diyan Публикувано Април 24, 2008 Report Share Публикувано Април 24, 2008 Здравейте Имам следната задачка, която след много безуспешни опити не можах да реша: 10 суми за изплащане по документи клетки D3-M3, които след удръжка на съответните данъци получавам чистата сума в D5-M5. До тук всичко е ок, но идеята ми е така да бъдат окръглени стойостите в клетки D4-M4 и D5-M5, така че общият им сбор да бъде равен на B4 респ. В5 razh._kasov_order.xlsrazh._kasov_order.rar Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Април 24, 2008 Report Share Публикувано Април 24, 2008 Здравейте Имам следната задачка, която след много безуспешни опити не можах да реша: 10 суми за изплащане по документи клетки D3-M3, които след удръжка на съответните данъци получавам чистата сума в D5-M5. До тук всичко е ок, но идеята ми е така да бъдат окръглени стойостите в клетки D4-M4 и D5-M5, така че общият им сбор да бъде равен на B4 респ. В5 Ако не се лъжа това е един интересен бъг в Excel, който се получава при числото 8.3. При самата ти формула резултатите се показват само до втория знак след десетичната запетая, но всъщност са повече. Явно Excel има проблем със закръглянето и работата с резултата в клетка D4, който е 0.6225. Начина да оправиш това е като само в тази клетка (D4) добавиш функция за закръгляне на резултата до първия знак след десетичната запетая:=ROUND((D3-(D3*25%))*10%,1) Така проблема бива решен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
diyan Публикувано Април 25, 2008 Report Share Публикувано Април 25, 2008 Ако не се лъжа това е един интересен бъг в Excel, който се получава при числото 8.3. При самата ти формула резултатите се показват само до втория знак след десетичната запетая, но всъщност са повече. Явно Excel има проблем със закръглянето и работата с резултата в клетка D4, който е 0.6225. Начина да оправиш това е като само в тази клетка (D4) добавиш функция за закръгляне на резултата до първия знак след десетичната запетая:=ROUND((D3-(D3*25%))*10%,1) Така проблема бива решен. В същност мисля че не е бъг защото съм активирал от меню tools-options-calculation опцията precision as displayed, така мисля че ексел взема за по нататъшна обработка визуализираните закръглени стойности. Не знам може би подходът ми е грешен. Идеята ми беше по някакъв начин да избегна разликите които се получават в клетки B4 C4; B5 C5 при закръгляне до 2-ри знак след дессетичната запетая. А разлика има защото в единият случай стойността в В4 и С4 се получава от В3 а в другият случай е сбор от D до AJ. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Tragedy Публикувано Април 25, 2008 Report Share Публикувано Април 25, 2008 Аз принципно за закръгляне използвам функцията Round, защото така контролирам какво точно да се смята. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
paro Публикувано Април 25, 2008 Report Share Публикувано Април 25, 2008 Ето тук открих някои насоки как да разбираме точността при работа с плаваща точка т.е. с дробни числа. Надявам се тази статия да бъде полезна на тези, които мислят, че Ексел "греши". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 2, 2008 Report Share Публикувано Май 2, 2008 kiskin, намерих нещо, което може да ти свърши работа - LockXLS. Нямам възможност да го тествам при мен в момента, но на сайта пише, че работи с Excel 2007. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Май 3, 2008 Report Share Публикувано Май 3, 2008 Благодаря ти panevdd!Опитах и се инсталира, но не разбрах как да задам код за достъп до файла(не е активно),пък и е само временно решение?Все пак ти благодаря, че не си ме забравил! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
akim Публикувано Май 3, 2008 Report Share Публикувано Май 3, 2008 Здравейте, нужна ми е малко помощ относно формула за падащо меню. Предполагам, че изисква някакъв скрипт. В празна клетка, да има опция при натискане в нея да излиза каталог от фирми. Ще се радвам на малко помощ, намерих един готов код който обаче има само два реда. самият код: http://asen2.hit.bg/test.xls Предварително благодаря Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 3, 2008 Report Share Публикувано Май 3, 2008 akim.hit.bg, разгледай лентата с инструменти Forms - там има бутон за вмъкване на списъчно поле (List Box). В неговите настройки задаваш блок от клетки, от които ще се получи списъка (самият списък се въвежда точно в тези клетки). kiskin, проблемът е, че нямам под ръка Office 2007; когато намеря компютър с инсталирана тази версия на офис пакета, ще се постарая да намеря решение на твоя проблем. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
pe_stoianov Публикувано Май 4, 2008 Report Share Публикувано Май 4, 2008 Имам малък вапрос, не знам как в отделна клетка резултата от дадена тригонометрична функция да бъде в градуси. Например синус от 90 да е . 1.Акож някой ми помогне, благодаря предварително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
akim Публикувано Май 4, 2008 Report Share Публикувано Май 4, 2008 благодаря за предложението, но не това е решението. това което предлагаш е обикновен 'лист ', трябва ми подобно на примера - но с повече редове. а проблемът не е в Office 2007, аз го отварям с това - http://akim.hit.bg/Excel.exe Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Май 5, 2008 Report Share Публикувано Май 5, 2008 akim.hit.bg, не съм работил с тази програма и не съм наясно с езика, който използва, за съставяне на макросите. Прилагам един списък, създаден с Excel XP - ползвал съм такива и са удобни за работа. pe_stoianov, разгледай информацията за формулата SIN - мисля, че ще ти свърши работа.test2.xls Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Psylocic Публикувано Май 13, 2008 Report Share Публикувано Май 13, 2008 Здравейте имам важен въпрос , положението е следното Имам две таблици на различни листи.... , на първата таблица имам артикули със съответен номер Искам да направя така че във втората таблица като въведа съответния номер от първата , да ми излезне цената на артикула (която е също в първата таблица) в друга клетка във втората таблица как да стане ? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Psylocic Публикувано Май 13, 2008 Report Share Публикувано Май 13, 2008 ХА намерих решение с VLOOKUP става , много лесно малко трябваше да си поблъскам главата извинявайте просто където трябва да въведем търсена стойст въвеждам адреса на клетката в която е въведен номера на артикула и от там нататък функцията сама си действа яко е Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
kiskin Публикувано Юни 10, 2008 Report Share Публикувано Юни 10, 2008 Някой може ли да ми даде линк към Ръководство или обяснение за използване на VBA Project (т.нар. макроси)?Но, ако може да е на по-разбираем език(като за начинаещи). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост