Jump to content

Антивирусните програми - дискусии, мнения и съвети

Препоръчан пост

Liver, преинсталирай програмата - вероятно е със смущения във функционалността след среща с вредоносен код. Tanganika, повече от впечатлен съм след седмица с Comodo IS Free - няма значение дали антивирусът лови или не лови. Проактивната защита с HIPS се справя отлично.Безплатният пакет е с обща маса 202 mB, а ползваната ОС с Win XP SP3 лети сякаш са инсталирани уж най-пъргавите Twister,Nod 32 или KIS 8.0.0.506. При Комодо също има китайско участие и не съм изненадан за резултатите.Comodo IS Free е с многоезичен интерфейс и измежду безплатните варианти сега май е най-добър като избор! Дори ми се струва по-добър и от доста платени програми- предпочитам да се въздържа от сравнения. Вече не установявам FP с антивируса - въпреки предпочитаните от мен настройки на висока сигурност. А при Авира напоследък като че ли станаха повече случаите на фалшиви тревоги - затова засега се въздържах да я инсталирам с Comodo Firewall Pro. Чудя се обаче дали изобщо този пакет се нуждае от антивирус с възможностите на Авира, която е в групата на най-ловящите. Поздрави
Сподели другаде

• Отговори 1k
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Liver, преинсталирай програмата - вероятно е със смущения във функционалността след среща с вредоносен код. Tanganika, повече от впечатлен съм след седмица с Comodo IS Free - няма значение дали антивирусът лови или не лови. Проактивната защита с HIPS се справя отлично.Безплатният пакет е с обща маса 202 mB, а ползваната ОС с Win XP SP3 лети сякаш са инсталирани уж най-пъргавите Twister,Nod 32 или KIS 8.0.0.506. При Комодо също има китайско участие и не съм изненадан за резултатите.Comodo IS Free е с многоезичен интерфейс и измежду безплатните варианти сега май е най-добър като избор! Дори ми се струва по-добър и от доста платени програми- предпочитам да се въздържа от сравнения. Вече не установявам FP с антивируса - въпреки предпочитаните от мен настройки на висока сигурност. А при Авира напоследък като че ли станаха повече случаите на фалшиви тревоги - затова засега се въздържах да я инсталирам с Comodo Firewall Pro. Чудя се обаче дали изобщо този пакет се нуждае от антивирус с възможностите на Авира, която е в групата на най-ловящите. Поздрави

Преинсталирана е.А и не вярвам да съм прикачил вируси.Сканирам и обновявам редовно malwarebytes,superantispyware,avira.Отделно съм с outpost firewall pro.Eто и лог от hijack this.Не виждам нищо обезпокоително,но нека някой по-запознат от мен се изкаже.

http://www.pic-bg.net/files/wedp56gr8dlyd72o95m86r9aj9453sk0zknzdvwp_thumb.jpg

Сподели другаде

Здравейте!

До преди 14 дни се ползвах от услугите на Avira AntiVir Premium 9 (с 3-месечен лицензен ключ)

Точно седмица преди да ми изтече лиценза, при рутинно сканиране, сканера ми откри 6 PDF документа като HEUR/HTML.Malware. Това предолагам че се дължи на евристичния модул на програмата. Веднага ми стана ясно, че това е фалшива тревога, но все пак предоставих файловете на лаораторията на Avira, откъдето след 3 дни потвърдиха твърденията ми... Щели да ми пратят ъпдейти, отстраняващи FP при следващото ъпдейтване. Съответмите PDF файлове ми седяха на компа от поне година и са абсолютно регламентирани (Reviews на Nature, изтеглени от компютър на Университета в Пловдив от човек, който има абонамент).

Предният ден (преди споменатия инцидент), сканирането с Avira не ми откри никакви вредители (сканирам всеки дена с всички антивирусни инструменти, с които разполагам). При последващото пълно сканиране с MBAM, ми изскокнаха цели 6 шпионски гадинки, които прогрмата откри в регистрите (определят се като Adware. BHO). Зададох си въпроса: Ми Avira, нали има Anti-Adware модул, що не ги хвана? Мисля че си бяха просто сандартни Adware-чета, а не някаква екзотика. Бях решил, сле изтичне на лиценза да сложа персоналната (безплатна) версия на Avira, но след тези проблеми ми мина мерака.

Инсталирах Avast Home (версията, която е актуална сега, не и помня номера... Мисля че имаше 1335, накрая). Бях (и все още съм) с известни предубеждения към тази програма, която съм слушал, че е доста голяма пищялка и дава доста FP. Засега при мен не се е обаждала (да чукна на дърво) и други проблеми не ми е правила. Малко е бавничка при сканирането и има леко палячовско интерфейс, но това се коригира.

В началото като стартирам, програмата си прави сканиране на паметта и след това се появява прозореца на прогамата, заедно е един инструкцинен прозорец с няколко стъпки за начинаещи... като цъкна, обаче ометката, да не ми се показва вече този прозорец, ми дава следната грешка:

http://i40.tinypic.com/2na8hvk.jpg

и винаги, когато стартирам програмата, все ми се появява досадният инструкционен прозорец... Не се сещам как да го разкарам... Не мога да го делна от папката на програмата, защото тя, естествено, не ми позволява това...

Нещо друго, което също ми се видя станно, а именно: Работата на VRDB.

Когато си сложа VRDB да ми е по време на Screen Saver режима: Desktop =>Properties => Sreen Saver => avast! antivirus => Apply. Всичко е OK и генерирането става, но както при отметка "Генерирай VRDB, само когато е активен Скрийн Сейвъра", така и без тази отметка. Когато сложа отметка "Забрани генерацията на VRDB", следи изтичане на неоходимото време, пак ми се появява генерирането на VRDB в Screen Saver режим, въпреки че съм го забранил. Чак от Desktop => Properties... и т.н., когато махна avast! antivirus, тогава спира. Когато сложа отметка на "Генерирай VRDB, когато компютарът не е натоваре", просто нищо не става... Компютарът си седи ненатоварен и толкоз! Чак като сложа пак avast! antivirus Screen Saver (при горната отметка), почва да се генерира VRDB, но пак в Screen Saver режим, а не щото компютъра не е натоварен... Според мен не би следвало да срава така. Опцията "Генерирай VRDB сега!" си работи както трябва. Оставам с впечатлението, че опциите "Забрани генерацията на VRDB", "Генерирай VRDB, когато компютарът не е натоваре" и "Генерирай VRDB, само когато е активен Скрийн Сейвъра" са само за украса, а реално, генерирането се определя само от това дали от Desktop =>Properties и т.н. съм сложил за Screen Saver avast! antivirus... Много ми е досадно, нещо да работи уж добре, ама не баш както трябва...

OS e Wndows XP SP2. Не е базаран, мисля...

P.S: Ето лог от MBAM, относно заловените шпиончета, проспани от Anti-Spyware модула на Avira AntiVir Premium 9:

Сподели другаде

Преинсталирана е.А и не вярвам да съм прикачил вируси.Сканирам и обновявам редовно malwarebytes,superantispyware,avira.Отделно съм с outpost firewall pro.Eто и лог от hijack this.Не виждам нищо обезпокоително,но нека някой по-запознат от мен се изкаже.

http://www.pic-bg.net/files/wedp56gr8dlyd72o95m86r9aj9453sk0zknzdvwp_thumb.jpg

Да не би да възниква конфликтност с някой от компонентите на Outpost firewall pro. Бих инсталирал и a-squared 4.5 Free - при мен работи добре и нищо не намира- предпочитам я заради двата австрийски енджина. Авира има чудесен синхрон с безплатните версии на защитните стени Comodo или Online Armor. Така и не успях добре да я синхронизирам с руската защитна стена и когато пробвах се отказах от този вариант - но беше отдавна и не помня подробности.Поздрави

Сподели другаде

Да не би да възниква конфликтност с някой от компонентите на Outpost firewall pro. Бих инсталирал и a-squared 4.5 Free - при мен работи добре и нищо не намира- предпочитам я заради двата австрийски енджина. Авира има чудесен синхрон с безплатните версии на защитните стени Comodo или Online Armor. Така и не успях добре да я синхронизирам с руската защитна стена и когато пробвах се отказах от този вариант - но беше отдавна и не помня подробности.Поздрави

Не би трябвало да е от това.Най-малкото,защото съм дал на всички 5-6-7 процеса на авира ALLOW.Може и логиката да ми е погрешна,знам ли.Отделно и иконката втрея на авира ми изчезна.Сигурно след ресратарт ще се появи.Не знам на какво се дължи.Иначе системата работи перфектно.

edit:разрешил съм сканирането на архиви.Настройките ми са тези,които е препоръчал b-boy style.

Сподели другаде

и винаги, когато стартирам програмата, все ми се появява досадният инструкционен прозорец... Не се сещам как да го разкарам... Не мога да го делна от папката на програмата, защото тя, естествено, не ми позволява това...

Проблема не е в антивирусните програми,а в самия браузър.

Ще ти препоръчам да го обновиш до последна версия или:

Пробвай да поправиш IE

http://windowsxp.mvps.org/images/iefIX.JPG

Fixes the following symptoms:

1. Script Errors in Internet Explorer

2. When you click a hyperlink in an e-mail message or on a Web page,

or right-click a hyperlink on a Web page and then click "Open in New

Window", you may experience one or more of the following symptoms:

a. Nothing happens

b. The new window may be blank

c. You may receive a scripting error message

Download: http://windowsxp.mvps.org/utils/IEFix.zip

IEFix (поправя браузъра IЕ)

Стартираш инструмента и слагаш отметка пред проблема, който имаш в случая пред Script Errors in Internet Explorer и потвърждаваш.

Сподели другаде

Когато съм установявал изчезване на иконката в трея или свито чадърче на Авира след рестарт - за мен това са симптоми за среща с непознат за програмата вредоносен код. В повечето случаи след това съм го установявал - следва избор на подходящ метод-подход. Те са много. Поздрави
Сподели другаде

Когато съм установявал изчезване на иконката в трея или свито чадърче на Авира след рестарт - за мен това са симптоми за среща с непознат за програмата вредоносен код. В повечето случаи след това съм го установявал - следва избор на подходящ метод-подход. Те са много. Поздрави

Това не е след рестарт.Казах,че ако рестартирам ще се оправи проблема.Компа ми работи 5-ти ден без да е изключван...може и от това да е.А какъв още метод на сканиране да пробвам?Сканирах с какво ли не.По-горе изброих.Лога на hijack също е чист(така мисля).

Сподели другаде

Това не е след рестарт.Казах,че ако рестартирам ще се оправи проблема.Компа ми работи 5-ти ден без да е изключван...може и от това да е.А какъв още метод на сканиране да пробвам?Сканирах с какво ли не.По-горе изброих.Лога на hijack също е чист(така мисля).

Защо не пробваш с нещо нестандартно - например SysProt AntiRootkit http://sites.google.com/site/sysprotantirootkit/ Преди няколко седмици ми установи 7 скрити процеса - 5 от тях си бяха реална констатация. SysProt AntiRootkit v1.0.1.0 е доста интересна и чувствителна. Ако има констатации - с Google се търси инфо и опит на справили се в аналогични случаи. Тази програмка си заслужи място бързо при предпочитаните за мен. Поздрави

Сподели другаде

Tnn,да не би вече да си на мнение че защитата само с HIPS не е частична ? Защо не пробваш само със стената на Комодо на максимални настройки ?

Не съм голям фен на антивирусните,но Twister го ползвам защото винаги ми е бил интересен начина му на справяне с вирусите когато не ги лови и ги стартирам.Друго което е интересно при него е че когато отварям страници на които всички други антивирусни пищят психопатски и откриват зареждащи се обекти Китаеца Twister мълчи като пън но инфекции нямам.

Сподели другаде

@mihnev, благодаря за съвета. Пробвах варианта с фиксването и по-точно с версия 1.6, която е актуална, но за жалост не хвана декиш... Цъкнах му там Apply и то тръгна да се инсталира, но се спря и ми каза, че иска файл (EXPLORE.EXE) от инсталационния диск на Windows... Сложих диска, избрах въпросното EXPLORE.EXE (и без това само то се виждаше като възможно да се зареди...) Извърши поправките или там каквото трябваше да прави. Рестартирах и проверих дали ще ми дава същата грешка - там си е! После със System Restore си върнах предните настройки, тъй като преди процедурата си направих запис... за всеки случай.

После пробвах втория вариант, с обновяването до IE8 (въпреки, че изобщо нямам намерение да го ползвам тоя бутляк). Инсталирах IE8. Рестартирах и пак проверих, дали ще мога да махна прозореца, ама пак същата работа... Версията на Java plugin-а е последната и е активна!

После си инсталирах последната версия на Java, Update 14 (не че вярвах, че нещо ще се промени де, но все пак...). Пак рестартирах и пак пробвах и пак нищо не се е променило...

Според мен, този проблем идва от самата версия на avast! - българската е... Според мен на англоезичната версия на би трябвало да има този проблем, тъй като вероятно скрипта с българския превовод е добавен впоследствие и би могло в него да има нещо, което да резистира към компоненти на моята OS... Един вид, проблема да е по-комплексен. Все пак, забелязвам че винаги има един процент на инсталации на антивирусен software, които не протичат напълно гладко и се появяват накакви бъгчета... На някои, програмата не се обновява автоматично, въпреки че са сложили отметка на това... на други друго и т.н. В случая, при мен е както изглежда тази работа с началния прозорец и с VRDB. За последното не съм получил мнения от други потребители. Все пак, ако програмата продължава да си работо като сега, посочените от мен въпроси са си бял кахър...

Сподели другаде