Прехвърляне към съдържание


Снимка

Дискусия: Как защитавате компютъра си?


 • Моля, влезте, за да отговорите
382 отговора по тази тема

#1 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 16:37

Имаме тема за това кой антивирус използваме, за това на коя защитна стена разчитаме, а също така имаме и доста теми за конкретни проблеми, в които има множество съвети. Но все пак ми се искаше да пусна една такава тема, в която всеки да дискутира как защитава компютъра си, защото лично за мен защитата не се състои само в една програма или в един тип, а е комплексна. За някои това може да е само антивирусната, за други например може да е посещаването само на проверени страници, за трети пък може да е защитата от рутер или proxy.

Нека всеки да сподели по какъв начин осигурява цялостна защита на системата си, защото мисля, че темата може да бъде много полезна за всички.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#2 IVAN

IVAN

  Мечорат Пухашвили

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4645 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 18:54

Антивирунста на която разчитам сега е NOD32, но по принцип съм фен на Symantec. Firewall и Автоматичните ъпдейти са ми изключени.
Иначе не влизам в места, в които не знам що има, че откъде да знам дали нема вирус.
Също не инсталирам нещо, които незнам за какво са.
Или с една дума аз разчитам на своята преценка + нода, в случеи които съм сгрешил ( в преценката си )

#3 Sir William

Sir William

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1407 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 19:49

Aз имам два варианта за защита за МS Windows, които засега съм стабилизирал на две системи:

1. Платен (100 % официално лицензиран):
*Антивирусна програма: Dr.Web for Windows
*Защитна стена: BlackICE PC Protection

2. Безплатен (за слаб компютър - лицензиран, защото Avast го изисква за домашни потребители):
*Антивирусна програма: avast! 4.7.942 Home Bulgarian
*Защитна стена: Windows XP Firewall Port & Application Manager

Забележка: Имам цял арсенал платени и безплатни антишпионски, антирекламни и други "анти". Нито една няма с включен скенер в реално време.

Лично мнение: Не разчитам на вариант Internet Security, или всичко в едно. Това може би е най-уязвимият и скъп вариант, според мен.

#4 Tragedy

Tragedy

  Mouse driver (мишка шофьор)

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 4054 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 20:29

Мисля си, че ще бъде интересно да споделите и какво за вас са места, които може да не са защитени, как усещате, че някой сайт е фалшив, как преценявате дали дадена програма е вредна и т.н. Може да споделите и колко често пускате различни сканиращи програми, как сте ги настроили и т.н.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#5 Sir William

Sir William

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1407 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 20:47

Има огромен списък с лоши сайтове. За тези, които използват Internet Explorer препоръчвам IE-SPYAD. Програмата е добавка (плъгин) и добавя огромен списък от забранени (restricetd) сайтове, като ви предпазва от случайно попадане там. Работи при Internet Explorer от версии 4.x до 7.x.

Информация: IE-SPYAD for ZonedOut

#6 Slammer

Slammer

  Half Gabrovetz

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1261 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 21:07

По-принцип разчитам само на една антивирусна програма (НОД32), но смятам да си построя една стеничка, ей така от обща култура, че вирусите и разни други заразни болести стават доста настоятелни в стремежа си да ти покажат кой командва! :cooldude:
Добрите приятели, си остават ... много добри приятели!

#7 Night_Raven

Night_Raven

  Subject Delta

 • Администратори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 23226 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 21:09

Защитата в реално време на компютъра е поверена на NOD32 2.70.23 и Outpost Firewall 2.7.491. Ръчни скенери, които ползвам: AVG Anti-Spyware 7.5.0.50, a-Squared Free 2.1.0.12, Ad-Aware SE Personal 1.06 и Spybot - Search & Destroy 1.4. Сканирания отвреме на време с HijackThis 1.99.1 за всеки случай. Използвам и Sentinel 2.0, който засича промени по важни файлове на всяко стартиране и ги сканира чрез антивирусната. Макар че не ползвам Internet Explorer, а Opera, използвам имунизацията на Spybot и IE-Spyad, които имат един и същ принцип на действие и се допълват чудесно.
Общо взето това е. :)

Love is just a chemical, no matter the origin. We give it meaning by choice.
 


- Eleanor Lamb (BioShock 2)


#8 panevdd

panevdd

  Потребител

 • Глобални модератори
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 3043 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 01 February 2007 - 22:10

Според мен защитата на една система зависи от действията на потребителя, който я използва. Има възможност да се инсталира "предпазващ" софтуер, да се въведат ограничения в правата за достъп, да се филтрира съдържанието на трафика и т. н. т. Факторът, който обезсмисля в голяма степен всички тези мерки е промяната. Промяна в действието на "зловредния" софтуер, промяна в начините за нежелана реклама, промяна в навиците на самия потребител... Независимо от взетите предохранителни мерки, дадена система може да бъде считана за защитена към даден (сравнително кратък) момент от време. Външната (за системата) промяна винаги настъпва преди да се инициира съответна промяна в защитата на системата. Така, че винаги има опасност от нарушаване или преодоляване на защитните механизми и пробив в сигурността - било поради разпространение на нов вид вирус, открита уязвимост в софтуера или потребителска грешка; няма "вечна" защита. При това положение "грижите" за една система се свеждат до осъществяване на "динамичен" контрол върху нейните параметри. Това означава да се следят промените във "външната" среда и да се предприемат съответни действия за поддържане на приемливо ниво на защита. Към предварителния контрол спадат действия като редовно актуализиране на софтуера, архивиране на данните, настройка на правата на потребителите, обучение на самите потребители. Текущ контрол се осъществява чрез използването на антивирусен софтуер, защитна стена, филтриране на съдържанието, своевременно реагиране при възникнал проблем или възможен пробив в сигурността. Последващ контрол е например анализът на работата на системата след възникване на инцидент; така се установява причината (а не само повода) за възникването на инцидента и могат да се вземат мерки за предотвратяване на повторно нарушение.
Личната ми практика е да актуализирам редовно софтуера, който използвам - обикновено инсталирам всички (не само задължителните) актуализации за операционната система и офис пакета, който ползвам; това важи не само за Windows OS, Linux дистрибуциите също се актуализират, както и Open Office например.
За защита от вируси ползвам основно F-Prot; ефективността на антивирусната програма обаче силно зависи от уменията на потребителя. На практика всяка една от известните антивирусни програми може да бъде ефективна при подходящи настройки и начин на използване.
За допълнителна сигурност (последващ контрол) ползвам Ad-Aware, безплатната версия, без скенер в реално време; сканирам с нея веднъж на 2 или 3 месеца. Приблизително толкова често ползвам и някои от инструментите на Sysinternals - проверявам процесите, които се стартират автоматично, отворените портове, споделените ресурси... Редовно си чистя кеша на браузерите, временните файлове и "бисквитки"-те.
Що се отнася до текущия контрол... внимавам какво и как инсталирам - винаги предпочитам "Custom" инсталациите, обикновено забранявам на инсталираните програми да се свързват с мрежата автоматично и не харесвам допълнителните приложения, които идват с някои инсталации - Toolbar-и, външни (3-rd party) модули, модули за обратна връзка.
При посещения на "съмнителни" сайтове обикновено си отварям Task Manager-а и следя натоварването на процесора; внимавам с изскачащите прозорци и обикновено успявам да съобразя кога да цъкна "Yes", кога - "No" и кога да не цъкам изобщо, а да прекъсна изпълнението на съответния процес. По принцип (според мен) колкото повече активно съдържание (Flash, Java, Javascript, ActiveX контроли) съдържа дадена страница, толкова е по-голяма вероятността за контрол от страна на сайта (външната среда) върху РС-то (системата). При това не е задължително сайта да е "съмнителен", възможно е просто да се използва код с допуснати уязвимости или възможност за проследяване на личните данни. Тъй като няма как да променя самия сайт, аз контролирам поведението на системата си -- предпочитам съдържателните пред "активните" сайтове, не инсталирам автоматично всеки един Plug-in, който ми се предложи чета съдържанието на връзките (вижда се в status bar-a), върху които цъкам. В повечето случаи дори само това ми е достатъчно, за да "квалифицирам" съответния сайт като съмнителен или безопасен... до следващото посещение. Това е от мен, дано да съм бил полезен. :)
Публикувано изображение Публикувано изображение
Не съществува такова нещо като абсолютна обективност. Затова ползвам Google, Wikipedia, търсачката на форума, чета някои съвети и правилата на форума.

#9 dimd

dimd

  Старост-нерадост

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 394 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 02 February 2007 - 09:08

Антивирусна: NOD32 2.70.23 /настройките на Night_Raven/
Защитна стена : Zone Alarm Pro
Анти-шпионски : a-Squared Free 2.1.0.12 , Ad-Aware Pro , Windows Defender , Spyware Doctor .
Онлайн сканиране : Windows Live OneCare -/прави се само с Internet Explorer/

Мнението беше редактирано от dimd: 03 February 2007 - 09:11

БЪЛГАРИ-ЮНАЦИ !
Публикувано изображение
Εγώ είμαι αστυνομικός !

#10 artgun

artgun

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 218 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 03 February 2007 - 00:04

Ами имам останала една щанга от "Лада"-та - държа я зад вратата... Естествено, ако някой все пак премине през щангата ( first defense firewall ) не смятам, че ще му е лесно. В този извънреден случай ще бъда принуден да се справя с проблема рукавишников. Имам солиден енджин ( 191 см ) и с последния си ъпдейт дефинициите ми достигнаха "завидните" 130 кг. Ако въпреки перфектната защита натрапникът успее да ми се изплъзне го очаква не безизвестният Овчар Екзекют Превеншън, който иначе е неактивен и си лежи кротко в ъгъла. В близките 2-3 месеца планирам подмяна на тежкият антивирус с друг, по- лек продукт. Притеснява ме факта обаче, че новият софтуер е бета версия и базата му от данни ще бъде значително по-бедна, което смятам да компенсирам с ежедневно сканиране на открито със скорост 6-8 Км/ч.

А сега по темата.
Използвам ZoneAlarm Pro за защитна стена, а антивирусът е Аvast! Home. И двете много добре се интегрират с AVG Anti-Spyware 7.5.
Предпочитам да посещавам "опасните места" при малко по-различни настройки на защитната стена - просто увеличавам степента на известяване на максималната възможна ( голяма досада е ! ). От известно време сканирам компютъра само при съмнения за шпионски софтуер и отделни файлове които съм свалил от мрежата - винаги проблемите ми са били от подобно естество. Правя най-редовен бекъп на системата и не се скъпя да го използвам щом се усъмня за нещо по-сериозно, като преди NTFS използвам Линукс файлова система и едва тогава сканирам с антивирусната програма.
Настройките на браузерът ми са ориентирани към максимална сигурност - използвам възможноста за въвеждане на безопасни сайтове и на забранени такива, по-възможност контролирам достъпа от и до компютъра със защитната стена. Process Explorer се стартира със системата, както и Du Meter. Естествено и аз съм обхванат от всеобщата параноя, затова и машината ми е задръстена от всевъзможен друг сканиращ за какво ли не софтуер. Забелязвам, че полека-лека се опитвам да се отърва от него - наясно съм, че тази защита е до време.
В кръга на шегата- Кой риск мислите, че е по- голям- посещението на непознат сайт или почистването на регистрите с непозната програма ?

#11 Sir William

Sir William

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 1407 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 03 February 2007 - 14:50

.......................................
Онлайн сканиране : Windows Live OneCare -/прави се само с Internet Explorer/


Съгласен съм, може да се сканира онлайн.

Обаче има продукт на Microsoft: Windows Live OneCare (не става дума за скенера, посочен по-горе от dimd), който е "комплексно" решение за защита. Аз пробвах да го инсталирам и бях отчаян от изключително ниското качество на всички компоненти, включени в пакета... Пълната деинсталация на Windows Live OneCare е почти невъзможна и се налага преинсталация. Ето повече от MS форумите за платената програма на Microsoft: Windows Live OneCare.

Засега не препоръчвам инсталирането на това недоносче (Windows Live OneCare), което според мен повече пречи на работата на системата, отколкото да "пази".

#12 trapped

trapped

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 201 мнения

Публикувано: 03 February 2007 - 17:20

Аваст антивирус (безплатната),
Файъруола на Уин ЕксПи СП2,
Спайбот,
Ексофтспай и
Ад-ауер СЕ Пърсънъл (и това безплатно)
Файърфокс 1.5.0.9 (и то само заради черния японски скин)

Влизам главно по форуми,тракери и автосайтове и затова не ми трябва повече.

#13 Pesho

Pesho

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 177 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 12 February 2007 - 17:27

Здравейте,
Използувам текущо следните комбинаций за 'цялостна защита'
/определението може и да не е съвсем точно, но е лично
мое-ВПЗ/
PC 1.
1. AVAST!4HOME
2. Segate Personal Firewall
3. Secretmaker
4. SpywareTerminator
5. ID Blaster
6. WinPatrol

PC 2.
1. NOD32
2. PC Tools Firewall
Vis Netick Firewall
3. Secretmaker
4. SpywareTerminator
5. ID Blaster
Както се вижда част от програмите не са от 'тежката артилерия'
за съответния клас, други са малко познати, но работейки в
синхрон запълват в голяма степен възможните пролуки в
системата.
Няколко думи за:
'Secretmacker' програма с много опций.Някой от тях:
-блокира неоторизирано инсталиране на софтуер.
-маскира реален IP адрес.
-блокира т.н 'Related URL' всички съпътстващи даден
сайт Web адреси.
'SpywareTerminator' много добра Antyspyware програма.
За съжаление тук нещата са обърнати наопаки, всяка нова версия
е по нестабилна от предходната.Затова използувам 1.5.0,
която наистина е добра.100% успеваемост на Spycartest
включително и PC Security Test.
'Vis Netick Firewall'/Trial ver.за съжаление/ професионална
защитна стена.Работи на възможно най ниските нива по OSI,а именно:
Transport,Network,Data Link.Това осигурява голяма сигурност, но
самото конфигуриране е доста сложно.
'PC Tools Firewall' за филтриране на ниво Application.
С тестова цел използувах сравнително новият продукт на PC Tools.
/4+++ по шестобалната система/
'ID Blaster' през определен период от време/0-60 сек./
променя идентификационните/ProductID/ на:по подразбиране - IE,
Windows,NT, WMP,с възможност за добаване и на други.
Тук включвам и браузера, който използувам-Avant Br.Има вграден
'черен списък', който блокира множество адреси.Подобна опция
има в Secretmaker и SB&D.
Разбира се има и други възможности за рестрикций,но спирам до
тук, като се надявам дискусията да продължи.
VY 73.

#14 BO6KO

BO6KO

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 198 мнения

Публикувано: 16 February 2007 - 20:05

Използвам McAfee,стена и антивирусна.Инсталирал съм ги и толкова,не сканирам.

#15 orion

orion

  Потребител

 • Потребители
 • ПипПипПипПипПипПип
 • 637 мнения
 • Пол:Мъж

Публикувано: 16 February 2007 - 20:59

Честно да ви кажа...
Освен със споменатите антивирусни програми и защитни стени, използвам и Norton Ghost с която периодично след почистване, сканиране и всичките му там нещица си запазвам един имидж файл, както на PC то така и на диск.
Абсолютно съм се убедил че работата която върши е повече от полезна и поне няколко пъти съм прибягвал до това, след като видимо нищо друго не помага.
Следващото добро нещо което ще спомена е че без каквито и да било притеснения експериментирам разни неща по компютъра.
Спокойно мога да си стоя и без антивирусна, защитна стена и сканиране с антишпионски програми, ако не ми бяха интересни и те.
Друг въпрос е че от доста време не ми се е налагало да си направя преинсталация, което малко ми липсва, но пък има къде и това да се прави.
Освен това си имам странен начин за защита на компютъра с разните му там акаунти, пароли, скрити дублирани файлове и "липсващи" дискове (раздели) за определени потребители.
Та ... само да кажа че защитата на компютъра може (според мен) да е доста разтегливо понятие.
- Просто добавка към всичко казано до сега :thumbsup:

Мнението беше редактирано от orion: 16 February 2007 - 21:08

Много са хората, малко са Човеците!
Публикувано изображениеSoftVisia
0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители