Jump to content

StarCraft 2 - сагата продължава


Препоръчан пост

StarCraft II

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/StarCraft2.JPG

 

Джим Рейнър, StarCraft: BroodWar: "Може да не е утре, скъпа, дори може и да не съм с армия зад гърба си. Бъди сигурна обаче; аз ще съм този, който ще те убие някой ден."

 

Още си спомням думите на Джим Рейнър (тук преведени за удобство на читателите), който след смъртта на своя съюзник, приятел и герой на протосите - Феникс - се закани да отмъсти на Кериган за него и за всички, които тя е погубила по стремителния си и безскрупулен път към върховна власт не само над зерги, но и над терани и протоси. Освен че си ги спомням, още чакам деня, в който фелдмаршал Рейнър, командван от моите ръце, ще получи възмездие за всички битки, кръвопролития и жестокости, извършени от зергските плъчища на Кралицата на остриетата спрямо останалите светове и всички обитаващи ги живи същества.

Надявам се и от Blizzard Entertainment да си спомнят за думите, които те самите са написали, и направят така, че Джим Рейнър да изпълни успешно заканата си. Да, пламъчето на надежда гори, но само времето ще покаже дали желанието ми ще се сбъдне.

 

StarCraft трудно може да се опише с една дума, но ако все пак трябва да опитам, то най-добре пасващата, която ми идва на ум, е "феномен". Една от вечните игри. Играта с може би най-добре балансираните фракции от всички реалновремеви стратегии, които са правени някога. Еталон. Класика в жанра. Каквото и да се каже, би било малко и слабо описателно за тази игра. Редом с невероятния геймплей, StarCraft представи и една от най-добрите сюжетни линии за стратегия в реално време. Съвършени игри не съществуват, но тази бе и още е дяволски близо до определението.

Blizzard Entertainment отново пуснаха бомба с обявяването на продължението на играта на изложението в Сеул, Южна Корея. За жалост засега информацията около играта е доста оскъдна. Ще се опитам да я обобщя:

- играта ще използва нов и специално разработен за целта 3D енджин, като ще се използва и Havok енджина за по-реална физика;

- всяка раса ще има по няколко нови единици, а някои от вече съществуващите ще получат подобрения и нови умения;

- ще има (разбира се) както самостоятелна кампания за самостоятелна игра, следваща сюжета, така и мултиплеър.

Това е. Още е твърде рано да се говори за цена на играта, бета или демо версии, дата на излизане на играта, системни изисквания и всякакви други подробности. Освен гореспомената информация, има пуснати и два трейлъра, линкове към които ще намерите малко по-надолу. Може би двата най-важни за всички вас въпроси са кога ще излезе играта и какви ще са изискванията. Относно първия въпрос може да само да се спекулира. Едно е сигурно обаче - няма да е скоро. Играта е в много ранен етап, а и всички знаем, че Blizzard са известни със големите си закъснения и отлагания, така че въпросът в случая е не дали ще има закъснение, а колко ще е то. Относно системните изисквания също няма почти никаква информация, освен, че играта ще поддръжа и DirectX 10, но дали ще има специални ефекти, поддържани само от DirectX 10, все още не е ясно. Според засега известната информация разработчиците ще се опитат да покрият широк кръг от хардуер и така да дадат на потребители с не толкова нови и мощни компютри да могат да играят играта. Какво точно означава това, доколко щайго-толерантна ще бъде StarCraft 2 и дали просто ще тръгва или наистина ще се играе нормално и на по-слаби системи, това остава неразбулена мистерия. Остава само да чакаме и да събираме късчетата от информация, които Blizzard ще ни пуска отвреме навреме.

 

Ето и обещаните линкове...

Официален сайт на производителя и разпространител - Blizzard Entertainment: www.blizzard.com

Официален сайт на играта: www.starcraft2.com

Трейлъри (качени на сървъра на SoftVisia):

>> StarCraft 2 Artwork Trailer (27.6MB, 2:10 мин., AVI)

и

>> StarCraft 2 Cinematic Trailer (69.5MB, 4:28 мин., AVI)

 

Врътнете volume-то на MAX; усетете магията и пробуждането на стаената и потънала в дълбок сън страст.

 

 

 

Doom to all who threaten the homeworld! May Adun watch over you.

 

Executor Night_Raven

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 31
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Новината е наистина страхотна и очаквана от мен от дълго време. Сега ни остава едно - да чакаме поредния хит на Blizzard.

 

ПС: Още филмчета може да намерите тук

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...

Винаги съм харесвал StarCraft. Още от първия момент, в който я видях, ме грабна. Макар, че бях още хлапе, играта успя да ме грабне и със сюжета си, който според мен за момента е ако не най-добрия за реалновремева стратегия, то един от най-добрите. В момента харесвам играта повече откъм идейна и сюжетна гледна точка, а не толкова от игрална такава. Това разбира се не ми пречи да чакам играта с нетърпение и да ми е нужно лигавниче докато гледам скрийншотовете и демонстрациите на единиците.

 

Какво се знае за момента? Доста малко всъщност. Blizzard извършват всякакви експерименти с нови и стари единици, нови и стари умения. М'дааа, информацията е оскъдна. И все пак на текущия етап ето какви са изгледите за единиците:

 

Единици от оригиналния StarCraft, които по всяка вероятност няма да бъдат включени в StarCraft II:

- Terran Firebat

- Protoss Dragoon

- Protoss Reaver

- Protoss Scout

- Protoss Corsair

- Protoss Carrier [добавено: не беше обявена официално и се носеха слухове, които обаче бяха разсеяни -NR]

 

За останалите единици още няма точна информация. Не че тази е категорична, де, но е повече от това, което има за останалите единици.

 

Ето и единиците, които засега са намерили място в редиците на враждуващите фракции изключвам работниците разбира се):

 

Terran

 

- Marine - емблематичният пехотинец. Няма как да има StarCraft без него. Добавена е нова технология за тях - щитове, които ще увеличават жизнените им точки.

- Reaper (нова единица) - ако пехотинците са ре-социализирани престъпници, то за жътвари се избират най-кръвожадните и извратени злодеи. Въоръжени с по един автоматичен пистолет в двете ръце и гранати/експлозиви, основното им предназначение е тормоз и натиск върху сгради и работници с бързо отсътпление, преди противникът да се усети какво става. Снабдени са и с т.нар. jetpacks (реактивни ранички?), с чиято помощ ще са много бързо подвижни и ще могат да преодоляват хълмове и възвишения с лекота.

- Ghost - добре познатите ни призраци отново са тук, като функциите им се запазват почти 1:1. Доколкото успях да разбера няма да имат Lockdown Bullet, както в оригиналната игра.

- Medics (не са поместени на официалния сайт все още, но съм сигурен, че ще ги има в играта) - накъде без дамите, които лекуват рани. Работи се и по подобряване на изкуствения им интелекет, за да са по-ефективни в битки.

- Viking (нова единица) - от Blizzard са сметнали, че голиатите не са достатъчна противовъздушна защита (ако все още ще фигурират) и ето на - имаме викинги. Не съм сигурен дали ще са на мястото на оригиналните голиати, но лично мен ме съмнява, че ще е точно така. Та, новите викинги са 2в1 - имат два режима на операция. В единия са подобни на голиатите и служат за наземен подкрепителен огън и ще могат да се трансформират във втори режим, където ще наподобяват бившото Vylkarie и ще служат за въздушни битки.

- AH/G-24 Banshee (нова единица) - единицата наподобява на нападателен хеликоптер и е предназначена за битки въздух-земя, където ще залива противника с ракети. Като бонус ще има и cloaking технологията на Wraith-овете от оригиналния StarCraft.

- Thor (нова единица) - масивен, многотонен робот, напомнящ mech-овете от MechWarrior игрите. Ще може да атакува както наземни, така и въздушни единици. Срещу въздушни няма да е особено ефективен, но това ще се компенсира от огромния унищожителен потенциал по наземни мишени. За ралзика от останалите единици, тази няма да се произвежда от някоя сграда, а ще се строи от SCV.

 

Protoss

 

- Zealot - основната напдателна сила на могъщите протоси е отново Zealot-ът. Общо взето е същия, но ще има ново умение - Charge, което му помага да достигне врага си по-бързо.

- Immortal (нова единица) - всъщност "нова" е леко пресилено, защото това е наполовина Dragoon - пряк негов наследник. Dragoon-ите вече ги няма и останалите бивши такива са преоборудвани с нови оръжия. Като цяло изгледа доста подобно.

- Stalker (нова единица) - разработен от Dark Templar-ите Stalker-ът ще притежава способността да се телепортира на къси разстояния - Blink, което ще ги прави чудесен избор за изненадващи нападения и засади.

- Phase Prism (нова единица) - новата транспортна единица на протосите. Благодарение на кристала си преобразува всяка единица в енергия и така я складира в себе си. Това позволява на Phase Prism да транспортира и гигантски единци. Освен това, тази единица ще може да изпълнява и функцията на мобилен пилон в случай на нужда.

- Phoenix (нова единица) - наследникът на скаутите и корсарите. Ще притежава умението да претоварва своето warp поле, което ще освобождава унищожителен заряд, нанасящ щети на всички единици наоколо. Недостатъкът бидейки, че единицата остава безпомощна за кратък период от време.

- Colossus (нова единица) - гигантски машини, кръстосващи бойното поле на 4 дълги крака с два термични лъча за оръжие, които нанасят сериозни щети ако са оставени да бъдат концентрирани върху единица или сграда. Наподобяват триподите от Half-Life 2.

- Warp Ray (нова единица) - заместители на досегашните Carrier-и, новите единици ще използват радикален метод на генериране на своето оръжие - комбиниране на енергията на Khala заедно с тази на Void (която е понятна само на Dark Templar-ите). Това води до упостошителен лъч, чиято мощ нарасатва експоненциално и може да разруши почти всичко в рамките на секунди.

- Twilight Archon - доколкото успявам да разбера, това ще е смеска между стандартния Archon и Dark Archon-а от оригиналния StarCraft и ще може да се създава от 2 High Templar-и, 2 Dark Templar-и или от един High и един Dark Templar.

- Dark Templar - общо взето остават същите;

- Mothership (нова единица) - най-могъщите кораби на протосите. Първоначално замислени като командни кораби и центрове, които да водят изследвания на дълбокия космос, сега са извикани отново - да защитят създателите си. Могат да опустошат цяла планета с лекота. Всеки играч с Protoss ще може да има максимум по един кораб-майка.

 

Zerg - тук ситуацията е тъмна индия. Няма още никаква информация за расата.

 

-----

 

А ето и списък с вече отправените въпроси относно играта към Blizzard Entertainment и отговорите дадени от разработчиците. Не че не могат да се намерят в интернет, но не на всеки му се търси, а и не всеки знае английски. Не че моят е безгрешен, но ще се опитам да направя добър превод на намерената информация. Та, да не се бавим излишно...:

 

1. Ще могат ли играчите да да избират повече от една сгради едновременно?

 

Насочваме голямо внимание към изглаждането и подобряването на интерфейса. По този въпрос, играчите със сигурност ще могат както да избират, така и да произвеждат единици от повече от една сгради. Не можете да изберете сградите чрез очертаване на правоъгълник около тях, но можете да ги избирате псоредством задържане на клавиша Shift и да ги добавите към контролна група.

 

2. Работниците ще започват ли автоматично да събират ресурси ако за rally point им е указано поле с минерали или гейзер за газ?

 

Разбира се.

 

3. Ще може ли да се избират повече от 12 единици наведнъж?

 

В момента броят на избираните единици е неограничен, но това може да се промени с напредване на разработката и тестването на играта.

 

4. На дадена карта броят на Mothership единиците на Protoss ще е максимум 1 за картата или всеки Protoss играч ще може да разполага с по 1 Mothership?

 

Все още тестваме различни ситуации, за да направим играта по-забавна и предизвикателна. За момента всеки Protoss играч ще може да разполага с максимум 1 Mothership в даден момент, но, както вече споменахме, всичко подлежи на промяна.

 

5. Каква ще е ролята на героите в StarCraft II? Същите ли ще бъдат като в StarCraft?

 

Героите в кампаниите на StarCraft II ще изъплняват почти същите роли като тези в оригиналния StartCraft, но ще имат още повече уникални умения спрямо стандартните единици и ще бъдат по-иновативно интегрирани в кампанията. Героите няма да са достъпни в multiplayer режим.

 

6. Какво ще максималното количество популация за всяка фракция?

 

Количеството популация за всяка раса е максимум 200.

 

7. Ще има ли в играта опция за смяна на бързите бутони (hotkeys)?

 

За момента се планира такава функция, но са нужни доста тестове. Разглеждаме няколко иновативни начина да направим потребителския интерфейс гъвкав и удобен за играчите и стила им на игра.

 

8. Robotics Facility сградата на Protoss-ите ще има ли ъпгрейд, подобен на този на Warp Gate, който да позволи транспортира единици?

 

Няма такива планове за момента. Засега тази технология е ограничена само за Warp Gate. Разбира се все още тестваме и нищо не е сигурно.

 

9. Жълтите минерали в трейлърите достъпни ли са за събиране?

 

Да, те ще носят повече минерали за 1 курс на работника спрямо обикновените сини минерали което означава повече ресурси за единица време. Това дава на играча повече стратегически варианти, когато избира място за разселка. Дали да построи разселка на по-лесно достъпна и откриваема позиция в близост до повече доходносни минерали или да се спре на по-безопасен район, но да добива по-малко ресурси.

 

10. Ще бъде ли позволено споделянето на ресурси между съюзници?

 

Да, планираме да го добавим, но опцията има нужда от доста тестване и балансиране.

 

11. Чатът в игри със съюзници ще е по подразбиране само между тях, а не към всички играчи?

 

Да.

 

12. Умението Charge на Zealot-а ъпгрейд ли е?

 

Да, ъпгрейдът се извършва в Protoss War Shrine.

 

13. Максималният брой на играчите ще бъде ли увеличен над 8?

 

Изпробва се тази възможност, но засега максималният брой остава 8.

 

14. Ако играч има повече от една избрана единица и хвърли дадено заклинание, всички ли единици ще хвърлят заклинанието или само една от тях (пример: всички ли 8 Ghost-а ще използват Lockdown върху дадена вражеска единица или само един)?

 

Хвърлянето на заклинания в момента интелигентно, което значи, че всеки път, когато имате множество единици избрани и искате да използвате дадено умение, трябва или да кликнете иконата, или да използвате бързия клавиш, последвани от място за изпълнение. Това ще предотврати заключването на една единица от повече от един Ghost, макар че все още изпробваме различни методи на използване на уменията, при които играчите биха искали няколко единици едновременно да използват уменията си (смесен метод - бел. прев.).

 

15. Поставянето на сградите отново ли ще бъде по "решетка" (grid)?

 

Да, поставянето на сградите ще е базирано на решетка.

 

16. Защо пехотинците имат вече щитове?

 

Щитовете, които пехотинците се забелязват на снимките от играта и във видео записите са достъпни след съответния ъпгрейд и увеличават жизнените им точки.

 

17. Фотонното оръдие (Photon Cannon) различна сграда ли е от фазовото оръдие (Phase Cannon)?

 

Фазовото оръдие е новата версия на фотонното такова. В StarCraft II няма да има сграда на име "Photon cannon".

 

18. Единицата Tempest (наследникът на носачите (Carrier)) ще може ли да произвежда повече от един вид "мушици"?

 

Не и на този етап.

 

19. Фенове са забелязали в един от видео файловете ви, че наземната единица Colossus e атакувана от противовъздушни установки. Това заради височината на единицата ли е или е специална функция на ракетните установки?

 

Височината на Colossus-а го прави податлив както октъм нападения от наземни единици, така и от противовъздушни установки като ракетните кули на Terran-ите. Т.е. той е податлив и на двата вида атаки.

 

20. Ще има ли неутрални същества по картите и ще могат ли да нападат?

 

Същества ще има, но няма да могат да нападат.

 

21. Задържането на клавиша Alt ще показва ли текущото количество жизнени точки на всички сгради и единици, както е във WarCraft III?

 

Да, при задържане на Alt индикаторите за жизнени точки на всички сгради и единици ще бъдат показани. Това е отличен начин да се направи бърза преценка кои сгради и единици са повредени/наранени и кои са с добри показатели.

 

22. Ще има ли "наказание" върху добива на ресурси над определена популация - upkeep, както е в WarCraft III?

 

Не, няма да има.

 

23. До колко нива ще са ъпгрейдите за щит, броня и атака?

 

Засега максималното ниво е 3-то. Стойностите на всяко ниво ще се определят след доста тестове.

 

24. Редакторът на карти в StarCraft II ще бъде ли лесен или ще е труден?

 

Редакторите на Blizzard винаги са били направени така, че да дават възможност на потребителите да създават най-различни режими на игра. Този редактор няма да е изключение.

 

Редакторът в StarCraft II ще е много лесен за използване дори от новаци, за направата на свои карти. Освен това този редактор ще предлага още по-големи възможности за скриптиране на събития, за да позволи осъществяването на още по-разнообразни карти от тези в игри като WarCraft III например.

 

25. Умението Charge на Zealot-а ще нанася ли повече щети при първоначален удар спрямо следващи удари?

 

Не, умението Charge ще скъси дистанцията между Zealot-а и врага му, което би било голямо предимство, спрямо Zealot без този ъпгрейд, но няма да нанася допълнителни щети както при начален удар, така и при следващи такива.

 

26. При избирането на единица(и) Phase Prism се забелязва 3-ти, жълт индикатор под тези за жизнени точки и щит. Това символизира количеството енергия/мана или капацитет на съхранение?

 

Индикаторът символизира капацитета на съхранение не единиците, тъй като те са и въздушни транспортни средства.

 

27. Във видеоклипа, демонстриращ геймплея, интерфейсът е включван и изключван няколко пъти. Ще има ли такава опция по време на игра във финалната версия?

 

Интерфейсът ще се изключва само по време на филмчетата между нивата. Няма планове да може да се спира в single- или multiplayer, защото ще даде предимство на някои играчи.

 

28. Twilight Archon-ът на Protoss ще има ли допълнителни умения?

 

За момента Twilight Archon-ът има умението Feedback, но все още се правят тестове и нищо не е окончателно.

 

29. Ще могат ли единиците на Protoss да бъдат нападани докато се материализират?

 

Да. Жизнените точки ще се покачват с протичане на материализирането, докато не достигнат максимума, когато и играчът ще получи контрол над единиците.

 

30. Ще има ли единици от StarCraft, които да са включени в редактора на карти в StarCraft II?

 

Ще има някои единици, които ще фигурират в редактора, но няма да са достъпни в стандартния multiplayer режим, като например Dragoon-а.

 

31. Ще може ли планетарната крепост (Planetary Fortress) да се отделя от земята?

 

Щом командния център (Command Center) бива ъпгрейднат до планетарна крепост (Planetary Fortress), ще губи възможността да се отделя от земята. Няма и да може да бъде върнат обратно в команден център, за да се отделя.

 

32. Каква е целта на уменето "Intercept Missiles" на единицата Predator?

 

Хищниците (Predator) са оборудвани със защитна лазерна система, която унищожава вражески ракети. Това умение прави хищника отлична поддържаща единица за защита на по-бавните такива като кръстосвачите (Battlecruiser).

 

33. Ще може ли радарната кула (Radar Tower) да засича невидими единици и в т.нар. Fog Of War?

 

Не, но сензорните установки (Sensor Arrays) и радарните кули (Radar Tower) ще позволяват на ракетните установки да засичат невидими единици ако са в обсега им.

 

34. Thor-ът ще може ли да се защитава от въздушни единици?

 

Thor-ът може да атакува въздушни единици, но скоростта му на стрелба е сравнително ниска, затова е по-добре да се ескортира от допълнителни поддържащи единици.

 

35. Thor ще бъде ли обстрелван от противовъздушни установки както Colossus на Protoss?

 

Не.

 

36. Фазовите оръдия (Phase cannons) ще се разпадат ли ако са извън обсега на пилонова матрица?

 

Не. Фазовите оръдия няма да бъдат унищожавани ако не са захранени от пилон. Извън обсега на пилон обаче те ще са в енергийна форма и само ще могат да се придвижват, без да могат да се активират и да атакуват, докато не се върнат в обсега на пилон. Освен това, докато са в енергийна форма фазовите оръдия нямат щит и са много уязвими на вражески огън.

 

37. Ако играч в отборна игра напусне играта компютърен интелект ли ще контролира единиците и сградите му или този контрол ще бъде даден на останалите играчи?

 

Ако даден играч напусне отборна игра, изкуствен интелект няма да се включва, за да контролира. Ако обаче е била включена опцията за споделен контрол, след напускането на играча контролът ще се запази.

 

38. Размерът на картите в StarCraft II подобен ли ще е на този в оригиналния StarCraft?

 

Размерът на картите може да варира, но като цяло ще е почти същият. Клетките за терена са конвертирани пропорционално в новия редактор на карти.

 

39. Terran-ите ще бъдат ли осакатени след премахването на Firebat-а като единица?

 

Не се тревожете, Terran-ите ще имат доста средства за контриране на наземни единици за близък бой. Все пак, понеже знаем колко много играчи харесват Firebat-а, той ще е включен в редактора на карти.

 

40. Mutalisk-ите на Zerg ще могат ли отново да нанасят щети на повече от една сгради/единици с 1 удар?

 

Да, Mutalisk-ът на Zerg в момента се проектира да може да нанася щети на повече от една сгради/единици с 1 удар.

 

41. Закопаните складове за запаси (Supply Depot) ще могат ли да бъдат атакувани и ще имат ли повече жизнени точки, докато са закопани?

 

Закопаните складове за запаси ще могат да бъдат атакакувани и няма да имат повече жизнени точки. Умението за закопаване на тези сгради е с цел да може даден играч да придвижва единици върху тях от стратегическа гледна точка.

 

42. Доколко ефективни ще са началните единици в късните етапи на играта?

 

Както в оригиналния StarCraft, така и в StarCraft II всяка единица ще има своето предназначение. Всяка единица ще изъплнява уникална роля, която да допълва останалите единици в армията. Следвайки тази идея, началните единици ще са ефективни и в късните етапи на играта. Много от началните и по-слаби единици ще имат достъп до технологии, които ще им позволяват да поддържат своята ефективност с течение на играта.

 

Например в момента пехотинецът на хората има 3 ъпгрейда, освен стандартните за щети и броня. Боините щитове ще са ъпгрейд, който ще уваличава жизнените точки на пехотинците и им запазва ефективността.

 

43. Да очакваме ли единици, които да заменят Reaver-a и Soul Hunter-a?

 

Да, тестваме най-различни варианти с нови единици и премахнати стари. Например в текущия вариант Firebat-ът е върнат в игра и тестваме как се справя срещу новите единици. И все пак нищо не е крайно.

 

44. Какви бяха причините да се премахнат някои умения като lockdown, mind control и др.?

 

Както вече е споменато, тестваме нови умения на единиците. Ако те не сработват както ни се иска, винаги можем да върнем някое от оригиналните умения в играта. Опитваме се да подобрим и допълним успешните елементи в оригиналния StarCraft.

 

45. Ще има ли черен цвят за играчите?

 

Тествахме черния цвят, но правеше различаването на сгради и единици от fog of war в мини-картата много трудно.

 

46. Ще може ли да се използват всякакви цветове в играта?

 

В карти, направени на редактора, играчите ще могат да избират какъвто цвят желаят за своята фракция. В multiplayer режима играчите ще могат да избират между около 12-18 цвята.

 

47. Ultralisk-ът ще се завърне ли като единица в StarCraft II?

 

Ultralisk-ът фигурира в доста от плановете ни, но все пак нищо не е окончателно.

 

48. Ще има ли възможност за гласова комуникация през Battle.net?

 

Да, планираме да вградим VoIP в Battle.net, но повече информация тепърва ще разкриваме.

 

49. Какви са системните изисквания?

 

Все още оптимизираме играта, така че нямаме минимални изисквания. И все пак, StarCraft II ще има нужда от видео карта с поне 128MB видео памет и Pixel Shader 2.0.

 

[Night_Raven: това на пратика означава, че за да играете играта трябва да имате карта от някоя от следните серии:

- ATI Radeon 9500/9550/9600/9700/9800, ATI Radeon X300/X600, ATI Express-200

- nVidia FX 5хххх

- Intel Graphics Media Accelerator 900 или 950

- XGI Volari

- SiS Mirage 3

 

Всичко по-слабо/по-старо няма поддръжка на Pixel Shader 2.0, което значи, че няма да можете да подкарате играта. Това е лек удар под кръста на потребителите, които са с карти, способни да се справят с играта, но им липсва поддръжката на Pixel Shader 2.0. Това са най-вече GeForce 4 Ti картите (каквато имам и аз), които са доста по-добри от по-слабите FX карти, но просто нямат поддръжка на Pixel Shader 2.0. Остава да се надяваме, че от Blizzard ще се смилят и все пак ще смъкнат изискванията (много се съмнявам) или че ще се появи някой пач/хак, който да позволи да се ползва по-стара версия на Pixel Shader (както беше случая с The Elder Scrolls IV: Oblivion например, за която се появи Oldblivion).]

50. Ще има ли хибридни единици в StarCraft II?

 

Планираме да поразбулим мистериите около расата Кселнага в кампанията за самостоятелна игра. В кампанията ще срещнете уникални единици, които иначе няма да са достъпни в multiplayer режим. Ще трябва да почакате и да видите сами.

 

51. Thor-ът ще гори ли както останалите сгради на Terran?

 

Не, Thor-ът няма да гори както сградите на Terran. Той ще е както всяка друга механична единица и ще може да се поправя от SCV.

 

52. Ще има ли гейзери за газ, които да снабдяват играча с повече ресурс, както жълтите минералови полета?

 

Доста е вероятно да има такива, но внимаваме с балансирането на този аспект, защото добиването на газ е доста по-линеен процес - извършва се от 3 работника, за разлика от добиването на минерали.

 

53. Какво става ако се започне материализиране на Stalker, но пилонът, захранващ сградата, бъде унищожен, преди материализацията да приключи?

 

Ако играч изгуби пилон, захранващ сграда, която материализира (произвежда) единица, то ще загубите тази единица, а похарчените ресурси най-вероятно ще бъдат възстановени.

 

54. Clossus-ът на Protoss-ите ще може ли да бъде транспортиран от Phase Prism, след като кристалът на призмата може да преобразува всяка материя в енергия?

 

Да, новата траснпортна единица Phase Prism преобразува всякаква материя в енергия и така ще може да транспортира и гигантски единици като Colossus-а.

 

55. Какво ще стане ако кръстосвач (Battlecruiser) се опита да изстреля Yamato Gun по Stalker, но вторият се телепортира преди изстрелът да е приключил?

 

В текущия вариант изстрелът от Yamato Gun ще проследи и уцели Stalker-а.

 

56. Тъмните тамплиери (Dark Templar) ще бъдат ли невидими още със започване на материализацията или ще са податливи на атаки, докато станат невидими?

 

Засега Dark Templar-ите са невидими още с материализацията си, макар че все още се тества, защото това ги прави много силни за изненадващи нападения.

 

57. Бункерите ще имат ли визуална индикация дали са празни или пълни?

 

За момента бункерите нямат индикация дали са празни или пълни, но това е нещо, което искаме да променим.

 

-----

 

Има пуснато и демонстративно видео на Terran. Тегли се чрез Blizzard Downloader, който можете да изтеглите от тук (841KB). Теглите и стартирате програмата, която автоматично ще ви попита къде искате да запазите видео файла. Той е в AVI формат, кодиран с XviD и е с големина 681MB в разделителна способност 1280х720.

 

-----

 

И сега един апел към всички фенове на оригинална игра. Създадена е петиция, която има за цел да убеди Blizzard да наемат същите актьори да озвучават Джим Рейнър (Robert Clotworthy) и Кралицата на остриетата/Кериган (Glynnis Talken). За момента договорът с Glynnis Talken е подписан, но с Robert Clotworthy все още не е. Моля, подпишете се в тази онлайн петиция: Reprisal of Starcraft II Voice Actors: Kerrigan and Jim Raynor.

 

Ето и линкове към интервюта (на английски) с двамата актьори (взети от петицията):

- интервю с Robert Clotworthy

- интервю с Glynnis Talken

Link to comment
Сподели другаде

Хоп, още инфо!

 

Като за начало нека ни е честит бойният кръстосвач (battlecruiser). Обявен е официално и има информация на сайта на Blizzard:

- Battlecruiser - летяща крепост в буквалния смисъл на израза. Въоржени с мощни лазери, тези кораби представляват едни от най-мощните и вдъхващи респект средства за защита на човешката цивилизация. Благодарение на ъпгрейди, ще можете да добавите и вече познатото Yamato оръдие и новите плазмени торпеда (plasma torpedoes), което оръжие засипва врага с дъжд от смъртоносна плазма. Battlecruiser operational. ;)

 

Ето и още въпросчета, на които вече има отговори:

 

1. Ще могат ли отломките на разрушен команден център да бъдат използвани наново? Ще губи ли мобилността си след ъпгрейд до станция за наблюдение (surveillance station)?

 

Не, отломките не могат да се използват повторно, нито ще може да се движи след ъпгрейд до станция за наблюдение (което разрешава построяването на Comsat Station).

 

2. В оригиналния StarCraft ако играч прекрати ядрена атака, докато още се маркира целта за удар, се губеше ядрената глава. Така ли ще е и в StarCraft II?

 

За момента при прекратяване на ядрена атака, която още не е приключила, се губи ядрената глава. Това обаче не е финалното решение и може да бъде променено за финалната версия.

 

3. Ще може ли Ghost да бъде екипиран едновременно с оборудване за ядрено нападение и спускане на отряд командоси (Drop Pod)?

 

Да, всеки Ghost ще може да маркира цел за ядрено нападение или за спускане на отбор командоси, което ще ги прави гъвкави за различни битки.

 

4. Единици с "магии" като High Templar-а на Protoss ще могат ли да атакуват както Tassadar можеше в оригиналния StarCraft или ще могат да атакуват само чрез уменията си?

 

За момента няма планове High Templar-ите да могат да атакуват с нормална физическа атака, но героите от кампанията за солова игра ще имат доста повече умения от стандартна единица. За мометна High Templar-ът е една от най-добрите поддържащи единици благодарение на унищожителните си психо бури (Psi Storm) и умението да огради даден район на картата със защитно силово поле (Force Field). Ако изразходите енергията на даден тамплиер, просто го преобразувайте в архонт (archon) с някой друг тамплиер.

 

5. Ще могат ли пехотинците да се инжектират със стимуланти (Stim Packs), докато са в бункер?

 

В текущия вариант пехотинците не могат да се инжектират със стимуланти, докато са в бункер, но можете да го направите преди да ги вкарате вътре. Ако го направите така, докато са вътре ще стрелят по-бързо. Ефектът ще премине за същия период от време, както и ако са извън бункер.

Link to comment
Сподели другаде

En Taro Tassadar, фенове на StarCraft! Ето ви още парченца от пъзела, наречен "чакане на StarCraft II", който Blizzard са ни предложили.

 

Всички вие Изпълнители, верни на Айър и мощта на Кала, ще се зарадвате да научите, че носачите (carriers) са официално обявени:

- Carrier - огромни кораби, служещи за координационни центрове на лидерите на протоските космически флотилии. Носачите са тежко бронирани и със солидно количество плазмени щитове. Нямат собствено оръжие, но в тях се произвеждат малки и роботизирани изтребители (interceptors), които с лекота разбиват цели формации благодарение на невероятната си бързина и маневреност.

 

*****

 

Ето и още въпросчета (на някои сайтове) с отговорчета (от страна на Blizzard):

 

1. Умението Time Bomb на кораба-майка на Protoss спира ли ядрени ракети (както спира други ракети) ако се използва на мястото, където ядрената ракета се очаква да се взриви?

 

Умението е проектирано да спира ядрени ракети ако се използва в правилния момент, което го превръща в чудесно средство за защита в ръцете на опитен играч. Предстои балансиране на умението, за да не е твърде силно, но възнамеряваме да го внедрим във финалната версия.

 

2. В интерфейса, точно вдясно от мини-картата, има малки бутони с цифри върху тях? За какво служат? Различни снимки от играта предполагат различна функционалност.

 

Мисля, че става въпрос за бутоните, контролиращи контролните групи, служещи за бързо избиране на зададена група от единици.

 

3. Възможността за спускане на единици (Drop Pods) нови такива ли ще създава или ще използва вече тренирани такива?

 

Плановете са капсулите да се товарят ръчно от играча с каквито единици желае, за да може да се адаптира към конкретната ситуация.

 

4. С какъв замисъл е внедрена нова обсадна единица при хората в лицето на Thor?

 

Ролята на Thor, спрямо тази на обсадния танк (Siege Tank), е по-скоро нападателна, а не обсадна. Thor-ът е доста по-открит, докато атакува вражеска позиция, докато танкът има доста по-голям обхват и може да атакува от много по-големи разстояния.

 

5. Как стои положението с ъпгрейдите за Yamato Cannon и Plasma Torpedoes? Само веднъж ли се открива технологията или ще се плаща за всеки Battlecruiser?

 

Бойните кръстосвачи могат да бъдат ъпгрейдвани поотделно с Yamato Cannon или Plasma Torpedoes, но не и двете едновременно. Веднъж открита технологията, кръстосвачът може да използва оръжието винаги, стига да има нужния запас от енергия.

 

6. С възможността да се избират повече от една сгради (Multiple Building Selection) и автоматичното добиване на ресурси, какви други нововъведения ще бъдат внедрени на макро ниво, за да държат играча зает и на макро ниво, както е зает на микро такова. Ще може ли играч да набляга на едно от двете?

 

Идеята ни е да направим и двете страни еднакво важни и равностойни. Така беше и в оригиналния StarCraft и искаме да запазим този модел като добавяме нови възможности и подобряваме интерфейса. Все още тестваме функции като избирането на повече от една сгради и автоматичното добиване на ресурси. Нямаме конкретен отговор на този етап, но работим по въпроса.

Link to comment
Сподели другаде

Темата става все по-интересна. Преди малко си изгледах отново трейлърите и вече с огромно нетърпение чакам да излезе официално самата игра.

 

Благодаря ти Венци за чудесното представяне досега.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря ти Венци за чудесното представяне досега.

Удоволствието е изцяло мое. :)

 

Иначе забравих да допълня:

- бункерите на тераните са със завишени жизнени точки спрямо последното BlizzCon изложение и вече заемат 3x3 клетки от картата, а не както преди 3x2 (хоризонтала х вертикала). Очевидно е, че разработчиците искат да подчертаят дефанзивния характер на хората в StarCraft II.

- изтребителите (interceptors) на протоските носачи ще се строят автоматично, а не ръчно, както беше досега;

- кулите в играта ще имат променен приоритет, когато наоколо има носачи - ще атакуват самите носачи, вместо малките им изтребители. Усещам как всички, които мразят носачите като единици, потриват доволно ръце. Аз не съм от тях. :P

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

За всички от вас, които очакват възможно най-скоро да се докопат до някаква версия на играта, мога да дам следната информация: категорично може да се забрави за каквото и да било демо до края на тази година. Възможно е да има някаква beta версия на играта до края на 2007, но шансовете са много малки. Лично аз не бих се надявал.

 

*****

 

Ето едно интервю с Крис Метцън, който е основният човек, стоящ зад StarCraft. Малко се позабавих с превода, но имах и други неща за вършене. Та...

 

Светът на StarCraft е невероятно богат, с приятен сюжет, завладяващи герои, уникални единици и геймплей. StarCraft е нещо повече от игра - това е цяла вселена, в която събитията от BroodWar разтърсиха света на StarCraft. BroodWar отговори на много въпроси, но остави повече без отговор. В продължение на почти 10 години феновете на света на StarCraft, и най-вече жадните за знания, се блъскаха, теоретизираха и обсъждаха мистериите, забулени в сюжета. Днес някои от тези мистерии ще бъдат разкрити и общността е готова за тези разтърсващи събития, които са ни обещани в StarCraft II. Наскоро на нас от StarCraft Legacy ни беше предоставена възможността да интервюираме основния автор на StarCraft. Членове на StarCraft Legacy създадоха списък от 15 въпроса, които да бъдат зададени на Крис Метцън, вице президент на отдела за твореческо развитие на Blizzard Entertainment. Той е считан за основния специалист във връзка със StarCraft.

 

1. Можеш ли да хвърлиш малко светлина върху следния цитат "... нейното (на Кериган) възраждане като част от Рояка на Zerg ускори моя напредък..." (Дюран, мисия Dark Origins)? Защо?

 

Метцън: Би било разваляне на изненадата. Ще трябва да почакаме и да разберем какви са подбудите на Дюран и как истинската роля на Кериган в Рояка се вписва във всички тези галактически "маневри".

 

2. Кажи ни повече за новия Изпълнител (Executor - бел. прев.) на Protoss - Селендис (Selendis): каква е историята й, ролята й и т.н.

 

Метцън: Селендис - тамплиер изпълнител на протосите: Селендис е била ученичка на Артанис (Artanis). В новата йерархия, която владее протосите тя е избрана за изпълнител: цялостен водач на обединените военни сили на протосите. Под нейно командване са разработени много нови оръжия и роботозирани бойни машини, за да помагат с опазването на животите на протосите в битка. Тя и гори от нетърпение да пренесе битката срещу зергите и да възвърне обратно родната им планета Айър (Aiur). Селендис олицетворява най-доброто от това, което могат да са протосите - невероятно лоялна към идеалите на своята раса, изцяло посветена и притежаваща повече концентрация от който и да било човек.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/01-Selendis.jpg

 

3. По време на BlizzCon спомена, че всички церебрати (cerebrates) са унищожени от Кериган. Това включва ли и Дагот (Daggoth)? Много хора си задават този въпрос, защото той беше доста независим и интелигентен персонаж от страна на зергите и мислят, че ако той е мъртъв, то всичко става доста незавършено.

 

Метцън: Дагот е мъртъв, заедно с всички останали церебрати. Кериган е единствената движеща сила, стояща зад зергите сега. Възможно е Дагот да не е могъл да се поддържа жив, без Свръхразума (Overmind) и останалите церебрати, които да му дават сили. Споменахме го преди, че Свръхразума и неговите церебрати са свързани в симбиозна връзка. Церебралните не могат да съществуват без създателя си. Това е една от причините, поради която церебратите се обединиха в нов Свръхразум в ранните етапи на BroodWar.

 

4. Защо протосите изоставиха арбитрите в StarCraft II и какви кораби пилотират Съдиите (Judicators) сега (все пак арбитрите бяха техните кораби)?

 

Метцън: След като всички съдии бяха елиминирани от йерархията на протосите, арбитрите бързо излязоха от употреба. Когато протосите потърсиха убежище на Шакурас (Shakuras), арбитрите бяха изгубени, заедно с Айър.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/02-Arbiter.jpg

 

5. Каква е съдбата на Церебрус (Cerebrus) отряда на Конфедерацията от оригиналния StarCraft? Концепцията му беше доста интересна.

 

Метцън: След издигането на Земния доминион (Terran Dominion), отрядът за разузнаване Церебрус изчезва. Много от членовете на отряда са загинали в битка, защитавайки Конфедерацията. Обаче не всички са мъртви. Възможно е тези липсващи войници да са живи и до днес.

 

6. Концепцията за кораба-майка (Mothership) на протосите на онзи кораб, който изстреля мощния лъч в интро филма на оригиналния StarCraft, ли е базирана?

 

Метцън: Може да се каже. Концепцията за мощен, раздиращ земята лъч, винаги е била в ядрото на протоските оръжия, така че сега имаме възможност да я покажем в цялата й прелест. Да, корабът от оригиналния интро филм винаги е бил в основата за кораба-майка на протосите.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/03-Mothership.jpg

 

7. Адун (Adun), Кас (Khas) и Доран Раут (Doran Routhe) са все много важни персонажи в историята на протоси и земляни, но съдбата на никой от тях не е разкрита все още. Те по нормален начин ли са загинали или са направили нещо важно, за което не знаем?

 

Метцън:

- След като успява да получи достъп до първичната психическа връзка на расата си, Кас посвещава живота си да учи други протоси да отключват скрития си психически потенциал. Благодарение на усилията му протосите постепенно достигат дисциплината на Кала (Khala), докато накрая оставиха вековете на кавги в миналото си. Достигайки дълбоки старини, Кас умира в мир, а духът му се слива с общото съзнание на протосите, което той самият е помогнал да бъде възстановено.

- Съдбата на Адун (Adun) е един от най-спорните въпроси във вселената на StarCraft. Едни казват, че загинал като герой, защитавайки народа си и сияейки като звезда. Други казват, че е бил трагична жертва на страха и предразсъдъците, които са възникнали между тъмните тамплиери (dark templar) и останалите протоси. Трети казват, че се изпепелил, отчаяно опитвайки се да задържи много повече психична енергия от това, което тялото му позволява. Знаем, че известно време след смъртта му се появява пророчество, че един ден той ще се завърне при протосите. Ако се интересувате повече от живота на Адун, сигурно ще ви хареса предстоящият роман StarCraft: Ловци на сенки (StarCraft: Shadow Hunters) на писателката Кристи Голдън (Christie Golden) (книга 2 от сагата за тъмните тамплиери).

- Когато медиите на Земята научават, че супер носачите са преминали системата Гантрис и са продължили, репутацията на Доран Раут се срива почти за една нощ. Преста го изобразява като чудовище - класически, самовлюбен, луд учен, извършващ експерименти, пренебрегвайки цената на човешкия живот. Охулен от своите по ранг и бидейки станал за посмешище сред по-висшите ешелони на Лигата на обединените сили (United Powers League - UPL), Раут се опитва да изчезне от публичния живот. Медиите, насърчавани от множеството врагове на Раут, го преследват неуморно, докато той не е принуден да напусне Земята. Бягайки отново, този път от кентавърските колонии, където е разпознат като архитектът, отговорен за "катастрофата Гантрис", Раут намира убежище сред кометните ферми на Тау Сети (Tau Ceti), където и смъртта му е забулена в мистерия. Има слухове, че е работил върху нов проект по време на смъртта си, но какъвто и да е бил този проект, ако въобще е съществувал, е останал упорито скрит и до ден днешен.

 

8. В мисията Omega (последната мисия в Brood War) Кергина звучи така, сякаш няма никаква представа къде се намира в момента Дюран. Има ли тя някакви подозрения и знае ли нещо за него, и как това и изчезването му влияят върху решението й да остане тиха и кротка на Чар (Char) след края на Brood War?

 

Метцън: Много добър въпрос. Достатъчно е да се каже, че има много малко същества във вселената, които знаят кой и какво всъщност е Дюран. Кериган си няма и на представа. Изолацията й на Чар за последните няколко години нямат почти нищо общо с Дюран. Обаче, с течение на времето и развоя на събитията тя може да започне да се досеща какво се е опитвал да постигне той...

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/04-Kerrigan.jpg

 

9. В профила на колоса (Colossus) се споменава за посредничеството с Калати (Khalath) или нещо такова. Ще обясниш ли какво е това?

 

Метцън: Няколко века по-рано (след изгнаничеството на тъмните тамплиери) протосите от Айър насочват енергията си да изследват сектора Копрулу (Koprulu) и да поемат контрол над други планети. Така те се намесват във вътрешните раздори на извънземна раса наречена Калати (Kalathi) Протосите в крайна сметка изпепеляват калатите. "Посредничеството с Калати" е просто името, с което протосите наричат този срамен акт (включително и пагубния край за калатите). Бързо се превръща в предупредителен спомен на протосите за опасностите, които могат да възникнат, когато се месят в нечия гражданска война. В резултат на това, Кардиналският съвет (Conclave) поставя още повече забрани и ограничения над Дей'Юул (Dae'Uhl), или "висшото стопанисване". От този момент насетне протосите нямат право да се намесват директно в аферите на по-нисши раси, които са под закрилата им. Така, когато земляните пристигат в този сектор и започват източването на природните ресурси на планета след планета, на протосите им е забранено да спират безразсъдното поведение на земляните.

 

10. Как са създадени кристалите Ураж (Uraj) и Калис (Khalis), защо и как се озовават там, където ги намираме в Brood War?

 

Метцън:

- Как са създадени кристалите: когато расата Зел'нага (Xel'naga) [който иска да си го чете Ксел'нага, но оригиналното произношение си е Зел'нага -NR] пристигат на Айър, те обучават протосите на много неща, включително и подобрения от технологично, биологично и психично естествео. Разбирането на протосите се разраства и заради гордостта си започват да ценят личните постижения повече от напредъка на цялата общност. Първоначално Зел'нага са заинтругувани от този развой и го насърчават. Те решават да извършат един вид експеримент - отчупват два еднакви къса от монолитен кристал Кейдарин (Khaydarin). Единият къс, наречен от Зел'нага Ураж, е поверен на племето Акайли (Akilae), много от членовете на което са били могъщи войни. Другият къс, наречен от Зел'нага Калис, е поверен на племето Саргас (Sargas), много от членовете на което също са били отлични бойци, макар стилът им да е разчитал повече на потайността. От този момент Зел'нага наглеждали двата еднакви кристала, наблюдавайки промените, които ставали с тях. И двата кристала били почитани като свещени реликви от племената, на които са поверени, но различните среди променили кристалите с течение на времето. Постепенното отчуждение на двете племена едно от друго се отразило и на кристалите. Излъчваните от тях енергии и дори външният им вид станали доста различни едни от други.

- Как кристалът Ураж се озовава на планетата Браксис (Braxis): след като Зел'нага напускат Айър наступва конфликт между двете племена и всяко от тях скрива своя кристал, докато периодът известен като "вечната борба" не приключва. Известно време кастата на тамплиерите пази кристала Ураж и го използва в медитациите си. Когато протосите започват изследването на космоса отново, те триумфално носят кристала Ураж на един от първите колониални светове, Кайрадор (Khyrador), и го поставят на почетно място в колнията. По-късно се появява мистериозна и много силна псионична буря над Айър и колониите й, включително и Кайрадор. Протосите на Кайрадор бързо напускат планетата и се връщат на Айър, изоставяйки много ценни предмети, в това число и кристала Ураж.

- Как кристалът Калис се озовава на Чар: кристалът Калис остава при племето Саргас, докато тъмните тамплиери не са прокудени от Айър. Скоро след това става ясно, че изгнаниците са откраднали кристала Калис и са го отнесли с тях. Известно време след като тъмните тамплиери се установяват на планетата Шакурас, те (както и протосите на Айър) попадат на зергите. Последвалото изследване на зергите отвежда тъмните тамплиери до Чар. Те, както и роднините им на Айър, са доста притеснени от зергите и решават да се изпитат в битка срещу малка група зерги на Чар. Зергите обаче се оказват доста издръжливи и многобройни, така че тъмните тамплиери донасят кристала Калис, с надеждата да насочат енергията му и да я използват срещу зергите. Въпреки че зергите понасят жерви, Свръхинтелекта скоро прави масирана контраатака, разбива протосите и окупира кристала Калис. Той е оставен на Чар, когато Рояка нахлува на Айър.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/05-Crystals.jpg

 

11. В рубриката "Карта на месеца" за месец октомври 2000 година бяхте пуснали карта на име "Deceptions", където играчът контролира група пирати, наречени Кимерианци (Kimerans), и прониква в тайна база на конфедерацията. Концепциите на мисията са завръщането на Конфедерацията, кимерианските пирати, заразения (infested) вице адмирал Стуков и 14-те нови технологии, които предполагат тясна връзка между останките на Конфедерацията и Дюран. Има ли вероятност да видим някоя от тези технологии в StarCraft II?

 

Метцън: В картата Deceptions, печално известните кимериански пирати решават да... дарят свобода на каквато информация успеят да извлекат от главния компютър на научна лаборатория на Конфедерацията. Пиратите намират общо 14 файла след това избягват. Във файловете всъщност не става въпрос толкова за конкретни технологии, колкото за конкретни теми за изследвания и/или експерименти. Без съмнение някои от тези изследвания (като например "Използване на технология на Dragoon за реконструкция на човек") са имали обещаващо приложение, но други определено са нямали. Например "Дете на заразени хора"... това е доста стряскаща мисъл - какви експерименти биха били нужни по тази тема? Надали тези експерименти биха траяли дълго или биха довели до нещо: зергите са опасни животинки да се държат в плен, а и какъвто и потомък да се създаде (ако въобще се създаде нещо), би бил безкрайно непокорен. Други файлове са имали смътни и твърде амбициозни заглавия, които някой учен би могъл да използва, с надеждата да си издейства финансиране на някое негово изследване, без да каже точно какво ще изучава (например "Произходът на видовете"). Накратко, може и да видим някои от тези теми в бъдещето, но аз не бих се надявал. Кимерианските пирати най-вероятно са натрупали солидна печалба от продажбата на на информацията. Това е. Кой знае къде са тези файлове сега.

 

12. Събитията в мисията Resurrection IV (съществуването на Талдарин, помощта, която Джим Рейнър оказва на Артанис, излекуването на Стуков и стерилизацията на Браксис) са ли част от сюжетната линия на StarCraft?

[Resurrection IV е карта, която официално е пусната само за версията на StarCraft за Nintendo 64, но я има неофициално създадена от модератори на форума на Blizzard - бел. прев.]

 

Метцън:

- Талдарин определено е. Той е един от най-великите войни на протосите. Той се е сражавал рамо до рамо с могъщия Адун. Понеже е ранен в битка, тялото му е запазено в стазисна капсула, докато не е създадена драгуунската обвивка. Той е един от първите протоси, които се превръщат в драгууни. Докато сме на въпроса, започнахме да сглобяваме времевата линия след създаването на картата, така че пренебрегнете твърдението на Талдарин, че се е сражавал заедно с Адун три хилядолетия преди събитията на картата. Още нещо, тялото на Талдарин не е стояло в стазисно състояние за няколко хиляди години. Двата времеви периода са доста по-кратки. По-добре е да не навлизаме в повече подробности сега, за да не се обърка работата по StarCraft II, но бъдете сигурни, че целта ни е солидна и правилна времева линия.

- Джим Рейнър наистина помага на протосите, включително на Артанис и Талдарин и Алексий Стуков наистина е спасен от Рояка (благодарение на серума, разработен от протоски учени) за достатъчно време, за да могат Рейнър, Талдарин и Стуков да напуснат планетата. В този момент Артанис дава заповедта да се стерилизира (да, да се изпепели) планетата Браксис. Понеже Браксис е планета, скована в лед, тя отново е замръзнала.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/06-Stukov.jpg

 

13. Двете кампании "Enslavers" са ли част от сюжета на StarCraft или са просто пуснати като забавни допълнения и демонстрация на какво е способен редакторът на карти?

 

Метцън: част от сюжета са. Ако си спомняте, сюжетът се раздели на две: "Enslavers: Dark Vengeance" и останалата история, която беше базирана на решенията от страна на играча. Оттогава решихме коя част е важна. В случай, че сте любопитни, протосите решават да си възвърнат откраднатия кристал Кейдарин и разбират, че Улрезаж (Ulrezaj - тъмен архонт, водач на група тъмни тамплиери, които все още таят омраза към събратята си от Айър и търсят отмъщение - бел. прев.) е направил 5 копия на кристала. Протосите унищожават копията на кристалите, но дотогава Ален Скезар (Allen Schezar) и архонтът Улрезаж са позиционирали орбитална космическа станция с електромагнитно устройство над Шакурас. Въпреки че Зератул се опитва да убеди Улрезаж да загърби горчивината си, Улрезаж е непоклатим, той е твърдо решен да изгони протосите от Айър от Шакурас. По заповед на Зератул кораби на протосите унищожават генератори на електромагнитни импулси и убиват Скезар за престъпления срещу протосите. Улрезаж обаче успява да избяга от правосъдието на протосите и трупайки омраза, той се заклева, че някой ден ще си отмъсти на протосите от Айър.

 

14. В каква поредност ще се играят кампаниите в StarCraft II?

 

Метцън: Не мога да отговоря на този въпрос. Така бих издал развоя на сюжета.

 

15. Последно: по време на BlizzCon нарече Тасадар "месия на здрача". Има ли шанс да станем свидетели на завръщането му под някаква форма?

 

Метцън: знаете за героите на Blizzard: те се появяват дори и бидейки на ръба на смъртта дори по-често от оригиналите X-Men. Сега сериозно, вземайки предвид какво е Кала и някои от предстящите теми, решихме - вероятно е духът на Тасадар да е все още някъде там. Обаче не бих се надявал да направи да успее да се съживи, както Медив [от света на WarCraft - бел. прев.].

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/StarCraft2/Pictures/07-Tassadar.jpg

 

Оригиналът можете да намерите на тази страница.

Link to comment
Сподели другаде

Ето още няколко въпросчета с отговори:

 

1. Умението за зашитна матрица (defensive matrix) не Nomad-а на земляните ще се отразява ли и на вражески единици, ако са в зоната на ефект на умението?

 

Да, това умение ще има влияние както върху приятелски, така и върху вражески единици, така че би било разумно даден играч да използва умението върху част от картата, която ще успеете да задържите под свой контрол.

 

2. Какво ще помогне да се обособят характеристиките на единиците Thor и Battlecruiser, след като и двете са висок клас поддържащи единици? Има ли размисли по този въпрос?

 

В момента Thor-ът има разпръскваеми щети (splash damage), докато Battlecruiser-ът има директни такива. Напълно сме съгласни с много потребители, че ролята на Thor-а се застъпва с тази на други единици на земляните, така че може да променим тази роля или евентуално да премахнем единицата.

 

3. Има ли вариант да се добави Battle.net сървър за Австралия и Океания?

 

За жалост това още не е решено, тъй като много от функциите за Battle.net тепърва им предстои да бъдат добавени.

 

4. Колоса (Colossus) на Protoss ще може ли да прескача складовете за запаси (supply depot) на земляните, както може да минава през скали?

 

Това още се дискутира доста усилено. От една страна ни харесва как, когато врагът нахлуе в базата ви, е принуден да се съобразява с разположението на сградите, а от друга страна е факторът "реализъм", все пак колос, който може да се катери по скали, следва да може да прескочи и склад за запаси. Изправени сме пред доста обсъждани проблеми, а конкретно по този въпрос нямаме краен отговор все още.

 

5. Явна цел за много хора е StarCraft II да се запази като електронен спорт. Кой аспект считате за по-важен при изграждането на този профил: висок таван на уменията, значейки, че биха били нужни години, за да се овладее играта на едно професионално ниво или огромна база от заинтересовани играчи, от което се нуждае един електронен спорт, за да се развива и расте? Ясно е, че и двете са важни, но когато става въпрос за дизайнерски идеали, кое е с по-голяма притегателна сила: достъпността или дълголетието?

 

За електронния спорт ни трябва високия таван на уменията. Макар че, както казвате, и двете са важни. Като дизайнери, сме прекарали години, концентрирайки се върху достъпност. Идеите трябва да са достъпни и лесно усовими, за да се приложат в игра. Така че тревогите ни не са толкова насочени към достъпността. Достъпност ще има. Това, върху което сме се концентрирали, което е по-голямо предизвикателство, е да направим играта да е жива години наред. Така че за момента дълголетието има по-голяма тежест в разработката на играта. Това е по-трудното за осъществяване, затова влагаме всички усилия да направим играта колкото се може по-предизвикателна за овладяване. Дъстин Броудър, главен дизайнер на StarCraft II.

 

6. Как стои въпросът с блъскането на единиците една у друга и с натрупването им една върху друга (за въздушни)? Могат ли летящи единици да минат над колоса или ще им бъде пречка?

 

Не, колосът няма да блокира летящи единици. Като става въпрос за това, единиците първо ще изпълняват командите ви и когато заповедите са изпълнени, ще спрат и ще се разпръснат. Районът, в който ще се разпръскат единиците, ще е малко по-малък, отколкото беше в оригиналния StarCraft.

Link to comment
Сподели другаде

Нова доза от въпроси с отговори за любопитните. Този път са изцяло за редактора на карти. На въпросите отговаря Брет Уд. Та...:

 

1. Ще бъде ли увеличен броя на максимално допустимите за различните обекти, служещи за декорация по картите? (т.е. повече от 256)

 

Очакваме броят на декоративните елементи да е наравно с този от WarCraft III, който мисля, че беше около 10 000, така че, да, определено повече от 256.

 

2. Ще бъдат ли увеличени бройките за позициите и различните скриптирани събития (triggers)? Текущото ограничение върху позициите наистина осакатява някои идеи.

 

Каквито и ограничения да има както на регионите, така и на скриптовете, ще бъдат в рамките на хиляди.

 

3. Новият редактор за карти ВСИЧКИ скриптирани събития ли ще включва, за разлика от предишния?

 

Да, ще има повече дори от редактора на WarCraft III. Ще се постараем и всичката скриптова функционалност да е достъпна и в графичния интерфейс на редактора за скриптове (Trigger Editor UI).

 

4. Ще бъде ли увеличено ограничението върху максимален брой единици на картата? Текущото ограничени е доста сериозно, а никой не харесва съобщението, че не може да се поставят повече единици.

 

Не си спомням точното ограничение в StarCraft, но лимитът в StarCraft II ще надхвърля доста този от WarCraft III. Точната бройка още не е определена и ще зависи от оптимизациите, които ще се извършат към края на проекта (т.е. малко преди играта да бъде пусната официално).

 

5. Новият редактор ще включва ли и неизползвани единици, като катастрофиралите скаути, кули, яйца, ядрени ракети, скарабеи, разбития команден център и др.? Бяха необходими отделни програми, за да се използват тези.

 

Всички единици във файловете на играта ще бъдат използваеми и в редактора. Мисля, че беше така и при WarCraft III.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Време е да сервираме още една порция въпроси с гарнитура от отговори:

 

1. Ще имат ли протосите начини да лекуват единиците си и да поправят сградите си?

 

Няма планове да се внедрява метод за лекуване на единиците на протосите, особено като се има предвид, че регенерацията на плазма щита, докато са извън битка, е два пъти по-бърза от тази в оригиналния StarCraft.

 

2. С новия физичен енджин ще могат ли експлозии да влияят на обстановката? (да нараняват или изместват единици, да унищожават части от самата карта и др.)

 

Експлозиите няма да могат да избутват единици, но ще могат да унищожават обекти от самата карта. Дори унищожаването на някои обекти на някои карти ще е необходимо, за да се получи достъп до места за разселка или други стратегически позиции. Експлозиите няма да могат да избутват единици, защото това би повлияло негативно върху геймплея и баланса - единици, избутани от ръба на скала; единици, попаднали на място, от което няма изход или дезориентирани единци, които играчът не може да контролира.

 

3. Колко време е нужно дадена единица да премине от чертожния лист до игрален вариант в играта?

 

При готова концепция може да отнеме от няколко дни до няколко месеца, за да се внедри в играта. Това зависи до голяма степен от приоритета на самата единица спрямо други задачи, както и нужните промени, за да се балансира единицата. Единицата Baneling на зергите е пример за единица, която отне няколко дни да се вкара в играта, след завършване на концепцията, докато Stalker-ът на протосите премина през няколко промени и отне 4-5 месеца.

 

4. Единиците на официалната страница сигурни ли са или и те не са финални все още?

 

Все още сме във фаза на интензивна разработка, така че никоя единица на официалния сайт не е 100% сигурна. Също така тестваме и нови единици, умения и механики, за да създадем най-доброто изживяване.

 

5. Какво ядат протосите? (откъде си набавят енергия и маса?)

 

Протосите се снабдяват с храна от слънчевата светлина или лунната такава (ако няма слънце), която си е отразена слънчева, чрез кожата си. Могат да издържат дълги периоди, без да приемат слънчева светлина. И без това малкото им нужна влага също я приемат чрез кожата си.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...