Jump to content

Проблем с BIOS


Препоръчан пост

Здравейте на всички.

 

Става въпрос за следната машина :

 

DELL

Процесор 3,4 Ghz

1024 RAM

320 HDD

256 видео карта.

Машината е на около година и половина и никога досега не е давала проблеми. В момента работа с Windows XP SP 2 Media Center

 

От няколко дни, когато сутрин пускам компютъра веднага след стартирането му той забива. Още със самия старт започва да пълни една лента над която пише DELL и на 4 или 5 тата секунда забива. Т.е забива преди още да се е показал Windowsa. Единственния вариант е да го изключиш и включиш наново, но само от копчето на кутията. Интересно, е че след като работи съм опитвал да го загася и пусна отново - няма никакъв проблем. Прави го само сутрин или само при първото пускане.

 

Моля ви за помощ - на какво се дължи това ?! Имал ли е някой подобен проблем и как може да се разрешо той ? Дали това е BIOS-а или нещо друго?

 

Много ви благодаря предварително. Найстина съм много притеснен , защото на компютъра имам много ценна информация и не искам да се окаже, че един ден няма да мога да го пусна повече.

 

Ето и снимките на състоянието. Тук със стартирането забива :

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5833/dell.jpg

 

 

Ето какво е състоянието му след MSCONFIG:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5833/dell1.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5833/dell2.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5833/dell3.jpg

 

 

Само нещо да допъля, че след последното забиване не успях да го изключа от бутона на кутията. Изключих го директно от захранването. Четири дни след това нямах проблем. Стартираше се напълно нормално. За съжаление до днес, когато отново го направи. Снимката на биоса в началото е правена днес сутринта.

 

Благодаря на вски, който може да помогне по някакъв начин. Ще бъда много благодарен.

 

Поздрав

Мариан

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 32
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Не знам защо мислиш, че е от БИОС но опитай поне това:

- Сканирай онлайн с Panda примерно.

- Сканирай за Adware, Spyware и други бацили

- Почисти регистрите с WinASO примерно.

- Десфрагментирай

Тогава, кажи как е положението.

Успех!

Link to comment
Сподели другаде

Pantockrator, проблемът явно е още преди зареждането на ОС, няма как да е от нея. Прилича на проблем с дъното или захранването. Ако има гаранция, то може да се направи екскурзия до сервиза.
Link to comment
Сподели другаде

Да логично е. Но нищо няма да му навреди да направи това което казах по - горе. Да има проблем с първото зареждане (когато машината е студена) според мен е доста странно. То е почти сигурно, че в сервиза ще опитат с ново дъно и ново захранване, но много ме съмнява да направят това когато компютъра е "студен"

OFFTOPIC

Работата е там, обаче че не винаги логиката надделява. Какво имам в предвид?

Вчера трябваше да погледна компютър който не се стартираше изобщо. Какво беше първото нещо което направих? Ами смених му захранването, след като прегледах захранващи кабели и връзки дали са наред. Разбира се компютъра тръгна. Последва нов и странен проблем. Преди да зареди логото на Уиндоус още в конзолния ред изписа грешка (че не може да намери BOOT.INI), след което следваше зареждане на логото и после постоянен син екран в който пишеше, че БИОС не е съвместим с хардуера в този компютър. След това му смених и дъното, но проблема си остана същия. Опитаха колеги с нов хард диск - същата работа.

И накрая какво се оказа? Ами от 2 модула памет х 256 Мб единият беше повреден. Как? Ами явно някой като е получил информация за проблема с компютъра е отишъл и е сложил повреден модул, а е взел работещия (знаейки, че ние трябва да оставим компютъра работещ и задължително ще сменим и РАМ модула, който не работи).

Та мисълта ми е , че не винаги се оказва това което е логично. Така мисля.

Link to comment
Сподели другаде

Ако не разбираш или незнаеш/неискаш да си отвориш лаптоп-а, можеш да го занесеш за профилактика в някоя фирма. Преди време в нашата фирма имаше една машина, която правеше подобни проблеми и се оказа че е заради една 'куха спойка'.

Иначе можеш да опиташ да обновиш БИОС-а, а ако няма нова версия за твоя модел, сложи отново същия.

 

Успех!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за отговорите ви.

За съжаление не мога да занеса компютъра в някоя фирма, защото не е в гаранция вече :crosseyes1:

Интересното, е че днес сутринта не заби при пускането :crosseyes1: :crosseyes1: :crosseyes1: Как да го разбирам това ?!!? Веднъж забива, 5 пъти не забива ?!?! Има ли някой представа програма, с която може да се тества подобен проблем или по някакъв начин да се устанояи откъде точно идва проблема?! Иначе компа работи перфектно, супер бърз е и няма засега никакви проблеми с Windowsa или поне не е имало досега. Антивирусната, която използвам е NOD 32, ако това ще бъде от полза.

 

Благодаря предварително на всички.

Link to comment
Сподели другаде

....... За съжаление не мога да занеса компютъра в някоя фирма, защото не е в гаранция вече :crosseyes1: .............

То затова си има и извънгаранционно (следгаранционно) обслужване. Просто си плащаш...

Дори е възможно след почистване на елементите от прах, проблемът да се изчезне, но това от разстояние трудно може да се познае.

Link to comment
Сподели другаде

MapuaH,

Много неща се изписаха за твоята машина, явно проблема е хардуерен. 50% от случаите е лоша спойка или наместване на платките. А бих ти препоръчал да провериш следното:

1) Почисти го от прах вътрешната част и провери външно дали няма някаква промяна. (Бъди внимателен/внимателна как го правиш)

2) Провери връзките на всички части в слотовете ( може при някакво преместване да се е разместила някоя платка и да не прави добре връзка);

3) Не знам колко ти е стар компютъра, но понякога забиването при първи старт, може да става и заради отслабнала батерия на биоса...(провери напрежението и, ако можеш)

4) Едва ли е от биоса, щом до сега не си имал проблеми с компютъра и проблема е при първоначалното зареждане, то търси причината в хардуера - включително и захранването,(можеш да провериш с Everest състоянието на машината,

http://softvisia.com/download.php?view.140

но това са текущи параметри, това не означава, че те могат да се променят при първоначалното зареждане на машината)

5) Ако и това не помогне, то ти препоръчвам да се обърнеш към някой сервиз, защото те разполагат с необходимите прибори и апаратура за диагностика.

 

P.S. Аз лично не обичам да залагам на теорията на "Пробите и грешките"....

Link to comment
Сподели другаде

Тъй като проблема ми се дублира с темата, реших да не създавам нова, а да питам тук. Става въпрос за лаптоп Dell C 600, който купих на старо. Оказа се обаче, че биоса е защитен с админ. парола, която никой не знае. Въпроса ми е как да я открия, и ако сменя биоса с по нова версия дали проблема ще остане.
Link to comment
Сподели другаде

Ако си английски говорящ, ето ти един полезен линк:

http://www.tech-faq.com/reset-bios-password.shtml

Ако не, то тогава ще се опитам да ти преведа за теб.

Пробвай парола : Dell

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте! Първо за лаптопа и за биоса:

Дай малко повече информация за това как включваш лаптопа. Първо включваш кабела на захранването в мрежата, или го включваш и след това включваш кабела на захранването в мрежата. Когато лапопа работи пусни Everest и виж с колко процента ти е изхабена батерията. Какво значи "не можах да го изключа от копчето на кутията, а го изключих директно от захранването", ами батерията, как ще го изключиш от захранването?

 

За втория лаптоп, много съжалявам, но ако Dell има админска парола нищо не може да се направи, не искам да те обезкуражавам, но... Има една статия на български но в момента не мога да се сетя къде съм я гледал, ще я потърся и пак ще пиша.

Link to comment
Сподели другаде

Здравей harhal,

Относно първия "лаптоп", бъди по-внимателен и виж, че става въпрос за настолен компютър. Още повече, ако се загледаш в монитора ще забележиш, че зареждането увисва във втората половина от теста - т.е. в момента на извършване на проверка на устройствата вързани за дънната платка. Много неприятно вътрешно чуство е, че става въпрос са несистемен отказ на контролера на твърдия диск. Не знам, какво можем да препоръчам на момчето, но определено, ако има важна информация - да си направи архивиране...

 

Относно втория лаптоп:

Както вече писах по-горе има възможност да се възстанови паролата на биоса. Не е вярно, че само сервиза може да го направи. Ето и линк към статията:

http://www.tech-faq.com/dell-bios-password.shtml

Във раздела Dell Latitude BIOS Password Recovery (какъвто е точно на Yashoo), се казва, че:

" Christophe Grenier е написал програма, с която може да изчисли главната парола на Биоса по Номера на сервизния знак(Service Tag number) . Тази програма е достъпна на адрес: http://www.users.globalnet.co.uk/~skynet/zips/latitude.exe. Ако не можете да боотнете вашия лаптоп Latitude, можете да я получите като позвъните на Dell Technical Support at (800)624-9896.

 

Техническата поддръжка на Dell ще ви пита за Service Tag и Express Service Code които се напират написани отдолу на вашия лаптоп Latitude."

Но ако не сте първи собственик, както е в нашия случай, и първия собственик е направил регистрация на продукта, то възникват проблеми със собственоста на лаптопа. По нататък става въпрос за прехвърляне на собствеността, което не е приложимо в България....

Така,че да се надяваме, програмата на Christophe Grenier да проработи в нашия случай, стискаме палци!!!

Link to comment
Сподели другаде

Еми пробвах с бекдор пароли, пробвах с програмата и нищо не става. Дали ако махна батерията на биоса, ще се възтановят фабричните настройки. Четох някъде, че има джъмпер на дъното, който се маха за няколко секунди и биосът се рефрешва. Не ми остава друго, освен да пробвам.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...