Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Моля, влезте, за да отговорите
1460 отговора по тази тема

#1441 k0st4din

k0st4din

    Softvisia

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1178 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 15 December 2017 - 20:02

Нещо не се получава. Направих всичко и ми излиза това..

Моля, покажи ми кое е това.......



#1442 Анатоли

Анатоли

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 11 мнения

Публикувано: 16 December 2017 - 17:39

Прикрепен файл  1.JPG   99.97К   0 Брой изтеглянияПрикрепен файл  2.JPG   68.58К   0 Брой изтегляния

Моля, покажи ми кое е това.......

 

Не ми се номерират клетките. Не разбирам от макроси, но в този макрос не указва ли да се извърши филтриране?

Sub Obekti()

    Columns("A:E").Select

    ActiveWorkbook.Worksheets("Лист1").Sort.SortFields.Clear

    ActiveWorkbook.Worksheets("Лист1").Sort.SortFields.Add Key:=Range("E2:E200000"), _

        SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal

    ActiveWorkbook.Worksheets("Лист1").Sort.SortFields.Add Key:=Range("B2:B200000"), _

        SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal

    ActiveWorkbook.Worksheets("Лист1").Sort.SortFields.Add Key:=Range("A2:A200000"), _

        SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal

    With ActiveWorkbook.Worksheets("Лист1").Sort

        .SetRange Range("A1:E200000")

        .Header = xlYes

        .MatchCase = False

        .Orientation = xlTopToBottom

        .SortMethod = xlPinYin

        .Apply

    End With

    Range("A1").Select

    Selection.AutoFilter

End Sub 



#1443 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 16 December 2017 - 18:38


Освен с някакъв макрос? Искам да ми се номерират последователно документите за фа може:
1. При филтриране да виждам колко на брой са, което може да ми послужи и за обобщена таблица;
2. Да ми се изчисли стойността на издадените документи.
Някои ако може да ми прати линк за създаване на макроси на разбираем език, като за начинаещ? Виждал съм и бутони, но не знам как се създават и свързват?

В моя отговор съм ти дал макрос за номериране, а вместо да го ползваш, вземаш макроса за сортиране.

Но ако за първи път отваряш Excel за да пишеш макроси, не знам как ще стане.

За питане № 1 може да се ползва функцията SubTotal. В Help има обяснение как се ползва. 

И как ще стане изчисляването на стойността на документите, като никъде не се виждат някакви суми.



#1444 k0st4din

k0st4din

    Softvisia

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1178 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 16 December 2017 - 21:30


В моя отговор съм ти дал макрос за номериране, а вместо да го ползваш, вземаш макроса за сортиране.

Извинявай TRN, но 

1во - той, желае номерирането да става по следващ № на документ - според обекта. Поне аз така го разбирам, че в колона А няма номерация, а не при вече съществуваща само да ги нареди. (Макроса ти не работи по този начин).

2ро - след като е казал, че иска да става, в колона А:А, то как му помагаш, когато му изместваш данните (дори и да са верни) в съвсем други клетки? Представи си, че искам точно в тази колона А:А да бъдат, а в другите имам друга информация, която не съм споделил.

 


Но ако за първи път отваряш Excel за да пишеш макроси, не знам как ще стане.

Днес научих нещо ново от теб: Явно си голям късметлия, че си се родил учен и ако някой иска нещо да научи, освен "....не знам как ще стане, то нямаме друг отговор"! Дал съм му с картинки, горе долу началните стъпки, как да достигне до тези макроси. И да знам, че няма да се научи, толкова лесно, като все едно да си намажеш филия с лютеница.

 


За питане № 1 може да се ползва функцията SubTotal. В Help има обяснение как се ползва.

Ами ако е на английски и не го разбира, ами ако иска да сборира само номерата(сумата) на продажбите....... Не го коментирам, защото и на мен не ми стана ясно, кое иска да сборира(сумира). Според мен, това ще остане на следващ етап.

 

 

И в предните коментари споменах и отново, ще го повторя, нямаме втори параметър, потребителя казва, че номерациите са различни, но може и да не е така. Единият параметър е ясен: Обектите, вторият е постоянна променлива, а може и да се повтаря, но с друг продукт.



#1445 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 December 2017 - 08:58


Извинявай TRN, но... 

Нямам желание да си подхвърляме реплики. Никой не знае какви са познанията на питащия. Но да нямаш абсолютно никакви, кой може да очаква това. А с елементарни познания може поне да направи така, че това, което му се дава, да го нагласи за неговите си нужди.

Няма повече да се намесвам в темата.



#1446 naskobk

naskobk

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 173 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 December 2017 - 09:39

Здравей TRN, ако наистина смяташ че

твойто предложение работи, моля прикачи

файлов документ на ексел, като примерен файл,

за да видим и ние как ще се справи с поставената задача.

може да Ви се струва малко наготово, но всеки може

да надгради дадено предложение и да се получи нещо.

От моя опит зная че не всички но някой макроси,

не работят коректно със всички версии на ексел.

 

Затова е добре да се прикачи примерен файл за да може да се тества от различни потребители,

така се намират недостатъците и грешките и се изглажда кода

за да отговаря на нуждите на потребителя.


Помощни програми за обработка на Данни в Ексел - http://infosoftbg.com Не слушай какво ти говорят, а гледай какво правят - По делата им ще ги познаете.

 

 

Win Free Bitcoins every 3 minutes! Every day free 5% bonus


#1447 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 December 2017 - 10:33

Никой до този момент не е казал, че макроса не работи. Много добре знам, че при различни версии на Excel може да се получат грешки или грешни резултати. Аз работя с 2013.

Аз не съм си измислял никакъв файл, просто съм ползвал неговия. Щом имаш желание ще го кача, като съм добавил и макроса за сортиране.

Съжалявам, но не намирам бутон за Attacment.



#1448 k0st4din

k0st4din

    Softvisia

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1178 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 17 December 2017 - 11:53

Прикачи го по този начин:

Прикрепен файл  2017-12-17_114622.jpg   12.39К   1 Брой изтегляния

Прикрепен файл  2017-12-17_114639.jpg   41.16К   0 Брой изтегляния

 

Нямам желание да си подхвърляме реплики. Никой не знае какви са познанията на питащия. Но да нямаш абсолютно никакви, кой може да очаква това. А с елементарни познания може поне да направи така, че това, което му се дава, да го нагласи за неговите си нужди.

Няма повече да се намесвам в темата.

Не се обиждай, далече съм от мисълта да те упреквам за нещо, но това, че ние сме доста навътре с материята, не означава, че и останалите трябва да са.

Да, те търсят решение на даден проблем, а ние във форумите сме затова да им помогнем.

Ако седнем с теб да си говорим за ядрена физика, най-вероятно ще си го обясняваме по наш си разбираем език, което може да няма нищо общо с това, което искаме да кажем. :) , но ние така си го разбираме.

Твоето предложение работи донякъде, веднага ще ти кажа защо - донякъде.

Може и аз да съм зациклил и да не ми идва нещо на ум, но трябва да му сложим подреждането в колона А2:А, макроса ги реди, но дава последователност, а на повтаряемите фактури я няма еднаквостта.

Няколко пъти го изпробвах. Не сме безгрешни, може и аз да бъркам, но се съмнявам. Прикачи го, ще се радвам да сме полезни на потребителя. :)



#1449 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 December 2017 - 13:53

Не съм имал някаква представа, че питащия въобще не се е занимавал с макроси. Не съм сигурен дали и ще разбере голяма част от това, което е направено.

Аз разбрах нещата по този начин.

Да се номерират данните в колона А, като се следи тези, които са от различни обекти да имат различна поредност на номерацията /1,2,.../

В списъка с фактури има написани повтарящи се фактури, в които реално има продадени/закупени/ няколко артикула и в тях номерацията трябва да се запазва същата и да не се увеличава.

За да се изпълни това, не съм го писал в обясненията защото забравих, е необходимо данните от тази фактура да са една след друга, което за мен е логично, но знае ли се.

С тези критерии направих макроса, като в колона F съм разположил списъка с обектите/неповтарящи се/. А защо е номерирането в колона E, за да се сравни колона E с неговата A и да се провери правилно ли са номерирани или не.

А по нататък вече всеки може да прецени къде да разположи данните, които са ми в колона F и G, което е елементарно. И пак да не се забравя, че не съм разбрал, че питащия за първи път се опитва да пише макроси.

При мен макроса работи нормално, а иначе не бих го предложил.

А за сортировката, така както иска, аз лично мога да предложа само филтриране и SubTotal. Е ако не знае как може пак да пита.

И благодаря за обяснението за Attachment. Не бих се сетил да ровя там.

Прикрепен(и) файл(ове)



#1450 k0st4din

k0st4din

    Softvisia

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1178 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 17 December 2017 - 14:31

Така, ако правилно те разбирам, трябва да гледам последователността в колона G:G.

Ако е така, аз питам (потребителя казва че под фактура № 7425 е допуснал техническа грешка и в двата случая е = 1, защото са различни продукти, но фактурата е една и съща).

То в твоя случай в колона G се подрежда като: 1;2;2;3;4, а трябва да бъде 1;2;2;1;3 само за обект №1.

Другото, което е, че потребителя, казва, че няма номерация в колона А:А, а иска като постави другите данни (в нашият случай) чрез макроса да се нареди номерирането.

Така, ако няма числа в колона А:А, макроса се обърква.



#1451 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 December 2017 - 16:11

За техническата грешка няма да говорим, въпроса е дали логиката за макроса е вярна. Ако е така, и съм изпуснал, че в колона A липсват данни, нищо не ми пречи да проверявам колона B, а пък номерацията да я слагам в колона A. Все пак това е вариант и може да се доработва. Нали това е целта на занятието.

А и той от секретност ли от какво ли е дал една малка чстичка, кой знае от къде преписана, а така само ще си приказваме без да знаем за какво по-точно става въпрос.



#1452 Анатоли

Анатоли

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 11 мнения

Публикувано: 17 December 2017 - 18:50

В колона А искам да ми се показват номера. Целта е дори и да вмъкна ред или да изтрия някой да ми се извърши преномериране автоматично. За мен няма значение номер на фактура или документ дали ще бъдат разбъркани или в нарастващ ред. Примера който съм дал само показва какъв е желания резултат. Сега пробвам със FREQUENCY но нещо не могат да ми се получат резултати, които искам....



#1453 k0st4din

k0st4din

    Softvisia

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1178 мнения
  • Пол:Мъж
  • Живущ в:Loading ... please wait
  • Интереси:Softvisia

Публикувано: 22 December 2017 - 08:17

Здравейте Анатоли,

поставете си данните в тази таблица, която ви изпращам, като оставите празна колона А2:А.

След като ги поставите, натиснете бутона и споделете, това ли е желаният резултат.

Прикрепен файл  Book_ready.xlsm   17.69К   12 Брой изтегляния



#1454 azureuz

azureuz

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 26 мнения

Публикувано: 06 February 2019 - 14:58

Здравейте!

Намерих си един файл в който искам да променя кода, но не се получава това което искам.Ще прикача оригиналния файл, за да не объркам някой.Искам да променя да не търси в колона "С" в комбобокса в юзерформата, а да търси в колона "Е".

По принцип променям в комбобокса да не ми показва колона "С" а да ми покаже колоната която искам но като натисна бутона за репорт и в листбокса не ми показва нищо.

Благовя предварително.

Прикрепен(и) файл(ове)



#1455 TRN

TRN

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 13 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 15 February 2019 - 10:41

Здравейте!

Намерих си един файл в който искам да променя кода, но не се получава това което искам.Ще прикача оригиналния файл, за да не объркам някой.Искам да променя да не търси в колона "С" в комбобокса в юзерформата, а да търси в колона "Е".

По принцип променям в комбобокса да не ми показва колона "С" а да ми покаже колоната която искам но като натисна бутона за репорт и в листбокса не ми показва нищо.

Благовя предварително.

Поправката е в ред 32 на UserForm1

CStr(ara.Offset(0, 3).Value) = CStr(ComboBox1.Text) Then

Прилагам и файла с поправките

Прикрепен(и) файл(ове)






1 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители