Jump to content

Съвет за покупка.


Препоръчан пост

Искам да си купя някоя джаджа, която да натъпча с МР3-ки. Трябва ми, за да бягам с нея, да тренирам, да слушам по време на лекции, да слушам когато познати в колите си дънят чалга и аз се возя, ... Четох, че имало две такива нещица: МР3 Плейър и IPod. Доколкото знам при МР3 Плейър-ите няма нищо сложно, т.е. без значение каква е ОС просто се прехвърлят песните от компютъра и се слуша. При IPod-а разбрах, че не е точно така. Не ми се обясни на 100% (момчето, на което е IPod-а не разбира нищо :) ), но не ставало просто да прехвърлиш песните. Зависило от вида на IPod-а, от ОС на компютъра и от някакъв кабел. Молбата ми е да дадете съвет какво да си взема: МР3 Плейър или IPod?
Link to comment
Сподели другаде

iPod на практика Е mp3 плеър. Всъщност всички подобни плеъри се водят "портативни видео/аудио плеъри". Ще е добре да кажеш какво точно е важно за теб у един плеър и какво не ти е нужно. Бюджет също ще трябва да споменеш.
Link to comment
Сподели другаде

Като цяло това са ми изискванията, а цената да не е повече от 500 лв:

 

1. Батерията да е издържлива, т.е. казаха ми, че на някои модели се скапвала бързо от многото зареждания, а също така да държи колкото се може повече часове.

 

2. Да е 8 или 16 ГБ.

 

3. Дисплея да предлага възможност да си подреждам снимките, песните, ... по папки (особено важно ми е песните да са по папки както при Уинампа. Хем мога да разделям песните в различни папки и да ги слушам поотделно, хем мога да слушам всички песни заедно). Не ми трябва тъчскрийн.

 

4. Радио не е задължително да има.

 

5. Четох, че някои модели се разваляли, когато се бяга с тях затова ми трябва издържлив на такива натоварвания.

 

6. Не съм запознат с други характеристики на различните джаджи и ще съм благодарен ако някой ми поясни какви други функции имат.

 

 

П.П. Едно момче ми писа, че Сони покривали тези изисквания, а и като цяло били най-добрите.

Link to comment
Сподели другаде

по принцип сони са си едни от най-добрте в аудио техниката... а тва че се разваляли при тичане ми се струва много много глупаво защото по цял свят хората точно за това ги ползват... то всъщност и тва им е предназначението както едно време WalkMan-ите ... то самото име си говори .. е не RUNMAN но все пак :) според мен ще си намериш добър на доста по ниска цена от тази която казваш че си навит да дадеш...

 

най добре е да разгледаш някой онлайн магазин първо в който можеш да видиш коментари за дадените стоки ... така ще се ориентираш по лесно какво точно да гледаш и търсиш ... а след това вече може да обиколиш и магазините за подобна техника и там да видиш кое на каква цена се предлага

 

успех.

Link to comment
Сподели другаде

Не се развалят, аз тичам чат-пат с един Shuffle, разликата при Ipod-ите е, че те използват база данни, докато обикновените мп3 плеъри, нямат такава, там фърмуера, чете направо от диска. От тази гледна точка Ipod -а не можеш само да го наблъскаш с песни, трябва да се окаже в базата данни, кои песни са качени. При уиндоус се използва Itunes за тази цел, докато при линукс има алтернативи, при МАК също е Itunes. Има си и плюсове и минуси. За теззи 500 лв. можеш да си взеемеш Ipod с голям дисплей и 60 ГБ памет... а може и повече, зависи дали нов и т.н. Ако искаш и филми можеш да си гледаш на него. ;)
Link to comment
Сподели другаде

iPod като цяло са качествени плеъри, откъм хардуер, но комерсиализмът ги тресе адски силно. iPod е вярно може би най-стилният плеър, но на практика не намирам плеърите на Apple за категорично по-добри от всички останали. Освен това са излишно скъпи. Ако имаш пари за харчене, няма проблеми, но обикновено има също толкова добри плеъри (че може би и по-добри) на по-ниски цени.

Първият плеър, който ми дойде на ум е Sansa Clip на SanDisk. Тук има ревю и демонстрация на плеъра. Предимствата му са малкият размер и маса (или както казват повечето хора "тегло"), наличието на щипка, поддръжката на OGG Vorbis и FLAC с фабричен фърмуеър и отличното качество на звука (сред най-добре звучащите плеъри на пазара, може би по-добър от iPod). За жалост не може да възпроизвежда по папки (има по изпълнител, по жанр, по дата на добавяне, но не и по папки). Плеърът е доста изгоден за това, което предлага. Има варианти с и без радио, различни капацитети (1GB, 2GB, 4GB и 8GB) и дори еквалайзер. Цената му трябва да е около и не много над 100 лв. Зависи от капацитета и дали разполага с радио. Струва ми се добър избор за теб ако ще слушаш само музика, защото е малък, здравичък, има щипка и не е скъп, което значи,че дори и да му стане нещо, няма да си похарчил цяло състояние.

По-скъпият модел е Sansa Fuze, който добавя слот за microSD карти, по-голям и хубав дисплей, поддръжка на видео файлове (макар и доста спъната). Няма щипка. Лично аз имам такъв и съм много доволен от него. Трябва ми добре изглеждащ плеър, с качествен звук, сносна батерия и поддържащ най-нужните ми формати. Fuze ми дава точно това, което искам. Тук има ревю и демонстрация.

Нито един от тези плеъри няма нужда от допълнителен софтуер за качване на песни - всичко е copy/paste.

Плеърите на Sony са обикновено доста добре звучащи, но мисля, че и при тях при някои модели се ползва специален софтуер, макар и не при всички. От тях можеш да провериш Sony Walkman E436, който на хартия има доста дълъг живот на батерията и със сигурност ще звучи добре.

Link to comment
Сподели другаде

Този Sansa Fuze много ми хареса, а и цената е добра, че паричките ги нямам в излишък. Прочетох, че го имаш същия и имам няколко въпроса:

 

1. Освен от сайта откъде другаде мога да си го купя?

 

2. Колко му държи батерията на музика и на видео?

 

3. Как се зарежда батерията: с кабел от компютъра, зарядно, ... ?

 

4. Трябва ли да си купувам допълнителни аксесоари: слушалки, зарядно, ... ?

 

5. Как се подреждат снимките, видеото и песните, т.е.: искам в една папка да имам снимки, в друга видео, а в трета музика. Отделно тази с музика да има още няколко папки в нея, за да мога когато искам да слушам примерно само български, руски или други песни, а когато искам да слушам всички заедно. Както е при Уинамп-а.

 

 

Ами това е. Друго не се сещам да питам. Ако тия дни не намеря нещо по-добро си вземам този :).

Link to comment
Сподели другаде

1. Честно казано не зная откъде можеш да си закупиш такъв. Евентуално от онлайн магазин, но за жалост не знам такива в България. Можеш да провериш в Техномаркет или Технополис дали случайно няма да имат, макар че в сайта на Техномаркет не го видях.

2. Не съм правил обстойни тестове за издръжливостта на батерията. Според сайта с ревюто батерията издържа около 20 часа на музика (при 24 според производителя) и близо 5 часа на видео. Ако видео поддържката ти е важна, ще ти трябва друг плеър. Този поддържа само свой формат и е играчка да конвертираш в него. Колкото до батерията, изръжливостта зависит от яркостта на дисплея, какви формати файлове се възпроизвеждат, какъв битрейт имат, какви слушалки се ползват, дали се ползва еквалайзер и др. Даваните от производителите часове са на практика при просвирване на MP3 с нисък битрейт (CBR 128 Kbit/s), без еквалайзер и без да се пипа, така че е общо взето при максимално благоприятни условия. Това важи за всички плеъри. Ако издръжливостта на батерията ти е критично важна, можеш да се насочиш към Sony-то, което трябва да издържа повече. То разбира се няма да е точно колкото пише, но все пак ще е повече.

3. В комплекта има USB кабел и зареждането става от него. Ако искаш специално зарядно, ще трябва да си поръчаш, има аксесоари. Преди да си кажеш, че това е кофти, нека кажа, че положението е такова с общо взето всички плеъри.

4. Дали трябва - не. Само ако искаш. В комплекта има:

- плеър;

- слушалки с отделни дунапренчета, които да сложиш около самите слушалки ако искаш (не са кой знае какво разбира се, но като за слушалки в комплект са сносни)

- USB кабел (за зареждане и прехвърляне на данни);

- книжка с инструкции;

- май и брошурка имаше с общи инструкции;

- малко дискче с драйвери за USB за Win98/ME и ръководства в PDF формат на различни езици.

В момента нещата не са при мен и затова не мога да твърдя със сигурност за книжката, но на диска има и българска версия на ръководството. Учуди ме, особено след като се има предвид факта, че купувах плеъра в чужбина през eBay.

Така че можеш да си направиш сметка какво би ти било нужно.

5. Така изглежда паметта на моя Fuze. Музиката си я копираш в MUSIC, картинките във PHOTO, записите в RECORD, видео файловете във VIDEO и т.н. В това отношение има разделение. За музиката обаче няма значение как ще я копираш. Т.е. в папка MUSIC можеш да "пльоснеш" всичките файлове или пък всеки файл в отделна папка, няма да има никакво значение, защото плеърът не чете по папки. Той чете по информация на ID3 етикетите. Можеш да накараш да ти подреди песните по изпълнител, заглавие на песен, албуми (по азбучен ред), по жанрове и по дата/час на добавяне, но не и по папки. Папките биха били за твое удобство - да се ориентираш по-лесно какво и къда си копирал. Честно казано ми липсва навигация по папки, каквато имам на другия си плеър, но се свиква. :) Playlist-и обаче можеш да си ползваш. Ако си в режим на трансфер MSC (който е общо взето препоръчителният), можеш да ползваш M3U плейлистите на Winamp, така че ако прекараш време да си направиш плейлисти, можеш да ги използваш.

При свързване на плеъра с компютъра в My Computer се появяват две нови устройства - едната е за вградената памет, а другата е за отделната microSD карта, ако имаш такава.

 

Ако имаш други въпроси, думай.

Link to comment
Сподели другаде

Изключително полезна и изчерпателна информация ми предостави, за което искрено благодаря. Тези дни ще ходя по магазините да гледам какво предлагат и се надявам да имат такъв модел, защото много ми хареса, а не мога да си го поръчам от сайта :(.
Link to comment
Сподели другаде

Днес ми се пръсна главата от информация. Обиколих към 10 магазина и прерових 5-6 сайта. Най-добрите били IPod-a на Apple и моделите SONY. В сравнение между двете SONY-то било по-добро. Става въпрос за ТОЗИ модел. ТУК е същия, но с цена. Скъпичък е, но ако си заслужава парите ще се подложа на лишения и ще го взема. Моля Night_Raven, както и други потребители разполагащи с плейър, да направят сравнение между техния модел и този и да дадат съвет дали покупката си заслужава. Освен това ми казаха, че моделите от серията "S" били най-добри. Вярно ли е?

 

П.П. Ако горе-долу за същите пари имате по-добър вариант го споделете. Няма да се разсърдя :).

Link to comment
Сподели другаде

Продавачите казват, че iPod и Sony са най-добрите, защото повечето толкова и знаят. Много "продавачи" само повтарят назубрено и хвалят най-известните марки/имена (то защо мислиш още има хора, които купуват например само компоненти на ASUS?).Бас държа, че доста не са и чували например за Trekstor, iAudio (на Cowon), Sansa (на SanDisk), iriver, Zune (на Microsoft), Archos и Rio (които отдавна ги няма). Всяка една от тия марки има потенциала да срита задниците на iPod-ите на Apple и плеърите на Sony в поне 1 категория. Т.е. не са като цяло всичките по-добри, но със сигурност ще се намери нещо, в което да са по-добри или най-малкото равностойни. Това не значи, че iPod са зле. Напротив, шик са, звучат добре, стабилни са, но са скъпи откъм съотношение/възможности. Те са по-скоро за фукане и демонстриране на класа, отколкото практичност.

Sony-то, което си показал, със сигурност ще звучи много добре. Като го гледам има по-добра видео поддръжка (M4V/MP4, MPEG-4, AVC/H.264 и WMV), по-добър дисплей с повече възможности за настройки (тапетчета и т.н.), по-издръжлива батерия и по-добри слушалки в комплекта. Fuze обаче има по-добра аудио поддръжка (липсва AAC поддръжката, която я има при Sony, но пък поддържа кодирани WMA-DRM файлове, OGG Vorbis и FLAC) и възможност за добавяне на microSD карта, което означава гъвкав и сравнително евтин начин за лесно увеличаване на паметта на плеъра при нужда.

И двата плеъра трябва да звучат отлично. Предполагам, че Sony ще набляга на басите, защото е по-комерсиална марка и залагат повече на това, което потребителите искат, а хората се впечатляват от бас. Sony просто обичат да си слагат различни бас екстрички. Sony-то трябва да може да се справя с обикновено копиране на файлове и да не му е нужен специален софтуер, но не съм сигурен. Sony-то предлага и допълнителни екстри като очистване на шум (която работи обаче САМО със слушалките в комплекта), пускане на песни спрямо настроението (какви ли глупости измислят) и т.н., които ми се струват по-скоро излишни шарении и маркетингови трикове, отколкото реално полезни функции.

И все пак и двата плеъра са отлични и няма да сгрешиш, независимо кой си избереш. Просто прецени какво ти е нужно.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...