Jump to content

Кратко ръководство за работа с виртуални устройства


Препоръчан пост

Преди да започна с обяснение за програмата, ще кажа малко теория. Ще започна с един цитат на Night Raven, заради който реших да напиша това кратко ръководство с пояснения към него.

 

Виртуално устройство е такова, което не е истинско, но лъже компютъра, че е реално. Докато в истинските устройства се пъхат дискове, във виртуалните се "пъхат" image файлове. :) Веднъж емулирани, все едно си сложил истински диск в истинско устройство.

Виртуално устройство се добавя от някоя от следните програми: Alcohol 120%, Daemon Tools или Virtual CloneDrive. Вторите две са безплатни.

Както вече прочетохте Virtual Clone Drive служи за създаване на виртуални устройства на вашия компютър. Какво реално представлява виртуалното устройство? Представете си, че имате няколко игри, филми или концерти, които всеки път се налага да стартирате от дисковете им (CD или DVD) и всеки път си играете да сменяте дискове, защото имате само едно устройство. Аз имах същия проблем, докато не се появиха програмите, които симулират реални устройства.

 

Какъв е принципът на работа? Програмата заделя определено място от Вашия твърд диск, за което място указва на Вашата операционна система, че е виртуално CD или DVD. Така компютърът ви вече разпознава повече от едно устройство (ако вече имате физическо такова) и може лесно да работи с него. След като създадете такова устройство, можете да заредите в него даден виртуален диск.

 

Виртуалните дискове всъщност представляват съдържанието на реален диск, компресирано и поместено в един файл, който се разчита от тези виртуални устройства. Тези файлове най-често са с разширение .iso, .cue и .bin, но могат да имат и други разширения. Те се наричат image (имидж) файлове, като реално могат да се нарекат виртуални дискове. След като имате вече виртуално устройство и виртуален диск остава само да заредите последния в устройството. Самото зареждане става софтуерно, като вместо да поставите диска на поставката на устройството, вие просто задавате на файла да се зареди в устройството и готово - имате си зареден виртуален диск.

 

Удобството в цялата история е, че можете да си създадете повече от едно виртуално устройство и да боравите с множество image файлове. Аз например си държа различни програми, интерактивни дискове или игри на image файлове на хард диска и всеки път, когато ми се доиграе нещо или искам да пусна някой диск, просто чуквам два пъти върху image файла и воала.

 

Една от програмите за създаване на виртуални устройства е Virtual CloneDrive. Последната версия на продукта можете да изтеглите от тази страница.

 

Инсталацията протича изключително лесно, само с две особености.

Първата е на втория екран, където програмата ще ви попита дали искате да поставите препратка на вашия работен плот към програмата (Desktop Icon) и по-важното - кои файлове искате да бъдат асоциирани с програмата (Asocate ... file):

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1495rd.jpg

 

Препоръчвам ви да оставите всички асоциации, защото така ще улесните много работата си - трябва само да чукнете два пъти върху дадения image файл и той автоматично ще бъде зареден във Вашето виртуално устройство и дори автоматично стартиран (ако има такава опция по подразбиране).

 

Втората особеност на програмата е, че симулирайки виртуално устройство, тя трябва да "излъже" операционната Ви система, че такова съществува реално. За тази цел, Virtual CloneDrive инсталира няколко драйвера, с които прави тази симулация. В края на инсталацията, когато инсталира тези драйвери, операционната Ви система ще Ви предупреди, че те не са дигитално подписани (ще обясня друг път за дигиталните подписи):

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1503lc.jpg

 

На този екран трябва да натиснете "Continue Anyway" (възможно е да се появи и втори път) за да продължите.

 

След като приключите с инсталирането на програмата ще Ви се появи една иконка върху работния плот (ако сте оставили опцията Desktop Icon включена по време на инсталацията), която изглежда ето така:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1513af.jpg

 

Ако желаете да промените някои от настройките на програмата, чукнете два пъти върху тази иконка и ще Ви се появи следния прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1522fc.jpg

 

- на първо време можете да изберете колко виртуални устройства можете да имате, като това става от падащия списък срещу Number of drives.

- втората опция е т.нар. "виртуална овца" (Virtual Sheep), която ще Ви помогне да различавате по-лесно виртуалните устройства, защото добавя картинка на овца (?!?!?!) срещу тях, за по-лесно разпознаване.

- третата опция указва на програмата автоматично да зарежда автоматично последния image файл, който сте заредили преди да рестартирате програмата или компютъра.

 

На следващата страница от този прозорец (Language) можете да изберете езика за интерфейса на програмата:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1530cu.jpg

 

В случая активно избрания език е цветен и осветен.

 

Когато желаете да заредите някой image файл, имате две възможности - или да чукнете два пъти върху него (ако сте задали този тип файлове да се асоциират с Virtual CloneDrive по време на исталацията) или да чукнете с десен бутон върху виртуалното устройство и ще ви се появи меню, подобно на това:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/picture1563lh.jpg

 

От елемента Virtual CloneDrive можете да изберете да заредите даден image файл (Mount) или да "извадите" даден image файл от виртуалното устройство (Unmount). Ако чукнете върху Mount, ще ви се отвори нов прозорец, в който трябва да посочите кой е файла, който искате да заредите. В посоченото меню, под двата елемента (Mount и Unmount), можете да видите списък с всички предишно заредени файлове, като можете лесно и бързо да изберете от него желания файл.

 

Автор на ръководството: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Всички права върху ръковоството за запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

Вдъхновен от материала на Tragedy за Virtual CloneDrive, ще представя друго кратко ръководство за работа, този път аз Daemon Tools.

 

Официален сайт: http://www.daemon-tools.cc/

Лиценз: Безплатна (Freeware)

Линк за изтегляне: Daemon Tools

Български интерфейс за Daemon Tools (4KB). Благодарности на korn.

 

Daemon Tools е аналог на Viritual CloneDrive с разликата, че може да се похвали с доста по-добра емулация на софтуерни защити и да се засрами от малко по-неудобния си интерфейс.

Всъщност целия интерфейс на програмата е една икона в системния трей и малко менюта.

Именно тях ще опиша, защото то друго няма.

Забележка: иконата не е задължителна за нормалната работа на устройствата. Те служи само за настройка.

 

Видовете менюта могат да се разделят на два видя: от кликане с ляв и десен бутон върху иконата.

 

При кликане с левия бутон на мишката:

--> Unmount all drives - разкача всички монтирани вирутални image файлове

--> Device X: [Y:] No media - където Х е номерът на устройството, а Y е буквата му; символизира дадено виртуално устройство. При кликане на опцията се предоставя възможност за монтиране на image файл, а ако вече е монтиран такъв, се демонтира.

 

При кликане с десения бутон на мишката:

--> Virtual CD/DVD-ROM - меню за контрол над виртуалните устройства

----> Virtual CD/DVD-ROM/Device X: [Y:] No media - настройка на конкретното виртуално устройство

- Mount image - извежда диалоговия прозорец за избор на image файл за монтиране

- Set device parameters - настройка на конкретното устройство:

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/dt2ek.gif

- Vendor - избор на име за устройството (можете да напишете каквото искате).

- Model - избор на модел за устройството (можете да напишете каквото искате).

- Revision - избор на номер на издание на устройството (можете да напишете каквото искате).

- Drive letter - избор на буква за даденото устройство.

- DVD Region - избор на регион за DVD дискове.

- Auto Insert Notification - включва автоматичното отваряне на image файла (autorun).

- Reset to default - връща настройките по подразбиране.

 

--> Unmount all drives - разкача всички монтирани вирутални image файлове.[/indent]

--> Set number of devices... - от тук задавате колко виртуални устройства да имате - от 1 до 4;Disabled изключва всякакви устройства.

 

--> Emulation - от тук се включват различните видове специфични емулации за различни защити; All options ON включва всички опции наведнъж, а All options OFF ги изключва.

 

--> Options - други опции

- Secure mode - предотвратва нежелан достъп на различни програми до Daemon Tools (оставете включена).

- Automount - дали да монтира последните използвани image файлове при всяко стратиране на Windows.

- InUse check - включва и изключва проверката дали даден image файл, който демонтирате, не се използва все още от друго приложение (оставете изключено).

- Autostart - дали иконата да се стартира програмата с Windows (по принцип не е нужно).

- Tray icon - дали да се появява икона при стартиране с Windows (по принцип не е нужно).

 

--> Help

- Manual - отваря ръководство в интернет (което, поне в момента, нещо не работи).

- Homepage - отваря домашната страница на програмата.

- Email support - Поддръжка по електронна поща, стартира пощенския ви клиент.

- About - извежда информация за програмата.

 

--> Exit - изход от програмата.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте!

Аз пък вдъхновена от ръководствата на Night_Raven и Tragedy, реших да споделя и възможностите /най-основните/ и на третата програма за работа с image файлове - спомената по-горе Alcohol120%.

Програмата можете да изтеглите от тук:

http://www.softvisia.com/download.php?view.380

Ето и екран от програмата:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1228/9993yf.gif

 

Няма да пиша ръководство, тъй като програмата е на български език и разполага с асистенти, които дружелюбно и неусетно ви превеждат през етапите, необходими за реализиране на целта ви.

Програмата е с приятен интерфейс, лесна е за работа поради гореспоменатата причина и разполага с доста възможности. Точно на тях мисля да се спра. Сигурна съм, че всеки от вас, който е инсталирал програмата, много бързо ще се ориентира във функциите й и затова информацията за възможностите й цели по-скоро да ви помогне в избора на програма за image файлове ако все още нямате такава.

С Alcohol 120% можете:

1. Да създавате имидж файлове. От всеки файл практически можете да направите image файл в следните формати: mds, cue, iso, ccd.

През целия този процес ви превежда асистент, който ще ви покаже детайлирана информация за диска, който ще превръщате в image файл и след като изберете мястото, където ще се съхрани новият файл, асистентът ще ви покаже и информация за използвано и свободно място на съответното място на диска - C, D. Така ще можете да прецените лесно и бързо дали избора на място за съхранение е възможен и правилен.

2. Да записвате имидж файлове.

Това е една много приятна опция и лесно изпълнима благодарение на асистента.

След като изберете имидж файла, който ще записвате, програмата ви показва детайлна информация за него: тип, местоположение, размер и др. Можете да избирате скорост, метод на записване, да записвате мултисесиен диск и да симулирате запис.

 

Забележка: Не можете да записвате директно bin файл. Трябва да посочите съответното към него cue и програмата автоматично прави записа. Ако не разполагате с cue, можете да качите bin директно, но в този случай трябва да правите ръчни настройки. Това е така, защото bin форматът не е сред форматите, които можете да асоцийрате към програмата.

 

3. Да копирате имидж файлове. Етапите, през които се преминава, са аналогични на процеса на създаване на имидж файл.

 

Програмата разполага с търсачка на имидж файлове, която може да открие всички такива на вашия твърд диск, подобно на търсачката на windows. При търсенето можете да указвате къде да търси и какъв точно формат на имидж файла.

 

Alcohol120% разполага и със CD/DVD мениджър, който ви представя детайлна информация за виртуалните и физически устройства.

Изтриването на презаписваеми дискове става бързо и лесно, отново с помоща на асистент.

Имате възможност да правите множество настройки, които няма да са проблем, тъй като всичко е на български /без помощното меню/.

С Alcohol120% можете да създадете 31 виртуални устройства, да променяте техните букви, да задавате параметри и т.н.

Като добавка към всичко това разполагате и с диск мениджър, който ще ви информира за всички части на вашия твърд диск и виртуалните устройства. Ще ви посочи използвано и свободно място и дори типа на файловата система: FAT, FAT32, NTFS.

Получавате още: информация за системата ви, мениджър на устройствата и файл експлорер.

 

С една дума: хубава програма според мен! :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...

Здрасти. Не съм много на "ти" с нещата, затова искам да те попитам нещо. Инсталирах Алкохол 120 според указанията на Danina. Всичко е наред, програмата работи, само че, си мислих, че когато създам image файл не взима място на диска, т.е. когато започна създаването на няколко dvd-та, като image файлове на 20GB свободен твърд диск, след операцията ще са ми останали също 20GB??? Чувал съм за такива виртуални комютъри или нещо подобно...Можеш да инсталираш дадена програма, да я изпробваш и ако ти хареса да си я инсталираш и на "нормалния". А когато нещо се обърка, скапа, на "нормалния" нищо му няма, защото всичко си пробвал на виртуалния. С други думи, не затормозваш "нормалния" си комп. с хилядите програми, които искаш да изпробваш.

Имаш ли някакво мнение? Надявам се да не съм казал някоя глупост.

Link to comment
Сподели другаде

Привет!

Създадените виртуални устройства с Алкохол 120 се намират на твърдия ти диск. Можеш да видиш и буквите им от My computer, в зависимост от това колко броя си създал.

Честно да ти кажа незнам как става това- да правиш виртуални компютри.

Можеш да погледнеш тук и да пробваш ,ако желаеш:

Тук!

Но, честно казано, незнам дали всичко става в пространството!

Алкохол 120- това не го може. Нито пък Daemon Tools.

Успех!

Link to comment
Сподели другаде

Здрасти. Не съм много на "ти" с нещата, затова искам да те попитам нещо. Инсталирах Алкохол 120 според указанията на Danina. Всичко е наред, програмата работи, само че, си мислих, че когато създам image файл не взима място на диска, т.е. когато започна създаването на няколко dvd-та, като image файлове на 20GB свободен твърд диск, след операцията ще са ми останали също 20GB???

Хе-хе, разбира се, че заема място на твърдия диск. Информацията трябва да е се намира някъде. Не може да е никъде и да работи. :)

 

Чувал съм за такива виртуални комютъри или нещо подобно...Можеш да инсталираш дадена програма, да я изпробваш и ако ти хареса да си я инсталираш и на "нормалния". А когато нещо се обърка, скапа, на "нормалния" нищо му няма, защото всичко си пробвал на виртуалния. С други думи, не затормозваш "нормалния" си комп. с хилядите програми, които искаш да изпробваш.

Имаш ли някакво мнение? Надявам се да не съм казал някоя глупост.

Има такива да. Създават се с помощта на програми. Симулират отделен компютър на компютъра ти, който можеш да си го правиш почти каквото искаш - инсталираш, деинсталираш, триеш, тестваш и т.н. Не си мисли обаче, че това не товари истинския компютър. Виртуалният такъв запазва част от всички системни ресурси за себе си. Нали и виртуалният трябва да вземе отнякъде изчислителна мощ, RAM и др. - взема ги от истинските такива и истинският компютър се налага да ги споделя с виртуалния.

Все едно да имаш по-малък брат в стаята. ;)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

Здравейте!

Първо да кажа,че форумът е невероятен и особено за напълно начинаещи като мен :blush:

Сега моя проблем....ОС ми е Виста,инсталирахме Даймън Туулс...при опит да заредя диска ми излиза съобщение,че файлът не може да бъде зареден,няма достъп до него! :( Успяхме незнайно как да инсталираме една(първата) игра,втората обаче яко се дърпа...

Освен това все още не разбирам какво е КРАК,за какво служи и как се ползва........съвсем,съвсем начинаещи сме......в тези неща.

Благодаря предварително!!!

Link to comment
Сподели другаде

ОС ми е Виста,инсталирахме Даймън Туулс...

Microsoft Windows Vista има много версии, Daemon Tools - също; ти с кои версии на програмите работиш?

 

...при опит да заредя диска ми излиза съобщение,че файлът не може да бъде зареден,няма достъп до него!

Кой е този файл?

 

Успяхме незнайно как да инсталираме една(първата) игра,втората обаче яко се дърпа...

За кои игри става въпрос?

 

Освен това все още не разбирам какво е КРАК,за какво служи и как се ползва....

В този форум не се толерира публикуването и обсъждането на такава информация, пише го в Правилата на форума. След като си се съгласил с тях (при регистрацията си), е безсмислено да се опитваш да ги нарушаваш.

 

...съвсем,съвсем начинаещи сме......в тези неща.

Всеки е започнал от някъде. Можеш да разгледаш темите Българският правопис и граматика, правилата и изключенията., Съвети за успешна взаимопомощ, Как да си поискаме помощ ..., ... във форум, Как да търсим лесно и бързо във форума! и Полезни съвети и трикове при използването на форума.

Link to comment
Сподели другаде

Vista e Home Basic,

Daemon Tools Lite 4.12.4

 

 

 

За кои игри става въпрос?

 

Първата беше Call of Duti,сега се опитвам да инсталирам Medal of Honor....всъщност инсталирах я,но нещо ми липсва :blink: не знам какво точно...когато се опитам да пусна играта ми иска правилния диск?!?

 

Съжалявам за въпроса за крака :blush: Къде мога да намеря инфо за това?

 

Благодаря!

Link to comment
Сподели другаде

Играта иска правилния диск, защото засича, че този, който е в момента поставен (в истинско или виртуално устройство), не е оригиналния. "Crack" е малка програма, която има за цел да премахне защитата на друга програма (обикновено конкретна версия). При игрите това е най-често самото ЕХЕ на играта с премахната защита.
Link to comment
Сподели другаде

Играта иска правилния диск, защото засича, че този, който е в момента поставен (в истинско или виртуално устройство), не е оригиналния. "Crack" е малка програма, която има за цел да премахне защитата на друга програма (обикновено конкретна версия). При игрите това е най-често самото ЕХЕ на играта с премахната защита.

Благодаря!!!

Следва въпросът....къде точно да пейсна крака.Правя го в папката на играта в програмите,но излиза като отделна папка............

Колко мноооооого имам още да чета.........

Link to comment
Сподели другаде

Вече получи информация какво е "crack". Не си насилвай късмета да искаш съвети как да вършиш нелегални действия. Вече беше даден линк към правилата на форума.
Link to comment
Сподели другаде

Вече получи информация какво е "crack". Не си насилвай късмета да искаш съвети как да вършиш нелегални действия. Вече беше даден линк към правилата на форума.

:blush: :blush: :blush:

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...