Jump to content

1. Проблеми и дискусии, свързани с компютри

1. Проблеми и дискусии, свързани с програми

..., а ние ще се опитаме да помогнем (не че знаем всичко, но се преструваме, че е така).

23.6k

... - с конкретно име или за конкретна цел.

10.4k
    4. Компютърна сигурност и защита от зловреден код

... вируси, червеи, троянци, шпионски, rogue, рууткити и прочее бацили...

15.7k
    5. Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

... и точно преди да вземете чука - пишете тук.

29.4k

... полезни сайтове, материали, онлайн списания, трикове и съвети за работа с Интернет и други.
      2.6k

Форум с анкети на всякаква компютърна тематика
      172

1. Статии

... на компютърна тематика, обяснения на технологии, компютърни устройства и компоненти и други.
      1.1k

..., включващи подробно описание, възможности, менюта, настройки и други.
      939

..., придружени с картинки, обяснения, примери и полезни съвети.
      6.1k
    4. Ръководства за работа с операционни системи

..., придружени с картинки, обяснения, примери и полезни съвети.
      2.2k

..., обединени в каталог, както и желания за такива.
      441
  3. Дизайн, програмиране, хостинг и мрежова администрация

1. 4

... и всякакви проблеми с него и програмните езици.

957

1. 26
    2. Cool оферти

Всички попадаме на готини оферти, това е мястото да ги споделите.

10

1. 41

... които да дискутираме и споделим мнение.

При копиране на новини, задължително трябва да се посочва източника!

1.4k

... какво ви е впечатлило, какво сте преживели, какво ви вълнува или как възприемате нещата край вас.
      8.5k

Българи - юнаци!
      3.7k

• There are no registered users currently online
  • Последни постове

• Да. Но в случая имах предвид друго. Опитах се да подчертая, че за да оправдая ходенето до VSystem (които не са ми наблизо), ще е необходимо да си харесам поне няколко модела, а за момента се очертава само Q350. Или пък да съм почти убеден, че ще харесам и купя Q350.   Това също ми е интересно. 8 ома съпротивление означава, че Wiim Amp би работил до 60W. Тоест няма да "агонизира", дори при максимално увеличаване, защото ще ползва едва половината капацитет. Или при 8 ома агонията просто настъпва при 60W?   3050i би трябвало да е такъв пример. При съпоставка с Q350 излиза, че 3050i има двойно повече бас. Разбирам, че не означава задължително да е точно два пъти по-мощен, но все пак звучи доста повече. Горе-долу започнах да разбирам как се сравняват мощности, съпротивления и децибели. Но има ли как да сравня баса? Единствените подови, които ми препоръча са Polk Monitor XT60. Тук пък има някакви "пасивни радиатори", от които съвсем не знам какво да очаквам. Малко шано ми звучи. И последно за тях - предоставят възможност да се захранят с до 200W. С Wiim Amp бих ги захранил с до 60W. Т.е. получава се сходна ситуация с Q350 и би трябвало отново да получа 100dB. Да речем, че това е достатъчно. Ако хипотетично ги захраня с 200W, би трябвало да изкарат 105dB, което да е с 50% по-силен звук от 100dB/60W. Правилно?   По принцип е хубаво да успея само с 2, за да е по-компактно и да не търся място и субуфер.
    • Така изглежда. От конкретно тези два модела лично аз бих се спрял на този на Q Acoustics. Опасяваш се, че букшелф колони няма да ти свършат работа? И аз не ги познавам. 🙂 Оценявам обаче това, че работят с измервания и обективни данни. Казвал съм го и преди, но ще го спомена отново: "музиката е изкуство, но аудиото е наука". Това са хора с толкова високи стандарти, че дори и мнението им за даден продукт да е някъде по средата (т.е. нелош продукт, но може би не достатъчно добър за "препоръка"), то по всяка вероятност би бил достатъчно добър за моите нужди, камо ли за нуждите на масите. Доколкото виждам сравнението между двата модела на сайта на WiiM, според мен няма смисъл от Pro версията. Има някакви софтуерни екстри, които според мен са излишни. Има и на теория по-добри показатели за SNR и THD+N, но дори обикновения модел е достатъчно добър за нуждите ти. Усилващата част, която според Erin е общо взето най-"слабото" място на продукта, изглежда да е еднаква, така че не виждам причина да си даваш парите. Не задължително. Зависи колко чувствителни са колоните. Колкото по-чувствителни са, толкова по-ефективни са и могат да възпроизведат по-силен звук. Ако имаш два модела колони, но са със еднаква чувствителност, тогава вече трябва да свирят еднакво силно при една и съща входяща мощност. Ако ще ти помогне, мисли за мощността като финансов бюджет, а за чувствителността като колко разумно се харчат парите. Ако имаш хора, които са по-ефективни с харченето на парите, то те ще могат да завършат даден проект за по-малко пари от други хора, които не са толкова икономични. Също така не забравяй, че използваната мощност при колоните не е линейна. Усилвател с примерно 100 W изходящ капацитет не е двойно по-мощен от такъв с 50 W рейтинг, не и що се отнася до звук. Общото правило е, че за всеки 3 dB увеличаване на звука, трябва да удвоиш мощността. Т.е. ако примерно имаш колона, която за 1 W ти дава 70 dB, то за 73 dB ще са нужни 2 W, за 76 dB -- 4 W и за 79 dB -- 8 W. Вземаме предвид, че децибелите също не са линейни величини, на всеки 10 dB възприеманата сила на звука се увеличава двойно. Т.е. 80 dB е двойно по-силен звук от 70 dB. Излиза, че за да получиш двойно по-силен звук от началните 70 dB за 1 W, ти трябва 8 пъти повече мощност. Ще вземем за пример гореспоменатите KEF Q350, които имат официална чувствителност от 87 dB (2.83V/1m) и съпротивление от 8 Ома, вкарваме ги в удобния калкулатор тук с допълнителни параметри: 60 W за усилвателя (защото това са му официалните данни за мощност при 8 Ома) и разстояние за слушане от 3 м. Получаваме крайна сила на звука 101 dB. Това е доста силен звук. Можеш да намериш немалко графики/таблици с примери за различни звуци и тяхната сила, за да се ориентираш. За теб не знам, но за мен 100 dB би ми било предостатъчно силно. Зависи спрямо какво. 🙂 Ако сравняваш букшелф и подовостоящи колони от една и съща серия на даден производител, тогава да, подовостоящите ще са по-ефективни и ще могат да възпроизведат повече ниски честоти. Има едни неща, които наричаме "закони на физиката". Засега не сме открили начини да ги заобиколим. 🙂 При подовостоящи колони има по-голяма площ на предната част на кабинета, което значи, че могат да се монтират повече от един нискочестотен говорител, а освен това и общият обем на самия кабинет е по-голям, което предразполага към повече опции за настройване на евентуалния порт. Това обаче не значи, че всички подовостоящи колони са автоматично по-чувствителни и/или с по-добра способност да възпроизвеждат бас спрямо букшелф колони. Зависи как са проектирани и изработени, т.е. зависи от: външни размери, вътрешна архитектура, използван материал за кабинетите, количество и вид на демпфащия материал вътре, размер и цялостен дизайн на самия нискочестотен говорител, наличие/отсъствие на басрефлексен порт + местоположението и честотата, на която е настроен въпросния порт, и т.н. и т.н. Ако възнамеряваш да използваш аудио системата само с въпросните две колони, тогава има логика да се опиташ да си набавиш такива, които могат да възпроизвеждат колкото се може по-ниски честоти. Ако обаче има шанс да добавиш активен събуфър, нещата се променят драстично, защото въпросният извор на щастие ще улесни работата на усилвателя и ще намали изискванията към колоните. При прилагане на crossover (highpass filter) реално пренасочваш ниските честоти към събфуъра, той да се оправя с тях, което облекчава усилвателя, защото той вече няма да се налага да усилва целия честотен диапазон. Колоните също ще се чувстват по-добре, защото към тях няма да се подават честоти, които са под възможностите им, евентуално да създават нежелани резонанси и т.н. И за капак, ако събуфърът е достатъчно добър, получаваш всъщност още по-ниски честоти, защото... събуфър. Усилвателят печели, колоните печелят, събуфърът печели, ти печелиш. Само портфейлът ти не печели, но... кот,  тако'а. 🙂 Нещата не работят точно така. Няма как да свържеш колони към усилвател и да го настроиш да ги захрани с някаква желана от теб мощност. Най-добрият вариант е да прослушаш желаните/набелязаните колони, свързани към желания/набелязания усилвател. Ако това не е възможно, следващият вариант е да ги чуеш свързани към някакъв усилвател, който е с максимално близък рейтинг на този, който си набелязал. Няма да е идеално сравнение, защото е възможно даден 60-ватов усилвател да е по-качествен от друг, но ще е някакъв ориентир, т.е. колоните свирят достатъчно силно, свързани към 60-ватов усилвател X (който не е желаният от теб), то би трябвало да свирят аналогично силно на 60-ватов усилвател Y (който е желаният от теб). Ако пък случайно тестваш по-слаб усилвател (примерно 40 W) и се окаже, че силата на звука те устройва, то тогава е 99,9% сигурно, че 60-ватовият ще ти е също достатъчен.
    • При мен споделянето на ресурс от рутера работеше и без въпросната опция да е включена. Също така, аз споделям файлове между няколко компютъра (ползвам два от комопютрите си за NAS) и опцията не е включена на никоя от системите.
    • Не работи, а М$ изключиха тази опция по подразбиране от съображения за сигурност.
  • Статистика

• Потребители
      25679
    • Най-много онлайн
      819

Най-нов потребител
    DTGPRo Ricoh
    Регистриран
  • Създай ново...