Jump to content

Ревю: AIMP2


Препоръчан пост

Ревю на

AIMP2

 

Ами,... плеърът е готин, може да просвирва файлове, пробвайте го, по всяка вероятност ще ви допадне. Айде...

 

Какво сега? Как така не стига? Е, цял ред написах. Оффф, добре, видяло се е, че няма да ми се размине така лесно. Като ще е гарга, да е рошава (изключвам себе си). Та...

 

Потребители, това е AIMP. AIMP, това са потребителите. Запознайте се. Милият, малко е срамежлив. Ето информация за нашия приятел:

 

Линк за изтегляне: AIMP

Официален сайт: AIMP DevTeam

Лиценз: Безплатен

Превод на български: о, да

Текуща версия (в момента на писане): 2.07.1 Beta

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/01-main_shot.PNG

 

След като вече имате визуална представа и погледнахте визитката му, нека вникнем по-надълбоко.

 

AIMP е мултимедиен плеър, посветен на просвирване на аудио файлове. За момента няма поддръжка на видео файлове и надали ще има. Поне не скоро. Създаден е от Артем Измаилов (м'да, братушките). Оттам идват и първите две букви от името му. Вторите две най-вероятно са съкращение от "media player", но това е само в сферата на догадките, а и не е от най-важните неща на този или който и да било етап.

Както може би забелязвате, (а ако не забелязвате, къде блеете?) плеърът прилича доста на добрия стар Winamp. Ми така де, щом като не е счупено, не го поправяй. Структурата на плеъра е доказано добра, така че защо да се мъчат хората да създават екстравагантни форми. По принцип на фона на Winamp и foobar останалите плеъри трудно успяват да пробият. Просто тези два плеъра окупират един огромен процент от потребителите, които ползват нещо различно от Windows Media Player за всичко. Масите си ползват Winamp, а аудио маниаците/по претенциозните ползват foobar (макар че една част от тях да не осъзнават защо всъщност го ползват, но го правят, защото са чули някъде, че е добър и ... "барабар Петко с мъжете"). Къде остава AIMP? По средата. Плеърът нацелва една ниша, която според мен все още не е заета от никой друг такъв - лек, стегнат, иновативен и качествен, който да е удобен за работа, интуитивен и без излишни шарении и боклуци. Основнят му враг е и ще бъде навикът. Навикът на останалите да ползват техните си плеърите, без да дадат шанс на този. И все пак няма начин да не го представя, защото това е първият плеър, който наистина сериозно заплаши да замести Winamp като мой основен. Малко му трябва още (99% от което ми трябва е Kernel Streaming) и Winamp ще загуби битката.

 

AIMP залага основно на интуитивност и иноваторство. Това са основните думички, които трябва да са ви в главата, когато подхождате към този плеър. Той големи предимства няма, има малки такива. И точно те го правят толкова неуистоим. Има толкова функции, от които са ми потичали сълзи на умиление как така досега никой не ги е приложил в друг плеър.

 

Нека започнем с бърз оглед на основните му прозорци. Първият е ... ами... самият основен прозорец. В горната лява част се намират бутоните за основното меню, бутон, отварящ настройките и менюто за допълнителните инструменти (за тях после). В горната дясна част са бутоните за always on top функцията, минимизиране и затваряне на плеъра. Под тях е скролиращата се лента с информация. За разлика от тази при Winamp тук можете да я настроите както душа ви иска. В нея може да има информация за изпълнителя, името на песента, албума, жанра, продължителността, година, разширението на файла, размер на файла, дата на създаване на файла, време на създаване на файла, битрейт, честота на дискретизация (семплиране), номер на песента, име на фйала, като всичко това можете да го организирате както пожелаете - например може да изглежда така:

Слушкам си това: -

На основния шот междувпрочем има пример какво може да пише. Разбира се можете да го промените както пожелаете.

 

След това, отдолу са

- в най-лявата част: информация за битрейт и честота на семплиране, бутон за копиране на текущата песен в клипборда (това е една от онези функции, за които ви казах, че почти ме разплакаха от умиление и която функция може да е невероятно удобна при копиране на песни от компютъра на портативен MP3 плеър), бутон за редакция на ID3 етикета, бутон за запис от радио, бутон Shuffle и Repeat. Тук Repeat не повтаря целия плейлист, а само текущата песен.

- в центъра: полето за визуализация, ако сте я активирали.

- вдясно: таймера за програмируеми функции (да, това кръглото, което ще го спомена малко по-подробно след малко), информация за времетраенето и спектралния анализатор.

Под всичко това се намира плъзгача за регулиране на възпроизвеждането, а под нея са основните бутони за контрол на плеъра, регулация на силата на звука, баланс, еквалайзер и плейлиста.

 

Прозорецът с плейлистата също е по-различен. Както виждате в най-горната част се изписва информация за цялото времетраене, размера на песните в текущата плейлиста и броя им. Вдясно горе се намират някои ценни опции за плейлистата, изведени за бърз достъп и менюто за любими песни (bookmarks).

Самата плейлиста извежда повече информация от останалите плеъри и дори има точици отстрани на песните. Сигурно се чудите за какво са. Те служат за изключване на дадената песен от плейлистата. Ще фигурира в списъка, но плеърът няма да я просвирва, а ще я прескача, докато не я активирате отново. Просто, но гениално. В контекстното меню има и опция да отворите папката с песента, която изберете. Отново гениално.

Под списъка се намират основните бутони за контрол:

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/02-playlist-add.PNG - добавяне на файлове/папки/плейлисти/URL;

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/03-playlist-remove.PNG - премахване на обекти от плейлистата;

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/04-playlist-misc.PNG - опции, които трудно бих могъл да категоризирам;

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/05-playlist-sort.PNG - сортиране;

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/06-playlist-search.PNG - търсене (алтернативата на Jump to file); хубавото на това търсене е, че можете да укажете в кои категории да се извършва (изпълнител, име на песен, албум, жанр и име на файла) и можете да укажете да не се извършва, докато пишете, а чак когато натиснете Enter. Лошото е, че поне за момента не е напълно оптимизирано и има някои бъгчета за оправяне.

- http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/07-playlist-main.PNG - отваряне/затваряне/създаване на нови плейлисти.

Също така в долната част се намира и дългото поле, от което можете да избирате коя плейлиста да е активна, защото AIMP поддържа зареждането на няколко такива едновременно, като дори можете да прехвърляте файлове между тях с лекота от контекстното меню.

 

За еквалайзера няма какво толкова да се каже, освен, че е 18 лентов, докато този на Winamp е 10 лентов. AIMP разполага и с ефекти като reverb, chorus, echo, pitch и други, но те са по-скоро шарении, отколкото реално полезни. Само ще отбележа секцията AIMP effects, който бутон отваря меню, където има падащо меню, в което ще видите заредените DSP плъгини за Winamp, ако сте сложили такива. Да, AIMP поддържа плъгините на Winamp.

 

Сега ще обърна внимание на някои прозорци с настройки на AIMP. Не че не ми се иска да обърна внимание на всички, но това все пак е ревю, а не ръководство. Не че и ръководство не може да се направи, но нека ревю като за начало. А и програмата е още beta. Ето и някои интересни менюта:

- Playback - основни настройки на възпроизвеждането - избор на звуково устройство, честота на дискретизация, mono/stereo, време за кръстосано заглъхване между песните и време за заглъхване при превъртане;

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/08-options-playback.PNG

 

- Streaming audio - настройки за поточно аудио; в долната част можете да укажете в какъв формат и къде да се извършва записа от дадено радио. М'да, AIMP може да записва директно от радио по всяко време с един клик! Май усещам ехидни усмивчици по нечий личица.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/09-options-streaming_audio.PNG

 

- Data format - настройки каква информация да се показва в плейлистата и каква информация в какъв вид да се копира в клипборда при задействане на функцията чрез глобалните клавиши;

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/10-options-data_format.PNG

 

- Traveling line format - общо взето същите настройки, но за скролиращата се лента, която е в основния прозорец;

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/11-options-traveling_line_format.PNG

 

- Events - какво да се прави при стартиране на плеъра и как да се реагира след приключване на дадена плейлиста;

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/12-options-events.PNG

 

- Tray - настройки на поведението на AIMP в системния трей: какъв вид клик върху иконата какво действие да извършва, вид на иконата и др.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/13-options-tray.PNG

 

- Information line - настройки на информационното прозорче, което можете да извикате или да настроите да се показва автоматично.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/14-options-information_line.PNG

 

Както би трябвало да виждате, можете и да си настройвате бързите клавиши на локално и глобално ниво.

 

С какво друго може да се похвали AIMP? С немалко неща. Програмата притежава конвертор на аудио формати (за изходни формати се поддържат WAV, WMA, MP3 и OGG Vorbis), който също така изпълнява ролята на аудио рипър, за да можете да копирате аудио дискове в избран от вас формат (от 4-те). Освен конвертора има редактор на етикети (Tag Editor) и инструмент за запис на звук (Sound Recorder). Всички тези инструменти са под шапката на AIMP2 Utilities и можете да стартирате този модул както от папката на програмата (или от препратката) или да пуснете конкретния инструмент от основното меню в плеъра.

Плеърът разполага и с аудио библиотека (Audio Library), която може да ви помогне да организирате по-добре файловете си. Там можете да сортирате песните си по албум, изпълнител, година и жанр; да видите песните, които никога не сте пускали, да видите Top xxx от най-пусканите си песни и др.

Измежду поддържаните формати е и CUE, което значи, че ако ви попадне един голям аудио файл с CUE като допълнение, AIMP ще ви ги покаже в плейлистата като отделни такива, а не като 1 файл.

 

По-нагоре споменах, че ще се спра на функцията за програмируемо изключване. Ето го и този момент. Менюто за настройка се задейства от от онова кръгче в главния прозорец, намиращо се вляво от индикатора за време. Ето как изглежда и самото прозорче:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5160/15-autoshutdown.PNG

 

От горното меню си избирате кое от основните три действия да се извърши - да се изключи компютърът, да се изключи плеърът или да започне да свири. Ако изберете първото, ще можете да укажете по-точно какво да се извърши (изключване, излизане от акаунт или стендбай) от допълнително падащо меню. Тези действия могат да се предприемат:

- в точно определено време (указвате си го в горната част);

- след определен период от време (отново указвате в горната част);

- при приключване на текущата плейлиста;

- след определен брой песни (указвате колко в новопоявилото се поле).

 

Както е модерно по принцип, AIMP поддържа и скинове, но за момента разнообразието е строго ограничено. Приятното обаче е, че скиновете в инсталатора са доста добри и са доста добър баланс между модерните и класическите скинове на Winamp - като външен вид се приближават до модерните, но не са тежки като тях.

Друго изключително приятно въведение е показването на разделители в плейлистата така можете да видите кои песни от коя папка са или, ако имате няколко албума на даден изпълнител, кога по-точно започва следващия албум. Доста полезна функция. Дори се чудя как така на никого досега не му е хрумнала идеята.

Плеърът, за разлика от всички останали свои конкуренти, единствен има вграден превод на български език, като преводът разбира се е не само за плеъра, а и за допълнителните му инструменти.

 

За заключение мога само да кажа, че това е плеър, в който има наистина много хляб. Ако сте дори малко меломан, ще е почти престъпление да го подминете ей така, без да го изпробвате.

 

*****

 

Всички права върху текущата статия и картинките, включени в нея, са собственост на автора им.

 

Копирането на цялата статия е забранено без изричното разрешение на автора.

Копирането на части/пасажи от нея е разрешено и без допитване, НО при условие, че се спомене източникът на информацията.

 

Автор: Венцислав Димитров (Night_Raven)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
  • Отговори 136
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Браво Night_Raven - чудесна работа!

 

Понеже и аз имам двумесечни впечатления за този плеър (ако позволите, така да се изразя), искам и аз да споделя малко информация. Може да наречете коментара ми "второ мнение" или "продължение", както и "антитеза" на горенаписаното. Което и да използвате от горните определения, ще бъде сравнително точно!

 

Как бихте се почувствали, когато пуснете един плеър, който заема малко ресурси, безплатен е, има наистина приятен интерфейс и не се казва "фуубар", "Уинамп" (известен и като "Винамп"), "джетАудио" (имената са на кирилица, щот' съм пич) ?! Ами в началото вероятно ще бъдете изненадани, че все пак има такъв плеър. Защото и аз така се почувствах. Но емоционалните ми "перипетии" не приключиха само със стартирането на плеъра - напротив - тепърва започна да се отприщва моето въодушевление от неговия интерфейс, лекота и т.н.

 

Първоначалната ми изненада прерасна в екстаз, който "вилнееше" между тънката линия на нормалното и ненормалното. Иначе казано - когато придърпах 18-те си мп3-йки в плейлиста и видях новата подредба, предложена ни от "братушките" направо си умрях от кеф - казах си - този плеър заслужава подробно тестване.

 

(имах предвид тази подредба, както е написал Венци по-горе:

"Друго изключително приятно въведение е показването на разделители в плейлистата така можете да видите кои песни от коя папка са или, ако имате няколко албума на даден изпълнител, кога по-точно започва следващия албум. Доста полезна функция. Дори се чудя как така на никого досега не му е хрумнала идеята.")

 

 

 

Тази така проста и същевременно гениална добавка ме изпълни с положителни чувства. Моя милост (и аз) се зае с тестването на AIMP. "Гарвана" по-горе е описал по-важните неща. Аз само ще ги изкоментирам:

 

1. Интерфейса:

 

Наистина е супер! Щеше да е още по-хубаво, ако се поддържаха повече скинове наистина... за съжаление не е проблема само в отсъствието на скинове, ами и във факта, че те са изкопирани от Уинамп, който има различен интерфейс на плейлиста. По този начин например ще усетите, че "онова нещо", което трябва да е на мястото "А" го няма въобще, или е преместено на мястото "Б"... иначе казано самите скинове трябва да се редактират малко.

 

Също така търсачката е много зле. Защо когато търся нещо в плейлиста, трябва да кликвам стрелкичката надясно (>), за да стигна до следващия файл?! Колко лесно би могло да се направи така, че отдясно да се отваря нов таб, с едно ново плейлистче, с намерените файлове в него... нали така?

 

Не ми харесва еквалайзера. Много е малък и нефункционален. По-добре тази част да се преработи така, че да може, хем визуализацията да се вижда по-добре (а не разтегната и мъничка), хем да има еквалайзер. Не знам - струва ми се, че в "горната" част на AIMP трябва да се направят малко дизайнерски промени. Макар че ми харесва копчето над числата... с което се отваря опцията за автоматично изключване на плеъра/компютъра. Хитро, хитро

 

Нещо не ми харесват иконките, които изпълняват функцията за затваряне на плейлиста, плеъра и т.н. Ами много малки са и не се виждат във всички цветове. Това е егати каприза от моя страна, но търсим съвършенството, а АИМП е много близо до него....

 

2. Функционалност:

 

Супер е функционалността - нямам критика. Бих искал само да има някакъв "горещ клавиш", който да ме откара към песента, която се свири в момента. Трябва да се поработи и по функциите на "малкия АИМП" - прозорчето, което се появява, когато задържите мишката върху иконката в трей бар-а (до часовника). Добре е направен, но има някои бъгчета... напр. при поредната преинсталация на плеъра, това прозорче не работеше като хората - наложи се да преинсталирам всичко наново. Е... отново може да сметнете това за каприз.

 

3. Стабилност:

 

Ха сега дойдохме си на думата. Това е една интересна точка от моя коментар... или поне аз я намирам за интересна. Не ме разбрайте погрешно, дами и господа - АИМП е стабилен! Но... (има едно "но") от тестовете, които направих, АИМП си остава един от най-бавните и тромави плеъри, когато става дума за боравене с големи папки. Най-вече искам да подкрепя това исказване с един пример:

 

Инсталирах програмата. Имам над 50 ГБ музика на харддиска и реших да я копирам цялатата (тоест да "довлача" в плейлиста цялата папка с музика) в АИМП. До тук добре - започна едно бавно зареждане, гигабайтите се точеха бавничко... по едно време стигнаха някаква цифра от порядъка на 47 ГБ. Да, ама моята папка е 50 ГБ, всичките аудио файлове се поддържат от плеъра и не са повредени (тествах и с други програми). Изтрих съдържанието на плейлиста и започнах отначало. Този път АИМП стигна до една цифра, замръзна и трябваше да приключа процеса.

 

Накрая реших да добавям по 200-300 песни наведнъж. След 10 минути вече плейлиста беше пълен и имах над 8000 заглавия на аудио файлове в него. Чудесно, но ми отне много време...

 

5. ЗВУК

 

Звук... кратка дума, но с твърде важно значение. Ами звукът в АИМП не ми харесва. Съжалявам, но този на jetAudio & Foobar2000 е по-добър. Даже лично аз смятам, че на джет-а е най-добрия звук, който съм слушал. Също и звука на едно друго "комерсиално чудовище" ми харесва -jRiver Media Center 12. Но този на АИМП не ме грабна така, както ме грабна в горните три плеъра. Дано се оправи това с времето.... и дано си харесате някое DSP... защото на АИМП, както и на Уинамп (лично на мен) аудио възпроизвеждането не ми допада...

 

4. Финален резултат:

 

Ето какво мисля - плеъра е руски (това е плюс), безплатен е (още един плюс), мъничък е и гулта малко ресурси (плюс и плюс) има дяволски добър интерфейс, ъпдейтва се през 2-3 седмици и освен това има страхотна поддръжка и форум, където ще получите помощ, както на руски език, така и на английски. Освен това искам да добавя, че всеки един от вас, който е заинтересован, може да помогне за развитието на АИМП. Например моя милост (и аз) написа тема във форума и съобщих 3-4 бъга (преди 1 месец). Автора на плеъра ми писа веднага в темата и бъговете след 1 седмица бяха оправени в следващата версия. Как да не се чувстваш значим?!?

 

 

РЕДАКЦИЯ:

Само една лека поправка да си позволя - току що попитах във форума, дали може да се оправи тази търсачка. Оказано се, че имало доста по-добра търсачка - пуска се посредством клавишната комбинация "Alt. + F". Наистина изглежда по-добре вече. Срамувам се малко, че не я разбрах тази така важна подробност, но няма как... признах си, ако не друго.

 

Освен това разбрах, че присъства и функцията, която ви позволява да се маркира песента, която слушате в момента. Тези две вметвания удебелени и в червено може да са написани и в статията по-горе - не съм я прочел толкова внимателно (3 сутринта е) и малко прибързано написах коментара си. :bgflag:

Link to comment
Сподели другаде

Лично аз не съм имал проблеми с добавянето на файлове. AIMP има проблеми при работа с PLS и M3U плейлисти, но със своите (PLC) работи много пъргаво и стабилно.

За звука - въпрос на вкус. А и то е въпрос на допълнително украсяване. Без никакви еквалайзери и плъгини foobar и Winamp трябва да звучат идентично или с някакви микроскопични и едва доловими разлики. Това го казва дори арогантният Питър Павловски (създателят на foobar). Иначе е възможно всеки плеър да си украси звука както той си пожелае и това да се хареса. Лично на мен звука на JetAudio не ми допада, макар че еквалайзерът му е доста добър. Като стана въпрос за еквалайзери, този на AIMP пък го намирам за доста добър, дори и да е под класата на този на foobar или JetAudio. Спомням си, че и на K-Jofol навремето му бях харесал еквалайзера.

Сега за търсачката с ALT+F (Advanced Search). Има един доста досаден бъг - след като напишете какво търсите, можете да маркирате песни със стрелките за надолу и нагоре, но при натискане не Enter не се стартира песента. Ако кликнете в самото поле с песните (мигащият курсор да не е в полето за писане), тогава Enter-ът работи. Това съм го докладвал в англоезичния форум под прякор AliveNoMore, както съм подпитал и за други нещица пак там, защото грам руски не вдявам.

За момента има 2 неща, заради които все още ползвам Winamp - търсачката (jump to file) е все още по-пъргава при него и за него има Kernel Streaming плъгин. Първото не го намирам за голям проблем, защото мисля, че търсачката (а и не само тя, де) ще бъде оптимизирана още, все пак това е beta версия на плеъра. Липсата на Kernel Streaming обаче ме притеснява много. Адски съм привързан към този интерфейс и не виждам да се прави нещо по въпроса за AIMP. Четох нещо за ASIO, което също е добър вариант, стига да се направи добре, но все пак предпочитам Kernel Streaming. Получа ли го, Winamp ще бъде деинсталиран с почести. :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

Думичката "Pro" си остава просто подсилваща такава. Има толкова много програми, които имат Pro версии, а над тях Pro Platinum, а после Pro Platinum Ultra или разни подобни наименования в този дух. А колко дребни програмки има, които имат съкращението Pro в името си. Те да не са по-професионални от някоя голяма дизайнерска програма (например), която няма Pro в името си.

"Pro" е като стандарт при кръщаването на програми и е там да подсилва и да звучи добре, а не толкова да носи някакъв реален смисъл.

 

Колкото до MMC версията, не ми допада. По-претрупана е и някак изглежда по-разхвърляна според мен. Като че ли има по-малко опции за настройка и по-малко функции като цяло.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
  • 8 months later...
Аз лично си бях свикнал с Winamp , но макар и да има няколко дреболии ,които не ми допадат в AIMP2 ще заменя Winamp-а с него.Имам един въпрос към Night_Raven.В ревюто си написал ,че AIMP2 може да използва plug-in-те на Winamp.Ще ми обясниш ли как да накарам AIMP2 да ползва DSP plug-in-а Izotope Ozone ,защото аз вече пробвах 2 пъти ,но нещо не се справих  :help: .
Link to comment
Сподели другаде

Имаш предвид iZotope Ozone или iZotope Ozone plug-in for Winamp? Питам, защото това са 2 различни видове плъгини.
Ами plug-in-a е до колкото знам .... Линк към това за което говоря
Link to comment
Сподели другаде

1) инсталираш iZotope Ozone плъгина за Winamp в папката на AIMP. Идеята е в папка \AIMP2\PlugIns да имаш файла dsp_izOzone.dll и подпапка Ozone. Ако вече си го инсталирал на Winamp, можеш просто да копираш споменатите файл и папка.

2) стартираш AIMP;

3) извеждаш еквалайзера чрез съответното бутонче в дясната част на плеъра;

4) в долната дясна част на еквалайзера има поле за кликане, в което ще пише DSP: (disabled), ако нямаш указан плъгин; кликаш го;

5) ще се зареди AIMP2: DSP Manager, в чиято долна част има падащо меню Winamp DSP Plug-Ins; от него си избираш iZotope Ozone; ще е нужно отново да въведеш регистрационната информация.

6) ако случайно плеърът забие/зацикли нещо, го спри от Task Manager и си го пусни наново.

 

Така би трябвало всичко да е наред. Разбира се не е гаранция, защото от една страна имаме плъгин за Winamp, а Winamp има малко усукана система за плъгини, докато от друга страна имаме плеър, писан от руснак, което автоматично значи, че само боговете знаят колко бъга са наблъскани в програмата.

 

:offtopic:

Когато работя с руски софтуер, винаги имам едно на ум. Руският софтуер за мен е най-своенравният и опърничав софтуер на земята. Не, това не е комплимент. По принцип не съм фен на руския софтуер, защото досега не съм попадал на такъв (освен WinRAR), който да е наистина качествен. Винаги има по нещо, което да "осере пейзажа". Споменавам го това, защото по принцип руският софтуер се счита за най-добър и едва ли не за образцов софтуер. Честно казано не мога да се съглася, ама хич.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря Night_Raven :thumbsup: !Между другото аз опитах нещо от същия род да направя, но май някъде съм допуснал грешка  :) . Изказването ти за руския софтуер ме изкефи много :D .Това са братушките  хаха :) От къде да знае човек на колко водки е бил този руснак докато е правил програмата :D
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...
Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...