Jump to content

Ръководство за работа с Windows Movie Maker


Препоръчан пост

Ръководство за работа с Windows Movie Maker

 

Тази програма няма нужда да е сваляте, защото тя е вградена в Windows. Aко не можете да я намерите, използвайте търсачката на Windwos. ;)

 

 

1) Как да направим снимки с ефекти, с музикален фон.

 

За да направим снимки с ефекти и отзад да звучи музика първо трябва да си изберем подходящи снимки и хубава музика. :-8

Влезте в програмата, след това натиснете http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410771sw8.png.

Трябва отдолу да ви се появят едни кватратчета, където ще слагаме картинките.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410773oz2.png

 

За да изберете някоя картинка е нужно да отворите Моvie Tasks, което по принцип трябва да е отворено автоматично. Натискате върху 1.Capture Video и след това, за да си изберете снимка, натиснете върху Import pictures и вече в новопоявилия се прозорец си изберете снимка(и).

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/107310771079108010841077hd3.png

 

След като ги изберете натиснете OK и снимките, които сте избрали, щe ви се появят в централния прозорец. За да ги сложите вече в проекта, който ще правите, трябва да хванете снимката и с влачене да я сложите в едно от квадрачетата. Повтаряте това и с другите снимки, които искате да сложите. След като добавите избраните от вас снимки в кватрачетата, ако искате да сложите някои ефекти на снимката, трябва да натиснете върхо нея с дясното копче на мишката и да изберете Video Effects. Ако искате да добавите някой ефект, просто натиснете върху избрания от вас ефект и след това натиснете ADD>>. Ако искате да махнете някой ефект, натиснете върху него и след това <<Remove . Или можете да натиснете върху снимката, после Tools -> Video Transitions и оттук също можете да си харесате някои ефекти (или от тук можете също да ги видите ефектите и просто с влачене ги добавяте). След като изберете ефектите, които искате да добавите на дадена снимка, натиснете OK и те вече са добавени (на всяка снимка трябва да слагате ефектите отделно). След като вече добавите ефекти на снимката остава да добавим музиката.

За да добавите музиката отидете на 1.Capture Video, изберете Import Audio or music, след това изберете песната и натиснете OK. Песента отново ще ви се добави в централния прозорец. За да я включите и нея в проекта трябва да я хванете и с влачене да я сложете в едно от квадратчетата. След като я сложите долният прозорец ще ви се промени. От него нагласяте както искате музиката (кога да започва, кога да свършва, рязане и др.).

Ако искате да проверите как е станало всичко, натиснете Play върху този прозорец.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410772ay5.png

 

За да запишете готовия вече клип натиснете върхо 3.Finish Movie и след това Save to My Computer.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410774cp0.png

 

В първия прозорец, който щe ви се появи, избирате къде да се запише клипа и как да се казва, след това натиснете Next и във втория прозорец от Show more choices... можете да избирате каква да е големината на клипа (колкото повече намалявате размера на клипа, толкова повече се губи от качеството).

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410775ot3.png

 

После натискате Next и изчаквате клипа да се запише.

 

2) Kак да сложим някакъв текст в началото и или края на клип

 

Тази опция е доста полезна, защото можете да добавите надпис, който да се появява в началото на клип, например: "Vankata представя", а на друг прозорец да пише "филм за Softvisia" или нещо подобно. Ето как става.

 

Отворете програмата, след това натиснете отгоре Tools -> Titles and Credits -> Add title at the beginning of the movie

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/107310771079108010841077e6ds1.png

 

В правоъгълника напишете текста, който искате да се появи, когато започва клипа. От Change the text fond and color можете да смените шрифта на текста както и фона, на който щe се изписва текста. От Change the title animation можете да изберете с каква анимация да се появява текста. Като сте направили всичко и сте готови да добавите текста в клипа, натискате Done, add title to movie и сте готови - текстът е добавен.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710797zg0.png

 

С влачене можете да определите кога да се появява - началото, средата , края и т.н.).

Eто и една опция специално за финални надписи: Tools -> Titles and Credits -> Add credits at the end of the movie. Появява ви се една таблица и там можете да пишете каквото пожелаете. Като сте готови, натискате Done, add title to movie и това ви се добавя в клипа.

 

3) Как да добавим надписи на снимка или клип

 

Тук е малко особено, защото не се добавя напълно, т.е. когато направите тези надписи, отдолу можете да ги местите, където поискате и на която си искате картинка и когато дойде времето, първо щe се появи картинката и след това върху картинката щe се появят надписите. Ето как става това.

 

Стартирате програмата, отивате на Tools -> Titles and Credits -> Add titles on the selected clip on the storyboard. Там пишете текста и после от Change the text fond and color можете да смените шрифта на буквите. Oт Change the title animation можете да настроите текстът да се появява с ефект (animation). Като сте готови натискате, Done, add title to movie и се добавя. От Title Overlay можете да местите надписа кадето желаете.

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/107310771079108010841077ts5.png

 

4) Как да направим снимка докато върви някои филм или клип

 

Влезте в програмата, за да заредите някой клип или филм, натиснете 1.Capture video, след това натиснете Import video и добавете избрания от вас клип или филм. След това го пуснете и като видите някоя част на филма, която искате да направите на снимка, натиснете пауза и след това натиснете Tools -> Take picture from preview и ще ви се появи едни прозорец, където ви пита къде да запише снимката. Вие избирате и натискате OK. След това, ако искате да се уверите, че снимката е станала, влезте там, където сте я записали, и ще я видите.

 

5) Как да си запиша гласа си

Ако искате да запишете гласа си, например, за да направите някои микс или нещo подобно, трябва да стартирате програмата, да влезнете в Tools -> Narrate Timeline и в новопоявилия се прозорец натискате Start Narration, за да започнете да записвате. От Show more options можете да настроите някои опции. Ако искате да спрете записа, натискате Stop Narration и като го натиснтете щe ви пита къде да запишете записа, който сте направили. Вие задавате координати и натискате OK.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1734/1073107710791080108410771wo2.png

 

Важно: Ако сте започнали да правите клип, но трябва спешно да станете и искате като излезнете от програмата, после, като влезнете, всичко да ви е запазено и да не трябва да правите всичко отначало, натиснете File -> Save Project и изберате къде да се запише проекта, който сте направили. После, като седнете и искате да продължите от там, до където сте стигнали миналия път, просто натиснете File -> Open Project и изберете проекта, който от преди това го записахте. Натиснете OK и всичко е дотам, докъдето миналия път сте стигнали.

 

 

Всички права върху текущата статия и картинките включени в нея са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

 

Автор на ръководството: Иван Кирев (Vankata)

Редактиран от mireto
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 243
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

  • 3 months later...
Искам да Ви попитам защо не мога да си запиша файла ? Давам Save, пробвах на всякакви опции за качество и винаги ми изкарва някакво чудовищно време за чакане от типа на 15 000 минути и изобщо не зареждат зелените квадратчета и стои на 0% . МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ !!!!! Благодаря ви предварително.
Link to comment
Сподели другаде

Искам да Ви попитам защо не мога да си запиша файла ? Давам Save, пробвах на всякакви опции за качество и винаги ми изкарва някакво чудовищно време за чакане от типа на 15 000 минути и изобщо не зареждат зелените квадратчета и стои на 0% . МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ !!!!! Благодаря ви предварително.

 

Според мен това може да идва от големината на клипа, които искаш да направиш. Ако е много голям естествено ще чакаш повече.

Пробвай тука да му настроиш по малка големина.

 

http://img353.imageshack.us/img353/2536/10731077107910801084107ns9.png

 

Друго не ми идва на ум от какво може да стане това.

Link to comment
Сподели другаде

Ванката много благодаря за предложението но отново не става :( пак същата история с чакането и зареждането . Да не би да е нещо от Уиндоуса , защото един приятел е също със Уиндоус ХР Сървис Пак 2 и версията на Уиндоус мууви мейкъра му е 5.1 и няма никакви проблеми независимо колко големи са филмчетата и при какво качестово са направени. Отговорете ако можете. Благодаря предварително. Редактиран от wolfram
Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се за късния отговор. Значи в момента свалям тая версия а знаеш ли коя е най новата и аз мисля че разбрах от къде е проблема защото тя май че не може да сейф-а АVI-files а може да сейф-а MPG , MPEG , WMV , ASF -files . Много благодаря за оказаното внимание. И дано ми тръгне :) Ако имаш някакво по-добро предложение с удоволствие ще го прочета :) Редактиран от wolfram
Link to comment
Сподели другаде

По въпроса за рязането на песните. Това става ето така:

 

Tо по принцип става много лесно.

Просто вкарваш песента и след това от нейния край плъзваш до там, до където искаш, и след това записваш.

 

http://img218.imageshack.us/img218/2414/10731077107910801084107fl0.th.png

 

Знам, че малко неясно го обесних, но самият аз незнам как да ти го обесна най-добре. Ако нещо не може да разбереш питаи ще помагам с каквото мога.

Редактиран от Tragedy
Link to comment
Сподели другаде

Да това го разбрах. По конкретно маркираш там докъдето искаш да се изреже. А как става номера ако искаме да изрежеме от средата.

 

За да изрежеш от средата e нужно просто като си пуснал песента, ако искаш да е отрежеш от 2 мин. до 2:20 мин. Само от началото на песента плъзваш до 2-та мин. и след това от края на песента също плъзваш до 2:20 мин.

 

http://img208.imageshack.us/img208/8852/10731077107910801084107lv1.th.png

 

След това е плъзваш в началото, после записваш и си готов.

 

http://img99.imageshack.us/img99/9927/10731077107910801084107jq2.th.png

Link to comment
Сподели другаде

Добре. А да ми препоръчаш някоя програма с която мога да го променя.

 

И не разбрах как стана това с рязането на песните. Аз искам от една песен 3 мин. дълга (например)

съдържанието на песента от 1:30 до 1:40 да го премахна. Да го прескоча.

 

2. Въпрос. А мога ли да слагам още една песен да звучи след тая дето съм избрал ?

Половината "филм" такъв другата различен ?

Link to comment
Сподели другаде

Добре. А да ми препоръчаш някоя програма с която мога да го променя.

Създаването на WMV и после конвертирането му в AVI по принцип не е желателно, защото се губи качество, понеже се преминава през повече компресии (transcoding). Разбира се можеш да опиташ и да видиш дали те устройва. Програми, преобразуващи WMV в AVI са например Xilisoft Video Converter 3.1 (11.7MB, пробна версия) или Blaze Media Pro (11.4MB, пробна версия) пакетът, който има и видео конвертор. Можеш да опиташ с тях. Разбира се най-добрият вариант е да направиш клипчето си с някоя по-добра програма, която може да енкодира директно в AVI.

 

И не разбрах как стана това с рязането на песните. Аз искам от една песен 3 мин. дълга (например)

съдържанието на песента от 1:30 до 1:40 да го премахна. �”а го прескоча.

Не съм 100% сигурен, но мисля, че това не е възможно с Windows Movie Maker. Ще трябва да си клъцнеш песента преди да я вкараш в Movie Maker.

 

2. Въпрос. А мога ли да слагам още една песен да звучи след тая дето съм избрал ?

Половината "филм" такъв другата различен ?

Това би трябвало да е възмжоно, но как точно ще оставя някой друг да обясни, защото не съм запознат с Windows Movie Maker.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...