Jump to content

Полезни неща преди да си купите компютър


Препоръчан пост

От много време се занимавам със съветване на приятели, познати, роднини и други хора за това какъв компютър да си вземат. Така с времето се научих да разбирам и съответно обяснявам няколко основни неща.

 

Ако човек не е претенциозен по повод на компютъра си, тогава няма смисъл да се вземат по-скъпи или силни компоненти. Ако ще използвате компютъра си като домашна машина, на която да играят децата или вие да работите в Интернет и с обикновени документи - тогава вземете нормален компютър. Какво значи нормален, ами с процесор около 2500 до 3000 мегахерца, 512 РАМ памет, 100 гигабайта твърд диск, 17 инчов монитор, DVD записвачка, 128 МБ видео карта. Сега ще поясня някои от нещата и ще дам повече информация.

- процесора се отбелязва със съкращението CPU и скоростта му се измерва в мегахерци (MHz). Колкото по-голяма е скоростта, толкова по-бързо работи той. Но е важно да знаете, че за непрофесионалист скоростта над 2500 мегахерца трудно се забелязва, така че няма нужда да се хвърляте на големи скорости, защото просто няма да ги усетите, каквото и да ви казват другите

- РАМ паметта се отбелязва със съкращението RAM и се измерва в мегабайти (MB). Има стойности от 128, 256, 512, 1024 и нагоре. Реално винаги препоръчвам около 512 РАМ, ако хората имат малко повече пари - 1024. В този случай количеството се усеща малко повече, но пак, ако не се работи много с големи и най-нови игри или професионални програми - няма смисъл от изхвърляне.

- твърдия диск се отбелязва с HDD и обема му се измерва вече с гигабайти (GB). Стойностите са различни, като най-често разпространените са 80, 100, 120, 160, 200 и нагоре. На твърдия диск съхранявате информацията си като филми, музика, игри, документи и т.н. Казвам това, защото по този начин всеки може да си направи сметка колко голям диск му трябва. Имайте в предвид, че един обикновен филм, свален от където и да е 700 мегабайта или 0,7 гигабайта, а ако е свален от DVD е 4 гигабайта. 1000 песни са 4 гигабайта, една нова игра е около 1-2 гигабайта.

- DVD записвачката или както просто й казват "записвачка" се характеризира с малко по-различни параметри. При това устройство се говори за скорост на записване, като колкото са по-големи скоростите, толкова по-бързо ще се запишат вашите дискове. Реално ако не се занимавате професионално със записване, не е критично да търсите най-бързите устройства. Съкращението DVDRW означава, че записвачката ви записва презаписваеми DVD дискове, които се обозначават с DVD-RW и DVD+RW и се намират по всички специализирани магазини в страната. Тези дискове могат да бъдат записвани и изтривани много пъти. Има и дискове, които могат да бъдат записани само по веднъж, като те се обозначават с DVD-R и DVD+R. Всички нови DVD записвачки записват и четирите типа дискове. Внимавайте обаче, защото има и обикновени записвачки или такива, които записват нормални CD дискове (не DVD дискове). Те често се комбинират с DVD четящо устройство и се обозначават с DVD/CD-RW. Това означава комбинирано устройство, което САМО чете DVD дискове (не ги записва) и може да записва обикновени CD дискове.

- видео картата се отбелязва с Video Card или с AGP и се измерва в мегабайти памет (MB). Има и други п показатели, но те са по-сложни. Най-разпространените карти са със 128 или 256 мегабайта памет, като това е основния компонент за игрите, като ако искате да играете или децата ви да играят на последните игри, трябва да си вземете по-скъпа видеокарта.

- дънна платка - отбелязва се с MB или motherboard. Тя е гръбнака на всеки компютър, като с нея се съобразяват всички останали компоненти или обратно. За да не ви обърквам ще ви кажа, че има много скъпи дънни платки с опции, които не ви трябват, има и евтини такива. Най-добре изберете другите компоненти и поискайте дънна платка, която да е подходяща за тях.

- монитора е за мен най-важната и критична част на една система, защото него гледаме постоянно, той влияе на очите ни и т.н. Характеристиките на монитора са множество и при желание мога да поясня, но ако искате погледнете линка в края на темата. Основната характеристика на монитора е неговата големина и тя се измерва в инчове (inch или символа "). Днешните монитори от този тип са 15, 17, 19 и повече инчове, препоръчвам ви поне 17 инчов монитор. Нещо МНОГО важно за мониторите е тяхната гаранция, която е както за години, така и за брой изгорели пиксели (като изгори някой пиксел се появява малка черна точка върху монитора ви). Наблегнете много на това и прочетете внимателно гаранцията ви. Някой монитори са с гаранция от 0 пиксела, т.е. ако дори един пиксел изгори можете да го смените, други са с 3, а има и със 7, но не съм чувал за повече.

 

Направих тези разяснения, защото всички съветват потребителите какво да си вземат, дават различни компоненти, характеристики, а самите потребители не знаят повечето съкращения и често биват объркани. Дано не съм ви досадил с тези обяснения.

 

Сега малко практически съвети по темата:

- вземете си процесор между 2500 и 3000 мегахерца

- вземете си РАМ или 512 или 1024 мегабайта

- твърдия ви диск да бъде около 120 гигабайта

- видеокартата да бъде поне 128 мегабайта

- монитора задължително да е TFT (LCD или по друг начин казано - монитор с течни кристали), поне 17 инча, заложете на по-известна марка ако не разбирате много

- вземете си задължително DVD записвачка, но не от най-скъпите, трябва ви просто за работа.

- обърнете се към някоя голяма фирма и вижте техните готови конфигурации. Препоръчвам JAR Computers, Most, Multielectreonic, Smart Systems, но разбира се има и други.

 

Накрая ще приключа с това, че нарочно не дадох конкретни цифри и параметри, защото това според мен обърква неопитните потребители, а и всичко зависи от конкретната фирма и човек. Важното е да знаете горе-долу какви параметри искате и оттам нататък има десетки и стотици компоненти с подобни характеристики.

 

Ако имате и други съвети можете спокойно да ги добавите и тук, за да бъдем в полза на другите потребители.

 

Можете да погледнете темите в този форум, където са разисквани доста подобни въпроси и са давани добри съвети.

Link to comment
Сподели другаде

Няколко малки допълнения:

Процесора - не винаги повчето мегахерци означават по бърз процесор. Пример - Sempron на AMD и Celeron на Intel. Във всички случаи Sempron-a ще е по-бърз ако работят на еднаква честота. Друг пример са новите Core 2 Duo процесори на интел, които заради новата си архитектура и оптимизации са най-бързите процесори на пазара, въпреки сравнително ниските си честоти. Ръководете се най вече от това за какво ще се ползва компютъра. Ако ще е домашна машина за филми, интернет, Word, Excel наистина нямате нужда от кой знае колко скъп и бърз процесор, защото това са приложения които изискват малко ресурси. Спокойно можете да вземете най-евтиния процесор на пазара. За игри ще ви трябва малко по-сериозен процесор, но там най-голямо влияние оказват видеокартата и количеството RAМ памет, така че не се хвърляйте на най-бързия процесор за сметка на по-слаба видеокарта или по-малко RAM, макар и да се опитат да ви убедят в противното. Всчщност и Intel, и AMD спряха да продават процесорите си с обозначени реалната им честота а ползват някаква друга цифра. Обикновено колкото е по-голяма цифрата, толкова е по-бърз процесора.

Видеокартата: вече AGP итерфейсът почти изцяло е заменен с PCI Express, който се обозначава акто PCI-E или PCIe (не PCI и не PCI-X - това са други шини). Едно нещо което оказва съществено значение върху производителноста на видеокартата е ширината на шината към паметта. Тя бива 64-bit, 128-bit или 256-bit. Тук важи правилото - колкото повече толкова по-добре, като с карта с 64-битова шина, можете да забравите за комфортна игра на 3D игри, без значение с какво количество памет е оборудвана картата. Все едно да наливате голямо количество вода през тясна фуния - колкото и вода да имате няма да може да изтече бързо. т.е. заради тясната шина видеокартата не може да се възползва от голямо количество памет и данните си стоят заредени в паметта без да могат да се ползват.

 

И нещо изключително важно на което много малко хора обръщат внимание - захранващият блок на компютъра. Качествения захранващ блок макар и скъп, осигурява на вашият компютър надеждан работа и стабилност дори и при така наречените токови удари. Сигурно ви се е случвало доста често за част от секундата лампата да примигне или да светне по силно - при такава ситуация има реална опасност некачествен захранващ блок да изгори, а не дай си боже да повлече и някой от останалите компоненти. Тогава няма търговец който да ви признае гаранцията на компонентите - осъдете НЕК :punish: Именно за това е важно да се подбере качествн захранващ блок, който има защита от такива пренапрежения и дори итой да изгори със сигурност това няма да се случи с например вашият харддиск на който имате важни данни или на скъпата видеокарта. По фирмите масово се предлагат китайски кутии с 400 и дори 500W захранване за по 20-25 долара. Имайте впредвид обаче че реално тези надписи нямат нищо общо с действителноста, а захранването е едва 250-300 вата и при това с нестабилни напрежения. Компютърните системи работят общо казано с 3 различни напрежения а именно: 3,3V, 5V и 12V като допустимите отклонения са до 5% за 5 и 12V и до 10% за 3.3V. Често се случва некачественият захранващ блок да дава отклонения по-големи от посочените, поради което се влошава и работата на компютъра-чести, уж безпричинни рестартирания, забивания в произволен момент и изхвърляне от дадено приложение на десктопа са само част от симптомите които може да причини лошото захранване. За това силно препоръчвам да се обръща внимание на този компонент. Качествени захранвани който можете да намерите на българският пазар са Enermax, FORTRON(или FSP), Chieftec, Zalman, Thermaltake, Seasonic, YESICO и др. - за непрофесионалисти, което и да вземете все е добре. Силно непрепоръчвани, дори опасни захранвания са Codegen, JNC, ColorsIt, KME. Един от най лесните начини да се ориентирате за качеството на даден захранващ блок е неговата тежест - истинските захранвания тежат поне 1,5кг., а ментетата са доста лекички заради многото спестени компоненти. Eто как изглежда отвътре едно евтино захранване:

http://img201.imageshack.us/img201/3893/2pz8.th.jpg

E това отдолу е снимка на марково такова:

http://img168.imageshack.us/img168/7728/1jh8.th.jpg

Mисля че снимките са доста красноречиви.

Link to comment
Сподели другаде

Като решите че имате нужда от компютър първо изяснете какво ще правите на него. И кой ще го прави - Вие, децата или някой друг (жената, приятелката). Какви са познанията на останалите хора. Ако имате важна работа не я правете на 1 компютър заедно с деца.

 

Изяснете с какъв бюджет разполагате. Дали след месец-два може да разчитате на допълнителна сума. Не съветвам никого да купува на лизинг - оскъпяване с поне 20 - 30% не ви мърда.

 

Консултирайте се за вашия избор. За предпочитане из форуми и достатъчно доверен специалист. Така мненията ще са повече и независими.

 

Купувайте от компютърна фирма, а не от супермаркет. Не зная защо, но досега из "Метро" и подобни не съм видял качествена и балансирана конфигурация. Ще ти рекламират геймърски компютър с 3GHz процесор, спъван от 64 bit видео и 256 (512) RAM. За игрови компютър трябват минимум 1000 лв, за предпочитане 1000$. За всичко друго може да минете и с половината пари.

 

Ако имате стар компютър, изяснете какво може да ползвате от него на първо време в случай че сте с ограничен бюджет. Например CD/DVD, монитор. По добре купете 250GB хард, отколкото 80GB хард + DVD за същите пари. DVD може да ползвате (временно) старо и да купите ново след 2 месеца. Не правете грешката да купите 2X256RAM, купете 1X512 и след месец още толкова.

 

За монитор може временно да ползвате стария. Като го избирате гледайте да не ви дразни очите. Има чудесни предложения CRT втора употреба, които са по добри от новите китайски пластмаси. Мен лично модерните тънки ми дразнят зрението повече. При други хора е обратното.

 

Преди включване проверете задължително инсталацията. Има доста случаи на изгорели компютри заради това, че някой електротиквеник е закачил шуко пластините на фазата.

Ако ще свързвате компютъра с телевизор задължително сложете разделител на кабелната. Продават се за 10 - 15 лв.

Редактиран от Филипов
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Търсете си максималната гаранция

 

Най рисковите компоненти са :

 

HDD ( Hard disk Drive )

MB ( main Board ; Mother board )

CPU ( за предпочитане е БОкс - 36м с вентилатор в комплекта)

РАМ

CD/DVD

 

 

- Не купувайте евтини компютри за сметка на гаранцията .

по-добре дайте повече пари иси купете комп. с по-голяма гаранция

-Ако не сте се занимавали с асеблация, по-добре дайте до 10$ да Ви го асемблират и да не се занимавате

-Гледайте да няма лепенка на компютъра - той е Ваша собственост - можете да слагате каквото си искате в него.

Link to comment
Сподели другаде

Да допълня Филипов и Mr.TECHNO.

 

Според мен е важно е да знаете:

1. Коя фирма произвежда компютъра. Има ли такава или представители във вашия град.

 

2. Кой осигурява гаранцията.

Внимавайте! В техно-супер-маркетите може да има предложения за продажба с гаранционен сервиз в друг град, който обикновено е София. Особено внимавайте с лаптопите и така наречената " международна" гаранция! Много е сложно, когато нямате гаранционен сервиз във вашия град, ако се получи проблем с компютъра.

Нищо не пречи да проверите кой е производителят и кой гарантира, преди да си купите компютър за хиляди левове. Позвънете, ако трябва. Вижте в Интернет има ли листвани официални дистрибутори към производителите на хардуер.

 

 

Пример: Искам да си купя Toshiba лаптоп в Бургас. От "маркетите" или от "промоциите" по кварталните "офиси" за хай-тек. Същото или почти същото положение е и с марковите "десктоп, домашни, неподвижни" компютри, които даже могат да се окажат по-евтини от "асемблираните" понякога. Айнщайн май ще излезе прав за относителността...

 

Ta да се върна на Toshiba. Tърся, с каквото ми попадне в Интернет. И винаги намирам българската страна на Tosiba: www.toshiba-bulgaria.com.

 

Кой е официален представител за поддръжка (Customer Support)?

Търсим... 1 секунда и воала: http://www.toshiba-europe.com/eu/contact/d...bgroup=Bulgaria

 

Search results: Country - Bulgaria

Хехе... Три фирми. Oт София, разбира се. Играем монополи. :juggle:

1. Impex, София, България

2. Techno Pro, София, България

3. Varia Ltd, София, България

 

Има ли гаранционен сервиз на Toshiba в Бургас? Има, ама друг път! Имаше реклама на сладолед "Делта" едно време: "Делтъъъ, връх на сладоледъъъ. Сега в София, скоро и други градовеее"... Сега не е по-различно, макар да става дума за лаптопи.

 

Като се счупи компа какво правим? Спедираме го, застраховаме го, чакаме - УЖАС! Проверете как се спедира, ремонтира и връща при вас. Обадете се на тези фирми, веднага ще ви отговорят. Хич не е лесно и просто. Ако е гаранционен, разбира се. Ако не е гаранционен? Пак е ужас, повярвайте ми.

 

Но има и друго, за международна гаранция:

Please note that, for legal and/or economic reasons, not all Toshiba products and services are always available across all the Europe, Middle East, Africa and Russia regions. Toshiba is not responsible for the content of external internet sites.

Интересно е с "българската" и "международната" гаранция, нали?

 

Вижте кой в България потвърждава тази "международна гаранция" и как. Би трябвало да ги има тези детайли в гаранцията, която подписвате.

 

Меги Кунева ще се поизприщи май в Евросъюза и в частност в България да "защитава" интересите на потребителите. Защото ние, българчетата засега сме съвсем в началото. :'(

 

Замислям се дали да не направя тема с анализ на фирмите, които продават и гарантират "маркови" компютри в България. А защо не и на продавачите, майсторите и чираците на "асемблирани", "авторски", жълти" и прочее. :)

 

Допълвам:

*Винаги искайте тест пред вас за работоспособност на системата, която сте си избрали да купите. На компюъра с операционна система, тест на монитора и каквото допълнителнно можете да поискате. Клиентът винаги е прав, не забравяйте! Внимавайте много в "маркетите"! Там се бърза, за да ви приберат парите!

 

*Не включвайте веднага нов компютър, когато го внасяте от много студено на много топло. Сега, като има разлика в температурите на открито и у вас, може да изчакате да се "затопли" новия комп.

 

*Искайте преди да го купите схема на връзките в новия си компютър (как и къде се включва монитора, клавиатурата, мишката, захранването, монитора и пр.) ама детайлно. После внимателно включвайте всички кабели, захранвания и устройства. Пак напомням: Клиентът винаги е прав!

Link to comment
Сподели другаде

  • 11 months later...

Чудесна тема,

Днес мисля да отида да си направя една конфигурация. И ми възникнаха някои въпроси , докато разглеждах ценовата листа на фирмата. Знам, че най-важно е дъното, можете ли да ме посъветвате какво да избера:Първо за Интел или за АМД е по-добре и второ примерно за Интел има LGA-775 , Socket-478, какво ще означава това и разбира се кое е по-добре :)

Също така малко се обърках и със захранването, има много малко продаващи се отделно, повечето са заедно с кутията, пак в този форум четох препоръки относно захранването, но тъй като няма да правя аз конфигурацията няма как да разбера дали е качествено захранването. И последно процесора, тук вече ще зависи от дъното. Аз мисля дъното да ми е възможно най-добро, следователно ще може да се сложи и Duo Core, тук възниква въпроса дали този дуал кор е добро решение за цената си и във преспектива или е по добре да се вземе примерно Intel Celeron 3.46 GHz? Предварително ви благодаря за отговорите и ако някой реши да ми помогне с избора, мога да дам и адреса на ценовата листа. :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

Здравей anton!

Първо трябва да започнеш от това, за какво ще се използва машината.

За да може да си избереш дънна платка трябва да решиш какъв процесор ще използва системата - AMD или Intel.

След като избереш процесора идва реда на дънната платка и чипсета. Чипсета определя работните параметри и ограничения на дънната платка, като например размер, тип (DDR, DDR2, DDR3) и скорост на оперативната памет, тип и скорост на процесора, поддържани шини и техните скорости и други. Добра идея е да избереш дънна платка с максимално актуален чипсет. Това ти гарантира висока производителност, поддръжка на PCI-E графични контролери, SATA(2) интерфейс, HD Audio и други полезни възможности. За C2D/Q процесорите идеален избор са дъната базирани на чипсета Intel P35.

Socket-478/LGA-775 е цокъла на процесора. Това в общия случай определя какъв процесор може да се използва на избраната дънна платка.

Socket 478 поддържа второ поколение P4 процесори и е доста стар. В момента при desktop процесорите на Intel (вкл. Core 2 Due/Quad) се използва LGA-775.

Захранващия блок е изключително важен за стабилната и безпроблемна работа на системата. В грешка си - има много захранвания, които се продават отделно. В общия случай тези, които вървят с кутия за 20-25$ са пълни боклуци от рода на JNC, CodeGen и тн. Има и скъпи маркови кутии, при които захранващия блок е добър. Най-добрата идея е да си вземеш кутия без захранващ блок и да вземеш качествено захранване като Enermax, Chieftec, Fortron и други. В общия случай един Chieftec 450W-GPS (Delta) ще свърши идеална работа.

Зависи от конкретния двуядрен процесор. Определено има смисъл да се вземе dual core, защото сравнително голяма част от софтуера вече се оптимизира да използва пълноценно двете ядра на процесора, но все пак зависи и за какво ще се ползва машината.

Има няколко теми за избор на PC и отделни компоненти във форума, може да ги погледнеш.

Link to comment
Сподели другаде

Хайде темата да си остане FAQ и в нея да не се обсъждат КОНКРЕТНИ конфигурации.

 

Компонентите в системата трябва да са балансирани. Някои приложения наблягат на процесор, други на повече RAM, видео или пък хард. Всичко зависи от конкретното приложение. Типично компютър се използва 3-4 години. Обновяване (Upgrade) винаги излиза по-скъпо. По-добре е да се взима със съответния запас. Към оверклок би следвало да се прибягва примерно на третата година, когато вече производителността е недостатъчна с новите версии на програмите и да се продължи нормалното използване на компютъра още година-две.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

Ако решите да си купувате компютъра на части и да се правите на майстори вкъщи :-8 - вижте товаРъководство за сглобяване :)

Аз лично досега не съм слагал термопаста,но вече знам как става ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 10 months later...

Прочетох цялата тема и съм впечатлен от познанията ви! :)

 

Ако някои се чувства компентен, моля да ми препоръча компютърна конфигурация до 800 лв.

Ще се ползва за игри и филми.

Link to comment
Сподели другаде

Прочетох цялата тема и съм впечатлен от познанията ви! :)

 

Ако някои се чувства компентен, моля да ми препоръча компютърна конфигурация до 800 лв.

Ще се ползва за игри и филми.

Тук има неотдавна писано доста по въпроса. Може да си харесаш нещо. Бюджетът от 800 лв. не е особено добър, но може да се сглоби нещо.

Link to comment
Сподели другаде

Тук има неотдавна писано доста по въпроса. Може да си харесаш нещо. Бюджетът от 800 лв. не е особено добър, но може да се сглоби нещо.

Не по твой съвет ако става въпрос но реших и отделих към 1200-1300лв всичко си излезе от-до.Този компютър така или иначе не е за специализиран тежък софтуер при положение че имам по-хубава машина за това.Но благодаря засега съм много доволен от придобивката.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

За захранващия блок ако мога да вмъкна, е хубаво при работа, да не работи на 100%, хубаво е да се ползва захранващ блок, който да работи на 75-85% за по дълъг живот!

Искам само да попитам, не съм много запознат, НО:

Коя система или софтуер набляга на капацитета на хард диска?

 

 

Хайде темата да си остане FAQ и в нея да не се обсъждат КОНКРЕТНИ конфигурации.

Компонентите в системата трябва да са балансирани. Някои приложения наблягат на процесор, други на повече RAM, видео или пък хард. Всичко зависи от конкретното приложение. Типично компютър се използва 3-4 години. Обновяване (Upgrade) винаги излиза по-скъпо. По-добре е да се взима със съответния запас. Към оверклок би следвало да се прибягва примерно на третата година, когато вече производителността е недостатъчна с новите версии на програмите и да се продължи нормалното използване на компютъра още година-две.

Филипов
Редактиран от BMW_CS_CONCEPT
Link to comment
Сподели другаде

За захранващия блок ако мога да вмъкна, е хубаво при работа, да не работи на 100%, хубаво е да се ползва захранващ блок, който да работи на 75-85% за по дълъг живот!

 

Искам само да попитам, не съм много запознат, НО:

 

Коя система или софтуер набляга на капацитета на хард диска?

 

Захранващият блок ако е над 400(реални) вата, трудно ще го натовариш над 75%. Смятал съм с онлайн калкулатори и съм чел за хардуерни измервания, според които най-много мощност се консумира при стартиране и евентуално при някакъв бенчмарк и става въпрос за 200-300 вата. А иначе е добре захранването да работи при 50-75% натоварване, защото по принцип там е максимума на кривата на к.п.д.(излиза, че е малко като автомобилните бутални двигатели :)).

 

На капацитета на харддиска бих казал, че наблягат програми за видеообработка, хора, които обичат филми и особено такива, които не се намират лесно и т.н...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...