Jump to content

Препоръки за работа...


Nightmare

Препоръчан пост

Здравейте,

 

Преди няколко дни реших да си сменя настоящото работно място... та пуснах няколко CV-та и ме викнаха... и ето ти проблем на едното ми искат препоръки от предишния управител и от последния... Въпросът ми е как да го направя да дам само само телефонен номер и мейл или .... Моля, ако има такива които са минали по този път да дадат малко по-вече инфо кое, как, къде, защо и т.н.. ;)

 

Мерси предварително

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Първо да се извиня, ако съм обяснил неточно... :blush:

Исках да попитам как точно трябва да стане предаването на препоръки. Защото бях чул някъде, че просто трябва да пусна е-mail до новият си работодател, който да съдържа това горе-долу:

 

Име: **** **** ****

Фирма: *******

Заемана позиция: пряк началник, управител

Kонтакт: (телефонен номер и/или e-mail)

 

Или

 

Р Е Ф Е Р Е Н Ц И Я

от…………..................

У Д О С Т О В Е Р Я В А М, че

г-н ……………………………………………………… работещ като …………. ........за времето от………… год. До При изпълние на служебните си задължения проявяваше висока квалификация, професионална компетентност и добро познаване на …………………………………………………………………………………………………., в резултат на което ……………………

Винаги сме били изключително доволни от начина, по който изпълняваше поставените му задачи. Спазва поставените срокове и в работата му не са установявани пропуски и неточности. Притежава способност за работа в екип, за сработване с колеги и висшестоящи, за оказване на професионална подкрепа на други колеги Поддържаше добри отношения с ръководителите и колегите си. Преследва поставените цели и има реалистична оценка за постижимостта им.

Проявяваше самостоятелност ,чувство за отговорност ,готовност и способност за поемане на натоварване. Запазва самообладание в извънредни ситуации.………………………………………………………………

 

настоящата препоръка се предоставя на г-н…….. ………………………………………………

във връзка с участие в конкурс за работа като……………………………………………………

в……………………………………………………………………………………………......................

 

Дата……............... ПОДПИС:

 

Ще съм ужасно благодарен, ако ми помогнете, за да знам за в бъдеще!

Link to comment
Сподели другаде

Ето едно примерно искане за препоръки за работа, а тук е описано основанието за искането заедно с примерен образец. Във втория сайт има и други полезни неща, струва си да се разгледа.
Link to comment
Сподели другаде

1 Където и да работиш, след напускане си длъжен да отправиш писмено искане/заявление за изготвяне и предоставяне на професионална характеристика или препоръка. За съжаление работодателя е длъжен в 14 дневен срок да изготви и даде "характеристиката" ,но никой не го задължава да издава „ПРЕПОРЪКА”.Предвид това, е най – добре, да поискаш „характеристика”, Тя има същата стойност при кандидатстване за работа , каквато има и препоръката.

2. Как ще бъде изготвена, изцяло зависи от бившия ти работодател. В нея обаче задължително в началото се отбелязват трите ти имена, от кого се издава /директор, управител/,името на фирмата в която си работил, длъжността която си заемал и от кога до кога си бил на тази длъжност. После е желателно да се спомене как си се справил ,какво е качеството ти на работа, какви са постиженията ти, отношение с колеги,чувството на отговорност, издържливост и самостоятелност, професионална компетентност, целенасоченост и разни други такива, но също така трябва да се споменат и слабости и пропуски в работата ти. Много е добре, ако шефа ти е готин и изрази благодарност и съжаление за раздялата с ценен служител; Нещо от рода на "благодарим за положения труд и пожелаваме всичко най-добро в професионален и личен план" :look: Накрая задължително се завършва с "Настоящата характеристика /или препоръка/ се издава на основание искане на работника/името на служителя/ и в съответствие с чл. 128а, ал. 2 КТ." /Точно обаче в този член се казва::"По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност." Никъде обаче не се споменава за препоръки. Те имат по-скоро пожелателен , отколкото задължителен характер и за това някой заядлив работодател може да откаже./

3 Ако новият ти работодател е на ясно с това, той би трябвало да изиска от теб трудова характеристика и да попита имаш ли препоръки, които евентуално да прибавиш към другите документи за работа. Подчертах "трудова характеристика" защото тя се различава от "длъжностна характеристика" и не трябва да ги бъркаш./втората се дава при сключване на трудов договор и посочва основните трудови задължения/

4. Препоръката –характеристиката/ може да се праща и по е-mail до новия работодател,но винаги е препоръчителна лична среща с него.

 

Еее, докъто изпиша всичко това panevdd ме е изпреварил :no:

Редактиран от Вання
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...