Nightmare Публикувано Септември 4, 2012 Report Share Публикувано Септември 4, 2012 Здравейте, Преди няколко дни реших да си сменя настоящото работно място... та пуснах няколко CV-та и ме викнаха... и ето ти проблем на едното ми искат препоръки от предишния управител и от последния... Въпросът ми е как да го направя да дам само само телефонен номер и мейл или .... Моля, ако има такива които са минали по този път да дадат малко по-вече инфо кое, как, къде, защо и т.н.. Мерси предварително Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dani_hristov Публикувано Септември 30, 2012 Report Share Публикувано Септември 30, 2012 Не разбрах какво точно питаш,честно ... нямаш препоръки или нямаш предишни работодатели? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Nightmare Публикувано Октомври 12, 2012 Author Report Share Публикувано Октомври 12, 2012 Първо да се извиня, ако съм обяснил неточно... Исках да попитам как точно трябва да стане предаването на препоръки. Защото бях чул някъде, че просто трябва да пусна е-mail до новият си работодател, който да съдържа това горе-долу: Име: **** **** ****Фирма: *******Заемана позиция: пряк началник, управителKонтакт: (телефонен номер и/или e-mail) Или Р Е Ф Е Р Е Н Ц И Яот…………..................У Д О С Т О В Е Р Я В А М, чег-н ……………………………………………………… работещ като …………. ........за времето от………… год. До При изпълние на служебните си задължения проявяваше висока квалификация, професионална компетентност и добро познаване на …………………………………………………………………………………………………., в резултат на което ……………………Винаги сме били изключително доволни от начина, по който изпълняваше поставените му задачи. Спазва поставените срокове и в работата му не са установявани пропуски и неточности. Притежава способност за работа в екип, за сработване с колеги и висшестоящи, за оказване на професионална подкрепа на други колеги Поддържаше добри отношения с ръководителите и колегите си. Преследва поставените цели и има реалистична оценка за постижимостта им.Проявяваше самостоятелност ,чувство за отговорност ,готовност и способност за поемане на натоварване. Запазва самообладание в извънредни ситуации.……………………………………………………………… настоящата препоръка се предоставя на г-н…….. ………………………………………………във връзка с участие в конкурс за работа като……………………………………………………в……………………………………………………………………………………………...................... Дата……............... ПОДПИС: Ще съм ужасно благодарен, ако ми помогнете, за да знам за в бъдеще! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Октомври 12, 2012 Report Share Публикувано Октомври 12, 2012 Ето едно примерно искане за препоръки за работа, а тук е описано основанието за искането заедно с примерен образец. Във втория сайт има и други полезни неща, струва си да се разгледа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Вання Публикувано Октомври 12, 2012 Report Share Публикувано Октомври 12, 2012 (Редактиран) 1 Където и да работиш, след напускане си длъжен да отправиш писмено искане/заявление за изготвяне и предоставяне на професионална характеристика или препоръка. За съжаление работодателя е длъжен в 14 дневен срок да изготви и даде "характеристиката" ,но никой не го задължава да издава „ПРЕПОРЪКА”.Предвид това, е най – добре, да поискаш „характеристика”, Тя има същата стойност при кандидатстване за работа , каквато има и препоръката.2. Как ще бъде изготвена, изцяло зависи от бившия ти работодател. В нея обаче задължително в началото се отбелязват трите ти имена, от кого се издава /директор, управител/,името на фирмата в която си работил, длъжността която си заемал и от кога до кога си бил на тази длъжност. После е желателно да се спомене как си се справил ,какво е качеството ти на работа, какви са постиженията ти, отношение с колеги,чувството на отговорност, издържливост и самостоятелност, професионална компетентност, целенасоченост и разни други такива, но също така трябва да се споменат и слабости и пропуски в работата ти. Много е добре, ако шефа ти е готин и изрази благодарност и съжаление за раздялата с ценен служител; Нещо от рода на "благодарим за положения труд и пожелаваме всичко най-добро в професионален и личен план" Накрая задължително се завършва с "Настоящата характеристика /или препоръка/ се издава на основание искане на работника/името на служителя/ и в съответствие с чл. 128а, ал. 2 КТ." /Точно обаче в този член се казва::"По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност." Никъде обаче не се споменава за препоръки. Те имат по-скоро пожелателен , отколкото задължителен характер и за това някой заядлив работодател може да откаже./3 Ако новият ти работодател е на ясно с това, той би трябвало да изиска от теб трудова характеристика и да попита имаш ли препоръки, които евентуално да прибавиш към другите документи за работа. Подчертах "трудова характеристика" защото тя се различава от "длъжностна характеристика" и не трябва да ги бъркаш./втората се дава при сключване на трудов договор и посочва основните трудови задължения/4. Препоръката –характеристиката/ може да се праща и по е-mail до новия работодател,но винаги е препоръчителна лична среща с него. Еее, докъто изпиша всичко това panevdd ме е изпреварил Редактиран Октомври 12, 2012 от Вання Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
techo Публикувано Ноември 6, 2012 Report Share Публикувано Ноември 6, 2012 Много полезно, Вання, изобщо си нямах идея, че тези неща са регламентирани, благодаря Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост