Jump to content

Ръководство: ПерехватЪ - безплатна програма


Препоръчан пост

Предистория (Introduction)

 

Като всяко нещо, което понякога се разваля (и като тези неща, които никога не се развалят – вж. Закона за Всеобщата Гадост!) дойде моментът, в който старият ми телевизор пое по пътя към "вечните ловни полета"... И без това стоеше до компютъра и заемаше място, прежалих го. За ремонт ми поискаха почти толкова, колкото за ново източноазиатско плазмено „чудо“, а пък вече бях подочул оттук-оттам, че от 2012 г. България БИ трябвало да премине към DVB-T цифрова телевизия, т.е. или трябва да се купува ЦАП-цифрово-аналогов преобразувател (което, наред с допълнителните разходи обезсмисля качеството и „екстрите” на цифровата телевизия, или все пак трябва да го изхвърля от високо (при това без да ме види Хер Флик, че да не се нагла да плащам и екотакса като примерен европеец).

След упорито ровичкане по форуми, четене на куп материали за видеокепчъри, кодеци, драйвери и още какво ли не, взех твърдо решение да превърна монитора на компютъра в телевизор. Част от предимствата от това са, че се освобождава полезно пространство, а и компютърните монитори са с доста по-високи качества като разделителна способност и може да се гледа телевизия дори „от една ръка разстояние” (НИКАКВИ аналогии с популярни реклами на биричка!!!). При това разбрах, че само с един клик на мишката вече бих могъл да слушам стерео FM-радио с RDS, да гледам телевизия (на цял екран или в прозорец) с многоканален стереозвук, докато си върша работата или отмарям с някоя игричка на компютъра.

Като начало, успях да преодолея по-трудната задача за избор на действително добър ТВ-тунер и още по-качествен софтуер към него при определено съотношение „цена/качество”. Може би тук е мястото да споделя, че „тЕ такова животно – качествено и евтино, нЕма”! По-точно има, но в различни магазини: в единия – качественото, в другия – евтиното. А по форумите поне 90% от темите за тунери започват с „писък” за помощ за драйвери, съвместимост, звук и образ и подобие... Подобни теми са коментирани мнгократно, има много добри публикации както от български автори, така и в чужди (по-общи и специалзирани) Интернет сайтове.

Така че – сдобих се с PCI хибриден (аналогов + DVB-T) тунер, дадох още някой лев за галваничен разделител за кабелната ТV, инсталирах софтуера и... телевизията тръгна „от раз”. Със стереозвук, както и радиото, с 3D-ефект (когато пожелая) и още куп екстри, плюс „мързеливо” включване и изключване на компютъра от леглото.

От мързела обаче дойде и следващият „гъдел”: не само да пускам и "новия" телевизор от леглото, а да управлявам пълноценно всички функции и приложения на РС-то с дистанционно в ръка от дистанция. Още ровене, четене и обмисляне, докато стигнах до една от добрите програми (по отзиви във форуми и специализирани сайтове) като „Sly Control”. Само че се оказа по-сложничка като за обикновен потребител, който няма претенции да е „на ти" в дебрите на скриптове и подобни хай-тек умения. Докато в един момент случайно попаднах да една интересна програмка – „ПерехватЪ”. Направих си труда да я пробвам и бях удивен от възможностите, които предлага, плюс това програмата се оказа напълно БЕЗПЛАТНА (freeware). За тези потребители, които биха желали да управляват не само мултимедийните възможности, но и почти всички „традиционни” функции на компютъра, споделям кратко ревю с обещание за пълен превод на Help-а в близкото светло бъдеще.

 

Като начало, една малка скоба:

Трудно е да се съберат всички блага на едно място. Програмата е действително функционална и приятна за работа, но е предназначена основно за притежателите на ТВ-тунери, базирани на чипсети PhilipsSAA713x, BT8xx, устройства WinLirc и IgorPlug. Въпреки това, разработчикът е споделил, че е възможно да тръгне и с други тунери. И така:

 

Презентация на програма „ПерехватЪ”

При превода и редакцията са ползвани на публикации и материали от

http://perehvat.info/, http://www.beholder.ru/bb/viewtopic.php?t=2081

Превод и редакция: thebest@mail.bg

За да изтеглите ръководството, натиснете

тук!!!

 

 

Този материал се публикува за улеснение на българските потребители на програма „ПерехватЪ“. Копиране и разпространение на целия материал и/или части от същия се допуска само след предварително съгласуване с автора/редактора. За нарушения се носи отговорност съгласно Закона за авторското право и сродните му права и Международните правни норми за закрила на интелектуалната собственост. В съответствие с горното, материалът е предоставен за публикуване на http://forums.softvisia.com/index.php по предложение на модераторите със съгласието на автора на превода и редакцията.

Всякакви коментари или забележки за установени евентуално допуснати неточности/грешки, както и отзиви във връзка с практическото ползване на софтуера ще бъдат приемани с внимание и благодарност.

 

Непретенциозен опит за превод и редакция на български език:

thebest@mail.bg

(Authorization required contacts):

Skype: simply_thebest

ICQ/QIP: 116449009 (thebest)

GSM: +359 88 881763

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...

Здравейте

Натъквам се на следния проблем: Програмата непрекъснато отчита повтарящ се сигнал от

дистанционното още при включването и, без да съм докоснал дистанционното.

post-3253-1247570087_thumb.pngpost-3253-1247570096_thumb.png

На снимка "2" се вижда код 00080510(така е с всеки бутон), който се повтаря до безкрайност

post-3253-1247570103_thumb.png

До колкото разбирам руски :haha: от тук(снимка "3") при промяна на стойността може да се избегне това повтаряне,

но опитвах какви ли не стойности, а повтарянето продължава.

 

Някакви идеи ?

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
  • 4 months later...
Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...