Jump to content

Статия: Справочник за кодеци


Night_Raven

Препоръчан пост

Справочник за кодеци

Малко от това, малко от онова...

 

Внимание: настоящият материал изразява мнението на автора си и неговата гледна точка. Това мнение не се налага на никого по никакъв начин.

 

Встъпителни думи

 

На човек не му трябва много, за да е щастлив. Чипс, пуканки, ядки, сушено мезе, безалкохолно, бира, нещо по-така, приятели, любимото същество до вас на дивана. В зависимост от ситуацията се вземат определени елементи от гореизброените, но има още един, който е обединяващият - хубавият филм. Проблем е обаче, когато даденото творение на седмото изкуство отказва да тръгне. От какво ли е? Никой плеър не може да подкара филма. От кодеци било, ама какво е това? Яде ли се? Прахосват се време и нерви, особено ако потребителят не е особено наясно какво прави.

Надявам се с този материал да успея да отговоря на някои от най-често задаваните въпроси относно проблемите с филмите и да се намалят до минимум прахосаните време и нерви. Ще се опитам да съм изчерпателен и ясен, а доколко ще успея, това ще стане ясно по-късно.

 

Ако имате забележки, мнения, препоръки, въпроси; пропуснал съм да опиша нещо, което смятате за важно, дал съм недостатъчна информация, пишете!

 

Съдържание:

1. Обяснение на някои термини (отвори в нов прозорец)

2. Често задавани въпроси и отговорите им (отвори в нов прозорец)

3. Описание на пакети с кодеци [част #1]: K-Lite пакетите - Basic, Standard, Full и Mega (отвори в нов прозорец)

4. Описание на пакети с кодеци [част #2]: X Codec Pack, XP Codec Pack, Combined Community Codeck Pack (CCCP), ACE Mega CoDecS Pack (отвори в нов прозорец)

5. Описание на настройките на декодерите [част #1]: ffdshow, DivX 6.4, DivX 5.2.1 и XviD 1.1.2 (отвори в нов прозорец)

6. Описание на настройките на декодерите [част #2]: AC3Filter 1.11, DirectVobSub 2.23/VSFilter 2.37 (отвори в нов прозорец)

7. Мини-ръководства за GSpot и DirectShow Filter Manager (отвори в нов прозорец)

8. Информация за кой формат кой кодек е нужен + информация за HD (отвори в нов прозорец)

9. Полезни линкове, финални думи, лицензи и 'stuff like that' (отвори в нов прозорец)

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 127
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Нека започнем с обяснение на някои термини.

 

Какво е codec (кодек)?

Думата Codec е съкращение и се образува от Compressor-Decompressor или Coder-Decoder. Това е устройство (хардуер) или приложение (софтуер), което е способно да преобразува даден цифров аудио или видео поток от един формат в друг. Процесът на кодиране може да се олицетвори със шифриране. Обратният процес се нарича декодиране (дешифриране) и представлява четене на вече енкодираната информация и дешифрирането й, за да може да се възпроизведе - да се види или чуе.

 

Какво е Video for Windows (VFW)?

Описание: Това е предшественикът на DirectShow и се използва само за видео. Може да се използва двупосочно - да енкодира и декодира. Все още се използва за кодиране, но за декодиране вече почти не, защото DirectShow е по-гъвкав и по-добър интерфейс. Ако липсват DirectShow видео филтри, то системата ще се насочи към VFW, но докато има налични (DirectShow), те ще се ползват. Именно този VFW интерфейс се използва от програми за компресиране на видео, като VirtualDub например, които работят само с него.

Тези кодеци се инсталират донякъде като отделни устройства и фигурират в Device Manager в раздел Sound, video and game controllers -> Video codecs. Оттам можете да ги премахвате и да ги настройвате ако предлагат опции за това - кликате два пъти върху Video codecs и после страница Properties.

Разширение: VFW кодеците обикновено ползват разширение .DLL.

Инсталация: По-известните VFW кодеци са в комплект с DiretShow събратята си (като DivX и XviD например) или са в пакети с кодеци. И в двата случая имат автоматизирана инсталация. Може да се случи обаче да се наложи теглене и инсталация на самостоятелен VFW кодек. Редом с нужните файлове трябва да има и .INF файл. Клика се върху него с десния бутон и се избира Install. Понеже инсталацията протича подобно на такава за драйвер, е възможно да бъдете предупредени, че софтуерът не е преминал тестовете на Microsoft. Просто кликнете бутона Continue Anyway.

Деинсталация: често има такава в Add or Remove Programs. Ако липсва, можете да премахнете кодек от Device Manager -> двоен клик върху Video codecs -> Properties, маркирате съответния кодек и кликате бутона Remove.

 

Какво е ACM?

Описание: ACM е съкращение от Audio Compression Manager. Това е мениждър за всички аудио кодеци във Windows. Те служат основно за кодиране (компресиране) и се използват от програми, които обработват и създават мултимедиини файлове, отново като VirtualDub например. Могат да се използват и за декодиране на аудио, но само ако го поддържат (не всички ACM кодеци поддържат декодиране) и няма налични DirectShow филтри за целта. Те също се инсталират като устройства в Device Manager, но в раздел Sound, video and game controllers -> Audio codecs. Отново кликате два пъти върху Audio codecs и на страница Properties можете да си ги настроите. Тук обаче можете да променяте и приоритета им, който определя кой кодек ще се използва ако има повече от един, способен на компресия или декомпресия на даден формат.

Разширение: ACM кодеците са с разширение .ACM.

Инсталация: Нерядко се съдържат в по-големи пакети с кодеци. Отделната им инсталация е идентична с тази на VFW кодеците.

Деинсталация: също както при VFW, деинсталация има чест в панела Add or Remove Programs. Ако няма, могат да се деинсталират от Device Manager -> двоен клик върху Audio codecs -> Properties, маркирате желания кодек и кликате бутона Remove.

 

Какво е DirectShow (филтър)?

Описание: Това е програмен интерфейс разработен от Microsoft, чиято цел е да изпълнява различни операции с мултимедиини файлове (видео и аудио), но основната му функция е възпроизвеждането на видео или аудио поток в различни плеъри. Това е универсален интерфейс и всички плеъри могат да го ползват. Т.е. веднъж инсталиран такъв филтър, той ще позволи на всички плеъри, които се обръщат към Windows за декодер, да възпроизвеждат дадените файлове. Даден DirectShow филтър е като публичен и общодостъпен преводач за даден формат и всички плеъри се възползват от него. Още е известен и като DS или DShow. Плеъри като Windows Media Player и много др. използват точно DirectShow интерфейса, за да изобразят видео и аудио сигнала.

Не бъркайте Codec с DirectShow. Ще се опитам да олицетворя кодека със сценарист на дадено телевизионно предаване, а DirectShow е/са водещият(те) и всички други, които са в директен контакт с публиката/зрителите. Разбира се едното не може без другото и обратното.

Разширение: Обикновено DirectShow филтрите са с разширение .AX, но има и редки изключения, когато са с разширение .DLL. Пример за такова изключение е VSFilter.

Инсталация: Съдържат се в пакети с кодеци, което автоматизира инсталацията или са си в собствени инсталации. Единичните/самостоятелните такива филтри трябва да се регистрират ръчно. Първо се копират в папка, от където няма да се местят (удобна за потребителя), след което се регистрират. Второт се извършва като в Start -> Run се пише regsvr32 x:\пътя-до-файла\име-на-файла.ax. Пример: ако съм копирал DirectShow декодера на DivX (името на фала е divxdec.ax) в C:\WINDOWS\system32, ще трябва да напиша:

regsvr32 C:\WINDOWS\system32\divxdec.ax

Извежда се съобщение за успешна регистрация на филтъра.

Забелжки:

1) Същото може да се напише и в командния ред (Command Prompt). Без значение е.

2) Използването на главни и малки букви е без значение. Просто използвам главни, за да е по-прегледно за четене.

Деинсталация: същото като инсталацията, но се пише regsvr32 /u.

Извежда се съобщение за успешна регистрация на филтъра.

 

Какво е container format?

Това са файлови формати, които могат да съдържат различни видове енкодирана информация. По-простите формати съдържат само аудио информация (като WAV например), но по-съвършените формати могат да съдържат аудио, видео, субтитри, синхронизираща информация, мета информация и др. Различните контейнер формати могат да съдържат различни елементи. Друг пример за подобен формат е например е точно AVI, който съдържа видео и аудио. Има и доста други контейнерни формати, като MP4, Ogg и Matroska (MKV) например, които са по-добри от AVI.

Пример за още по-съвършен контейнер формат е VOB, който се използва при DVD дисковете.

Реално погледнато контейнерните формати са просто обвивка, а съдържанието вътре може да е доста различно. Т.е. може да има голяма разлика като съдържание и структура между един AVI файл и друг такъв. Пример #2 (от много) е .OGG формата. На доста хора сигурно е известен като аудио формат, алтернатива на MP3. Това е частично вярно. OGG е само форматът-обвивка, а самият аудио формат вътре в OGG обвивката се нарича Vorbis. Нещо като яйце. Винаги има черупка, но какво ще има под нея, вече е отделен въпрос.

 

Какво е splitter (source filter)?

Описание:Това е филтър за разцепване на даден формат - разделяне на съдържаните в него потоци (видео, аудио и др.) и подването на вече разделената информация на съответните декодери/филтри, за да бъдат изобразени/възпроизведени. Благодарение на такива филтри можете да гледате например QuickTime (.mov), RealMedia (.rm, .rmvb, .ram, .ra и др.) и Flash Video (.flv) директно в стандарните плеъри като Windows Media Player, Media Player Classic, BSplayer и др. По принцип тези формати са възпроизведими само в съответните си плеъри, но при наличието на нужните splitter-и възпроизвеждането им във всички останали плеъри също е възможно.

Разширение: разделителните филтри са или с разширение .AX, или .DLL. По-често първото.

Инсталация: инсталацията е идентична с тази на DirectShow филтрите.

Деинсталация: деинсталацията е идентична с тази на DirectShow филтрите.

 

Какво е overlay?

Сега е редно да се позанимаем с overlay. Смятам за удачно да отделя малко по-подробно внимание на този термин.

 

Описание:

Пълното наименование е hardware overlay и е още известно като video overlay. Това е метод за изобразяване на видео сигнал чрез директно комуникиране с видео картата и "заобикаляне" на централния процесор, което води до по-малко натоварване на системата и други облаги. Недостатъци също има разбира се.

 

Защо е създаден overlay:

Режимът overlay е създаден преди над 8 години. Понеже тогавашните проецесори не са разполагали с достатъчна изчислителна мощ, за да се справят едновременно с графичната среда на операционната система и с потока от видео информация, е създаден overlay, който има за цел да поеме видео изобразяването от плещите на процесора и така товарът да бъде споделен между процесора и видео картата.

 

Как работи този режим:

За да разберем това трябва първо да разберем как работи стандартното изобразяване на монитора. По принцип се заделя една част памет - видео памет , в която се създава изображение на това, което трябва да се появи на монитора. Всички прозорци, които сте отворили, се намират в тази памет. Когато ги местите по десктопа, вие променяте и местоположението им в тази памет. Освен това графичната подсистема на операционната система трябва постоянно да проверява кой прозорец е активен и ако изместите някой прозорец върху друг, да изреже долния, за да не се получат конфликти в паметта. Постоянното изрязване на обектите осигурява правилното съжителство на много прозорци и програми на един монитор. Това обаче изисква изчислителна мощ от страна на процесора. Дотук - добре. Сега обаче нека добавим и видео поток, който не само трябва да бъде декодиран, но и изобразен на монитора. Това натоварва допълнително процесора. Обикновен прозорец е едно, но видео поток - съвсем друго. Както вече казах, всичко това съжителства в една видео памет. Тази памет се "снима" и изображението се извежда на екрана. После се снима следващ кадър, извежда се и т.н. Това разбира се става много бързо, за да изглежда всичко плавно. При hardware overlay за плеъра се заделя отделна видео памет, която си е само за него и никое друго приложение не я ползва. Така плеърът не се занимава да внимава дали записва информация само в паметта, която му се полага (ако е в общата) и не се налага да се изрязва нищо. Така товарът се разпределя. За да се изведе сигналът от overlay паметта (което е само видео потока) в тандем със сигнала от стандартната видео памет (което е всичко останало - десктоп, прозорци, програми и т.н.) се използва т.нар. маска. Видео плеърът вместо да изобразява самия сигнал, наместо него рисува правоъгълник с определен цвят, който се използва за маска. Върху него видео картата изобразява филмовия сигнал. Обикновено този цвят е почти плътно черно. А ако се получи застъпване на някой прозорец върху видео потока, видео картата извършва изрязването хардуерно, което е далеч по-добро, бързо и ефективно.

Мога да се опитам да го илюстрирам с двама художници. Без overlay единият рисува пълната картина и я подава за разглеждане. С overlay първият художник рисува всичко, но на мястото на филма, оставя празен правоъгълник и подава листа на втория художник, който рисува само в този правоъгълник нужния видео сигнал.

Да, именно този режим е виновникът, когато искате да направите скрийншот на някой филм, да не се получава. Стандартните програми за шотове снимат именно стандартната видео памет, където обаче има само черен правоъгълник и затова не се прихваща нищо.

Недостатъците:

- този режим поддържа само по един видео поток наведнъж. Ако пуснете втори той ще е с влошено качество, защото ще ползва софтуерно изобразяване.

- не можете да си снимате моменти от филма с обикновените програми за шотове или бутона PrtScr.

Предимствата:

- чрез overlay реално хардуерът извършва изрязванията, както вече споменах, и като цяло облекчава процесора от допълнителни изчисления. На новите компютърни зверове това почти няма значение, но на по-слабите машинки всеки цикъл на процесора е важен.

- понякога цветовете може да са по-добри в този режим, защото директно видео картата изобразява картината.

 

Какво е post-processing, deblocking, deringing?

- Post-processing е термин, означаващ след/пост-обработка. Т.е. прилагане на допълнителни филтри и ефекти след декодиране на сигнала с цел подобряване на качеството. Изисква допълнителна изчислителна мощ разбира се.

- Deblocking и Deringing - процеси на премахване на квадратността при силно компресирани видео файлове. Бидейки част от предния термин, те изискват изчисления. На силно компресирани видео файлове (с лошо качество) подобна филтрация е много вероятно да има положителен ефект, но при гледане на добре компресиран видео файл или пък DVD, то тогава подобна обработка може да има негативни последици и да влоши леко качеството.

Link to comment
Сподели другаде

Въпроси и отговори

 

В тази секция ще се опитам да отговоря на някои често задавани въпроси или на такива въпроси, на които смятам, че е редно да се отговори.

 

1. Какво е пакет с кодеци?

- Името би трябвало да е достатъчно описателно. Това е инсталация, в която са събрани няколко/много кодеци и филтри, нужни (малко или много) за възпроизвеждане на видео и аудио файлове.

 

2. Какви са предимствата и недостатъците на пакетите с кодеци?

- Предимствата са, че се спестява търсенето на отделни кодеци и с един куршум - много зайци. Недостатъци също може да има ако даден пакет не е сглобен кадърно - могат да се получат конфликти и проблеми.

 

3. Искам да си изтегля кодеци. Откъде мога да го направя?

- Сайтове има доста, но като за първа спирка бих препоръчал www.free-codecs.com. Сайтът е богат на различни кодеци и пакети с кодеци и е добре структуриран. Нека търсенето ви започне оттам.

 

4. Мога ли да си инсталирам повече от един пакет с кодеци?

- За моженето - може, но не е препоръчително. Това може да доведе до конфликти между различните кодеци и настройки и от два стола да се окажете на земята. Харесайте си един пакет, който отговаря на изискванията ви, и инсталирайте само него. Много проблеми възникват именно от наличието на повече от един пакет с кодеци.

 

5. Използвам пакет Х, но искам да инсталирам пакет Y. Как да го направя?

- Ето стъпките:

1) Деинсталирате настоящия пакет от Add or remove programs (Добавяне и премахване на програми);

2) Рестартирате компютъра;

3) Почиствате регистратурата с някоя програма за целта (CCleaner, RegSupreme, RegCleaner, Registry Mechanic и др.);

4) Инсталирате желания от вас пакет.

Ако искате да инсталирате по-стара или по-нова версия на един и същ пакет, тези стъпки не са задължителни, но са много желателни. Ако искате да смените пакета си с кодеци и да преминете на друг, то тогава те са задължителни. Иначе рискувате да имате проблеми и главоболия.

 

6. Какво реално е нужно, за да се гледат обикновените филми?

- За да се гледат обикновентие филми са нужни общо 4 кодека - два за видео и два за аудио. За видео са нужни DivX и XviD кодеците. По принцип и двата могат да бъдат настроени да възпроизвеждат конкурента си, но е по-добре всеки от тях да си декодира собствения формат. За аудио са нужни MP3 и AC3 кодеците. MP3 е вграден във Windows и не е нужно да се инсталира отделно. За AC3 е нужен декодер. Дотук излиза, че с инсталацията на кодеци за DivX, XviD и AC3 можем да гледаме спокойно всеки обикновен филм, който се пуска по различните torrent сайтове и Peer-to-Peer мрежи - AVI. Остават липсващите субтитри в някои плеъри, за което се инсталира DirectVobSub или DivX G400 и воала!

 

7. Искам да си инсталирам отделно кодеците. Кои да инсталирам?

- Препоръките ми ще се базират на лични предпочитания и опит. За DivX препоръчвам версия 5.2.1. Това е последната версия от 5-то поколение и се е доказала като стабилна, ненатоварваща и предлагаща добра компресия при добро качество (ако ще компресирате). Оптималната версия. Версиите от 6-то поколоние са по-тромави и тежки. За XviD положението е по-лесно - инсталирате най-новата стабилна версия на Koepi, която за момента е 1.1.2 Final. За разлика от DivX тя не се пълни с излишни рекламни глупости и се подобрява с всяка версия. За MP3 вече казах, че не е нужен кодек, защото Windows си има вграден. За AC3 предпочитам и препоръчвам AC3Filter 1.11. Нужни са малко настройки, за да работи точно както трябва, но пък е богат откъм опции и е гъвкав.

 

8. Какви са системните изисквания за възпроизвеждане на DivX и XviD филми?

- Трудно е да се каже какви са минималните, но за поносимо възпроизвеждане може да се посочи поне Intel Pentium на около 300MHz (или по-мощен) или AMD K6-2 на 400MHz (или по-мощен).

 

9. Филмите вървят леко кофти. Има ли начин да облекча процеса на декодиране?

- От опциите за декодиране на кодеците изключете всички опции за следобработка (post processing) и да използвате overlay. Ако вече сте го направили, остава да сте сигурни, че имате минимално количество гарги на клона - възможно най-малко филтри, през които да преминава сигнала преди да бъде пратен към монитора, за да го видете/чуете. Всяка обработка от филтър изисква изчислителна мощ и забавя малко или много процеса на декодиране.

 

10. Когато пусна филм, имам звук, но нямам картина? Какъв е проблемът?

- По всяка вероятност липсва някой видео кодек. Най-често става въпрос за DivX или XviD. Инсталирайте (ако нямате) или преинсталирайте кодеците или пакета с кодеци.

 

11. Когато пусна филм, имам картина, но нямам звук. Какъв е проблемът?

- Като изключим варианта за спрени тонколони и звукът да е намален до минимум, то най-вероятно липсва аудио кодек. Най-вероятно става въпрос за AC3, защото MP3 е вграден и винаги трябва да си се възпроизвежда. Възможно е и MP3 филтърът да липсва. Това може да се получи ако сте инсталирали и после деинсталирали някой пакет с кодеци, който при инсталацията е заменил MP3 декодера, а при деинсталацията го е премахнал и така ви е лишил от него. Решението в този случай е просто да инсталирате отделно кодека, който липсва, или пакет с кодеци, което трябва да реши проблема.

 

12. Плеърът ми съобщава, че файлът е повреден или непълен. Проблем ли е това и как се оправя?

- Това може да са недосвалени видео видео файлове или наистина повредени такива, което е горе-долу подобно така или иначе. Проблемът се корени в самото скеле на файла, което е нарушено и непълно и това обърква плеърите. Може да се каже, че е проблем, защото повечето плеъри не се справят с възпроизвеждането на подобни повредени файлове. Възможно е да се справят, но търсенето (превъртането) ще е ужасно бавно. Решение на проблема има. Съществуват програми, чиято цел е да пренапишат структурата (скелето) на файла и да го направят все едно е цял. Едната е Video Fixer, а другата е DivFix/DivFix++. И двете програми се справят еднакво добре със задачите си. Разликата е, че първата е платена, а последните две не струват и пукната виетнамска донга, което автоматично ги поставя над конкурентите им. Линкове за изтегляне и повече информация за двете програми: DivFix 1.10 | DivFix++ 0.27 + ръководство за работа с DivFix++. Моите предпочитания са за втората.

 

13. Звукът и картината се разминават. Звукът закъснява/избързва с хх секунди/минути. Как може да се оправи това?

- Ако звукът не е синхронизиран с картината и през целия филм изостава или избързва с едно и също време, то това може да се оправи по два начина. Първият начин е да се оправи физически, като се създаде наново файла. Това включва извличане на аудио пътечката на дадения AVI файл и записването й в отделен файл. Ако закъснява, се изрязва в началото точно толкова с колкото закъснява и се обединява отново с AVI файла, като се заменя оригиналния аудио поток. Ако избързва, се добавя тишина в началото точно толкова, с колкото избързва, и отново се обединява. Този метод е доста селски, но го описвам, защото все пак е начин да се оправи файла веднъж завинаги. Има и друг метод, който е по-интелигентен, но трябва да се настройва на всяко гледане. Някои плеъри имат опция да изместват аудиото на даден филм ако то избързва или закъснява. Така можете много фино и бързо да настроите аудиото точно както ви трябва.

Плеъри, които поддържат тази функция: Media Player Classic, Crystal Player и MV2 Player.

Плеъри, които не поддържат тази функция: Windows Media Player, BSplayer, VLC (VideoLan Client), Zoom Player и GOM Player.

Ето как става изместването при първите три, които поддържат опцията:

1) Media Player Classic - докато гледате дадения филм, кликнете меню Play -> Audio -> Options.... Ако не е включен вградения в плеъра разделител на потоците, го включете, като сложите отметка пред Enable built-in audio switcher и рестартирайте плеъра. Ако вече е включен или сте рестартирали плеъра, в този прозорец, сложете отметка на Audio time shift (ms) и полето въведете стойност, която да се използва за коригиране. Стойността е в милисекунди (ms). 1сек. = 1000ms. Ако искате да изместите аудиото напред, въведете положителна стойност, а ако искате да го изместите назад - отрицателна. Тук има един трик, защото в полето не можете да въведете минус като знак. Затова нулирайте числото и натиснете стрелкичката за надолу в самото поле. Това ще добави минус пред стойността и вече можете да си я маркирате само нея (без минуса) и да си въведете желаната от вас.

2) Crystal Player - докато гледате дадения филм, задръжте Shift и със стрелките за наляво и надясно ще можете да местите аудиото с по 100ms за всяко натискане на стрелка. На екрана се появява надпис Audio skew:, който ви информира за местенето.

3) MV2 Player - докато гледате дадения филм, кликнете с десния бутон върху плеъра и изберете Audio -> Audio Mixer. В отворилия се прозорец кликнете върху плюсчето в началото (не хикса) и в полето Offset ще видите плъзгач. Този плъзгач определя коригирането на синхронизацията. За жалост този плеър ви ограничава и максималната стойност на корекция е 5 секунди назад или напред. Натискането на странния бутон, приличащ на мерник, вдясно от полето занулява корекцията.

 

14. Звукът и картината се разминават все повече с гледането на филма. Как може да се оправи това?

- Ако в началото няма разминаване или е нищожно, а с течение на времето се увеличава, то това няма оправяне. Самият филм е енкодиран зле.

 

15. Субтитрите, които имам, не съвпадат с филма. Има ли начин да ги наместя.

- Има разбира се. Ето как става това за всеки плеър:

1) BSplayer - докато гледате филма, задръжте CTRL и използвайте стрелките за наляво и надясно, за да наместите субтитрите. Ако искате да въведете конкретно време за корекция, кликнете с десния бутон върху филма и избрете Subtitles (Субтитри) -> Subtitle properties (Настройка на субтитрите) -> Manual correction. Лявото поле е за стойност в секунди, а дясното - за кадри. Работете, с което ви е удобно. Интересното в случая е, че ако искате да върнете субтитрите назад, трябва да въведете НЕ отрицателна, а положителна стойност. Ако искате да преместите субтитрите напред, трябва да въведете отрицателна стойност. Колкото и да го човърках, не успях да накарам Manual Correction да заработи. Поне при мен.

2) Crystal Player - докато гледате филма, задръжте ALT и използвайте клавишите K и L, за да наместите субтитрите. На екрана се появява надпис Text skew:, който ви информира за местенето.

3) MV2 Player - докато гледате филма, кликнете с десния бутон върху него и изберете Subtitles 1/TTS (Субтитри 1/TTS) -> Subtitle Properties (Настройка на субтитрите). В дясната част ще видите полето Offset - frames (Изместване - кадри), в което има четири двойки стрелки, които местят субтитрите съответно с 1, 10, 100 или 1000 кадъра. Последният голям бутон нулира позицията.

4) DirectVobSub (VSFilter) - кликнете два пъти върху зелената стрелка, която се появява в системния трей и изберете страница Timing. В първото поле въвеждате стойност в милисекунди, която да се използва за коригиране. 1сек. = 1000ms. Ако искате да изместите субтитрите напред, въведете положителна стойност, а ако искате да го изместите назад - отрицателна. Тук има един трик, защото в полето не можете да въведете минус като знак. Затова нулирайте числото и натиснете стрелкичката за надолу в самото поле. Това ще добави минус пред стойността и вече можете да си я маркирате само нея (без минуса) и да си въведете желаната от вас.

5) GOM Player - можете да използвате бутоните "," (точка) и "." (запетая), за да местите субтитрите съответно с половин секунда (0.5 сек.) назад и напред.

 

16. Субтитрите ми не се зареждат. Защо?

- За да се заредят субтитрите автоматично, те трябва да са в същата папка с видео файла и трябва да са със същото име като това на видео файла. Пример: The_Lord_of_the_Rings_CD1.avi и The_Lord_of_the_Rings_CD1.sub (или .srt например). Ако името на файла е идентично с това на филма и се намира в същата папка и сте сигурни, то най-вероятно има грешка някъде в самия файл, което обърква плеъра или филтъра за субтитри и не зареждат файла. Решението в случая е да се отвори файла в някой текстов редактор (Notepad например), да се открие и поправи грешката ръчно.

 

17. Искам да си направя снимка на момент от филма, но като я направя и екранът е черен. Защо става така и как да си направя снимката?

- Това е така, защото плеърът ползва режима overlay за възпроизвеждане на картината. Стандартното снимане на екрана с клавиша Print Screen на клавиатурата не работи. Именно затова някои плеъри имат вградена опция да правят запис на кадър от филма. Ето как става това за някои от по-известните плеъри:

1) BSplayer - по подразбиране се извършва чрез натискане на клавиша P или Shfit+P. Първият прави снимка на моментния кадър в оригинален размер (дори и да сте уголемили картината на цял екран), а вторият прави снимка на моментния кадър точно както го виждате. За настройки на тази функция кликнете с десния бутон върху филма и изберете Options (Настройки) -> Preferences... (Фина настройка...). Долу вдясно, от опцията Directory for captured images (Директория на записаните изображения) можете да изберете къде да се записват сниманите кадри. Просто натиснете бутона и си изберете папка. Отдолу е опцията Image format (Формат на изображението), откъде можете да изберете в какъв формат да се записва файла. Възможни формати са JPG и BMP, като първият е по подразбиране. Ако искате да смените бутоните, с които се прави снимката, можете да го направите от меню Key definitions & WinLIRC (Определяне на "бързи клавиши" и WinLIRC). Търсете опциите Capture frame - "What you see" (каквото виждате в момента) и Capture frame - original image size (в оригинален размер), кликнете на някое от горните две полета вдясно и натиснете желаните от вас клавиш или клавишна комбинация.

2) Media Player Classic - меню View -> Options -> Keys. Опциите, които ви трябват са Save Image и Save Image (auto). Кликнете два пъти в графата Key и изберете желания от вас клавиш. Ако искате да има и помощен клавиш (CTRL, ALT, SHIFT или др.), кликнете два пъти в графата Modifier и си го изберте. Първата опция прави снимка и пита къде да я запази, а втората директно я запазва в началото на текущия дял, където се намира плеърът (C:\, D:\ и т.н.). Снимките се запазват само в BMP формат.

3) Crystal Player - снимането става с клавиш C. Ако не изберете къде да се запазват изображенията, няма да можете да правите снимки, затова натиснете SHIFT+F и си изберете папка. CTRL+C комбинацията копира текущия кадър в клипборда и можете да го paste-нете в която програма за видео обработка желаете.

4) Zoom Player - при този плеър запазването става с натискане на ALT+F. По подразбиране плеърът запазва снимките в My Documents. Ако не желаете да е там, кликнете с десен бутон върху плеъра и изберете Options / Setup -> Values & Tools -> страница Other и в полето Frame Capture (Screenshot) Save Path кликнете бутона Brows и изберте папка по ваше желание.

5) GOM Player - CTRL+E комбинацията запазва текущия кадър в папката за целта. По подразбиране мястото е подпапка Capture в папката на програмата (по подразбиране: C:\Program Files\GRETECH\GomPlayer\Capture\). Прозорецът с настройки на папката за запазване на снимките, формата им и други настройки се извежда чрез натискане на CTRL+G. CTRL+C комбинацията копира текущия кадър в клипборда и можете, за да можете да го paste-нете в която програма за видео обработка желаете.

 

Другият вариант е да се използва специализирана програма за снимане. Такива са например HyperSnap и FRAPS.

HyperSnap: Официална страница | Линк за изтегляне и повече информация

FRAPS: Официална страница | Линк за изтегляне и повече информация

 

18. VirtualDub не иска да отвори видео файл и извежда съобщение за грешка точно като/подобно на:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/virtualdub_error.png

Какъв е проблемът?

- Проблемът е описан в самото съобщение за грешка. VirtualDub не разпознава формата, защото му липсва VFW поддръжка, което означава, че не е инсталирана по една или друга причина. Решение: преинсталация на съответните кодеци или пакет с кодеци, като този път включите VFW поддръжката.

 

19. Кой енкодер от DivX и XviD е по-добър за кодиране?

- Категоричен отговор няма, защото новите версии и на двата кодека са много добри и предлагат отлично качество. И все пак може да се даде някакъв отговор. Като цяло може да се каже, че XviD предлага малко по-добро качество на цената на малко по-бавно кодиране. Благодарение на по-голямата си гъвкавост от настройки XviD може да създаде по-малък като размер файл. Разликите обаче между двата кодека са дребни.

Link to comment
Сподели другаде

Пакети с кодеци

 

Сега ще се спра по-подробно на някои от най-известните пакети с кодеци и техните компоненти, а именно K-Lite Codec Pack Basic, K-Lite Codec Pack Standard, K-Lite Codec Pack Full, K-Lite Mega Codec Pack, X Codec Pack, XP Codec Pack и Combined Community Codeck Pack (CCCP).

 

В този коментар: K-Lite пакетите - Basic, Standard, Full и Mega.

 

Легенда за приоритетите, които ще използвам:

- Висок - важен и основен кодек за гледане на филми или много препоръчителен. Т.е. без него не могат да се гледат най-основните и разпространени формати.

- Среден - кодеци/филтри за по-слабо разпространени формати. Ако гледате филми рядко или гледате само стандартните формати, то най-вероятно тези кодеци няма да ви потрябват. Ако гледате/слушате доста мултимедиини формати или не ви се рискува, то можете да си ги инсталирате.

- Нисък - шансът да ви потрябва е минимален. Ако държите да имате всички кодеци или сте маниак на тема мултимедиа, то го инсталирайте. В останалите случаи не ви трябва.

- Неопределен - категория за плеъри или помощни инструменти и настройки, които нямат никаква пряка връзка с възпроизвеждането на видео файлове, но могат да са от полза при копресиране и създаване на отделни видео или аудио файлове или в други ситуации.

- Компресиране (кодиране) - категория за компоненти, нужни само ако мислите да енкодирате във въпросния формат. Не се отразява на възпроизвеждането.

 

*****

 

Забележка: понеже структурата на инсталаторите на K-Lite пакетите е променена в по-новите версии, е време да обновя информацията и в материала, която беше за по-стари версии на пакетите.

 

Изборът на компоненти по време на инсталацията на K-Lite вече е променен. Преди се използваше списък с наличните кодеци и филтри и потребителят избираше кои от тях да инсталира. Сега се предоставя списък с поддържаните видео, аудио и контейнер формати и потребителят избира дали да инсталира поддръжка за съответния формат и ако да, кой от наличните в пакета кодеци/филтри да се използва за да отваря/декодира въпросния формат (в случай, че има повече от един).

 

K-Lite Codec Pack Basic

 

Официална страница: www.codecguide.com

Линк за изтегляне и повече информация: K-Lite Codec Pack Basic

Коментар: малък пакет, насочен към потребителите, които гледат само обикновени филм и нищо повече. Пакетът има само най-основните кодеци нужни за гледането им.

Препоръчвам за: хора, които предпочитат да инсталират минимален брой кодеци и въпреки това да могат да се насладят на всички стандартни филми, но са наясно, че ако се наложи да подкарат по-екзотичен формат, то ще трябва да инсталират други кодеци отделно.

 

DirectShow video decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на видео формати (т.е. за използване в плеъри)

- Xvid, DivX, MPEG-4 - инсталация на поддръжка за XviD, DivX и общия MPEG-4 видео формати; Приоритет: Висок.

--> Xvid 1.2 - възпроизвеждането на въпросните формати е поверено на XviD филтъра.

 

DirectShow audio decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на аудио формати (т.е. за използване в плеъри)

- MP3 - обновяване на декодера за MP3 аудио формата;Приоритет: Нисък, защото вече има.

--> Fraunhofer - възпроизвеждането на MP3 е поверено на Fraunhofer филтъра.

- AC3/DTS/LPCM - инсталация на поддръжка за AC3, DTS и LPCM аудио форматите; Приоритет: Висок.

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра.

- MP1/MP2 - инсталация на поддръжка за MP1 и MP2 аудио форматите; Приоритет: Нисък.

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра.

 

DirectShow subtitle filter: - филтър за извеждане на субтитри за плеъри; по-ценен, ако ползвате плеър, който не поддържа такива (каквито са на практика изключително малко);

- DirectVobSub 2.38 - инсталация на DirectVobSub филтъра. Приоритет: Нисък или Висок, в зависимост от използвания от вас плеър.

 

Tools: - допълнителни инструменти; Приоритет: Неопределен за всички.

- Codec Tweak Tool - инструмент за засичане на повредени кодеци и филтри, извеждане спъск с тях и настройка на инсталираните кодеци.

- GSpot Codec Information Appliance - приложение, което извежда информация за даден AVI или MPEG видео файл: размер, използвани (и съответно нужни за възпроизвеждането му) видео и аудио кодеци и др.

- VobSubStrip - инструмент за извличане на езици от VobSub файлове. Това са .idx и .sub файлове.

 

Compatibility: - допълнителни опции след инсталация на пакета; Приоритет: Неопределен за всички.

- Detect broken codecs - опция за засичане на повредени кодеци. Оставете включена ако желаете.

- Detect broken DirectShow filters - опция за засичане на повредени DirectShow филтри. Оставете включена ако желаете.

 

*****

 

K-Lite Codec Pack Standard

 

Официална страница: www.codecguide.com

Линк за изтегляне и повече информация: K-Lite Codec Pack Standard Standard

Коментар: Разширен пакет. Добавени са още някои филтри и кодеци за някои набиращи популярност формати и безплатен плеър. Този пакет е по-добър избор за хора, които гледат мултимедия, но не са много наясно с материята, защото той покрива основите + още неща, които ако ползвате Basic, трябва да търсите и инсталирате ръчно.

Препоръчвам за: средностатистическия потребител, който иска да има поддръжка за по-важните формати, но не желае да инсталира излишни елементи.

 

Players: - списък с плеъри (в случая е само един), които можете да инсталирате;

- Media Player Classic - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно (в повечето случаи). Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Приоритет: Неопределен

 

- Xvid - инсталация на поддръжка за Xvid видео формата; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на ffdshow филтъра.

- DivX - инсталация на поддръжка за DivX видео формата; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на DivX формата е поверено на ffdshow филтъра.

- H.264 - инсталация на поддръжка за H.264 видео формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на H.264 формата е поверено на ffdshow филтъра.

- MPEG-1/MPEG-2/DVD - инсталация на поддръжка за MPEG-1 и MPEG-2 (DVD) видео форматите; Приоритет: Среден.

--> Cyberlink - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на Cyberlink филтъра;

--> ffdshow (libmpeg2) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libmpeg2 библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- VC-1 - инсталация на поддръжка за VC-1 видео формата;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни видео формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> Generic MPEG-4 - обща поддръжка на MPEG-4 стандарта;

--> H.263 - поддръжка на H.263 видео формата;

--> FLV1, FLV4 - поддръжка на FLV видео форматите, които се срещат понякога извън сайтове за видео клипчета;

--> MPEG in AVI - поддръжка за MPEG видео формата, ако се намира в AVI контейнер;

--> Huffyuv - поддръжка за едноименния lossless видео формат;

--> SVQ1, SVQ3, Cinepak, RPZA, QTRLE - поддръжка на изброените видео формати;

--> Indeo 2, Indeo 3 - поддръжка на изброените видео формати;

--> H.261, MJPEG, Theora, VP3, VP5, VP6 - поддръжка на изброените видео формати;

--> Techsmith, Truemotion, MS Video 1, MSRLE, CorePNG - поддръжка на изброените видео формати;

--> VCR1, ASV1/2, CYUV, ZLIB, 8BPS, LOCO, MSZH, QPEG, WNV1 - поддръжка на изброените видео формати;

--> CamStudio, ZMBV, Ultimotion, VIXL, AASC, EM2V - поддръжка на изброените видео формати.

 

DirectShow audio decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на аудио формати (т.е. за използване в плеъри)

- MP3 - инсталация на допълнителна поддръжка за MP3 аудио формата, каквато вече има вградена в Windows по принцип; Приоритет: Нисък, защото вече има.

--> ffdshow - възпроизвеждането на MP3 формата е поверено на ffdshow филтъра.

- AC3/DTS/LPCM - инсталация на поддръжка за AC3, DTS и LPCM аудио форматите; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра.

- MP1/MP2 - инсталация на поддръжка за MP1 и MP2 аудио форматите; Приоритет: Нисък.

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра.

- Vorbis - инсталация на поддръжка за Vorbis аудио формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow (tremor) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки tremor библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- AAC - инсталация на поддръжка за AAC аудио формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на AAC формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни аудио формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> AMR - поддръжка на AMR аудио формата;

--> IMA ADPCM - поддръжка на IMA ADPCM аудио формата;

--> QDM2, MACE - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> IMC, MS GSM, Truespeech, True Audio, Nellymoser - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> Mu-law, A-law - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> MS ADPCM - поддръжка на MS ADPCM аудио формата.

 

DirectShow source filters: - филтри за отваряне на контейнер формати;

- AVI splitter - инсталация на допълнителен сплитер за AVI файлове, макар Windows да си има вграден. Затова и: Приоритет: Нисък.

--> (use system default) - използва се вграденият сплитер;

--> Gabest - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Gabest;

--> Haali - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Haali.

- MP4 splitter - инсталация на сплитер за MP4 файлове; Приоритет: Нисък.

--> Haali - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MOV splitter - инсталация на сплитер за MOV (QuickTime) видео файлове; Приоритет: Среден.

--> Gabest - разделянето на MOV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Matroska splitter - инсталация на сплитер за Matroska (MKV) файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Ogg splitter - инсталация на сплитер за OGG/OGM файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MPEG splitter - инсталация на сплитер за MPEG формата; Приоритет: Нисък.

--> Gabest (TS/PS) - разделянето на TS и PS MPEG файлове се извършва от Gabest филтъра;

--> Haali (TS) - разделянето на TS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра;

--> Haali (PS) (NOT recommended) - разделянето на PS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра.

- FLV splitter - инсталация на сплитер за FLV контейнера; Приоритет: Среден.

 

DirectShow subtitle filter: - филтър за извеждане на субтитри за плеъри; по-ценен, ако ползвате плеър, който не поддържа такива (каквито са на практика изключително малко);

- DirectVobSub - инсталация на DirectVobSub филтъра; Приоритет: Нисък или Висок, в зависимост от използвания от вас плеър.

--> 2.38 - инсталация на версия 2.38 на филтъра;

--> 2.33 - инсталация на версия 2.33 на филтъра.

 

Other filters: - други филтри;

- Haali Video Renderer - инсталация на допълнителен render филтър за Media Player Classic; като цяло ви е нужен, ако знаете за какво е и знаете, че ви трябва. Приоритет: Нисък.

 

VFW video codecs: - видео кодеци нужни за отваряне на видео файлове в програми като VirtualDub и за компресиране в съответния формат; Приоритет: Компресиране за всички.

- ffdshow VFW interface - инсталация на VFW интерфейса на ffdshow.

 

Tools: - допълнителни инструменти; Приоритет: Неопределен за всички.

- Codec Tweak Tool - инструмент за засичане на повредени кодеци и филтри, извеждане спъск с тях и настройка на инсталираните кодеци.

- MediaInfo - алтернатива и подобие на горното;

- GSpot Codec Information Appliance - приложение, което извежда информация за даден AVI или MPEG видео файл: размер, използвани (и съответно нужни за възпроизвеждането му) видео и аудио кодеци и др.

- VobSubStrip - инструмент за извличане на езици от VobSub файлове. Това са .idx и .sub файлове.

 

Compatibility: - допълнителни опции след инсталация на пакета; Приоритет: Неопределен за всички.

- Detect broken codecs - опция за засичане на повредени кодеци. Оставете включена ако желаете.

- Detect broken DirectShow filters - опция за засичане на повредени DirectShow филтри. Оставете включена ако желаете.

 

*****

 

K-Lite Codec Pack 3.8.5 Full

 

Официална страница: www.codecguide.com

Линк за изтегляне и повече информация: K-Lite Codec Pack Full

Коментар: добавени са още кодеци и филтри. Повечето от тях са за доста слабо разпространени формати и надали някога ще ви потрябват.

Препоръчвам за: потребители, които мислят да се занимават с компресирне и като цяло работят доста с най-различни мултимедийни формати или потребители, които изпитват параноя ако не се напълнят с кодеци.

 

Players: - списък с плеъри (в случая е само един), които можете да инсталирате;

- Media Player Classic - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно (в повечето случаи). Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Приоритет: Неопределен

 

DirectShow video decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на видео формати (т.е. за използване в плеъри)

- Xvid - инсталация на поддръжка за Xvid видео формата; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на ffdshow филтъра;

--> Xvid 1.2 - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на Xvid филтъра;

--> DivX 6.8.0 - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на DivX филтъра.

- DivX - инсталация на поддръжка за DivX видео формата; Приоритет: Висок.

--> DivX 6.8.0 - възпроизвеждането на DivX формата е поверено на DivX филтъра;

--> ffdshow - възпроизвеждането на DivX формата е поверено на ffdshow филтъра.

- H.264 - инсталация на поддръжка за H.264 видео формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на H.264 формата е поверено на ffdshow филтъра.

- VP6 - инсталация на поддръжка за VP6 видео формата. Много слабо разпространен. Приоритет: Нисък.

- VP7 - инсталация на поддръжка за VP7 видео формата. Много слабо разпространен. Приоритет: Нисък.

- MPEG-2, DVD - инсталация на поддръжка за MPEG-2 (DVD) видео формата; Приоритет: Среден.

--> Cyberlink - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на Cyberlink филтъра;

--> ffdshow (libmpeg2) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libmpeg2 библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката;

--> Gabest - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на Gabest филтъра.

- MPEG-1 - инсталация на поддръжка за MPEG-1 видео формата; Приоритет: Среден.

--> (use system default) - възпроизвеждането на MPEG-1 формата е поверено на вградения в Windows декодер;

--> MainConcept - възпроизвеждането на MPEG-1 формата е поверено на MainConcept филтъра.

- VC-1 - инсталация на поддръжка за VC-1 видео формата;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- Other video formats [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни видео формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> Generic MPEG-4 - обща поддръжка на MPEG-4 стандарта;

--> H.263 - поддръжка на H.263 видео формата;

--> FLV1, FLV4 - поддръжка на FLV видео форматите, които се срещат понякога извън сайтове за видео клипчета;

--> MPEG in AVI - поддръжка за MPEG видео формата, ако се намира в AVI контейнер;

--> Huffyuv - поддръжка за едноименния lossless видео формат;

--> SVQ1, SVQ3, Cinepak, RPZA, QTRLE - поддръжка на изброените видео формати;

--> Indeo 2, Indeo 3 - поддръжка на изброените видео формати;

--> H.261, MJPEG, Theora, VP3, VP5, VP6 - поддръжка на изброените видео формати;

--> Techsmith, Truemotion, MS Video 1, MSRLE, CorePNG - поддръжка на изброените видео формати;

--> VCR1, ASV1/2, CYUV, ZLIB, 8BPS, LOCO, MSZH, QPEG, WNV1 - поддръжка на изброените видео формати;

--> CamStudio, ZMBV, Ultimotion, VIXL, AASC, EM2V - поддръжка на изброените видео формати.

 

DirectShow audio decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на аудио формати (т.е. за използване в плеъри)

- MP3 - инсталация на допълнителна поддръжка за MP3 аудио формата, каквато вече има вградена в Windows по принцип; Приоритет: Нисък, защото вече има.

--> ffdshow - възпроизвеждането на MP3 формата е поверено на ffdshow филтъра;

- AC3/DTS/LPCM - инсталация на поддръжка за AC3, DTS и LPCM аудио форматите; Приоритет: Висок.

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра;

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра.

- MP1/MP2 - инсталация на поддръжка за MP1 и MP2 аудио форматите; Приоритет: Нисък.

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра;

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра.

- Vorbis - инсталация на поддръжка за Vorbis аудио формата; Приоритет: Среден.

--> CoreVorbis - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на CoreVorbis филтъра;

--> ffdshow (tremor) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки tremor библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- AAC - инсталация на поддръжка за AAC аудио формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на AAC формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката;

--> CoreAAC - възпроизвеждането на AAC формата е поверено на CoreAAC филтъра.

- Other audio formats [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни аудио формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> AMR - поддръжка на AMR аудио формата;

--> IMA ADPCM - поддръжка на IMA ADPCM аудио формата;

--> QDM2, MACE - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> IMC, MS GSM, Truespeech, True Audio, Nellymoser - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> Mu-law, A-law - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> MS ADPCM - поддръжка на MS ADPCM аудио формата.

 

DirectShow audio parsers: - DirectShow филтри за разчитане/отваряне на аудио формати като самостоятелни файлове;

- MusePack - поддръжка за MusePack (MPC) аудио формата;

- WavPack - поддръжка за WavPack (WV) аудио формата;

- FLAC - поддръжка за FLAC аудио формата;

- Monkey's Audio - поддръжка за Monkey's Audio (APE) аудио формата;

- OptimFROG - поддръжка за OptimFROG (OFR) аудио формата;

- Other audio formats [DC-Bass Source] - инсталация на поддръжка за допълнителни аудио формати, отварянето на които е на базата на BASS библиотеката; Приоритет: Нисък.

--> AAC - поддръжка на AAC аудио формата;

--> ALAC - поддръжка на ALAC аудио формата;

--> MP3 - поддръжка на MP3 аудио формата;

--> Tracker - поддръжка на tracker аудио форматите (MOD, S3M, IT, XM, UMX и др.);

--> True Audio - поддръжка на True Audio аудио формата.

- AC3/DTS Source - поддръжка за AC3 и DTS аудио форматите;

- AMR - поддръжка за AMR аудио форматите.

 

DirectShow source filters: - филтри за отваряне на контейнер формати;

- AVI splitter - инсталация на допълнителен сплитер за AVI файлове, макар Windows да си има вграден. Затова и: Приоритет: Нисък.

--> (use system default) - използва се вграденият сплитер;

--> Gabest - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Gabest;

--> Haali - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Haali.

- MP4 splitter - инсталация на сплитер за MP4 файлове; Приоритет: Нисък.

--> Haali - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MOV splitter - инсталация на сплитер за MOV (QuickTime) видео файлове; Приоритет: Среден.

--> Gabest - разделянето на MOV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Matroska splitter - инсталация на сплитер за Matroska (MKV) файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Ogg splitter - инсталация на сплитер за OGG/OGM файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MPEG splitter - инсталация на сплитер за MPEG формата; Приоритет: Нисък.

--> Gabest (TS/PS) - разделянето на TS и PS MPEG файлове се извършва от Gabest филтъра;

--> Haali (TS) - разделянето на TS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра;

--> Haali (PS) (NOT recommended) - разделянето на PS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра.

- FLV splitter - инсталация на сплитер за FLV контейнера; Приоритет: Среден.

- CDDA Reader - инсталация на сплитер за аудио дискове (CDA); Приоритет: Нисък.

- CDXA Reader - инсталация на сплитер за VCD, SVCD и XCD формати; Приоритет: Нисък.

 

DirectShow subtitle filter: - филтър за извеждане на субтитри за плеъри; по-ценен, ако ползвате плеър, който не поддържа такива (каквито са на практика изключително малко);

- DirectVobSub - инсталация на DirectVobSub филтъра; Приоритет: Нисък или Висок, в зависимост от използвания от вас плеър.

--> 2.38 - инсталация на версия 2.38 на филтъра;

--> 2.33 - инсталация на версия 2.33 на филтъра.

 

Other filters: - други филтри;

- Haali Video Renderer - инсталация на допълнителен render филтър за Media Player Classic; като цяло ви е нужен, ако знаете за какво е и знаете, че ви трябва. Приоритет: Нисък.

 

VFW video codecs: - видео кодеци нужни за отваряне на видео файлове в програми като VirtualDub и за компресиране в съответния формат; Приоритет: Компресиране за всички.

- ffdshow VFW interface - инсталация на VFW интерфейса на ffdshow;

- Xvid 1.2 - инсталация на VFW интерфейса на XviD;

- DivX 6.8.0 - инсталация на VFW интерфейса на DivX;

- x264 - инсталация на VFW интерфейса на H.264;

- VP6 - инсталация на VFW интерфейса на VP6;

- VP7 - инсталация на VFW интерфейса на VP7;

- Intel Indeo 4 - инсталация на VFW интерфейса на Intel Indeo 4;

- Intel Indeo 5 - инсталация на VFW интерфейса на Intel Indeo 5;

- Intel I.263 - инсталация на VFW интерфейса на I.263;

- huffyuv - инсталация на VFW интерфейса на huffYUV;

- YV12 - инсталация на VFW интерфейса на YV12.

 

ACM audio codecs: - аудио кодеци нужни за отваряне на файлове в програми като VirtualDub и за компресиране в съответния формат; Приоритет: Компресиране за всички.

- MP3 (Fraunhofer) - инсталация на ACM MP3 кодека на Fraunhofer;

- MP3 (LAME) - инсталация на ACM MP3 кодека на LAME;

- AC3ACM - инсталация на ACM кодек за AC3 формата;

- Vorbis - инсталация на ACM кодек за Vorbis формата;

- DivX ;) Audio - инсталация на ACM кодек за DivX Audio формата.

 

Tools: - допълнителни инструменти; Приоритет: Неопределен за всички.

- Codec Tweak Tool - инструмент за засичане на повредени кодеци и филтри, извеждане спъск с тях и настройка на инсталираните кодеци.

- MediaInfo - алтернатива и подобие на горното;

- GSpot Codec Information Appliance - приложение, което извежда информация за даден AVI или MPEG видео файл: размер, използвани (и съответно нужни за възпроизвеждането му) видео и аудио кодеци и др.

- VobSubStrip - инструмент за извличане на езици от VobSub файлове. Това са .idx и .sub файлове.

- GraphEdit - инструмент за създаване и тестване на графики за DirectShow филтри.;

- Haali Muxer - инструмент за обединяване на видео и аудио потоци в MKV контейнер формата;

- FourCC Changer - инструмент за ръчна смяна на FourCC кода на даден файл. Това определя кой кодек да се използва за декодирането му. Препоръчва се да се ползва само от хора, които са наясно какво правят.

- Bitrate Calculator - инструмент за изчисляване на битрейта, ако ще енкодирате.

 

Compatibility: - допълнителни опции след инсталация на пакета; Приоритет: Неопределен за всички.

- Detect broken codecs - опция за засичане на повредени кодеци. Оставете включена ако желаете.

- Detect broken DirectShow filters - опция за засичане на повредени DirectShow филтри. Оставете включена ако желаете.

 

*****

 

K-Lite Codec Pack 3.8.5 Corporate

 

Официална страница: www.codecguide.com

Линк за изтегляне и повече информация: K-Lite Codec Pack Corporate

Коментар: общо взето подобие на пълната версия, но без някои кодеци/филтри. Премахнати са основно по-спорните откъм възможност за разпространение кодеци.

Препоръчвам за: потребители, които мислят да се занимават с компресирне и като цяло работят доста с най-различни мултимедийни формати или потребители, които изпитват параноя ако не се напълнят с кодеци.

 

Players: - списък с плеъри (в случая е само един), които можете да инсталирате;

- Media Player Classic - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно (в повечето случаи). Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Приоритет: Неопределен

 

DirectShow video decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на видео формати (т.е. за използване в плеъри)

- Xvid - инсталация на поддръжка за Xvid видео формата; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на ffdshow филтъра;

--> Xvid 1.2 - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на Xvid филтъра;

--> DivX 6.8.0 - възпроизвеждането на Xvid формата е поверено на DivX филтъра.

- DivX - инсталация на поддръжка за DivX видео формата; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на DivX формата е поверено на ffdshow филтъра.

- H.264 - инсталация на поддръжка за H.264 видео формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на H.264 формата е поверено на ffdshow филтъра.

- MPEG-2, DVD - инсталация на поддръжка за MPEG-2 (DVD) видео формата; Приоритет: Среден.

--> DScaler5 - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на DScaler филтъра;

--> ffdshow (libmpeg2) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libmpeg2 библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката;

--> Gabest - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на Gabest филтъра.

- VC-1 - инсталация на поддръжка за VC-1 видео формата;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на MPEG-2 формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- Other video formats [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни видео формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> Generic MPEG-4 - обща поддръжка на MPEG-4 стандарта;

--> H.263 - поддръжка на H.263 видео формата;

--> FLV1, FLV4 - поддръжка на FLV видео форматите, които се срещат понякога извън сайтове за видео клипчета;

--> MPEG in AVI - поддръжка за MPEG видео формата, ако се намира в AVI контейнер;

--> Huffyuv - поддръжка за едноименния lossless видео формат;

--> SVQ1, SVQ3, Cinepak, RPZA, QTRLE - поддръжка на изброените видео формати;

--> Indeo 2, Indeo 3 - поддръжка на изброените видео формати;

--> H.261, MJPEG, Theora, VP3, VP5, VP6 - поддръжка на изброените видео формати;

--> Techsmith, Truemotion, MS Video 1, MSRLE, CorePNG - поддръжка на изброените видео формати;

--> VCR1, ASV1/2, CYUV, ZLIB, 8BPS, LOCO, MSZH, QPEG, WNV1 - поддръжка на изброените видео формати;

--> CamStudio, ZMBV, Ultimotion, VIXL, AASC, EM2V - поддръжка на изброените видео формати.

 

DirectShow audio decoding filters: - DirectShow филтри за декодиране на аудио формати (т.е. за използване в плеъри)

- MP3 - инсталация на допълнителна поддръжка за MP3 аудио формата, каквато вече има вградена в Windows по принцип; Приоритет: Нисък, защото вече има.

--> ffdshow - възпроизвеждането на MP3 формата е поверено на ffdshow филтъра;

- AC3/DTS/LPCM - инсталация на поддръжка за AC3, DTS и LPCM аудио форматите; Приоритет: Висок.

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра;

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра.

- MP1/MP2 - инсталация на поддръжка за MP1 и MP2 аудио форматите; Приоритет: Нисък.

--> ffdshow - възпроизвеждането на форматите е поверено на ffdshow филтъра;

--> AC3Filter - възпроизвеждането на форматите е поверено на AC3Filter филтъра.

- Vorbis - инсталация на поддръжка за Vorbis аудио формата; Приоритет: Среден.

--> CoreVorbis - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на CoreVorbis филтъра;

--> ffdshow (tremor) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки tremor библиотеката;

--> ffdshow (livavcodec) - възпроизвеждането на Vorbis формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката.

- AAC - инсталация на поддръжка за AAC аудио формата; Приоритет: Среден.

--> ffdshow - възпроизвеждането на AAC формата е поверено на ffdshow филтъра, използвайки libavcodec библиотеката;

--> CoreAAC - възпроизвеждането на AAC формата е поверено на CoreAAC филтъра.

- Other audio formats [ffdshow] - инсталация на поддръжка за допълнителни аудио формати, възпроизвеждането на които е поверено на ffdshow; Приоритет: Нисък.

--> AMR - поддръжка на AMR аудио формата;

--> IMA ADPCM - поддръжка на IMA ADPCM аудио формата;

--> QDM2, MACE - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> IMC, MS GSM, Truespeech, True Audio, Nellymoser - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> Mu-law, A-law - поддръжка на въпросните аудио формати;

--> MS ADPCM - поддръжка на MS ADPCM аудио формата.

 

DirectShow audio parsers: - DirectShow филтри за разчитане/отваряне на аудио формати като самостоятелни файлове;

- MusePack - поддръжка за MusePack (MPC) аудио формата;

- WavPack - поддръжка за WavPack (WV) аудио формата;

- FLAC - поддръжка за FLAC аудио формата;

- Monkey's Audio - поддръжка за Monkey's Audio (APE) аудио формата;

- OptimFROG - поддръжка за OptimFROG (OFR) аудио формата;

- Other audio formats [DC-Bass Source] - инсталация на поддръжка за допълнителни аудио формати, отварянето на които е на базата на BASS библиотеката; Приоритет: Нисък.

--> AAC - поддръжка на AAC аудио формата;

--> ALAC - поддръжка на ALAC аудио формата;

--> MP3 - поддръжка на MP3 аудио формата;

--> Tracker - поддръжка на tracker аудио форматите (MOD, S3M, IT, XM, UMX и др.);

--> True Audio - поддръжка на True Audio аудио формата.

- AC3/DTS Source - поддръжка за AC3 и DTS аудио форматите;

- AMR - поддръжка за AMR аудио форматите.

 

DirectShow source filters: - филтри за отваряне на контейнер формати;

- AVI splitter - инсталация на допълнителен сплитер за AVI файлове, макар Windows да си има вграден. Затова и: Приоритет: Нисък.

--> (use system default) - използва се вграденият сплитер;

--> Gabest - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Gabest;

--> Haali - разделянето на AVI файловете е поверено на сплитера на Haali.

- MP4 splitter - инсталация на сплитер за MP4 файлове; Приоритет: Нисък.

--> Haali - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MP4 файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MOV splitter - инсталация на сплитер за MOV (QuickTime) видео файлове; Приоритет: Среден.

--> Gabest - разделянето на MOV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Matroska splitter - инсталация на сплитер за Matroska (MKV) файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на MKV файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- Ogg splitter - инсталация на сплитер за OGG/OGM файлове; Приоритет: Среден.

--> Haali - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Haali;

--> Gabest - разделянето на OGG/OGM файловете е поверено на сплитера на Gabest.

- MPEG splitter - инсталация на сплитер за MPEG формата; Приоритет: Нисък.

--> Gabest (TS/PS) - разделянето на TS и PS MPEG файлове се извършва от Gabest филтъра;

--> Haali (TS) - разделянето на TS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра;

--> Haali (PS) (NOT recommended) - разделянето на PS MPEG файлове се извършва от Haali филтъра.

- FLV splitter - инсталация на сплитер за FLV контейнера; Приоритет: Среден.

- CDDA Reader - инсталация на сплитер за аудио дискове (CDA); Приоритет: Нисък.

- CDXA Reader - инсталация на сплитер за VCD, SVCD и XCD формати; Приоритет: Нисък.

 

DirectShow subtitle filter: - филтър за извеждане на субтитри за плеъри; по-ценен, ако ползвате плеър, който не поддържа такива (каквито са на практика изключително малко);

- DirectVobSub - инсталация на DirectVobSub филтъра; Приоритет: Нисък или Висок, в зависимост от използвания от вас плеър.

--> 2.38 - инсталация на версия 2.38 на филтъра;

--> 2.33 - инсталация на версия 2.33 на филтъра.

 

Other filters: - други филтри;

- Haali Video Renderer - инсталация на допълнителен render филтър за Media Player Classic; като цяло ви е нужен, ако знаете за какво е и знаете, че ви трябва. Приоритет: Нисък.

 

VFW video codecs: - видео кодеци нужни за отваряне на видео файлове в програми като VirtualDub и за компресиране в съответния формат; Приоритет: Компресиране за всички.

- ffdshow VFW interface - инсталация на VFW интерфейса на ffdshow;

- Xvid 1.2 - инсталация на VFW интерфейса на XviD;

- x264 - инсталация на VFW интерфейса на H.264;

- Intel Indeo 4 - инсталация на VFW интерфейса на Intel Indeo 4;

- Intel Indeo 5 - инсталация на VFW интерфейса на Intel Indeo 5;

- Intel I.263 - инсталация на VFW интерфейса на I.263;

- huffyuv - инсталация на VFW интерфейса на huffYUV;

- YV12 - инсталация на VFW интерфейса на YV12.

 

ACM audio codecs: - аудио кодеци нужни за отваряне на файлове в програми като VirtualDub и за компресиране в съответния формат; Приоритет: Компресиране за всички.

- MP3 (LAME) - инсталация на ACM MP3 кодека на LAME;

- AC3ACM - инсталация на ACM кодек за AC3 формата;

- Vorbis - инсталация на ACM кодек за Vorbis формата;

 

Tools: - допълнителни инструменти; Приоритет: Неопределен за всички.

- Codec Tweak Tool - инструмент за засичане на повредени кодеци и филтри, извеждане спъск с тях и настройка на инсталираните кодеци.

- MediaInfo - алтернатива и подобие на горното;

- GSpot Codec Information Appliance - приложение, което извежда информация за даден AVI или MPEG видео файл: размер, използвани (и съответно нужни за възпроизвеждането му) видео и аудио кодеци и др.

- VobSubStrip - инструмент за извличане на езици от VobSub файлове. Това са .idx и .sub файлове.

- GraphEdit - инструмент за създаване и тестване на графики за DirectShow филтри.;

- Haali Muxer - инструмент за обединяване на видео и аудио потоци в MKV контейнер формата;

- FourCC Changer - инструмент за ръчна смяна на FourCC кода на даден файл. Това определя кой кодек да се използва за декодирането му. Препоръчва се да се ползва само от хора, които са наясно какво правят.

- Bitrate Calculator - инструмент за изчисляване на битрейта, ако ще енкодирате.

 

Compatibility: - допълнителни опции след инсталация на пакета; Приоритет: Неопределен за всички.

- Detect broken codecs - опция за засичане на повредени кодеци. Оставете включена ако желаете.

- Detect broken DirectShow filters - опция за засичане на повредени DirectShow филтри. Оставете включена ако желаете.

 

*****

 

K-Lite Mega Codec Pack

 

Официална страница: www.codecguide.com

Линк за изтегляне и повече информация: K-Lite Mega Codec Pack 1.65

Коментар: единствената разлика между Full и Mega версията е наличието на Real И QuickTime алтернативите. Изключаем тази разлика, всичко останалото е идентично.

Препоръчвам за: потребители, които мислят да се занимават с компресиране и като цяло работят доста с най-различни мултимедийни формати или потребители, които изпитват параноя ако не се напълнят с кодеци. Освен това предпочитат QuickTime и Real алтернативите.

 

Няма да се спирам подробно на този пакет по простата причина, че единствената разлика между Full и Mega версиите е наличието на Real Alternative във втората. Затова ще опиша само допълненията:

 

Real Alternative:

- RealMedia components [version 6.0.12.1662] - кодеци, нужни за възпроизвеждане на аудио и видео форматите на RealMedia. Приоритет: Среден.

--> RealMedia ActiveX control - позволява гледането на вградени RealMedia видео или аудио потоци в уеб страница за Internet Explorer; Приоритет: Среден.

--> RealMedia plugin for Firefox/Mozilla/Netscape/Opera - позволява гледането на вградени RealMedia видео или аудио потоци в уеб страница за посочените браузъри. Приоритет: Среден.

- RealMedia DirectShow splitter - позволява отварянето на RealMedia файлове в обикновените, DirectShow базирани, плеъри (Windows Media Player, BSplayer, Crystal Player и др.). Media Player Classic не се нуждае от този компонент (има го вграден), а само от кодеците за RealMedia, описани преди малко. Приоритет: Среден.

Link to comment
Сподели другаде

Предният пост не беше достатъчен (заради бъг в IPB) и продължавам списъка с кодеците в този коментар.

 

В този коментар: X Codec Pack, XP Codec Pack, Combined Community Codeck Pack (CCCP) и ACE Mega CoDecS Pack

 

Легенда за приоритетите, които ще използвам:

- Висок - важен и основен кодек за гледане на филми или много препоръчителен. Т.е. без него не могат да се гледат най-основните и разпространени формати.

- Среден - кодеци/филтри за по-слабо разпространени формати. Ако гледате филми рядко или гледате само стандартните формати, то най-вероятно тези кодеци няма да ви потрябват. Ако гледате/слушате доста мултимедиини формати или не ви се рискува, то можете да си ги инсталирате.

- Нисък - шансът да ви потрябва е минимален. Ако държите да имате всички кодеци или сте маниак на тема мултимедиа, то го инсталирайте. В останалите случаи не ви трябва.

- Неопределен - категория за плеъри или помощни инструменти и настройки, които нямат никаква пряка връзка с възпроизвеждането на видео файлове, но могат да са от полза при копресиране и създаване на отделни видео или аудио файлове или в други ситуации.

- Компресиране - категория за компоненти, нужни само ако мислите да енкодирате във въпросния формат. Не се отразява на възпроизвеждането. Ако искате само основните неща, този пакет е за вас.

 

*****

 

X Codec Pack 2.2.0 build 482

 

Официална страница: RecodeMedia

Линк за изтегляне и повече информация: X Codec Pack 2.2.0 build 482

Коментар: аналог на K-Lite Codec Pack Basic. Само са добавени Video Inspector инструмента, плеър и DivX AntiFreeze филтъра, който не би трябвало да е нужен по принцип.

Препоръчвам за: хора, които предпочитат да инсталират минимален брой кодеци и въпреки това да могат да се насладят на всички стандартни филми, но са наясно, че ако се наложи да подкарат по-екзотичен формат, то ще трябва да инсталират други кодеци отделно.

 

Codecs:

- DivX codec v5.2.1 - кодек и филтър за възпроизвеждане на DivX видео формата (версия 5.2.1). По-добрата според мен. Приоритет: Висок.

- DivX community codec v6.8.0.30 - кодек и филтър за възпроизвеждане на DivX видео формата (версия 6.2.5). Приоритет: Висок.

- XviD codec (Koepi's) v.1.1.3 - кодек и филтър за възпроизвеждане на XviD видео формата. Приоритет: Висок.

 

Filters

- FFDShow filter BETA 4a (1723) - мощен и универсален кодек и филтър за най-различни формати, много и малко известни; Приоритет: Висок.

- AC3 filter v1.46 - филтър, нужен за декодирането на AC3 аудио формата. Нужен за всеки филм, чийто звук е енкодиран в AC3. Това са обикновено филмите на 2 или повече диска. Декодира още DTS и DVD audio. Приоритет: Висок.

- DirectVobSub (VSFilter) v2.38 - филтър за извеждането на субтитри. Ако гледате филмите на плеъри, които нямат възможността да изкарват свои субтитри (както го могат BSplayer или Crystal Player например), то тогава този филтър ще ви е нужен. Ако плеърът, използван от вас, има "свои" субтитри, то спокойно можете да не инсталирате този филтър, освен ако не държите именно той да извежда субтитрите. Приоритет: Среден.

- DivX G400 v2.83 - алтернатива на DirectVobSub. Първоначално замислен за оправяне на несъвместимост с видео карти на Matrox, но после се добавят още функции. Филтърът не е ограничен само за карти на Matrox, но има някои опции, които влияят само на такива видео карти. Личното ми препочитание е за DirectVobSub. Приоритет: Среден.

 

Tools and Players:

- Video Inspector v1.12.0.112] - приложение, която извежда информация за даден AVI или MPEG видео файл: размер, използвани (и съответно нужни за възпроизвеждането му) видео и аудио кодеци и др. Аналог на GSpot. Приоритет: Неопределен.

- Media Player Classic HC v1.0.11.0 - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно. Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Това е леко модифицирана версия на оригиналата такава. Приоритет: Неопределен.

 

*****

 

XP Codec Pack 2.3.5

 

Официална страница: www.xpcodecpack.com

Линк за изтегляне и повече информация: XP Codec Pack 2.3.5

Коментар: нещо като междинен вариант между X Codec Pack и K-Lite Codec Pack Standard. Повече клони към втория. Плеър не се инсталира.

Препоръчвам за: средностатистическия потребител, който иска да има поддръжка за по-важните формати, но не желае да инсталира излишни елементи. С уговорката, че няма вграден плеър в пакета.

 

Video Filters:

- DVD - за декодиране на MPEG-2 (DVD) видео файлове. Приоритет: Среден.

- FFDShow - доста мощен DirectShow филтър, който поддържа доста видео и аудио формати, а именно: DivX, XviD, MPEG-4, H.263, H.264, MPEG1, MPEG2, MJPEG, CinePack, TrueMotion, DV, ASV1/2, VCR1, VP3, huffyuv, Theora, AAC, AC3, DTS, MP2, MP3 and TrueAudio. Ако инсталирате ffdshow, не е нужно да инсталирате отделни филтри за току-що изредените формати, освен ако не искате именно отделният филтър да декодира формата. В подменюто можете да изберете с кои формати да асоциирате ffdshow филтъра. Приоритет: Висок.

- Real - инсталира RealMediaSplitter и CoreAAC филтрите, което позволява гледането на RealMedia форматите. Приоритет: Нисък.

- VSFilter - филтър за извеждането на субтитри. Ако гледате филмите на плеъри, които нямат възможността да изкарват свои субтитри (както го могат BSplayer или Crystal Player например), то тогава този филтър ще ви е нужен. Ако плеърът, използван от вас, има "свои" субтитри, то спокойно можете да не инсталирате този филтър, освен ако не държите именно той да извежда субтитрите. Приоритет: Среден.

 

Audio Filters:

- AC3 Filter - филтър, нужен за декодирането на AC3 аудио формата. Нужен за всеки филм, чийто звук е енкодиран в AC3. Това са обикновено филмите на 2 или повече диска. Декодира още DTS и DVD audio. В подменюто можете да изберете с кои формати да асоциирате AC3 Filter, но от опит установих, че няма никакво значение от настройките. Приоритет: Висок.

- AAC - за декодиране на AAC аудио формата. Приоритет: Среден.

- FLAC - за декодиране на FLAC аудио формата. Приоритет: Среден.

- Monkey Audio - за декодиране Monkey's Audio (.ape). Приоритет: Среден.

- MusePack - за декодиране на MusePack аудио формата (.mpc). Много рядък формат. Приоритет: Нисък.

- OptimFROG - за декодиране на OptimFROG аудио формата. Приоритет: Нисък.

- TTA - за декодиране на True Audio аудио формата. Приоритет: Нисък.

 

Container Filters:

- AVI - разделител за AVI файлове. Windows по принцип има вграден такъв. Приоритет: Висок.

- CDXA - декодиране на форматите CVD, VCD, SVCD, и XCD. Приоритет: Нисък.

- OGM - декодиране на OGM формата, който е всъщност OGG. Приоритет: Нисък.

- Matroska - декодиране на Matroska Video (.mkv) и Matroska Audio (.mka). Приоритет: Среден.

 

Tools:

- Media Player Classic - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно. Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Приоритет: Неопределен.

- Optimize MPC - настройва вградените в Media Player Classic филтри по най-оптималния начин (каквото и да се има предвид). Приоритет: Неопределен.

- Codec Detective - проверява за повредени налични кодеци и филтри. Приоритет: Неопределен.

 

*****

 

Combined Community Codeck Pack (CCCP)

 

Официална страница: www.cccp-project.net

Линк за изтегляне и повече информация: Combined Community Codeck Pack (CCCP)

Коментар: пакет, ориентиран към феновете на anime анимацията и анимацията като цяло. Ако сте от тях, то това е пакетът за вас. Пакетът е оптимизиран за по-добро възпроизвеждане на анимация, която малко се различава като принцип на компресиране. Разбира се, бидейки ориентиран към нея, не означава, че не се справя добре с обикновените видео файлове.

Препоръчвам за: трудно ми е да излъча по-конкретна препоръка, защото пакетът е малко странен по мое мнение - смеска между XP Codec Pack и K-Lite Standard. Но все пак си е от тяхната категория. Реално подходящ за повечето формати.

 

- CoreWavPack 1.1.1 - за декодиране на WavPack аудио формата (.wv). Много рядък формат. Приоритет: Нисък.

- FFDShow Tryout r1792 2008-01-18 CCCP - доста мощен DirectShow филтър, който поддържа доста видео и аудио формати, а именно: DivX, XviD, MPEG-4, H.263, H.264, MPEG1, MPEG2, MJPEG, CinePack, TrueMotion, DV, ASV1/2, VCR1, VP3, huffyuv, Theora, AAC, AC3, DTS, MP2, MP3 and TrueAudio. Ако инсталирате ffdshow, не е нужно да инсталирате отделни филтри за току-що изредените формати, освен ако не искате именно отделният филтър да декодира формата. Приоритет: Висок.

- FLV Splitter 2006-08-09 - сплитер за FLV файлове, за да можете да ги отваряте в различни плеъри;

- Haali Media Splitter 2007-12-29 - декодиране на Matroska Video (.mkv) и Matroska Audio (.mka). Приоритет: Нисък.

- MPV (MPEG2) Decoder 2007-05-17 CCCP - декодиране на MPEG2 видео формата. Поддръжката за декодиране на MPEG1 е спряна. Аудио не се поддържа. Приоритет: Нисък.

- VSFilter 2007-05-31 - филтър за извеждането на субтитри. Ако гледате филмите на плеъри, които нямат възможността да изкарват свои субтитри (както го могат BSplayer или Crystal Player например), то тогава този филтър ще ви е нужен. Ако плеърът, използван от вас, има "свои" субтитри, то спокойно можете да не инсталирате този филтър, освен ако не държите именно той да извежда субтитрите. Приоритет: Среден.

- Players

--> Media Player Classic 2007-07-26 - доста добър и безплатен мултимедиен плеър. Поддържа доста формати и работи стабилно. Ако гледате филми с друг плеър, то този не е нужно да го инсталирате. Приоритет: Неопределен.

 

*****

 

ACE Mega CoDecS Pack

 

Официална страница: www.free-codecs.com

Коментар: този пакет за малко да ми докара инфаркт. Не бях виждал толкова кодеци събрани на едно място. Един от друг по-безсмислен и ненужен. Останах потресен от ненужността на ОГРОМНА част от кодеците събрани в пакета. Инсталацията на пакета е 49MB, а инсталирани всички кодеци заемат 173MB. Това е неописуемо прахосване на пространство и товарене на системата. Затова без да се замислям реших да го оставя без подробно описание. Разбира се потребителят може да си избере какво да инсталира от предългия списък или да използва предварително зададените схеми, но пакетът пак си действа доста объркващо. Особено на неопитни потреибители, които могат да останат с погрешно впечатление кои кодеци са им реално нужни и кои - не.

Препоръчвам за: реално не го препоръчвам на никого. Подходящ е за хора, за които е фикс идея да имат всеки кодек създаван някога и това е смисълът на живота им или за хора, които много добре знаят какво правят и какво им трябва.

 

*****

 

Night_Raven Codec Essentials

 

Официална страница: www.softvisia.com

Линк за изтегляне и повече информация: Night_Raven Codec Essentials

Коментар: ами какво да кажа за собствения ми пакет... съдържа само най-базовите кодеци - DivX, XviD, MP3, AC3 и DirectVobSub. Т.е. само онова, което е нужно и достатъчно за гледане на най-разпространените филми и компресирането в същите формати. Повече информация можете да намерите в официалната му тема - тук.

Препоръчвам за: обикновения потребител, който гледа предимно обикновени филми, не се занимава с по-слабо разпространени и екзотични формати и не иска да товари компютъра си с много кодеци.

Link to comment
Сподели другаде

Сега е време да се запознаем с по-важните настройки на по-известните декодери - кое ни трябва, трябва ли ни всъщност и кое за какво е?

 

Забележка: ако използвате пакет с кодеци, то е негова грижа да създаде препратки към настройките на отделните компоненти. Начините за извеждане на настройките, описани от мен, са за инсталациите на кодеците като отделни компоненти, а не част от пакет с кодеци. Препратка иначе винаги може да се направи, но е нужно да се знае къде се намират нужните файлове, защото всеки пакет с кодеци може да ги инсталира на различно място.

 

В този коментар: настройките на видео кодеците - ffdshow (макар че той съдържа и аудио декодер) DivX 6.4, DivX 5.2.1 и XviD 1.1.2.

 

Ще започнем с ffdshow. Кодекът се отличава с купища настройки, 98% от които надали говорят нещо на 98% от потребителите. Ще се опитам да отсея онези настройки, които са малко или много важни или смятам, че могат да имат НЯКАКВО приложение от страна на средностатистически потребител. Ще прилагам и скрийншоти там, където сметна за необходимо, за да е по-лесно смилаема информацията (доколкото е възможно).

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да питате, за да се обсъдят допълнително.

 

Тук е редно да обърна внимание на една подробност. Настройките за декодиране са достъпни по два начина:

- Ако използвате ffdshow за декодиране на някой формат, то по всяка вероятност ще ви се появява иконата му в системния трей. Чрез нея можете да изведете прозорците с настройки.

- Има две отделни препратки в Start менюто (Strat -> (All) Programs -> ffdshow).

Ако сте изключили ffdshow да не декодира никой формат и сте изтрили препратките или сте забранили създаването на такива в Start менюто, се получава кофти ситуация, защото нямате достъп до настройките. Решение разбира се има. Всъщност са две:

1) Преинсталирате ffdshow като този път оставяте инсталацията да си създаде препратките в Start менюто.

2) Ако предният вариант отпада по една или друга причина, ще трябва да си създадете ръчно препратките. Ще обясня как става този трик:

1) Създавате нова препратка, като кликате с десния бутон в някоя папка и избирате New -> Shortcut. Отваря се прозорец за избор на файл, към който да води препратката.

2) В полето пишете

%windir%\system32\rundll32.exe ffdshow.ax,configure

ако искате препратката да е за видео настройки или

%windir%\system32\rundll32.exe ffdshow.ax,configureAudio

ако искате да е за аудио такива.

3) Кликате Next и на следващата страница си избирате име за препратката (каквото ви харесва).

4) Кликате Finish.

Създадената препратка можете да си я местите където пожелаете.

 

 

Настройки на ffdshow за видео декодиране:

 

Страница Codecs:

На тази страница можете да настроите кои видео формати да декодира ffdshow. За целта срещу желания формат кликате върху колоната Decoder и от появилото се падащо меню избирате желания, вграден във ffdshow кодек, който да декодира дадения формат. Общо взето няма особено значение кой ще изберете. Disabled означава, че ffdshow няма да се асоцийра с формата и няма да го декодира. В такъв случай ще ви трябва отделен кодек за него.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/01-ffdshow-video-codecs.png

 

Страница OSD:

Настройки за извежданата информация на монитора (on-screen display). От прозореца вдясно си избирате каква информация да ви се извежда, а чрез плъзгачите Horizontal position и Vertical position можете да регулирате позицията на извежданата информация.

 

Страница Tray, dialog & paths:

Смислена настройка на тази страница е Show tray icon, която включва/изключва показването на икона в системния трей, докато ffdshow е активен (по време на гледане на видео файл). Логиката подсказва, че друга полезна настройка би била смяната на езика (Language), но виждайки какъв е българският превод (много, много зле), опцията се обезсмисля до известна степен.

 

Страница Keys & remote:

Тук са настройките за бързите клавиши на клавиатурата.

 

Страница Show/hide filters:

На тази страница можете да настроите кои да са видимите филтри в лявата меню. С местене на избрания филтър от дясната в лявата колона (която по подразбиране е празна) ги скривате и докато не ги покажете (преместите в дясната колона), няма да можете да ги настройвате.

 

Страница Crop:

Настройки на функциите за изрязване и увеличение. Полезно ако даден видео файл има ненужни за вас полета от някоя страна. Кофти запис от видео например.

 

Страница Logoaway:

Споменавам, защото звучи нелошо като идея. Чрез настройките на тази страница можете да заличите до голяма степен дадено лого на телевизия и да го направите едва забележимо.

 

Страница Postprocessing:

Настройки за дообработка (следобработка) на видео сигнала. Чрез големия плъзгач в горната част регулирате предварително зададените настройки (presets), но можете изберте Custom и да настроите ръчно обработката. Отметката Automatic quality control включва автоматичната регулация на качеството и преценява вместо вас как да обработва сигнала. Надолу са вече настройки за хора, които определено знаят какво бутат. Не че предните не са, но за тези важи с по-голяма сила.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/02-ffdshow-video-postprocessing.png

 

Страница Offset & flip:

Оттук можете да настройвате изместването на картината и да обръщате картината по вертикалата (Flip) и по хоризонталата (Mirror).

 

Страница Blur & NR:

Замазване на изображението и премахване на видео шум.

 

Страница Sharpen:

Изостряне на изображението.

 

Страница Resize & aspect и подразделите й (Borders и Settings):

Настройки на оразмеряването на видео сигнала и видео съотношението.

 

Страница Subtitles и подразделите й (Text, Font и Vobsub):

Настройки на филтъра за извеждане на субтитри.

 

Страница Grab:

Настройки за правене на снимки от филми - формат, именуване, качество, папка за съхранение.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/03-ffdshow-video-grab.png

 

Настройки на ffdshow за аудио декодиране:

 

Страница Codecs:

На тази страница можете да настроите кои аудио формати да декодира ffdshow. За целта срещу желания формат кликате върху колоната Decoder и от появилото се падащо меню избирате желания, вграден във ffdshow кодек, който да декодира дадения формат. Общо взето няма особено значение кой ще изберете. Disabled означава, че ffdshow няма да се асоцийра с формата и няма да го декодира. В такъв случай ще ви трябва отделен кодек за него.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/04-ffdhsow-audio-codecs.png

 

Страница OSD:

Настройки за извежданата информация на монитора (on-screen display). От прозореца вдясно си избирате каква информация да ви се извежда, а чрез плъзгачите Horizontal position и Vertical position можете да регулирате позицията на извежданата информация.

 

Страница Tray, dialog & paths:

Смислена настройка на тази страница е Show tray icon, която включва/изключва показването на икона в системния трей, докато ffdshow е активен (по време на гледане на видео файл). Логиката подсказва, че друга полезна настройка би била смяната на езика (Language), но виждайки какъв е българският превод (много, много зле), опцията се обезсмисля до известна степен.

 

Страница Volume:

Тук се подвизават настройки за силата на звука на всеки отделен канал. Плъзгачът Master volume определя общата сила на звука, а долните, вертикални плъзгачи регулират силата на звука за отделните канали (L = ляв, C = централен, R = десен, SL = заден ляв, SR = заден десен, LFE = събуфър). До всеки канал има две бутончета: M (mute) спира звука на съответния канал, а S (solo) деактивира останалите, за да се чува само избрания.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/05-ffdshow-audio-volume.png

 

Страница Equalizer:

Ами... еквалайзер. Можете да указвате конкретна честота за всеки плъзгач. За разбирачите - доста прецизен начин да си настроят звученето, за обикновения потребител - доста прецизен начин да пооплескат нещата.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/06-ffdshow-audio-equalizer.png

 

Страница Winamp 2:

Позволява да използвате плъгини за Winamp, за да си подобрите/прецакате звука допълнително.

 

Страница Resample:

Това е опция за напреднали потребители - които знаят за какво точно става въпрос. За обикновения потребител настройките в тази страница са абсолютно ненужни.

 

Страница LFE Crossover:

Тук можете да настроите филтърната граница, честотите под коят се изпращат към събуфера.

 

Страница Swap channels:

Оттук можете пренасочите каналите както желаете. Можете например да зададете предният ляв канал да се подава към задния десен, предният десен - към централния и т.н. (да си ги омешате както искате). Надали би била от честа употреба по принцип, но се спирам на тази страница, защото идеята е доста добра и понякога може да се окаже доста полезна.

 

Страница Mixer:

Настройки на изходния формат: режим на колоните (2, 2.1 4.1, 5.1 и т.н.), настройки за ргулиране на централния, задния и нискочестотния канали, както и възможности за по-подробна настройка.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/07-ffdshow-audio-mixer.png

 

*****

 

Сега преминаваме към описание на настройките на DivX 6.4 декодера, които са значително по-малко и ще мога да се спра по-подробно на тях.

 

Отварянето на прозореца с тези настройки става чрез стартиране на съответната препратка от Start менюто (по подразбиране при отделния кодек е: Start -> (All) Programs -> DivX -> DivX Codec -> DivX Configuration Utility. Ако по някаква причина нямате препратка там, можете да стартира ръчно EXE файла, който извежда настройките. По подразбиране той се намира в C:\Program Files\DivX\DivX Codec\config.exe).

 

Страница Decoder:

- Reduce CPU spikes using one frame delay - опцията осигурява плавно възпроизвеждане като използва закъснение от 1 кадър. Не използвам DivX 6 и не мога да кажа дали е така, но не пречи да остане включена опцията.

- Support decoding of Generic MPEG-4 video - разрешава на DivX 6 декодера да възпроизвежда и други формати, базирани на MPEG-4 компресията - XviD например. Ако по някаква причина държите да използвате именно DivX декодера и за останалите формати, я включете. Иначе е по-добре всеки декодер да си декодира собствения формат.

- Output YUV 4:2:0 when supported - указва на декодера да използва YUV 4:2:0 режима на цветно семплиране ако се поддържа. Оставете включена.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/08-divx6-decoder.png

 

Страница Toolbar:

- Default these settings when available - указва на декодера да използва зададените от долните две падащи менюта настройки по подразбиране ако разбира се се гледа филм във формат, който съдържа тези екстри - .DIVX.

- Menu navigator always on top - прави навигационното меню да е над всички останали прозорци;

- Enable menu navigator at startup - включва навигационното меню с включване на компютъра;

- Notify me when movies contain DivX features - уведомява потребителя, когато даден филм съдържа специални DivX екстри (за филми с .DIVX разширение).

- Show DivX logo watermark - включва и изключва показването на DivX воден знак за кратко в долния, десен ъгъл на всеки клип при пускането му.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/09-divx6-toolbar.png

 

Страница Playback:

- Post processing level - от това падащо меню избирате вида на следобработка на видео сигнала:

--> Off - изключва следобработката;

--> Automatic Deblocking - декодерът сам настройва deblocking обработката;

--> Custom Deblocking - отключва се долния плъзгач и се позволява на потребителя сам да регулира нивото;

--> Full Deblocking with Sharpening - пълно използване на deblocking обработка + изостряне на картината.

- В полето Picture Properties се намират плъзгачите Brightness, Contrast и Saturation, които контролират съответно яркостта, контраста и цветността на картината. Бутонът Reset нулира промените.

- Опцията Enable film effect активира филтър, който добавя специфичен шум, присъщ на филмите. Слагането на отметката включва и долния плъзгач, за да можете да регулирате силата на филтъра. Лично аз предпочитам да ми е изключено.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/10-divx6-playback.png

 

*****

 

Преминаваме към по-старото поколение DivX - DivX 5.2.1.

 

Отварянето на прозореца с тези настройки става чрез стартиране на съответната препратка от Start менюто (по подразбиране при отделния кодек е: Start -> (All) Programs -> DivX -> DivX Codec -> DivX Configuration Utility. Ако по някаква причина нямате препратка там, можете да стартира ръчно EXE файла, който извежда настройките. По подразбиране той се намира в C:\Program Files\DivX\DivX Codec\config.exe).

 

Страница Post-Processing Settings:

- Отметките на Automatic Post-Proc Adjust - Partial и Full активират съответно частична и пълна автоматична следобработка на видео сигнала, която декодера сам регулира.

- Отметката Disable Post-Processing изключва всякаква следобработка.

- В полетата Deblocking и Deringing има плъзгачи, които регулират силата на прилаганите ефекти ако сте в ръчен режим (нямате отметки на Partial или Full) и не сте спрели обработката.

- Отметката Film effect включва добавянето на филмо ефект (специфичен видео шум) и активира долния плъзгач за регулиране на ефекта.

- Бутонът Default - връща настройките по подразбиране (на шота НЕ са по подразбиране).

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/11-divx5-post-processing_settings.png

 

Страница Quality Settings:

- Smooth Playback - плавно възпроизвеждане на видео файлове според самата опция, но изключването й ще ускори декодирането на някои филми, затова е и изключена по подразбиране.

- Yuv Extended Mode - използва се YV12 режима, когато е възможно. Ускорява декодирането, но в него режим не могат да се коригират яркост, контраст и цветност.

- Overlay Extended Mode - включва използването на overlay повърхността. Улеснява декодирането, но поддържа гледането само на един файл, два файла едновременно - не.

- Double Buffering - създава втори буфер във видео паметта, което може да подобри плавността на възпроизвеждане, но на стари видео карти (около 8MB) може да създаде проблеми.

- Disable Logo - изключва показването на водния знак на DivX в долния, десен ъгъл при пускане на видео файл.

- Support Generic MPEG-4 - разрешава на DivX 5 декодера да възпроизвежда и други формати, базирани на MPEG-4 компресията - XviD например. Ако по някаква причина държите да използвате именно DivX декодера и за останалите формати, я включете. Иначе е по-добре всеки декодер да си декодира собствения формат.

- Полето Picture Properties е активно само ако опцията Yuv Extended Mode е изключена. Там са настройките за Brightness (яркост), Contrast (контраст) и Saturation (цветност). Бутонът Default нулира промените.

 

*****

 

Последен по ред, но не и по важност е XviD декодера.

 

Отварянето на прозореца с тези настройки става чрез стартиране на съответната препратка от Start менюто (по подразбиране при отделния кодек е: Start -> (All) Programs -> XviD -> Configure Decoder. Ако нямате споменатата препратка, можете да си я направите ръчно ако не ви се преинсталира кодека:

1) Създавате нова препратка, като кликате с десния бутон в някоя папка и избирате New -> Shortcut. Отваря се прозорец за избор на файл, към който да води препратката.

2) В полето пишете

%windir%\system32\rundll32.exe xvid.ax,Configure

3) Кликате Next и на следващата страница си избирате име за препратката (каквото ви харесва).

4) Кликате Finish.

Създадената препратка можете да си я местите където пожелаете.

 

- Поле Brightness - чрез плъзгача се регулира яркостта на видео сигнала;

- Поле Postprocessing - възможност за включване на deblocking, deringing филтрирания и добавяне на "филмов ефект".

- Поле Output - настройки за изходното изображение:

--> Flip video - обръща видео сигнала по вертикалата;

--> Compatibility renderer - превключва на друг режим за изобразаяване на сигнала. Ползвайте само ако имате проблеми с този по подразбиране.

--> Output colorspace - задавате ръчна настройка за цветото семплиране. Най-добре оставете на No Force.

- Поле FourCC support - указва на XviD декодера да възпроизвежда и други формати, базирани на MPEG-4 компресията, като DivX например. Ако по някаква причина държите да използвате именно XviD декодера и за останалите формати, сложете отметки на желаните. Иначе е по-добре всеки декодер да си декодира собствения формат.

- Поле Aspect Ratio - настройка на видео съотношението.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/13-xvid-configuration.png

 

*****

 

В следващия коментар ще продължа с описание на AC3Filter и DirectVobSub.

Link to comment
Сподели другаде

Продължаваме с настройките на отделните кодеци. Сега ще се запознаем с AC3Filter.

 

Забележка: ако използвате пакет с кодеци, то е негова грижа да създаде препратки към настройките на отделните компоненти. Начините за извеждане на настройките, описани от мен, са за инсталациите на кодеците като отделни компоненти, а не част от пакет с кодеци. Препратка иначе винаги може да се направи, но е нужно да се знае къде се намират нужните файлове, защото всеки пакет с кодеци може да ги инсталира на различно място.

 

Извеждането на прозореца с настройки става от съответната препратка в Start менюто (по подразбиране: Start -> (All) Programs -> AC3Filter -> AC3Filter Config. Ако по една или друга причина нямате препратка в Start менюто, самият файл, който извежда прозореца с настройки, се намира по подразбиране в C:\Program Files\AC3Filter и е на име ac3config.exe.

Ако и него нямате или просто държите да си имате препратка, няма да ви разубеждавам да не си я правите, затова...:

1) Създавате нова препратка, като кликате с десния бутон в някоя папка и избирате New -> Shortcut. Отваря се прозорец за избор на файл, към който да води препратката.

2) В полето пишете

%windir%\system32\rundll32.exe ac3filter.ax,config

3) Кликате Next и на следващата страница си избирате име за препратката (каквото ви харесва).

4) Кликате Finish.

5) Кликате с десния бутон върху създадената препратка и избирате Properties.

6) В полето Start in въвеждате пътя, където се намира ac3filter.ax файла. По подразбиране е C:\Program Files\AC3Filter.

Създадената препратка можете да си я местите където пожелаете.

 

Страница Main:

- Поле Output - има две падащи менюта и една отметка. От първото падащо меню се избира каква система се използва за озвучаване, от второто се избира прецизността на декодиране (ако не знаете какво е, не го променяйте), а отметката указва на AC3Filter да използва цифровия изход на звуковата ви карта. Последното ви е нужно ако

1) звуковата ви карта има цифров изход;

2) към него сте вързали подходящ хардуер (цифрови говорители или усилвател);

3) искате да го ползвате.

В противен случай опцията не ви интересува.

- Поле Gain - това си е просто volume - можете допълнително да усилите или намалите силата на звука от плъзгача Master.

- Поле DRC - това е съкращение от Dynamic Range Compression. Опцията анализира звука и засилва тихите звуци, а силните ги намалява. Колкото повече вдигате плъзгача, толкова повече се засилва ефекта и амплитудата между най-слабия и най-силния звук намалява. Отметката Use DRC включва и изключва обработката.

На тази страница има и 3 информационни панела. Първият - Decoder info - е долу вляво. Там се извежда информация за декодирания аудио поток в момента. Вторият панел е CPU и се намира вляво от логото. Той показва доколко AC3Filter използва централния процесор в момента. Третият панел е най-вдясно (Levels), в който се представя силата на звука за всеки канал, като горе е входния сигнал (от файла), а долу е изходния (това, което чувате от колоните).

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/14-ac3filter-main.png

 

Страница Mixer:

- Поле Gains - тук се съдържат настройките, свързани със силата на звука. С Master вече се "познаваме" от предишната страница. Другите са Voice, Surround и LFE, които регулират съответно централния канал (вокала), задния канал и нискочестотния канал. Можете да ги засилвате или намалявате поотделно.

- Поле Output - идентично с това от предишната страница.

- Поле Options - съдържа някои важни настройки, които са:

--> Auto gain control - ако сте засилили нивото на звука от плъзгача, описан малко по-горе, твърде високо, то е възможно да се получат пренасищания, които са неприятни за слуха. Тази опция предотвратява това и намалява звука, за да се избегне нежеляния, неприятен ефект. След преминаване на пренасищането силата на звука се връща обратно на предишната стойност. Тази опция има допълнителна такава - One-pass norm, която ако е включена, при всяко пренасищане на звука, той остава на намаленото ниво и НЕ се връща на предишното. Така с всяко следващо пренасищане нивото се намаля постепенно, докато се стабилизира до най-високото възможно без да има пренасищане. Главната опция в случая я намирам за полезна, но допълнителната - не толкова. И все решението си е ваше.

--> Auto matrix - това е опция за автоматично изчисляване на аудио матрицата. Изключването й ще ви позволи ръчно да редактирате голямата таблица вдясно. Ако не знаете какво точно вършите, по-добре оставете опцията включена - в автоматичен режим. Тази опция също има допълнителни такива - три на брой. Normalize matrix е обикновена нормализация на звука. Прави звука много тих, затова е по-добре да я изключите. Опциите Voice control и Expand stereo влизат в действие ако няма съответно централен или заден канал във входния сигнал (файла), а вие си имате 5.1 канална система. Първата опция симулира централен канал, а втората - заден.

--> Bass redir - опция, която пренасочва всички ниски честоти от всички канали и ги пренасочва към нискочестотния (LFE). Тази опция влиза в действие ако сте избрали х.1 вид колони. Опцията се препоръчва за компютърни колони, чиито сателити са слаби и не могат да се справят с ниските честоти (и се получават пренасищания). В полето до опцията можете да въведете стойност в Hz (херци), честотите под която ще бъдат пренасочвани към събуфъра.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/15-ac3filter-mixer.png

 

Страница Gains:

- Поле Gains - идентично с полето от предната страница;

- Поле DRC - идентично с полето от първа страница (Main);

- Поле Delays - тук можете да си въведете стойности за закъснение на звука за всеки отделен канал (L = ляв, C = централен, R = десен, SL = заден ляв, LFE = събуфър, SR = заден десен). От падащото меню можете да си изберете единиците за закъснение.

- Поле Input gains - тук можете да регулирате силата на звука на всеки канал при входния сигнал - преди да се обработи от останалите филтри.

- Поле Output gains - тук можете да регулирате силата на звука на всеки канал при изходния сигнал - след всички приложени обработки.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/16-ac3filter-gains.png

 

Страница SPDIF:

- Поле Output format - идентично с това от страница Main.

- Поле SPDIF passthrough - тук избирате кои формати да се подават към цифровия изход без никаква обработка - а 1:1. Настройките тук влизат в сила само ако на първата страница сте сложили отметка на Use SPDIF.

- Поле Decoder info - идентично с това от страница Main;

- Поле SPDIF/DTS mode - тук са настройките за начина, по който се пренася DTS сигнал по S/PDIF; най-добре го оставете на Auto за автоматичен избор (ако се наложи разбира се);

- Поле SPDIF/DTS conversion - настройки за преобразуване на DTS формата в 14 или 16 битов; по принцип не би трябвало да се налага да я пипате (и да остане Do not convert), но ако има силен шум, докато слушате DTS поток през цифровия си изход, опитайте да изберете Convert to DTS14. Конвертирането е без загуба на качество.

- Поле SPDIF options - настройки на SPDIF. Ако нямате такъв или не възнамерявате да ползвате, настройките са ви ненужни.

--> Detect SPDIF stream in PCM data - включва засичането на многоканална информация в стандартен PCM аудио поток;

--> Use AC3 encoder - позволява на AC3Filter да използва AC3 компресиране през SPDIF. Допълнителната отметка забаранява компресирането на стерео PCM поток.

--> AC3 encoder bitrate (kbps) - от това падащо меню си избирате битрейта на енкодиране;

--> Output SPDIF as PCM - залъгва звуковата карта и праща компресирано аудио, вместо PCM такова. Казвам "залъгва", защото по принцип SPDIF поддържа само PCM поток.

--> Restrict SPDIF sample rate - опция, която ограничава подаваната към SPDIF честота на семплиране. SPDIF поддържа само 48kHz, 44.1kHz и 32kHz. С отмеките под тази опция можете да избирате кои от трите честоти на семплиране всъщност да се подават към SPDIF.

- Поле DirectShow options:

--> Check output format support - много важна опция за SPDIF. Проверява за наличната поддръжка на SPDIF формати. Оставете включена.

--> Force sound card to reinit after seek / pause - отнася се само за SPDIF. Забелязват се бъгове при някои звукови карти, когато се даде пауза на даден файл, картата преминава в режим PCM. Тази опция оправя проблема, като принуждава картата да инициализира режима си на всяка пауза или превъртане на филм.

--> Disallow PCM output in SPDIF mode - залъгва плеъра, че се поддържа само SPDIF режим, без PCM, и плеърът е принуден да се свърже директно с AC3Filter и да не прилага ефекти върху сигнала, както би направил иначе.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/17-ac3filter-spdif.png

 

Страница System:

- Поле Use AC3Filter for... - тук можете да изберете форматите, с които искате да се асоциира AC3Filter и да ги декодира.

PCM - AC3Filter декодира всичко. Т.е. всички аудио потоци минават през него. Не го намирам за особено удачно по принцип, освен ако не възнамерявате обработвате стерео сигнал и да прилагате ефекти.

AC3 - декодиране на AC3 аудио формата;

DTS - декодиране на DTS аудио формата;

MPEG Audio - декодиране на MPEG базирано аудио;

PES (DVD) - декодиране на DVD и VideoCD дискове.

- Поле Filter merit - тук можете да настроите приоритета на AC3Filter - ако имате повече от един декодер за AC3, дали да се използва AC3Filter (Prefer AC3Filter) или плеърът да си избере някой от друг (Prefer other decoder).

- Поле Default audio renderer - тук можете да настроите чрез кой интерфейс да се възпроизвежда аудио сигнала. Ако работите под Windows XP или по-нов, използвайте DirectSound (Use Direct Sound as default audio renderer). Ако работите на Win9x базирана операционна система (Win95, Win98, WinME), то по-добрият избор би бил WaveOut (Use Wave Out as default audio renderer).

- Поле Audio/Video sync - оттук можете да внесете корекции ако аудио и видео сигналите не са синхронизирани.

- Поле AGC - съкращение от Automatic Gain Control. Оказва влияние върху начина на предотвратяване на пренасищания. Ако не знаете за какво става въпрос, не го променяйте.

- Поле Localization - от тук можете да изберете друг език за интерфейса на AC3Filter, ако сте инсталирали допълнителните езици (по подразбиране се инсталират).

- Поле Interface options:

--> Show tray icon - включва/изключва показването на икона в системния трей, докато е активен AC3Filter;

--> Show tooltips - включва/изключва показването на балончета с полезна информация и съвети, в случай, че опцията въобще ви е активна;

--> Invert levels - обръща метода на изобразяването на силата на каналите в полета Input levels и Output levels на страница Main; т.е. ако не се чува нищо, вместо никакви стълбчета, ще виждате стълбчета, изпълнени догоре; козметична промяна, не виждам реална причина въобще да я има;

--> Interface update rate - скоростта на опресняване на гореспоменатите стълбчета; отново козметична промяна; няма нужда да променяте стойността;

- Поле DirectShow options - идентично с полето на страница SPDIF.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/18-ac3filter-system.png

 

*****

 

Остана да се запознаем с по-важните и нужни настройки на DirectVobSub (VSFilter).

 

Ето как става отварянето на прозореца с настройки.

За DirectVobSub 2.23: по подразбиране: Start -> (All) Programs -> VobSub -> DirectVobSub Configure. Ако нямате споменатата препратка в Start менюто, можете да я откриете в папката на филтъра (по подразбиране е в: C:\Program Files\Gabest\VobSub. Ако и там я няма, можете да си я направите ръчно ако не ви се преинсталира кодека:

1) Създавате нова препратка, като кликате с десния бутон в някоя папка и избирате New -> Shortcut. Отваря се прозорец за избор на файл, към който да води препратката.

2) В полето пишете

%windir%\system32\rundll32.exe dvobsub.ax,Configure

3) Кликате Next и на следващата страница си избирате име за препратката (каквото ви харесва).

4) Кликате Finish.

Създадената препратка можете да си я местите където пожелаете.

 

За VSFilter 2.37: този филтър не създава препратки в Start менюто (лош филтър) и единственият начин за настройка (изключаем нашите алтернативни препратки) е при самото му стартиране, когато пуснете филм (зелената стрелка в системния трей). Ако искате да си направите препратка, ето как:

1) Създавате нова препратка, като кликате с десния бутон в някоя папка и избирате New -> Shortcut. Отваря се прозорец за избор на файл, към който да води препратката.

2) В полето пишете

%windir%\system32\rundll32.exe VSFilter.dll,DirectVobSub

3) Кликате Next и на следващата страница си избирате име за препратката (каквото ви харесва).

4) Кликате Finish.

5) Кликате с десния бутон върху създадената препратка и избирате Properties.

6) В полето Start in въвеждате пътя, където се намира VSFilter.dll файла. По подразбиране е C:\Program Files\DirectVobSub.

Създадената препратка можете да си я местите където пожелаете.

 

 

За първа страница ще приложа два шота, защото между DirectVobSub 2.23 и VSFilter 2.37 има лека разлика на нея страница.

 

Страница Main:

- Горе в полето се изписва текущо заредения файл със субтитри. Можете да заредите друг, като натиснете бутона Open и изберете друг файл.

- В поле General Settings можете да сложите отметка на Override placement ако искате да зададете ръчна позиция на субтитрите. След включване на опцията можете да регулирате позицията по хоризонталата и вертикалата чрез съответните полета - H и V.

- Други полезни настройки на тази страница са за шрифта. До тях се стига чрез бутона Arial. При DirectVobSub 2.23 се извежда директно прозрец с настройки на големина, шрифт, цвят и стил на субтитрите. При VSFilter 2.37, след натискане на бутона Arial се появява междинен прозорец с допълнителни опции и за да стигнете до самите настройки на шрифта, трябва да кликнете отново бутона Arial на тази страница. Ето шотчета:

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/CodecFAQ/19-dvobsub-main.pnghttp://www.softvisia.com/users/Night_Raven/CodecFAQ/19-vsfilter-main.png

Страница Main на DirectVobSub 2.23 (вляво) и VSFilter 2.37 (вдясно).

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/CodecFAQ/21-vsfilter-arial.png

Онзи прозозрец, с допълнителни настройки във VSFilter 2.37, за който споменах малко по-горе.

 

Страница General (идентична в двете версии):

По-вероятната за използване опция тук е най-долу - поле Loading от падащото меню. Там можете да зададете дали филтърът да не се зарежда (Do not load), да се зарежда, когато има нужда (Load when needed), което е по подразбиране и да се зарежда винаги ( Always load).

 

Страница Timing (идентична в двете версии):

- Тук има полезни настройки. В горната част можете да зададете време за избързване или закъснение на субтитрите. Ако субтитрите към някой избързват, трябва да забавите, затова въвеждате положителна стойност. Ако субтитрите към филм закъсняват, трябва да ги накарате да се появяват по-рано, затова се въвежда отрицателна стойност.

Тук ще спомена един бъг: не можете да въведете директно отрицателна стойност, филтърът не ви позволява. За целта, както е занулена стойността, кликате стрелката надолу и стойността става "-1". После маркирате само единицата и си въвеждате желаната стойност. Уточнение: 1сек. = 1000ms.

- Също интересна опция е Speed Ratio. С нея можете да зададете желано съотношение на скорост субтитри : видео сигнал. С това можете да се опитате да напаснете субтитри на различен FPS от филма ви (ако не можете да намерите субтитри точно за релийса, който имате). Малко играчка е.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/CodecFAQ/22-dvobsub-timing.png

 

Страница Paths (идентична в двете версии):

Тук можете да въведете избрани от вас папки, които да се проверяват за субтитри към даден филм. Обикновено субтитрите са в същата папка, заедно с филма, но ако имате папка, в която държите всички субтитри накуп (колекция), можете да я добавите и тя ще бъде проверявана за подходящи субтитри. Добавянето става като напишете името на папката в малкото поле долу или използвате бутона Browse и после кликнете бутона Add.

 

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/CodecFAQ/23-dvobsub-paths.png

 

*****

 

С това се изчерпват настройките по различните кодеци, на които исках да ви обърна внимание.

Link to comment
Сподели другаде

Мини-ръководство за GSpot

 

Линк за изтегляне и информация (не че тук в темата няма, де): GSpot

 

Това щях да го добавям преди време, но съм си разсеян до умопомрачение и чак наскоро ми беше припомнено за това ми намерение. Та...

 

GSpot е програма за анализ на видео файлове и извеждане на информация за кодеците, използвани за създаване на файла. Програмата поддържа почти всички формати като базова информация, но дава разширена и подробна само за AVI, затова и аз ще наблегна на него. Няма да навлизам в големи подробности поради 2 причини: 1) аз самият не съм наясно с някои неща и 2) надали и биха били нужни на средностатистическия потребител, а тези, които са наясно с тях, не биха се занимавали да четат този материал така или иначе. Програмата не изисква инсталация.

 

Програмата се състои от един единствен прозорец, който изглежда по този начин (след зареждане на даден файл):

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/gspot.png

 

Ето и описание на полетата:

 

1. Поле File - тук се намира информация за пътя до файла, който сте заредили, и размера му. Зареждането става чрез кликане на бутон ..., меню File -> Open... или чрез влачене на избрания файл в прозореца на GSpot, както ви е най-удобно. Размерът се показва в мегабайти извън скобите, а в тях - в килобайти и байти.

 

2. Поле Container - информация за съхраняващия формат. Тук можете да разберете дали даден AVI файл е повреден - ако се изпише File Length Correct , то значи файлът е с правилна дължина и възпроизвеждането му трябва да протича нормално. Ако обаче има нещо нередно, то информацията в полето ще е се изчерпва с "Unknown" или ще има информация за някакво несъответствие в структурата на файла, което би значело, че файлът е повреден (най-вероятно при теглене). Друга полезна информация би била версията на AVI формата, макар че най-често ще е OpenDML 2.0. Можете да видите и колко MB от файла са във видео поток и колко в аудио, което се показва и в проценти.

 

3. Поле User Data / Metadata - съдържа информация, която се оставя от компресиращите програми (мета информация) и/или информация, която потребителят е вградил във файла. Нещо ID3 при MP3. По принцип не представлява особен интерес за обикновения потребител.

 

4. Поле Audio - информация за аудио потока във видео файла.

- Codec - използваният кодек/формат; в текущия пример е MPEG-1 Layer 3 (MP3);

- CBR/VBR - индикация дали използваният битрейт е константен или променлив;

- Info - допълнителна информация - честота на дискретизация, битрейт, режим и др.

- бутоните от 1 до 4 избират съотвената аудио пътека, ако видео файлът има повече от една такава. Почти винаги обаче е именно само една.

- Stat - тук GSpot казва в прав текст дали е засякла инсталирани кодеци за съответния формат.

 

5. Поле Video - солидно като обем, не мислите ли? Тук се намира подробна информация за видео потока във видео файла. Логично, нали?

Подполе c, S:

- Codec - информация за използвания видео кодек/формат;

- Name - официалното/публично име на въпросния кодек;

- Status - тук GSpot отново казва в прав текст дали имате инсталиран кодек(ци), за да можете да възпроизведете файла;

- трите бутончета вдясно - MPG2, MPG2, H264 - докладват типа на въпросния видео кодек;

Под тях се намира информацията за настройките по кодирането на видео потока - използваните техники/настройки (GMC, QPEL) и тип кадри (NVOP, PVOP, BVOP). Тук искам да обърна внимание на GMC. GMC е съкращение от Global Motion Compensation и служи за подобряване на качеството при сцени с много движение. Това е може би основната причина някои филми да отказват да се възпроизвеждат на някои DVD плеъри или да се възпроизвеждат не точно както трябва. Това е така, защото не всички хардуерни плеъри имат въобще някаква или добра поддръжка на този метод, особено по-старите.

Под тях е подробна информация за самите кадри във видео потока. По принцип не представлява интерес за средностатистическия потребител.

 

Подполе t:

- Len - продължителността на видео потока; формат: минути:секунди.стотни.

- Frms - пълният брой кадри в целия файл;

- kbps - средна стойност за битрейта на видео потока;

- Qf - показва стойността на качество на кадъра (Frame Quality);

- Pics/s - брой изображения за 1 секунда;

- Frames/s - брой кадри за 1 секунда;

- Fields/s - брой полета (полу-изображения) за 1 секунда;

Под тях са индикаторите за доптлнителна информация за потока - дали е с презредова (interlaced - I/L) или прогресивна (progressive - PROG) развивка; дали е PAL или NTSC и др.

 

Подполе d:

- pic (w x - разделителната способност на видео потока;

- sar - съотношение на складиране;

- par - съотношение на пикселите;

- dar - съотношение на крайното изображение;

Над тях са индикаторите дали изображението е 4:3 или 16:9.

 

Следва полето за оразмеряване (Resizing).

 

Най-отдолу на прозореца се мъдри поле Proposed Codec Solutions and Tests, което е като диагностика на текущите кодеци - предлага възможни начини/пътища за декодиране на файла.

- Vid:

1) извежда в полето вдясно възможни пътища за декодиране на видео потока;

2) прави връзка между кодеците и филтрите в различните пътища за видео декодиране, за да стане ясно дали въобще са съвместими;

3) възпроизвежда видео потка - да се види дали наистина всичко работи както трябва. Кликането му скрива полета Container и User Data / Metadata и на тяхно място извежда малко екранче, в което се възпроизвежда видео потока.

 

- Aud:

1) извежда в полето вдясно възможни пътища за декодиране на аудио потока;

2) прави връзка между кодеците и филтрите в различните пътища за аудио декодиране, за да стане ясно дали въобще са съвместими;

3) възпроизвежда аудио потока - да се чуе дали всичко работи както трябва. Кликането му скрива полета Container и User Data / Metadata и на тяхно място извежда малко поле, в което се възпроизвежда аудио потока.

 

- A/V:

1) извежда в полето вдясно кодеците и филтрите, които DirectShow всъщност ще използва в действителност;

2) възпроизвежда самия файл. Кликането му скрива полета Container и User Data / Metadata и на тяхно място извежда малко екранче, в което се възпроизвежда файла.

 

Изглежда сложничко предполагам. Ето затова на следния скрийншот си позволих да оградя най-важната и често използвана от средностатистичския потребител информация:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/gspot2.png

 

Има още каквото може да се напише за програмата, но това е най-важното. Ако някой предяви желание, ще се опитам да навляза в повече подробности.

 

*****

 

Мини-ръководство за DirectShow Filter Manager

 

Официална страница: www.softella.com

Линк за изтегляне: DirectShow Filter Manager

Лиценз: Безплатен

Размер: 262KB

 

Ето още едно полезно инструментче на руснаците от Softella. DirectShow Filter Manager служи за промяна на приоритета на използваните кодеци и филтри. Т.е. ако имате повече от един кодек/филтър за даден формат, с тази програма можете да настроите кой всъщност да се предпочита. Програмката е малка, също не изисква инсталация и не би трябвало да ви затрудни, но все пак ще кажа 2-3 думи и за нея.

 

Това е основният прозорец на програмата:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/dsfm1.png

 

Ето и описанието на обектите по него:

- DX Cat - от това падащо меню си избирате групата кодеци и филтри, чиито приоритет желаете да променяте;

- бутонът Refresh list - опреснява текущия списък;

- бутонът MS скрива и показва филтрите на Microsoft;

- бутонът 3D скрива и показва филтрите на всички останали;

Под тези се намира големият списък с всички кодеци и филтри, в който са поместени следните колони:

- DisplayName - името на филтъра

- Merit - текущ приоритет;

- Company - авторът на филтъра;

- Module - път към същинския файл;

- CLSID - адрес в регистратурата.

Ето и легенда на цветовете:

- виолетов - филтърът е с висок приоритет и се води предпочитан;

- зелен - филтърът е с нормален приоритет;

- жълт (донякъде) - кодекът/филтърът е със занижен приоритет и вероятността да се използва е доста ниска.

- червен - филтърът е изключен и не се използва.

 

Под обширния списък са цъфнали три бутона:

- Register new filter - кликането му отваря прозорец, в който можете да посочите желан от вас кодек или филтър за регистрация.

- Show filter properties - извежда прозореца с настройки на избрания от вас филтър (същото става и с двоен клик);

- Remove selected filter - отрегистрира и премахва избрания от вас филтър;

 

Ето и как изглежда прозорецът с настройки на даден филтър:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2499/dsfm2.png

 

Горе вляво са полетата CLSID и CatID, които не ви вълнуват. Отдолу се намира голямо поле с всевъзможна информация за филтъра, която също не ви е нужна. Важно за вас е полето Filter usage. Там просто използвате плъзгача вдясно, за да регулирате приоритета както на вас ви харесва. След като сте готови, просто кликате бутон Set filter merit, за да се запаметят настройките. После просто си затваряте прозорчето от хикса горе вдясно.

 

В долната част има два бутона:

- Filter settings - извежда прозореца с настройки на филтъра;

- UnRegister Filter - отрегистрира филтъра.

 

Общо взето това е цялата философия. На хартия е по-страшно, отколкото е на практика.

Link to comment
Сподели другаде

Кой кодек ми е нужен, за да гледам ХХХХХ формат?

 

По принцип може би 99% от пакетите с кодеци в днешно време разчитат на ffdshow за декодиране на повечето или дори почти всички видео и аудио формати. В това има логика, защото въпросният филтър наистина е невероятно универсален и има тонове опции, като при това е безплатен. Последният фактор е много важен, защото на практика той е решаващ в много случаи, дори и авторът на дадения кодек пакет да не харесва въпросния филтър. Не е редно да се вграждат пиратски копия на кодеци и филтри в даден кодек пакет и авторите на кодек пакети са принудени да търсят безплатна алтернатива, която на практика в почти всички случаи е именно ffdshow. На хартия изглежда доста добре - един филтър, който поддържа на практика всички нужни формати, като към това предлага и много възможности за настройка. Има обаче уловка - ffdshow може да е адски универсален, но е също толкова нестабилен и ненадежден; може да се пръска по шевовете от опции за настройка, но пък това го прави много объркващ за повечето потребители.

Сега ще се опитам да поместя списъче кой кодек/филтър е нужен за възпроизвеждането на даден контейнер формат, видео формат и аудио формат. Разбира се вие можете да ползвате каквото си пожелаете, но се надявам тази таблица да е полезна, особено на онези от вас, които обичат да инсталират кодеци самостоятелно (най-вероятно това са единици сред масите, но все пак).

 

Преди да продължа искам да обърна внимание отново на термините "контейнер формат" и "видео формат". Това са две различни неща, но често контейнер формат се мисли за видео формат. Вече съм се спирал на това, но не пречи да го направя отново. "Контейнер формат" e всъщност буквален превод на английското наименоване "container format". То идва от думичката "contain", която означава "съдържам". Тези формати са просто обвивка. Сами по себе си те не са видео формати. Те съдържат в себе си видео и аудио формати и играят ролята на обвивка. За отварянето на такива контейнер формати са нужни т.нар. разделители или на английски splitters (идва от английската дума "split", която означава "разделям"). Известни са още и като "source filters". Задачата на тези филтри е да помага на всеки плеър, който не е запознат с въпросния контейнер формат, да може да отваря файла и да чете съдържанието му. Разбира се това няма да е достатъчно да можете да възпроизведете напълно даден файл, ако нямате кодек/филтър за видео формата вътре в контейнер формата.

 

На някои формати ще се спра подробно по-нататък, защото при тях ситуацията е мааалко по-особена. Това са форматите на Real Networks и Apple.

 

Започвам с контейнер форматите:

 

AVI (Audio Video Interleave) [.avi] - за него не е нужен никакъв допълнителен филтър, защото Windows си има вграден такъв. Разбира се ако по някаква причина не жалеате да ползвате вградения, можете да ползвате алтернативни филтри за контейнер формата. Такива са Gabest AVI Splitter (който е вграден в Media Player Classic, защото е на същия автор) и Haali Media Splitter. По-добри ли са тези филтри от вградения в Windows? И да, и не. В някои отношения са по-добри - би трябвало да отварят някои повредени и не напълно свалени AVI файлове. Вграденият филтър в Windows не може да се справи с повредни AVI файлове. От друга страна Gabest AVI Splitter не може да се справя с non-interleaved AVI файлове, докато вграденият филтър в Windows не би трябвало да има проблеми с тях. Crystal Player има свой филтър, различен от споменатите досега три. Той също не е никак лош и в повечето случаи работи много добре, но има проблеми с някои AVI файлове.

Общо взето няма най-добър разделител за AVI файлове, всеки си има плюсове и минуси.

ASF/WMV (Advanced Systems Format/Windows Media Video) [.asf / .wmv] - по принцип за тези формати също не би трябвало да са нужни отделни кодеци, защото те са вградени в Windows Media Player, а плеърът е вграден в Windows. Т.е. ако ползвате Windows XP или Windows Vista, не би трябвало да имате проблеми с ASF или WMV. Разбира се ако има някакъв проблем, можете да инсталирате WMP9 Codecs пакетът, който включва поддръжка за Windows Media форматите за Windows Media Player версии 7, 8, 9 и 10.

OGM (Ogg Media) [.ogm] - видео контейнер фромат на Xiph.Org Foundation, които са хората зад видео кодека Theora, аудио контейнера OGG и аудио форматите Vorbis и FLAC. Т.е. както OGG е контейнер за аудио формати (най-често Vorbis), така OGM е контейнер за видео и аудио. За да можете да отваряте OGM файлове ви е нужен Haali Media Splitter.

MKV (Matroska Video) [.mkv] - много добър контейнер формат, който набира популярност все повече и повече. Има доста предимства спрямо повечето останали контейнери, на които няма да се спирам точно сега, защото не му е времето. За въпросния контейнер формат има два филтъра - Haali Media Splitter и Gabest Matroska Splitter. Първият е като цяло по-добър. Разработката по него не е спряна, какъвто е случаят с филтъра на Gabest. Разбира се вие можете да ползвате който филтър желаете. Понеже Gabest е автор и на Media Player Classic разделителят му за MKV е вграден и в плеъра.

DivX [.divx] - това е формат на DivX Inc., които са искали да постигнат нещо средно между DVD формат и AVI. В резултат на това DivX контейнер форматът може да съдържа повече от един видео и аудио потоци, субтитри и други елементи, докато AVI не може. Приликата е в това, че на практика това е "тунингован" AVI файл (AVI файл на стероиди). Именно затова и не би трябвало да има проблеми с възпроизвеждането, както на компютър, така и на самостоятелни DVD плеъри и системи за домашно кино, стига плеърът да поддържа AVI и DivX/XviD форматите разбира се. За да отваряте DivX на компютъра най-вероятно няма да ви е нужно нищо допълнително. Ако случайно имате проблеми, можете да пробвате DivX Media Format Filters.

MP4 (MPEG-4 Part 14) [.mp4] - не толкова известен формат, но все пак срещан отвреме навреме. За да го отваряте ви е нужен Haali Media Splitter или Gabest MP4 Splitter. Media Player Classic има вграден филтър за този формат.

3gp (Third Generation Partnership Project) [.3gp] - 3gp форматът е на практика MP4, но по-опростен, за да може да се използва при мобилните телефони. За да можете да го отваряте ви е нужен Haali Media Splitter. Media Player Classic има вграден филтър за този формат.

MPEG (Moving Picture Experts Group) [.mpg / .mpeg] - за отваряне на MPG или MPEG контейнери не са нужни допълнителни филтри. Windows разполага с вградени такива. Има и отделен филтър - Gabest MPEG Splitter, който можете да ползвате, ако имате проблеми с вградения. Същият този филтър на Gabest е вграден и в Media Player Classic.

MPEG-2 PS/TS [ps / .ts] - за разширенията .ps (Program Stream) и .ts (Transport Stream) Windows няма вградени разделители и ще се наложи да си инсталирате отделно такива. Разделителят вече трябва да ви е познат - Haali Media Splitter. Media Player Classic има вградени филтри за въпросните контейнер формати.

VOB (Video Object) [.VOB] - контейнер формат, използван при DVD-Video дисковете. Windows разполага с вграден разделител за формата. Media Player Classic си има свой вграден.

FLV (Flash Video) [.flv] - формат на Adobe. Набира все по-голяма популярност покрай сайтовете за споделяне на клипчета като YouTube, MetaCafe и др. За да можете да отваряте тези файлове ви е нужен FLV Splitter.

QuickTime [.mov / .qt] - форматите на Apple. По принцип Windows си има вграден филтър за тези файлове, но той доста често (да не кажа почти винаги) не върши работа. За да можете да отваряте .mov и .qt файлове в Windows Media Player например ви е нужен един от двата филтъра - Gabest MP4 Splitter или Haali Media Splitter. Те също могат да не отворят някои файлове на QuickTime, но би трябвало да работят без проблеми с почти всички. На този формат ще се спра и отделно накрая, защото ситуацията с него е малко по-особена.

RealMedia [.rm / .ram / .ra / .rv / .rmvb] - форматите нa Real Networks. Разделителят за въпросните формати е Gabest RealMedia Splitter. Същият е вграден и в Media Player Classic. На тези формати също ще се спра по-подробно по-нататък.

 

Дотук бяхме с контейнер форматите. Както вече споменах отварянето им е едва първата крачка, защото ако нямате нужния декодер за видео и аудио форматите вътре, няма да можете да възпроизведете успешно файла.

 

Продължавам с видео форматите. Няма да споменавам изрично в описанията ffdshow, освен ако няма други декодери, защото той декодира всички долуспоменати формати и просто няма смисъл да се повтарям всеки път. Та:

 

DivX - това включва всичко от DivX 3 до DivX 6. Може би най-добрият декодер за DivX към настоящия момент е DivX 5.2.1. Т.е. декодерът в пакета. По моя преценка предлага най-доброто съотношение между лекота, съвместимост и стабилност. Това не означава, че няма и други добри. Декодерите в пакетите от 6-та версия на DivX са също доста прилични. Малко по-претрупани са като цяло и са повече ориентирани към компресия, отколкото към декодиране, но също са приличен избор. Алтернатива на DivX е и XviD. Да, XviD кодекът може да декодира и DivX. Като цяло не би трябвало да има проблеми, но все пак е препоръчително да си се ползва оригиналният кодек/декодер.

XviD - за този видео формат е нужен XviD кодекът. Логично, просто и ясно. DivX 5 и 6 също могат да декодират XviD, но е по-добре всеки декодер да си декодира своя формат.

H.264 - често се среща и x264 като наименоване, което не е напълно вярно. Името на формата е H.264, a x264 е името на енкодер за този формат. Каквото е LAME за MP3, такова е и x264 за H.264. За този формат има на практика само 2 декодера, които са достатъчно добри и същевременно достъпни за масовия потребител. Единият е ffdshow. Другият е CoreAVC, който е категорично най-добрият декодер за H.264 - стабилен, бърз и надежден. Проблемът е, че е платен.

WMV 1/2/3 - общо взето каквото казах за въпросния контейнер формат важи и за самия видео формат - ако имате Windows XP или Windows Vista, значи трябва да имате и вграден Windows Media Player и не би трябвало да имате нужда от нищо допълнително. И все пак можете да инсталирате WMP9 Codecs, ако има някакъв проблем.

FFmpeg - за този формат единствения декодер към настоящия момент е ffdshow.

FLV1/FLV4 - видео форматите във FLV файловете. Единственият декодер към настоящия момент е ffdshow.

MP4V - MPEG-4 Video; отново, единственият сносен декодер за този формат е ffdshow.

MPEG-1/2 - добър декодиращ филтър за MPEG-1 и MPEG-2 е MPEG-1/2 DirectShow Decoder filter.

Huffyuv - lossless видео формат, който когато се ползва, се ползва най-вече в AVI. За да го декодирате ви е нужен и едноименния кодек - Huffyuv.

FPS1 - кодек на Fraps. За да можете да гледате файлове с този видео формат вътре ви трябва и самата програма Fraps инсталирана, която ще инсталира с нея и кодека.

QuickTime - за QuickTime форматите може и да има отделен разделител, но кодеците за самите видео и аудио формати са само оригиналните на Apple. Ще се спра по-късно на QuickTime.

RealVideo - за RealMedia форматите може и да има отделен разделител, но кодеците за самите видео и аудио формати са само оригиналните на Real Networks. Ще се спра по-късно на RealMedia.

 

Дотук бяха по-популярните видео формати. Продължавам с аудио форматите, при които ситуацията е малко по-простичка.

 

WAV - на практика не се използва, защото е некомпресиран формат. Включвам го за пълнота. За този формат не са нужни кодеци.

MP3 - Windows има вграден декодер за MP3. Не е нужно да се инсталират допълнителни филтри. Такива обаче има. Единият е ffdshow, а другият е mpg123 DirectShow Filter. По принцип е възможно някой от допълнителните да е по-добър от вградения в някои ситуации, но в повечето случаи не би трябвало да има разлика.

AC3 - стандартна аудио компресия, използвана при DVD филмите. Най-добрият и безплатен филтър за AC3 е AC3Filter.

DTS - друга стандартна аудио компресия, използвана при DVD филмите. Филтърът за декодиране на DTS е отново AC3Filter.

AAC - не е от най-честите аудио компресии във видео файлове, но все пак се среща понякога в MKV файлове (в комбинация с H.264). Декодиращият филтър за AAC е CoreAAC.

MP4A - на практика идентичен форма с AAC, но се използва под този си вид най-често в 3gp и QuickTime форматите. Декодиращият филтър за MP4A е CoreAAC.

MPC - изключително рядко срещан (да не кажа на практика неизползван) аудио формат във видео файлове. За декодирането му е нужен RadLight MPC DirectShow Filter.

Vorbis - не толкова често срещан формат колкото AAC, но по-често от MPC. Декодиращият филтър за Vorbis е CoreVorbis.

WMA - общо взето ако имате Windows XP или Windows Vista, ще имате и Windows Media Player, което означава поддържка на WMA. Ако имате обаче проблеми, можете да опитате да инсталирате WMP9 Codecs.

FLAC - lossless аудио формат, който се среща много рядко във видео файлове. Декодерът за него е CoreFLAC.

APE - lossless аудио формат, който се среща много рядко във видео файлове. Декодерът за него е RadLight APE DirectShow Filter.

WavPack - lossless аудио формат, който се среща много рядко във видео файлове. Декодерът за него е CoreWavPack.

 

Дотук обяснявах. Сега ще предоставя един по-стегнат списък с формати и линкове към възможните им кодеци/филтри. За контейнер филтрите (разделителите) на Gabest съм добавил .bat файлове - install.bat и uninstall.bat, съответно за по-лесна инсталация и деинсталация.

 

AVI - вграден | Gabest AVI Splitter (146KB) | Haali Media Splitter (701KB)

ASF/WMV - вграден | WMP9 Codecs

OGM - Haali Media Splitter (701KB)

MKV - Gabest Matroska Splitter (165KB) | Haali Media Splitter (701KB)

DivX - вграден | DivX Media Format Filter (2.29MB)

MP4 - Gabest MP4 Splitter (188KB) | Haali Media Splitter (701KB)

3gp - Gabest MP4 Splitter (188KB) | Haali Media Splitter (701KB)

MPG/MPEG - вграден | Gabest MPEG Splitter (189KB)

PS/TS - Haali Media Splitter (701KB)

FLV - Gabest FLV Splitter (162KB)

MOV/QT - Gabest MP4 Splitter (188KB) | Haali Media Splitter (701KB)

RM/RAM/RA/RV/RMVB - RealPlayer | Gabest RealMedia Splitter (157KB)

 

DivX - DivX 5.2.1 (6.04MB) / 6.x | XviD (628KB) | ffdshow

XviD - XviD (628KB) | DivX 5.2.1 (6.04MB) / 6.x | ffdshow

H.264 - CoreAVC | ffdshow

WMV - вграден | WMP9 Codecs | ffdshow

FFmpeg - ffdshow

FLV1 - ffdshow

MP4V - ffdshow

Huffyuv - Huffyuv (30KB) | ffdshow

FPS1 - Fraps | ffdshow

QuickTime - QuickTime | QuickTime Alternative | ffdshow

RealMedia Video - RealPlayer | Real Alternative | ffdshow

 

WAV - не е нужен

MP3 - вграден | mpg123 DirectShow Filter (527KB) | ffdshow

AC3 - AC3Filter | ffdshow

DTS - AC3Filter | ffdshow

AAC - CoreAAC (169KB) | ffdshow

MP4A - CoreAAC (169KB) | ffdshow

MPC - RadLight MPC DirectShow Filter (93KB)

WMA - вграден | WMP9 Codecs | ffdshow

Vorbis - CoreVorbis (176KB) | ffdshow

FLAC - CoreFLAC (131KB) | ffdshow

APE - RadLight APE DirectShow Filter (127KB)

WavPack - CoreWavPack (104KB)

RealMedia Audio - RealPlayer | Real Alternative | ffdshow

 

Сега ще се спра малко по-специално на форматите на Real Networks (RealMedia) и Apple (QuickTime), но не защото са особено добри, а защото при тях ситуацията донякъде го изисква.

 

Как можете да гледате RealMedia?

Вариант #1: инсталирате RealPlayer и гледате с него.

Вариант #2: инсталирате Real Alternative, който пакет съдържа филтър за форматите и кодеците от RealPlayer, но без самия плеър. Така ще можете да гледате RealMedia във всеки плеър, който разчита на DirectShow като Windows Media Player например.

Вариант #3: ако не ви се инсталира нито RealPlayer, нито Real Alternative, ви остава варианта ръчно да инсталирате Gabest RealMedia Splitter филтъра за отваряне на форматите и да ползвате ffdshow за декодиране на видео и аудио потоците.

Лично аз предпочитам и бих препоръчал вариант #2.

 

Как можете да гледате QuickTime?

Вариант #1: инсталирате QuickTime и гледате с него.

Вариант #2: инсталирате QuickTime Alternative, който съдържа кодеците за видео и аудио форматите, но не съдържа филтър за отваряне на форматите. При този вариант ще можете да гледате .mov, .qt и .3gp файлове само в Media Player Classic и Zoom Player, защото те имат вградени филтри.

Вариант #3: ползвате гореспоменатите Media Player Classic или Zoom Player заради вградените им контейнер филтри, а за декодиране на видео и аудио потоците ползвате ffdshow.

 

Допълнение: ако желаете да гледате въпросните файлове и в Windows Media Player и други плеъри без свои филтри, можете да ползвате варианти #2 или #3, като допълнително инсталирате Haali Media Splitter или Gabest MP4 Splitter.

 

С това се надявам да съм полезен на онези, които инсталират кодеци поотделно или се налага да го правят по една или друга причина. Объркващо е? Да, знам, че е объркващо, но няма как. Има наистина доста различни контейнер, видео и аудио формати и за тях има различни кодеци/декодери/филтри.

 

*****

 

Сега преминавам на нещо, което може да изглежда сякаш е встрани от темата, но всъщност има общи черти. Ще си поговорим мъничко за HD. Няма да се спирам много подробно, защото не мисля, че е нужно. И все пак е редно да се изяснят някои неща относно въпросния стандарт.

 

1. Какво е HD и какво е HDTV?

HD е съкращение от High-definition, което е стандарт за изображение (видео поток) с разделителна способност по-висока от стандартната. Това са разделителни способности 1280x720 пиксела (обозначавана най-често като "720p") и 1920x1080 (обозначавана най-често като "1080p" или "1080i" и известна още като "full HD").

HDTV е съкращение от High-definition television и на практика е телевизия, излъчвана в HD стандарта, т.е. с по-висока от стандартната разделителна способност.

 

2. Нужни ли са ми допълнителни кодеци, за да гледам HD съдържание?

Зависи. HD не е формат, а стандарт (както вече споменах). Същите кодеци, които могат да се ползват при създаването на всеки един друг видео файл, могат да се ползват и за създаване на файл с HD съдържание. Разликата е в разделителната способност на видео потока.

Понеже обаче DVDRip релийсите са почти винаги в AVI контейнер и видео потокът им е компресиран с DivX или XviD, а HDTV риповете са най-често в MKV контейнер и видео потокът им е компресиран в H.264 формат, има объркване и доста хора мислят, че са нужни специални кодеци за HD съдържание. Т.е. те кодеците са нужни за отваряне и декодиране на форматите, а какво ще е компресирано дали HD, дали DVDRip, дали някое дребно домашно клипче за YouTube, е съвсем отделен въпрос. Т.е. HD може да се компресира и в AVI с XviD, но се предпочитат други формати. Докато за MKV изборът е логичен, то за H.264 смея да заявя, че не е. x264 енкодерът, който се ползва в момента, не е по-добър от XviD като цяло. На ниски битрейти е по-добър, но на високи битрейти, каквито се ползват за HD рипове разлика на практика няма. Обаче H.264 форматът е по-труден за декодиране (изисква повече изчислителна мощ) и превъртането му е по-тромаво. Затова не виждам защо се ползва този формат за HD съдържание, при положение, че XviD е по-добрият избор в случая. Както и да е, това са подробности.

 

3. Нужен ли ми е мощен компютър, за да гледам HD съдържание?

Това е още една тема, потънала в света на приказките и легендите. Често се говори за HD така, сякаш е нужен някакъв компютър-звяр, за да се справи с HD, което въобще не е вярно. Поне не и напълно. Ситуацията не е особено проста и има доста фактори, които указват влияние:

- каква е всъщност разделителната способност на видео файла и на каква разделителна способност се гледа;

- в какви формати са видео и аудио потоците във файла;

- какви декодери се използват за декодиране на потоците и какъв е пътят на потоците;

- какъв плеър се използва за гледане;

- дали се използва следобработка (post-processing): регулация на яркост, контраст, цветност; филтри за изостряне или замазване на изображението; изчистване на шум; и всякакви подобни.

- дали има други активни процеси на компютъра, които евентуално да попречат;

- дали се използва overlay или някои от VMR 7/9 режимите например.

 

Подред:

- разделителната способност на видео файла определено има значение 720p се декодира по-лесно отколкото 1080p. Отделно има значение и на каква разделителна способност ще се гледа. Ако се гледа на същата разделителна способност, в която е създаден и видео файлът, ще има най-малко забавяне. Ако обаче се гледа в по-малък прозорец, натоварването ще е по-голямо, защото видео потокът трябва да се оразмери, а това изисква изчисления. Това има малко по-голямо значение, ако се ползват VMR режимите, защото те така или иначе натоварват процесора малко повече, докато при overlay изобразяването се поема от видео картата на хардуерно ниво.

- форматите оказват много голямо значение върху скоростта и ефективността на декодиране. Различните видео и аудио формати изискват различна изчислителна мощ, за да се възпроизвеждат. Това важи повече за видео потоците. Не че и различните аудио формати не изискват различна изчислителна мощ, но при тях разликата е по-малка. От по-известните видео формати DivX и XviD не са толкова лакоми за процесорна мощ, колкото е например H.264 форматът. Например филм в разделителна способност 720p във формат H.264 ще е по-труден за декодиране от филм в разделителна способност 1080p във формат XviD. При аудио форматите най-лесни за декодиране са DTS, AC3 и MP3. AAC иска малко повече мощ, а след него е Vorbis, който иска още малко. И все пак аудио форматите не са толкова важни, защото като цяло не товарят толкова спрямо видео форматите, а и разликите не са чак толкова големи при тях. Освен това AAC и особено Vorbis почти не се срещат в рипове, освен някои редки аниме анимации или сериали. За HD рипове най-често се оставя AC3 или DTS потокът, които са и без това най-лесните за декодиране формати.

- декодерите за видео форматите също оказват голямо влияние. Звуковите потоци са като цяло по-опростени спрямо видео потоците, затова и при тях няма толкова неща за оптимизиране и изчистване, както е при видео декодерите. Към настоящия момент за DivX/XviD има два основни декодера - собствените си им декодери и ffdshow. Собствените декодери на форматите са като цяло по-добри и малко по-леки от ffdshow (не важи за оригиналния ffdshow). Това има повече значение при H.264 формата, където има също точно два декодера: CoreAVC и ffdshow. Тук разликите между двата са по-големи отколкто между DivX/XviD и ffdshow. CoreAVC е категорично по-бързият и по-качественият декодер. Почти няма място за сравнение. Проблемът с него е, че е платен.

- плеърът също оказва влияние, макар и не чак толкова голямо, колкото други фактори. Някои плеъри са просто по-леки и са написани по-добре от други.

- допълнителната обработка може да окаже голямо влияние върху скоростта на декодиране. Колкото повече филтри за обработка на видео и аудио ползвате, толкова повече изчисления са нужни, за да се приложат. Особено на такава голяма площ като 1280х720 или 1920х1080 пиксела.

- процеси, които могат да пречат са общо взето всякакви излишни процеси, които се зареждат с операционната система и нямат никаква практическа и полезна функция, а само заемат (малко или много) системни ресурси. Обикновено такива процеси не оказват чак толкова голямо влияние, но все пак да си кажа думичките.

- макар VMR 9 да не е чак толкова тежък режим, а VMR 7 да доста близък до overlay, последният си остава най-бързият режим и е желателно да се ползва именно той, освен ако не се налага ползването на някой от другите.

 

Всеки от факторите оказва различно влияние в различни ситуации, затова е доста трудно да се даде някаква по-конкретна и точна представа какъв компютър е нужен, за да се гледа HD съдържание. И все пак може да се даде ориентир.

Мит е, че за гледане на HD е нужен някакъв ултра мощен компютър. Това са пълни глупости. Ако се използвар сносни кодеци и ако компютърът не е наблъскан с излишни и товарещи процеси (или malwarе), спокойно може да се гледа HD съдържание, компоресирано в H.264 формат, и на по-старичък компютър. Например на платформа socket (цокъл) А с 512MB памет и Sempron 2200+ процесор могат да се гледат спокойно 720p HD видео файлове, дори и видеото им да е компресирано в H.264, който е определено по-тежък от DivX и XviD. Разбира се това ще натовари системата немалко и надали ще можете да правите нещо друго, докато гледате филма, но мисълта ми е, че гледането е възможно. Говоря от личен опит. Разбира се колкото по-мощен е даден компютър, по-лесно ще се справя с декодирането и ще можете да прилагате и допълнителни обработки към файловете (макар в повечето случаи да няма нужда, защото те трябва да са с на практика идеално качество), без да има насичане или изпускане на видео кадри.

 

Общо взето препоръчителен минимум за гледане на HD в H.264 е Intel Pentium 4/AMD Athlon XP платформа с 512MB памет. С подобна система не би трябвало да има проблеми с HD 720p и дори 1080p. Възможно е и по-старите платформи с Pentium III и AMD Thunderbird също да се справят с подобни видео файлове, но дори и да стане, ще трябва да се ползва оптимален набор от декодери и плеър и ще доста на ръба. Това се отнася за H.264. За видео файлове с DivX/XviD изискванията спадат, защото това са по-леки видео формати.

Накратко: ако сте си купували компютъра през последните 4-5 (дори 6-7) години, не би трябвало да имате никакви проблеми с HD. Ще кажа и изрично, защото си ги знам българските потребители: ако имате процесорче, което в името има "Core", "Core 2", "x2", то значи имате предостатъчна мощност за всякакви HD нещица.

 

4. Трябва ли ми видео карта с хардуерно ускорение на HD?

Накратко: не. Подобни видео карти са създадени да облекчат процесора от някои изчисления и на практика са полезни, ако процесорът е по-слаб. Самите карти обаче са все от нови поколения, така че ако имате такава карта, шансовете да имате и новичък процесор са общо взето клонящи към 100%, а те (новите процеосори) могат да се справят и сами. Разбира се подобна карта е приятна екстра, но не е задължително условие, защото основната тежест пада така или иначе върху процесора. Ако извършвате много неща на компютъра и той е натоварен доста, то това хардуерно ускорение, може да се окаже доста полезно, но в останалите случаи общо взето си "клати краката".

Link to comment
Сподели другаде

Други полезни линкове (няма голи каки, тука сме geek-чета :P ):

 

- www.free-codecs.com - кодекче тук, кодекче там... напълнихме кошничката;

- www.videohelp.com - описания на видео формати, ръководства, списъци и други благинки. Уви, на англичански е.

- www.doom9.org - повече специализиран в ръководствата и съветите за извършване на конкретни действия. Отново ще е нужно да поназнайвате английски.

- divfixpp.sourceforge.net - имате повреден AVI файл, нема се пуашите, DivFix++ само дебне кой файл да сграбчи и да го поправи. Ръководство за програмата можете да прочете в тази тема.

- www.divxmovies.com и www.xvidmovies.com - обща информация съответно за DivX и XviD. Не че реално един и същ сайт, но друго е да ви дам 1 линк в повече. ;)

- http://www.alexander-noe.com/video/amg/en_myths.html - някои митове за AVI формата. Къде оставих аз двуцевката...?

- Ръководство за работа с AviSplitCalc

- Ръководство за изрязване и събиране на части от филм с VirtualDub

 

*****

 

Финални думи

 

Тук се чудя какво да спомена за финални думи. Освен да повторя, че ако смятате, че съм пропуснал нещо, имате нужда от още информация, забележите неточности, нередности и т.н., просто пишете в темата. Аз също ще добавям още информация с времето - още обяснения на термини, още често задавани въпроси, още полезни линкове и т.н.

Не съм засегнал всички настройки или кодеци, просто защото е невъзможно, но съм се опитал да опиша най-важните и полезни неща.

Статията отразява моите гледна точка и мнение, които не искам да налагам на никого по никакъв начин.

Повтарям се от първия коментар, но като не се сещам кой знае какво да кажа, а и ме мързи да измислям нещо ново...

 

Дано да съм бил полезен.

 

*****

 

Лицензи & stuff:

 

Всички права върху текущата статия и картинките, включени в нея, са собственост на автора им.

 

Копирането на цялата статия е забранено без изричното разрешение на автора.

Копирането на части/пасажи от нея е разрешено и без допитване, НО при условие, че се спомене източникът на информацията.

 

Автор: Венцислав Димитров (Night_Raven)

 

Ключови думи: справочник, описание, наръчник, guide, гид, списък, информация, кодек, кодеци, термини, faq, често задавани въпроси, настройки, декодер, DirectShow, VFW.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
Night Raven искам да те попитам вместо да се инсталира Мега пакета, може ли да се комбинира RealAlternativLite+QuickTimeAlternativeLite+K-Lite codec Pack Standart. Идеята е без проблемно да се гледат филми + клипчета от мобилни телефони и фотоапарати, като не се заема много пространство. Тази комбинация по-добра ли е от Мега пак-а?
Link to comment
Сподели другаде

Night Raven искам да те попитам вместо да се инсталира Мега пакета, може ли да се комбинира RealAlternativLite+QuickTimeAlternativeLite+K-Lite codec Pack Standart. Идеята е без проблемно да се гледат филми + клипчета от мобилни телефони и фотоапарати, като не се заема много пространство. Тази комбинация по-добра ли е от Мега пак-а?

Няма никакви проблеми. Реално K-Lite Full + алтернативите на Real и QuickTime = K-Lite Mega. Ако инсталираш това, което казваш, ще имаш нещо като Mega Lite - лееко олекотен Mega пакет. :D Ако искаш може и с Basic да комбинираш алтернативите. ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 7 months later...

Боже, Night_Raven, златен си, толкова исках да си изясня нещата с кодеците. Информацията ти е безценна особено за неведоми по темата като мен. Справям се, но сега вече знам.

:OK:

Link to comment
Сподели другаде

Хубава статия ...на патерици... Има нещо което не ми е много ясно....и то е : Direct X не е ли нещо подобно на кодек(драйвер)?

DirectX (както и OpenGL) не са нито кодеци, нито драйвери. Всъщност имат сходни черти с драйверите, но не са такива. DirectX и OpenGL са програмни интерфейси (Application Programming Interface - API), среди за изпълнение на програми, които съдържат в себе си набор от функции и инструкции, които се използват от софтуерните разработчици за по-лесно извършване на желаните действия. Т.е. това е мултимедиина среда, която се модифицира лесно от всеки, който може да се възползва от вградените й инструкции, и може да бъде накарана да извърши най-различни неща, стига да спадат към способностите й.

DirectX е колекция/сборка от интерфейси за Windows и се отнася за всякакъв тип мултимедия. По-известните програмни интерфейси включват:

- Direct3D - за рендериране на 3D графики;

- DirectDraw - за 2D графики;

- DirectInput - за "комуникация" с входни устройства - мишки, клаиватури, джойстици, джойпадове, волани и др.

- DirectSound - за звуково възпроизвеждане

и др.

OpenGL е прекия конкурент на DirectX и е крос-платформен. Служи за рендериране на 2D и 3D графики.

 

Боже, Night_Raven, златен си, толкова исках да си изясня нещата с кодеците. Информацията ти е безценна особено за неведоми по темата като мен. Справям се, но сега вече знам.

:OK:

Благодаря за думите. Ако имаш още въпроси, питай. Тъкмо евентуално да се добавят към материала.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...