталация на Windows Live OneCare е почти невъзможна и се налага преинсталация. Ето повече от MS форумите за платената програма на Microsoft: Windows Live OneCare.

 

Засега не препоръчвам инсталирането на това недоносче (Windows Live OneCare), което според мен повече пречи на работата на системата, отколкото да "пази".

Link to comment
Сподели другаде

Аваст антивирус (безплатната),

Файъруола на Уин ЕксПи СП2,

Спайбот,

Ексофтспай и

Ад-ауер СЕ Пърсънъл (и това безплатно)

Файърфокс 1.5.0.9 (и то само заради черния японски скин)

 

Влизам главно по форуми,тракери и автосайтове и затова не ми трябва повече.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Здравейте,

Използувам текущо следните комбинаций за 'цялостна защита'

/определението може и да не е съвсем точно, но е лично

мое-ВПЗ/

PC 1.

1. AVAST!4HOME

2. Segate Personal Firewall

3. Secretmaker

4. SpywareTerminator

5. ID Blaster

6. WinPatrol

 

PC 2.

1. NOD32

2. PC Tools Firewall

Vis Netick Firewall

3. Secretmaker

4. SpywareTerminator

5. ID Blaster

Както се вижда част от програмите не са от 'тежката артилерия'

за съответния клас, други са малко познати, но работейки в

синхрон запълват в голяма степен възможните пролуки в

системата.

Няколко думи за:

'Secretmacker' програма с много опций.Някой от тях:

-блокира неоторизирано инсталиране на софтуер.

-маскира реален IP адрес.

-блокира т.н 'Related URL' всички съпътстващи даден

сайт Web адреси.

'SpywareTerminator' много добра Antyspyware програма.

За съжаление тук нещата са обърнати наопаки, всяка нова версия

е по нестабилна от предходната.Затова използувам 1.5.0,

която наистина е добра.100% успеваемост на Spycartest

включително и PC Security Test.

'Vis Netick Firewall'/Trial ver.за съжаление/ професионална

защитна стена.Работи на възможно най ниските нива по OSI,а именно:

Transport,Network,Data Link.Това осигурява голяма сигурност, но

самото конфигуриране е доста сложно.

'PC Tools Firewall' за филтриране на ниво Application.

С тестова цел използувах сравнително новият продукт на PC Tools.

/4+++ по шестобалната система/

'ID Blaster' през определен период от време/0-60 сек./

променя идентификационните/ProductID/ на:по подразбиране - IE,

Windows,NT, WMP,с възможност за добаване и на други.

Тук включвам и браузера, който използувам-Avant Br.Има вграден

'черен списък', който блокира множество адреси.Подобна опция

има в Secretmaker и SB&D.

Разбира се има и други възможности за рестрикций,но спирам до

тук, като се надявам дискусията да продължи.

VY 73.

Link to comment
Сподели другаде

Честно да ви кажа...

Освен със споменатите антивирусни програми и защитни стени, използвам и Norton Ghost с която периодично след почистване, сканиране и всичките му там нещица си запазвам един имидж файл, както на PC то така и на диск.

Абсолютно съм се убедил че работата която върши е повече от полезна и поне няколко пъти съм прибягвал до това, след като видимо нищо друго не помага.

Следващото добро нещо което ще спомена е че без каквито и да било притеснения експериментирам разни неща по компютъра.

Спокойно мога да си стоя и без антивирусна, защитна стена и сканиране с антишпионски програми, ако не ми бяха интересни и те.

Друг въпрос е че от доста време не ми се е налагало да си направя преинсталация, което малко ми липсва, но пък има къде и това да се прави.

Освен това си имам странен начин за защита на компютъра с разните му там акаунти, пароли, скрити дублирани файлове и "липсващи" дискове (раздели) за определени потребители.

Та ... само да кажа че защитата на компютъра може (според мен) да е доста разтегливо понятие.

- Просто добавка към всичко казано до сега :thumbsup:

Редактиран от orion
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...