Jump to content

Ръководства за работа с Excel 2003

Препоръчан пост

Здравей Mary July,

Така да кажем, че това е таблицата в която ще пишеш данните, за да можеш да оцветиш целият ред правиш следното:

Маркираш цялата таблица от А3:К13

След което отиваш в - Conditional formating - избираш Formula Is - там в полето пишеш =$Е3<$М$2 - без скобите и след това си избираш какъв цвят да бъде и по този начин целият ред в който Е<$М$2 ще се оцвети

Сподели другаде

• Отговори 1.5k
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Здравей jjgs,

По таблицата която си дала мога да ти предложа следното:

Без значение колко ->> g1,2,3,4,5,6,7,8,9,.................... имаш в последният шийт където искаш тотала на всички правиш следното: Давам пример за клетка С2 - ляв дълъг и сбора който в случая ти се намира в L2 i надолу!

Та:

=sum(g1:g256!L2)

Поздрави

Сподели другаде

Благодаря, но за различните g са различни елементите - трябва да се консолидират за последния sheet или с Vlookup да ги анализира и събира, а може би имаш предвид вс елементи на отделен sheet и списък? Но пък, пак трябва да са вс елементи на последния sheet , т.е. на g1 ще има 10 елемента, на g2 - 15 и т.н., а на последния всички заедно?
Сподели другаде

На всеки един g1,2,3... имаш едни и същи имена в една и съща клетка, след като се съберат в клетка L в последният шийт се иска общият брой. Или аз не те разбирам?
Сподели другаде

Ами да, едни и същи имена са, но на едното g са да речем ляв 2м, ляв3м, ляв4,5м и тн, на следващия sheet са ляв1,5м, ляв2м, ляв2,5м - т.е. на някои има повече елементи. Ами в моят пример се вижда или не можа да се отвори отново? Просто pivot таблиците на всяко g трябва да се рефрешват при всяка новонанесена бр. иначе, ако забелязваш последният ми sheet консолидира данните от pivot-тите. Уф, мисля си, че ми трябва някаква команда във VBA, която да дава условие, при всяка промяна стойностите на елементите автоматично да преизчислява pivot-тите, при консолидирането се получи с настройка, но при таблиците нз как, а бавно и славно се уча да създавам кратички команди, та ако може малко подсказка :crosseyes1:

От цялото това многословие нз дали стана ясно, че на всяка отделна страница не са в една и съща клетка, нямаше да прося помощ ако бяха :)

Сподели другаде

Няма за какво да се притесняваш, всеки е бил в положение да не може да се справи с дадена задачка.

Така: направих ти тази формула която работи за 3те g -> g1,2,3 като я продължиш нещата се случват, ако те устройва този вариант, след това ще ти кажа как да продължиш.

В G2 ти брои, това, което ще напишеш в клетка А1 - изпробвай го.

=(((IF(ISERROR(VLOOKUP(A1;'g1'!$C$2:$L$28;10;FALSE));"0";VLOOKUP(A1;'g1'!$C$2:$L$28;10;FALSE))))+(IF(ISERROR(VLOOKUP(A1;'g2'!$C$2:$L$28;10;FALSE));"0";VLOOKUP(A1;'g2'!$C$2:$L$28;10;FALSE))))+(IF(ISERROR(VLOOKUP(A1;'g3'!$C$2:$L$28;10;FALSE));"0";VLOOKUP(A1;'g3'!$C$2:$L$28;10;FALSE)))

Поздрави

Сподели другаде

Благодаря k0st4din! Прекрасно е това, което правиш повярвай ми! Сега за новия казус някаква такава мътна идея е koli.xlsx - дори не съм убедена, че така трябва да поставя редовете и колоните. Хрумна ми, че най- лесно ще е с филтър, колите с ПЛ няма да са повече от 5-6 на фирма да речем...........Но съм любопитна как да стане по-гъвкаво разбира се и др. месец да няма кокорене с дни.......Ама ми се иска да ме светне някой как се създават такива формули, защото е тъпо всеки път да чакам наготово при всеки нов проблем. Страшно великодушно е, че ми обръщате внимание! А не писах веднага, защото ми натресоха новата работа изневиделица. Благодаря!!!
Сподели другаде

Здравей jjgs,

Нека се опитаме да разгадаем идеята: Имаш един шийт(Протоколи) с вкарани дати и номера на коли - там всички фирми ли се намират с техните коли и другото което не ми е ясно, в шийт (Проверка) - когато напишеш датата искаш да видиш всички фирми (pl firma H, pl firma D, pl firma Z и т.н) дали техните коли са еднакви от тези с (протоколи) или за всяка фирма отделно сравнено с (протоколи) или иначе казано: Какво иска шефа?

Поздрави

Сподели другаде

Привет! На cheet Протоколи са всички фирми с техните коли, а най-добре за всяка фирма поотделно да се прави проверката, т.к. засичането е всяка самостоятелно. Да, може би направо проверката да е в шийта на всяка фирма.Благодаря ти отново и спорна седмица!А шефът иска с трици маймуни да лови :)
Сподели другаде

Здравей отново k0st4din!, чудесна идея ми даде! Погледни моля дали е вярно и дай едно рамо как да си пише на български - да, не. Може би трябва да спретна нещо във VBA, но за сега съм се научила да си пращам поздрав на страничката "Здравей свят" :)koli 2.xlsx
Сподели другаде

Здравей jjgs,

ето решението на твоята задачка:

В шийта Фирми и коли колона А - имената на фирмите, колони B,C,D,E - номерата на автомобилите. В шийта Протоколи - всичко е направено с падащи менюта, които ти идват от шийта Фирми и коли и ползваш формулите:

В data validation:

=OFFSET(INDIRECT(SUBSTITUTE($C8;" ";""));0;0;COUNTA(INDIRECT(SUBSTITUTE($C8;" ";"")&"Col"));1)
=OFFSET(Firmiikoli!$A$1;0;0;COUNTA(Firmiikoli!$A:$A);1)

След което в шийтовете Firma1,2,3 и т.н в диапазона А4:G500 ползваш формулата:

=IF(ISERROR(VLOOKUP(ROW()-3+VLOOKUP($Y$1;Protokoli!$J$1:$K$4;2;FALSE);Protokoli!$A$4:$H$500;COLUMN()+1;0));"";(VLOOKUP(ROW()-3+VLOOKUP($Y$1;Protokoli!$J$1:$K$4;2;FALSE);Protokoli!$A$4:$H$500;COLUMN()+1;0)))

За колона К където искаш да провериш дали автомобила е бил или не използваш формулата:

=IF(ISNA(VLOOKUP(J4;$C$4:$C$500;1;0));"";IF(VLOOKUP(J4;$C$4:$C$500;1;0)=J4;"YES")

или

=IF(ISNA(MATCH(J4;$C$2:$C$500;0));"NO";"YES")

А ето и самият примерен файл

Поздрави

примера коли и фирми.xlsx

Сподели другаде

Здравей k0st4din! Не мога да опиша, колко много ми помогна и колко много научих и надявам се, ще продължавам да научавам! Хубава вечер и спорна седмица! Благодаря ти!
Сподели другаде

Здравейте форумци! Аз, знаещия, че нищо незнам, Ви моля за помощ.На Sheet на Excel 2007 BG има списък с фирми.В колона А са наименованията на фирмите, които са поели някакво задължение, което например ще трябва да се изпълни до 31.10.2012г..Желан резултат: На 28.10.2012г. (три дни преди срока) клетката с името на фирмата да се оцвети в жълто, а на 31.10.2012г. (в деня на уговорката) да се оцвети в червено.

Благодаря предварително за конкретната Ви помощ и за това, че от Вас научих колко необятен е Excel. :bravo:

Сподели другаде

Здравей Don_Antonio,

Питане: Колона А:А - имена фирми - това е ОК.

В коя колона са датите и с кои дати ги сравняваш или желаеш под Определена клетка да показва тези критерии??

За твое улеснение накъде в твоят компютър има една Зелена картинка наподобяваща буквата Х, Х-ексел, X-excel, кликаш на тази иконка и ще видиш една бяла страница с много квадратчета, та там можеш да направиш един пример и след това да го прикачиш тук.

Иначе до тук написаното може само да гадаем какво точно се желае. ;)

Поздрави

Сподели другаде

Don_Antonio,

прикачам ти една табличка в която в клетка С1 имаш дата, която можеш да сменяш или просто задай =TODAY(), както желаеш, в колона А2:А30(примера) са (Фирми, продукти или каквото и да е).

Маркираш клетките с имената на фирмите->

Conditional Formating -> New Rule->Use Formula to determine which cells to format-> =$B2=$C$1-3(жълт цвят);

избираш още веднъж New Rule->Use Formula to determine which cells to format-> =$B2=$C$1(червен)-> натискаш "ОК"

Ocvetqvane produkt sravnen s data -3 i syshtata data.xlsx

Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

• Създай ново...