Jump to content

Музиката - кое и как


Препоръчан пост

Във форума има доста обширни материали, основно с автор Night Raven. Четох, доста неща са доста подробни и също така вече станаха на средно 2 години.

 

MP3 наръчник и аудио наръчник като цяло

Качествено рипване на аудио дискове

Справочник за кодеци

/тук ще дам линкове/

 

По принцип си купувам дискове, но у нас поради изкривените разбирания на някои се предлага предимно чалга и от доста направления и стилове не може да се намери почти нищо. В такива случаи си сваляме от мрежата с познавателна цел, а и да се прецени има ли смисъл да се купи нещо на матричен диск.

 

Допреди известно време музиката се разпространяваше в интернет основно в .mp3 формат и всичко беше ясно. Сега навлязоха доста нови формати, насочени към разпространение и възпроизвеждане без загуба на качеството (loseless). Въпреки че размерите на хардовете растат непрекъснато, колекцията също и мястото все не достига. Всеки сам си решава съобразно възможности и наличен ресурс как да си направи удоволствието при слушане на музика.

 

Аз примерно на компютъра слушам само .mp3 тъй като в стаята няма място за качествени колони и е сързан с телевизора за гледане на видеоматериал. Слушам качествена музика в хола от дискове (CD и DVD) на стандартни усилвател и колони. Дисковете са или стандартни (матрица) или копирани като цял диск от оригинален 1:1

 

Поне за мен няма смисъл да пълня харда с loseless музика. Имам желание тези неща да ги разпъна в стандартен CD Audio формат така че където и да отида да може да се възпроизвеждат. В доста случаи върши работа и стандартното .mp3 (почти всички битови плеъри и автомобилно озвучаване ги възпроивеждат), но има и места, на които трябва стандартно CD. А и няма смисъл loseless да се преконвертира в lossy - излишна загуба на качество и време. А то струва пари.

 

Така че за сега имам желание да обсъдим как от loseless да възстановим (направим) оригиналния Audio CD.

 

По този въпрос засега намерих това: http://forums.softvisia.com/index.php?showtopic=1534

Но все пак има и други loseless формати. А и малко актуализация няма да е излишна.

 

Като цяло натаък ще добавя и за усилватели, озвучителни тела, свързването им и съответни програми, хардуер и настройките им. Вероятно и за видео. Нещо като мини FAQ. Не да експериментираш всичко наред, ами да вземеш готовия опит и препоръки и да почнеш да се кефиш. Нали все пак това е целта?

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 40
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Много "аудиофили" конвертират дадените lossless аудио формати в WAV с програма по техен избор и след това ги записват на аудио диск с помощта на Exact Audio Copy. Този метод разбира се не е лош, но е излишно дълъг според мен.

Втори метод е чрез Burrrn, която вече си споменал. Самата програма отдавна е изоставена, но въпреки това може да върши добра работа, защото като такава тя си е достатъчно добра. Актуализация е нужна по-скоро на енкодерте/декодерите за поддържаните от нея формати, за да се запази съвместимостта. Това ще трябва да се направи ръчно чрез изтегляне на последните версии на енкодерите/декодерите и замяна на изпълнимите файлове в папката на Burrrn с най-новите. Не за всички формати е нужно това. За MP3 и текущата версия на LAME трябва да е достатъчна, но при lossless формат може да има проблеми, така че така и така ще се обновяват някои, нека са всичките.

Алтернатива на двата споменати метода е ImgBurn (ръководство), която пък ползва системните кодеци и ако имаш ACM или DirectShow базирани аудио декодери за даден формат, то ImgBurn ще трябва да може да запише файловете без проблем.

Не че няма и други програми за целта, но намирам тези за най-добрите, като под "най-добри" визирам програми, предлагащи максимално добро съотношение възможности/лекота/стабилност/поддържани формати/цена (и трите програми бидейки напълно безплатни).

Link to comment
Сподели другаде

Някой хора твърдят, че могат да разпознаят lossless или lossy източник по спектрален изглед на рипнатия *.wav. Някой знае ли какво точно се гледа? Сигурно трябва много рутина за това, но все пак питам дали има нещо конкретно. Примерно според коментари в Hydrogenaudio този файл почти сигурно е lossy:

http://www.xs4all.nl/~hwvst/graph.jpg

 

По какво се разбира?

 

От Night_Raven научих за http://www.dester.hu/English/top_menu_e_r4_c6.jpg, но коментарите за него са доста противоречиви. И за това си търся нов сигурен начин да разбера дали е фейк даден рип. И моля не ми казвайте, че най-сигурния начин е да си купя оргианален диск и т.н., ако исках нямаше да питам.

Link to comment
Сподели другаде

Възможно е да се познае по спектрален анализ дали даден файл е lossless или lossy. Не винаги разбира се, но е възможно. Зависи какъв точно е lossy форматът и какви настройки са използвани.

В случая се вижда ясно отрязване на честоти над 16kHz, което по принцип никой lossless формат няма да направи разбира се. Ако няма отрязване на честоти, е доста трудно да се определи дали е lossless или lossy само по гледане на графиката. Гледа се за наситеност на топлите цветове по честотната лента. По-лесно е ако има 2 графики - на lossless и lossy файл. Разбира се и тогава може да е много трудно да се каже, защото зависи от формат, енкодер, настройки и стил на музиката.

 

Audiochecker не е перфектна програма, но то такава няма. И все пак я намирам за достатъчно надеждна да определи дали даден lossless файл е рипнат от оригинален диск или е транскодиран lossy файл. Програмата ползва алгоритъма на auCDtect на True-Audio Software. Тя общо взето анализира за специфични елементи, които са характерни за lossy компресията: изрязване на честоти, наличие на специфичен шум при компресия, недобро позициониране на центъра на звука и др. Така че общо взето Audiochecker и Tau Analyzer (за аудио дискове) припокриват спектралния изглед на Adobe Audition. Разбира се можеш да пускаш както програмата така и изгледа в Audition, ако държиш да си още по-сигурен.

 

Колкото до оригиналния диск, никой не може да те накара да си купиш такъв. Качествени рипове се намират за почти всички албуми. Под качествени рипове имам предвид lossless или добре направен lossy рип, така че купуването на оригинален диск е по-скоро въпрос на съвест и уважение на труда на даден изпълнител, отколкото качествен източник.

Link to comment
Сподели другаде

Както вече казах, в България е доста трудно намирането на доста интересни (не чалга) дискове, особено извън Сф.

Колкото до уважението към изпълнителите, нищо не заменя живия контакт на концерта. А на концерти поне българците изпълнители продават по-"тънко" дискове и като взема и автографи става супер.

По темата нещата малко се забавиха защото купих нов хард и докато инсталирам на чисто . . . Времето кът. Та като се рових видях една програма Easy CD-DA Extractor Pro 11.9.9 Build 670

 

Easy CD-DA Extractor - лучший аудио риппер. Программа копирует аудио треки с аудио-CD на жесткий диск конвертируя в MP3, Windows Media Audio 8, Windows Media Audio 9, Windows Media Audio 9.1, Ogg Vorbis, MP4, M4A, AAC, FLAC, Musepack, VQF, WAV, AIFF и Monkey's Audio. Создает аудио-CD из MP1, MP2, MP3, WMA, Ogg Vorbis, MP4, M4A, AAC, FLAC, Musepack, WAV и Monkey's Audio. В программе встроен плеер с поддержкой ID3 и ID3V2 тегов. Так же можно конвертировать поддерживаемые форматы между собой. В программе.

 

Easy CD-DA Extractor - the "Swiss Army Knife of Digital Audio" is 4-in-1 software that rips Audio CDs, converts music files, and burns Audio CDs, MP3 CDs, WMA CDs, and Data CDs. Easy CD-DA Extractor supports all popular audio file formats - 3G2, 3GP, MP1, MP2, MP3, Windows Media Audio, Ogg Vorbis, MP4, M4A, AAC, aacPlus v1 (HE-AAC, AAC+), aacPlus v2 (HE-AAC v2, HE-AAC+PS, eAAC+), FLAC, Musepack, WavPack, WAV, AIFF, Monkey's Audio, Shorten, CUE and M3U. Also, the Nero Digital (Nero AAC) is supported if you have the Nero Burning ROM installed on your computer. State-of-the-art audio encoding technology - Easy CD-DA Extractor includes the most advanced audio codec available, the aacPlus from the Coding Technologies. Additionally, Easy CD-DA Extractor also supports command line (.exe) encoders. Easy CD-DA Extractor compatible with Windows 2000 and Windows XP. Available in 26 languages.

 

Easy CD-DA Extractor actually contains 3 separate programs:

• Audio CD Ripper: Rip audio CDs to selected audio format.

• Audio Converter: Convert audio files from one format to another.

• CD/DVD Creator: Burn Audio CD, MP3 CD/DVD, Data CD/DVD, and DVD Video.

 

Features of Easy CD-DA Extractor 11 :

 

Audio CD Ripper features:

- Rip audio CDs to selected audio format.

- AccurateCDDATM ripping engine for accurate and high-performance CD ripping

- Bypass audio CD copy-protections

- Detect and report audio/data errors

- Get disc information from Internet disc database

- Edit or automatically fill metadata with Cover Art support

- Read CD-Text

- Digital audio processing (Volume level, RMS, Fade In/Out, ...)

 

Audio Converter features:

- Convert audio formats

- Edit metadata of audio files

- Edit or automatically fill metadata with Cover Art support

- Digital audio processing (Volume level, RMS, Fade In/Out, ...)

 

CD/DVD Creator features:

- Burn Audio CDs compatible with all home/car CD-players

- Write CD-Text

- Supports Unicode and long filenames

- Supports UDF, ISO/Joliet and DVD Video file systems

- Make disc image from CD and DVD

- Burn CD and DVD from ISO, BIN, IMG and CUE disc image

- Make 1:1 identical copies of CDs and DVDs

 

Supports all popular audio file formats: 3G2, 3GP, MP1, MP2, MP3, WMA (Windows Media Audio), OGG (Ogg Vorbis), MP4, M4A, AAC, aacPlus (HE-AAC, AAC+, HE-AAC+PS, eAAC+), ALAC (Apple Lossless), FLAC, MPC (Musepack), WV (WavPack), WAV, AIFF, APE (Monkey's Audio), CUE (Cue Sheet Audio CD images) and M3U.

 

Available in 30 languages - English, German, French, Spanish, Italian, Finnish, Swedish, Arabic, Catalan, Chinese (Simplified), Chinese (Traditional), Croatian, Czech, Danish, Dutch, Greek, Hungarian, Japanese, Korean, Macedonian, Norwegian, Polish, Portuguese (Brazilian), Portuguese (Portugal), Romanian, Russian, Serbian (Latin & Cyrillic), Slovak, Slovenian, Turkish

 

Version history

11.9.9

New CD-player (with faster responses and improved user interface)

64-bit shell extensions

New graphics (pre-v12)

Profiles (for multiple files, single file output, samples, and disc image)

Improved user interface

 

Homepage - http://www.poikosoft.com Размер: 8,08 МБ

 

Гледам някои от този форум са я купили, други се изказват негативно главно защото е платена. Интересно ми е ако се направи цикъл

CD ==> Flac ==> CD' доколко CD' ще е точно на оригинала? И как може да се констатира? Слух всякакъв и не всеки разполаха със студийна апаратура и съответно звуковооформено помещение. Из руските форуми имаше дискусия че дори при копиране CD ==> CD' и цифрово еднакъв резултат имало разлика в звука. На мен ми звучи като приказките за посока и разсвирване на кабели.

 

Ясно е че слухът ми не е както когато бях на половината ми години, но целта е да имам нещо максимално близко до оригинала. След като се твърди че междинния формат е loseless. Иначе само за слушане може и да се мине с MP3 и 4 - 5 пъти по-малко заето място.

Link to comment
Сподели другаде

Програмата не е лоша, но не е и нищо особено. Предлага приятен интерфейс и доста функции срещу заплащане. Лично аз предпочитам други програми, които, макар и по-грозновати, вършат същата работа безплатно. Въпрос на избор.

 

CD -> lossless -> CD' = CD -> WAV -> CD'.

Т.е. при lossless няма никаква загуба на качеството. Все едно да се твърди, че в следната ситуация: файл -> WinRAR -> файл' разархивираният файл (файл') ще е различен с оригинала. Подобни твърдения са пълни глупости. Руснаците отдавна спрях да им се кланям за каквото и да било. Имат най-прехваления софтуер и много прехвалени всякакви неща. Пласибо ефектът е много по-често срещан, отколкото на разните аудиофили им се иска да е. Някои от тях го осъзнават, но посмъртно няма да си го признаят. :)

При копиране CD -> WAV/lossless -> CD разлика в качеството на звука не може да има. Може да има да речем липсващи семпли заради offset-а на четящтото оптично устройство. Т.е. копието може да не е 1:1 във ВСЯКО едно отношение, но откъм звучене ще е.

Максимално точно копие на CD може да се направи най-добре с Exact Audio Copy. Вече има ръководство тук.

Link to comment
Сподели другаде

CD ==> Loseless го правят някои хора някъде, и то с различни средства. А аз искам от Loseless да докарам CD' което да е еднакво или максимално близко до CD оригинала. Нямам време за междинни трансформации и обработки, още повече че 99,99% от хората едва ли че усетят някаква разлика, дори и на качествена апаратура.

 

Просто през интернет минава Loseless, а не WAV. Според мен за 200 - 300 MB повече на ISO спрямо Loseless на диск не си заслужава играчката и мотането, но някои хора така са решили и след като дават нещо трябва да се влиза в техните релси.

 

Някой наблюдавал ли е разлика при копиране CD ==> CD'? При използване на стандартна програма за копиране (аз съм с Roxio) и EAC?

Link to comment
Сподели другаде

Ако имаш вече песните вече рипнати в lossless, то освен да ги запишеш на диск, друго не можеш да направиш. Ако са рипнати от оригинален диск, качеството е запазено. Може да има леки разминавания в броя семъли и паузите между пътеките, но като звучене ще е едно и също. Липсата на семпъли е нещо много дребно и надали някога има РЕАЛНО значение, то е по-скоро за перфекционисти.

CD -> CD' (директно) на практика не може да стане, трябва да се мине през междинен формат. Иначе разлики между копие, направено с EAC, и копие, направено с някоя друга програма, не би трябвало да има никаква особена разлика, особено ако въпросната програма е настроена с правилните настройки за offset.

Link to comment
Сподели другаде

  • 11 months later...
Имам имидж фаил във Wav формат направен с ЕАС.Искам да си направя сборен албум ,но не знам как да си извадя песните които желая от фаила.Ако някой знае какво се прави и желае да ми помогне ще съм му благодарен.
Link to comment
Сподели другаде

Тогава от меню Tools избери Split WAV By CUE Sheet -> With Gaps Corrected. Посочи WAV файла и след това CUE файла. Не помня дали те питаше къде да създава разделените файлове. Ако не пита, значи ги създава в същата папка, където е целия WAV файл.
Link to comment
Сподели другаде

Ами сега се запознавам със нея и статийте ти ,относно аудиото и и всичко свързано с това.Много са хубави и ме заинтригуваха , та рекох да понауча нещо и да пробвам.Имам огромното желание и късмета да попадна на хора като теб,та смятам ,че ще успея в начинанието си.Огромни благодарности за отзивчивостта ти ,като приключа ще пиша какво съм свършил.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...