Jump to content

Препоръчан пост

В настройките на рутера въвеждаш адресите, които са присвоени в момента на лаптопа - IP адрес, маска, шлюз, DNS. Разрешаваш DHCP в настройките на рутера и на лаптопа задаваш автоматични настройки за връзката (IP адрес, маска, шлюз, DNS)

Благодаря за съвета, но пак не се получава и не знам къде е проблема.

Принципно през кабела си има интернет връзка към всички компютри които съм закачал, просто им сменям IP адрес, маска, шлюз, DNS, според предоставените от доставчика и готово. Поради тази причина не ми се вярва да е ограничен MAC адреса.

 

Съкращението TTL не знам какво означава.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 125
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Опиши малко по-подробно какво точно правиш; можеш да покажеш и screenshot от настройките на рутера и компютрите, които свързваш към него.

Ограничение по TTL (грубо казано) означава, че не можеш да свържеш повече от 1 устройство към линията на доставчика. Т. е., можеш да свържеш настолен компютър и да имаш връзка, да свържеш лаптоп и пак да имаш връзка... но ако свържеш рутер, връзка към интернет ще има само рутера, а всички устройства след него няма да имат.

Сравнително лесен начин да определиш дали имаш въведено такова ограничение е да провериш връзката към някой сайт: отваряш Command Prompt и въвеждаш командата ping softvisia.com (можеш да опиташ и с друг сайт). Стойността след параметъра TTL показва колко още устройства можеш да свържеш последователно.

Link to comment
Сподели другаде

Стойността на параметъра по TTL = 55 според Command prompt.

 

Първо закачам интернет кабела към рутера о му подавам захранване. Всички лампи светват WLAN, WAN и т.н.

 

1. Задавам параметрите на IP Wireless network connection от лаптопа като слагам отметка на Oprain an IP address automatically.

2. Влизам в настройките на рутера през Мозилла с http://192.168.0.3

3. Setting Wizard на рутера ->отметка на manual set -> отметка на DHCP Client

4. Съобшение:

Congratulation! You have finished all essential network parameter setting. Restart router and you can access Internet normally. If you want to fulfill further setting, please click other menu.

Please click "SAVE" to save parameters and finish fast setting. -> натискам save

5. Иска ми потребителско име и парола, въвеждам и давам ок

6. Съобщение: Click button to restart router -> натискам reboot

7. Съобщения:

1)WAN Status

 

Link Status Connecting

WAN IP 0.0.0.0

Netmask 0.0.0.0

Gateway 0.0.0.0

DNS 192.168.2.65

Second DNS 192.168.2.66

Link Type Dynamic IP

Linked Time 00:00:00

2)LAN Status

 

IP Address 192.168.0.3

Netmask 255.255.255.0

DHCP Server Enable

NAT Enable

Firewall Disable

 

3)Information

 

 

 

Running Time 00:02:52

System Time 10-1-2006,08:02:52

Client Count 0

Fireware Version Ver 1.2.6

Bootcode Version Ver 1.2.6

LAN MAC Address 00:B0:0C:03:0E:1E

WAN MAC Address 00:B0:0C:03:0E:1E

Hardware Version Ver 2.0.0

 

8. Advanced Config -> LAN Setting -> въвеждам IP address предоставен ми от доставчика

9. WAN Setting -> съобщение: WAN Linked Type: Dynamic IP

10. MAC Address Clone -> натискам clone MAC -> натискам save

11. съобщение: Click button to restart router -> натискам reboot

12. пак излизат съобщенията от т.7, но с нов WAN MAC Address 00:23:4E:02:4D:63

13. DNS -> въвеждам DNS Address и Secondly DNS Address същите като тези от доставчика и слагам отметка на Enable DNS Server -> натиска save

14. съобщение: Success -> натискам Continue пак ме връща в DNS настройките но този поът отметката на Enable DNS Server е премахната.

15. WLAN Setting -> Basic Setting -> настройвам си SSID: Villa, WirelessMode: Mixed, Channel: 6, Disable SSID: е без отметка -> натискам save

16. съобщение: Success -> натискам Continue пак ме връща в WLAN Setting

17. WDS Config нищо не променям, прозореца изглежда така:

WDS

 

Wireless Bridge

WDS Mode: Disable

Wireless Bridge MAC Address:

 

Choose

 

SSID

 

 

MAC Address

 

Channel

 

AP

 

Mode

 

Security

 

Signal Intensity

 

Wireless Bridge Infomation

No. MAC address Clear

1

2

3

4

5

6

Това е което правя. Извинявам се но не разбрах как да прикача снимки към форума.

Link to comment
Сподели другаде

Ако всичко, което си въвел на рутера, е такова като на настолния компютър, а нямаш нет, то много е вероятно доставчика да те е ограничил по МАС адрес. Има 2 решения -

1. Опитай се да клонираш адреса на компа върху рутера. За нещастие, в сависимост от модела на рутера, това не винаги става успешно...

2. Обади се на доставчика и му обясни проблема, той би трябвало да ти помогне, още повече, че те е пуснал по TTL(при теб е повече от 1).

Link to comment
Сподели другаде

Не знам къде е MAC адреса на компютъра. Как да го намеря? Как да го клонирам?

В настройките на рутера има опция за клониране на MAC адрес - MAC Address Clone. При това клониране какво всъщност клонира?

Link to comment
Сподели другаде

Не знам къде е MAC адреса на компютъра. Как да го намеря? Как да го клонирам?

В настройките на рутера има опция за клониране на MAC адрес - MAC Address Clone. При това клониране какво всъщност клонира?

Браво - точно за това става въпрос. Всяко комуникационно устройство си има собствен МАС адрес, който показва производител, модел на устройството и уникален номер.

Клонирането на МАС адреса е, когато вземаш МАС адреса на компютъра и го слагаш на рутера. т.е. създаваш впечатление на доставчика, че все едно е вързан оригиналния компютър към мрежата. Обикновено дставчиците ограничават абонатите по МАС адрес, за да не се върже някой нежелан клиент към мрежата.

Link to comment
Сподели другаде

Допускаш грешка още при настройките на WAN - там се въвеждат адресите, предоставени ти от доставчика (вместо това, ти си го оставил на Dynamic IP).

След това определяш LAN мрежата да е различна от тази на доставчика. Пример: ако от доставчика получаваш адрес от вида 192.168.0.х, LAN мрежата трябва да е 192.168.2.х или напълно различна, напр. 10.10.10.х.

Провери тези две неща и чак след това търси MAC и TTL настройки.

Link to comment
Сподели другаде

Нямам опция да променям настройките по WAN. Просто ми излиза като съобщение WAN Linked Type: Dynamic IP.

Благодаря за помоща, но явно ще трябва да го направи някой компетентен. Вече 2 дни не проумявам защо не се получава.

По всяка верроятност има някаква защита за която не знам.

Може ли да има ограничение по MAC address след като към кабела съм връзвал няколко компютъра и всички си имат интернет връзка?

Link to comment
Сподели другаде

...Може ли да има ограничение по MAC address след като към кабела съм връзвал няколко компютъра и всички си имат интернет връзка?

Отговорът не е еднозначен. Може и да има защита по МАС, но да са били вкарани всички адреси, които си ползвал до сега. А може и да няма.

Опита ли се да клонираш адреса? Ако не нищо не се получава - звъни на доставчика! Той е длъжен да ти оправи връзката. Не се мъчи повече!

Link to comment
Сподели другаде

По всяка вероятност не си чел упътването за работа с рутера. На стр. 10, т. 3С е описано полето с настройките, което трябва да попълниш.

 

Ако не нищо не се получава - звъни на доставчика! Той е длъжен да ти оправи връзката. Не се мъчи повече!

Лош съвет му даваш.

 

Първо, доставчика не му е длъжен с нищо - той доставя услугата до дома на клиента. Това, че оборудването на клиента не е настроено правилно не е грижа на доставчика (от чисто законова гледна точка). Виж, ако става въпрос за настройка срещу заплащане - това вече е друго.

 

Второ, благодарение на "мъчението" човек се учи и развива интелектуално. А научаването става с четене и практика, а не да чакаш всичко наготово.

Link to comment
Сподели другаде

Първоначално следвах точно упътването за което споменаваш и първото нещо, което направих беше това от т.С3 на стр. 10. Едва след като пробвах безрезултатно няколко варианта от упътването чак тогава се допитах до форума на софтвизия.

Сигурно има някаква защита която са поставили. Следващия път ще трябва да им звънна и да видя какво може да се направи.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...

Ако свържа два компютъра с рутер интернета ще бъде ли по бавен? Освен рутер друго нещо трябва ли да си закупя

(адаптер) или всичко е в комплект с рутера? Само ще поясня че ползвам LaN интернет.Ще съм много благодарен ако ми отговорите или поясните и за друг надежден начин за споделяне на нетвръзката.

Link to comment
Сподели другаде

Ако свържа два компютъра с рутер интернета ще бъде ли по бавен?

Ако и двата компютъра ползват връзката едновременно, всеки от тях ще получава част от общата скорост. В по-добрия случай скоростта ще се разпределя поравно между двата; в по-лошия случай единия компютър ще използва по-голямата част от скоростта. Това важи при интензивно едновременно натоварване на връзката - сваляне на филми и музика, торенти, гледане на клипове с високо качество и т. н. т. Ако компютрите се свързват с рутера безжично, също може да има спад на скоростта в зависимост от обхвата и качеството на безжичната връзка.

 

Освен рутер друго нещо трябва ли да си закупя (адаптер) или всичко е в комплект с рутера? Само ще поясня че ползвам LaN интернет.

Обиконвено заедно с рутера получаваш захранващ адаптер и LAN кабел. Ако ще свързваш компютрите с кабел към рутера, можеш да си закупиш такъв със съответната дължина.

 

Ще съм много благодарен ако ми отговорите или поясните и за друг надежден начин за споделяне на нетвръзката.

Споделянето с помощта на рутер (според мен) е най-надеждния начин; може да се направи и с помощта на компютър с два LAN адаптера (по-евтино е, ако разполагаш с компютъра), но не си струва главоболията.

Link to comment
Сподели другаде

Споделянето с помощта на рутер (според мен) е най-надеждния начин; може да се направи и с помощта на компютър с два LAN адаптера (по-евтино е, ако разполагаш с компютъра), но не си струва главоболията.

Не е така. Излиза ти по-скъпо в дългосрочен план.

Изисква се единият компютър да е включен винаги, ако искаш интернет на другият.

Един рутер хаби 10W, един компютър-много повече.

Цената на рутера бързо ще бъде избита от сметките за тока.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...