Jump to content

Вътрешна мрежа между два компютъра


Препоръчан пост

Здравейте,

 

В къщи разполагам с 2 компютъра, свързани с мрежов LAN кабел. Преди няколко дена се наложи да преинсталирам Уина на единия, който получава интернет, а не който е свързан директно към модема. Преди преинсталацията въпросния компютър виждаше какво е споделено в мрежата, но сега след преинсталацията не вижда какво е споделено, даже не вижда и тоя компютър от който пиша сега. Попитах един познат, който е специалист и ми каза, че трябва да имам NETBEUI протокол и щом го сложа, веднага тоя компютър ще види какво има споделено в мрежата от другия. Проблема е, че не знам как се слага тоя протокол, а и искам да ви попитам дали наистина ако се сложи тоя протокол, компютъра ще вижда другия и какво е споделено в мрежата? И ако може да ми кажете също така как се слага тоя протокол?

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност, протоколът Client For Microsoft Networks е достатъчен. Понякога обаче наистина мрежите бъгясват, по неизвестни за мен причини. Смени "Работната група" на двата компютъра на нещо друго, като напишеш една и съща работна група за двата компютъра. След това се опитай да споделиш папка на проблемният(преинсталираният) компютър и се опитай да влезеш в нея от другият компютър, като го потърсиш в Нетуърк Нейбърхууд и след това потърси компютрите в работната група, която си конфигурирал. След това от преинсталираният компютър си влез в Нетуърк Нейбърхууда и си браузни компютрите в WORKGROUP-а, който си създал. Виж дали ще се намерят, обикновено това е достатъчно.
Link to comment
Сподели другаде

Иконка на десктопа кръстена My Network Places нямаш ли? Извинявай, именцето което съм дал е при Windows2000, леко съм се заблудил. Просто смени името на работната група и за двата компютъра на някое друго, опитай се да шернеш/споделиш папка на преинсталираният компютър и да намериш преинсталираният компютър от другият компютър с опцията View Workgroup Computers. След това сподели папка на другият компютър и се опитай да я достъпиш от преинсталираният компютър пак използвайки опцията View Workgroup Computers.
Link to comment
Сподели другаде

Опитах както каза, но пак без ефект. Прикрепил съм един файл към поста си и ако можеш да ми кажеш къде е тази директория %SYSTEMROOT%\INF\ directory, защото не мога да я намеря. Искам да се опитам да сложа този NETBEUI протокол, за да видя дали ще се промени нещо.

NETBEUI.TXT

Link to comment
Сподели другаде

Абе човек, има изписано тонове стрници дори само в този форум !

Трябва да имаш една и съща работна група, подходящ IP адрес, да си разрешил NetBIOS-а и споделянето на папки. Имай предвид, че simple file sharing често създава проблеми и е добре да имаш един и същ потребител на всички машини, та да споделяш с акаунти - предполагам, че за Windows XP става въпрос. Хайде провери при теб кое как е и почвай да питаш !

Чакаме, въпреки, че във форума всичко това е написано!

Ако не знаеш кое къде да намериш - пак питай!

Link to comment
Сподели другаде

Като е написано можеше да дадеш един линк например. В една и съща група са с подходящ IP адрес. Само това мога да кажа, а за останалото можеш да ми обясниш някои неща. И да, ОС е ХР.
Link to comment
Сподели другаде

Дясното на мишката върху мрежовия адаптер и избираш Properties. В отворилия се прозорец оставяш маркирани: Client for Microsoft Networks, QoS Packet Scheduler, File and Printer Sharing for Microsoft Network и евентуално може да има запис на защитната стена - остави го. По-надолу на Internet Protocol TCP/IP също тябва да има отметка и след като го маркираш избери отдолу Properties - там трябва да е зададен IP адреса на компа и мрежовата маска. Най-отдолу натискаш бутона Advanced, а после, на новоотворилия се прозорец избираш табчето WINS. Тук в долното каре - NetBIOS setting избираш радиобутона Enable NetBIOS over TCP/IP. Това го правиш и на двете машини и после ги рестартираш. Сподели една папка на въпросната машина и напиши какво става.

 

За споделянето прочети това ръководство - http://forums.softvi...урси-под-winxp/

 

ПП По-горе написа, че си инсталирал подобен протокол - деинсталирай го или поне нека не е действащ.

Link to comment
Сподели другаде

Опитах, но пак без ефект. Искам само като отворя My Network Places на преинсталирания компютър, да вижда какво има споделено от другия компютър. Някъде нещо бъркам ли, не знам вече какво да правя.
Link to comment
Сподели другаде

Хайде да направиш следното:

1 - пусни едно ехо за проверка към другия компютър ( ping 192.168.x.y или както му е адреса). Опитай и от двете машини .

2 - в адресната лента на Windows Explorer напиши \\[името на другия комп] без скобите и виж дали ще се покажат споделените му папки.Опитай и от другата машина.

 

В настройките на Internet Protocol TCP/IP задал ли си за Default Gateway IP адреса на другия компютър - сега се светнах, че в първия си пост пишеш, че получаваш нета от модем - към другата машина, а после от нея споделяш нета с кабел до другия, който си преинсталирал. Ако не е така ме поправи - това е важно! После, ако така получаваш нета на втората машина трябва да въведеш и IP адресите на DNS сърварите на доставчика - ако има два и двата. Това е честа причина да няма нет при споделена връзка!

Препоръчително е тези опити да ги правим при отсъствие на защитна стена и спряна такава уиндоуска, направо от services.msc-Windows Firewall - disable и stop, после рестарт.

 

ПП Напиши после какво е станало и как получаваш нет на компютрите :booo:

Link to comment
Сподели другаде

Какво имаш предвид с това " ехо "? И да, от тоя компютър пускам интернет към преинсталирания и всичко е наред, той има интернет, но проблема си остава само това - че не вижда тоя в мрежата. Спрял съм и Firewall-a.
Link to comment
Сподели другаде

От старт менюто избираш RUN или натискаш едновременно Уиндоус бутона и буква R, а уиндоус бутона е между левия контрол и левия алт и има логото на Уиндоус. После, когато се отвори RUN в полето срещу Open пишеш - cmd. Ще се отвори конзола с мигащ курсор, където пишеш командата ping 192.168.0.1, като IP адреса 192.168.0.1 е примерен - там трябва да напишеш адреса на другия компютър, т.е. не този от който пишеш. После повтаряш операцията и от другата машина, но тогава пък пишеш адреса не на нея, а на другата.

 

Щом казвш, че нета ти е споделен, а само не се виждат ми намирисва на нетбиос проблем с имената. Не си написал адреса на недостъпния комп в Windows Explorer? Ако не си го направи - ето как: Ако машината която е недостъпна се казва gosho ( дясна мишка върху My Computer, Properties - тук се виждат имената на компютъра и работната група - НАПРАВИ ЕДНА СНИМКА АКО ОБИЧАШ И Я ПОСТНИ ТУК ! ). Горе в адресната лента на Windows Explorer ( Отваряш My Computer ) пишеш \\gosho и натискаш ентър. Интересно е дали при това положение ще се видят папките на другия комп. Искам също и снимка на прозорчето от мрежовата карта където пишеш IP адреса и маската - от втория ми пост.

Хайде - има шанс да стане!

Link to comment
Сподели другаде

Ее, моля те не ме изкарвай чак толкова глупав, че не знам къде е Windows копчето. :peace: Иначе искам да ти благодаря, че се опита да ми помогнеш, но тъкмо ей сега оправих проблема. Сложих въпросния NETBEUI протокол на преинсталирания компютър и най - сетне видя какво съм споделил от тоя в мрежата. И все пак ми обогати знанията и за това също съм ти благодарен.
Link to comment
Сподели другаде

Супер !

Аз пък си мисля, че всичко щеше да се оправи и без въпросния протокол - все пак всички си имаме мрежи и то без него. Важното в случая е, че си се справил и повече няма да се занимаваш с проблема!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...