Jump to content

Мнения за конфигурация?


Препоръчан пост

Здравейте,

Преди няколко дни старото ми дъно изгоря (ГБ 845), и сега съм принуден да се оглеждам за нещо по ново... Фен съм на Интел, и затова ми се иска и новия процесро да е такъв...

От старата ми щайга останаха:

1 Fortron BlueStorm II 350W APC (ясно ми е че доколко ще стигнат тези 350 е божа работа, ам по голямо другия месец...)

1 HDD 160 Seagate Ultra Ata (смятам за първо време него да ползвам, а другия месец ще взема някакъв Sata)

1 DVD RW Nec

1 кутия (гадна е, но засега ще е тя... )

 

Идеята ми е да събера сега някакво дъно с процесор и видео, и 1 или мах 2ГБ рам (за предпочитане на 1066мхз), като впоследствие следващия месец допълня машината с нужното, тъй като в този момент повече от 800лв не мога да дам, а без комп не мога :(

 

Та желанието ми е дъното да е мах добро, за да носи на ъпгрейд в бъдеще (р45), а за процесор мислех Е8400 или по скоро Q6600. Видеото не е най важното, не съм голям геймър.

Забравих да кажа че имам възможност да купувам от мост на първа дилърска цена, но ддс няма как да избегна...

 

ето на какво съм се спрял до момента:

 

C2 QUAD Q6600/2.4/1066/BOX

ASUS P5Q-E /P45/LGA775 (или аналогично GB EP45-DS3R /P45/LGA775 или GB EP45-DS4 /P45/LGA775 или може би по- старото GB EP35-DS3R)?

SAPPHIRE ULTMT HD3870 512 GDR4 или някоя 9600 ?

RAM 1-2 GB @1066

 

 

Всяко предложение е добре дошло

Благодаря предварително!

Link to comment
Сподели другаде

П.П. Сега видях, че малко по долу има тема подобна на моята, за което се извинявам, но все пак мненията ви по конкретния случай определено ще са ми от полза!

 

Да добавя нещо - компа ще се използва и доста за гледане на филми (повече отколкото за игри), та Н.264 е просто задължително да върви перфектно, затова съм се насочил към видео което поддържа (или поне пише) хардуерно този формат ...

 

Cheers :)

Link to comment
Сподели другаде

Тази тема я намерих още преди няколко месеца, и сега стои на буукмаркс - определено мн добре написана и изчерпателна :)

Въпреки съветите ти там, на старата ми машинка (едно измъчено селеронче) така и не успях да подкарам 1080 видео както трябва :(

Та затова исках вашите мнения дали наистина има такова нещо като HD hardware acceleration в тези карти, и изобщо дали си струва картата и конфигурацията като цяло.

 

Благодаря за бързия отговор все пак :)

Link to comment
Сподели другаде

Аз съм го казал, но ще се повторя. Макар съвременните карти да имат "HD ускорение", то не е въобще критично за гледане на HD съдържание, защото процесорът ще е повече от способен да се справи с декодирането на каквото и HD съдържание да му посочиш.

Celeron-ите по принцип са леко калпави, така че донякъде е нормално, а ти се опитваш да гледаш FullHD, което е още по-трудно. Не казваш какъв точно Celeron е, дали е III или 4. Ако е III, наистина надали ще подкараш както трябва HD, но ако е 4, би трябвало да има нелоши шансове да върви наред, но все пак зависи как е компрсиран файла (с какъв кодек и какви настройки), с какъв плеър/декодер възпроизвеждаш, какви други активни процеси има и т.н.

 

Иначе за конфигурацията можеш да погледнеш другата тема. В общи линии каквото пише там, може да се каже и тук. Само видео картата ще е по-евтина, защото казваш, че геймингът не ти е основна цел.

Link to comment
Сподели другаде

Мда. III беше, и му идваше в повече (въпреки че го бях клокнал малко)- при плейване с VLC се натоварваше над 80-90%, звука се разминаваше, а недай си боже да решиш да "превъртиш" малко напред :) Благодаря ти за отговора, прегледах вече другата тема, и въпреки това ще се радвам ако някой има нещо да добави по моята - всеки коментар на по-запознати ще ми бъде от полза :)

Тhx

Link to comment
Сподели другаде

Мога да допълня, че казаното за захранванията в другата тема се отнася и за текущата. Старото захранване няма да е достатъчно. Може би си се досетил, но аз да си кажа думичките все пак.
Link to comment
Сподели другаде

Всичко, което написахме в другата тема, важи и за тази, затова я прочети внимателно. Все пак имам няколко забележки:

 

1) За видеокарта може да погледнеш NVIDIA 9600GT. Цената й е доста приемлива, а ще свърши добра работа дори и за повечето игри при добра резолюция и AA/AF. ATi HD3850 / 3870 също е добро решение, но 9600GT е по-добрият избор.

 

2) В другата тема коментирахме, дъната базирани на P45 схемен набор. Тук ще напиша за P35 дъната като по-евтина алтернатива без съществени разлики в полза на P45. Добри P35 дъна са JETWAY I35P-SG и Gigabyte P35-DS3R. И двете притежават доста добри възможности за overclock на Core2Due процесори, ако в бъдеще решиш да си оптимизираш системата с цел по-високо бързодействие.

 

3) Относно RAM - ако няма да клокваш, може да вземеш и по-евтина 2x1GB DDRII памет. Да се купува скъпа памет, която после няма да се overclock-ва и/или да й се оптимизират таймингите е безмислено.

 

4) За захранващ блок може да погледнеш CHIEFTEC 450W GPS-450AA-101A. Напълно достатъчен е за такава система.

Link to comment
Сподели другаде

Захранването е ясно че трябва да се смени, само мога да се надявам да тръгне със старото и да ме изкара един месец, пък тогава ще си харесам някое по добро.

Виждам че повечето колеги в този форум сте почитатели на ГБ (за мб), и май успяхте да ме разубедите да взема Асус :)

А мога ли да ви помоля ако имате време да кажете кои са основните разлики между р35 и р45 , понеже аз не успях да открия нещо което си струва разликат от 60-70$ ?

 

Благодаря пак за бързите отговори ! :)

Link to comment
Сподели другаде

ASUS също имат добри дъна, но специално дъната им на базата на P45 не са особено добри, най-вече за overclock. От тях бих препоръчал ASUS P5Q-Deluxe, но е значително по-скъпо, затова вариантът на Gigabyte е за предпочитане.

Разликите между P35 и P45 са изключително дребни, затова и препоръчах две доста добри дъна на базата на P35 на съвсем приемливи цени.

Общо взето най-съществената разлика между тях се състой в това, че P35 използва ICH9 южен мост, докато P45 е с ICH10/R. Това води до малко по-добра работа със SATA дискове, но разликата не е голяма и общо взето се вижда само в синтетични тестове. При реално ползване няма да се види разлика между твърд диск закачен към ICH9 или ICH10. По-същественото предимство на P45 идва при работата с оперативната памет, където четенето и търсенето е по-добро спрямо P35, но отново говориме за синтетики т.е. във всекидневните приложения няма да има разлика или тя ще е съвсем минимална в зависимост от приложението. Все пак обаче е плюс за P45, както и подобрената поддръжка за CrossFire, което обаче не засяга много широк кръг от потребители. Общо взето това са "предимствата" на P45. Правилно си открил, че разликата в цената не си заслужава, особено, ако говориме за по-ограничен бюджет, където P35 дъна като тези, които споменах по-горе са далеч по-добър избор.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор :)

В общи линии това обобщи съмненията ми относно тези чипсети, и реших ако успея да нaмeря в ценовата листа на мост р35 DS3R напраwо да го взема, а със спестените пари да вложа примерно във видеокартата... Затова ще ви бъда благодарен ако можете да направите подобно кратко обобщение за разликите между 3850/3870 и 9600 ...

Имам чувството,че игри ще се играят сравнително рядко, но няма как да не се пробва Диабло 3 и Старкрафт 2 като излязат (все пак ги чакаме от години) :)

 

Отново благодаря :)

 

Cheers

Link to comment
Сподели другаде

Разликите между АTi HD3850 и HD3870 не са много съществени. И двете ползват едно и също ядро (RV670), но при HD3870 стандартно честотите на ядрото, паметта и шейдърните процесори са по-високи спрямо 3850, а също така и използваният тип памет е GDDR4 при 3870. Останалите неща като технологичен процес, шейдърни процесори, текстуриращи единици, растерни оператори и достъпа до паметта са идентични. Разликата в производителността при тях се наблюдава повече при ниска разделителна способност и без активирани AA/AF. Когато обаче резолюцията се увеличи и се приложат AA/AF разликата между тях доста се стопява, но все пак 3870 остава по-бърза винаги. Друг е въпросът, че ако 3850 се оувърклокне резултатите ще са (почти)идентични.

9600GT е по-бърза от 3850/3870. Разполага с 64 шейдрни процесора, но архитектурата на шейдърните процесори при NVIDIA е доста по-ефективна от при ATi. 32 текстуриращи единици (срещу 16 при ATi), отново имаме 16 растерни оператора и 64x4 (256bit) достъп до GDDR3 паметта. Както и при ATi имаме "поддръжка" на DX10 / PS 4.0.

 

Общо взето и трите видеокарти ще предложат добра производителност при повечето игри, но 9600GT си остава с най-добро съотношение цена / производителност измежду тези три видеокарти.

 

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Искам само да благодаря на всички отзовали се на питанията ми - благодарение на вашите съвети събрах прилична машинка, от която съм изкл доволен :

GA EP35 DS3 (нямаше DS3R)

Q6600 box (сега на 3000)

Kingston HiperX 800 (в момента на 1000)

Asus EAH4850 512

 

Сега остана само да взема още хдд и да сменя захранването - избрал съм 750W PCP&C Quad Crossfire, ако някой има впечатления от него ще се радвам да ги сподели :)

 

Още веднъж - благодаря! :)

Link to comment
Сподели другаде

Да ти е честита новата система и да ти служи вярно дълго време! :)

 

За твърд диск препоръчвам новия WD6401AALS (640GB, 32MB). Изключително добър диск, а пък разликата със стария WD6400AAKS в цената е съвсен минимална, а получаваш и 5 години гаранция.

 

Относно захранващия блок - PC Power and Cooling првят едни от най-добрите захранвания и следователно е чудесен избор. Имай предвид обаче, че захранванията на PCP & C често пъти са доста шумни, особено когато са по-натоварени. Друг е моментът, че 750W са прекалено много за такава машина. Повече от 550-600W реално няма смисъл да взимаш, а да не говорим, че дори и 550W да вземеш пак ще имаш "запас" за в бъдеще, стига разбира се захранващият блок да е качествен.

Казано на кратко: ако си твърдо решил да вземеш това захранване - няма проблем, чудесно е. Ако обаче размислиш, съветът ми е да погледнеш Chieftec 650W Turbo с 14СМ перка.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...