Jump to content

1. Проблеми и дискусии, свързани с компютри

1. Проблеми и дискусии, свързани с програми

..., а ние ще се опитаме да помогнем (не че знаем всичко, но се преструваме, че е така).

23.6k

... - с конкретно име или за конкретна цел.

10.4k
    4. Компютърна сигурност и защита от зловреден код

... вируси, червеи, троянци, шпионски, rogue, рууткити и прочее бацили...

15.7k
    5. Проблеми и дискусии, свързани с хардуер

... и точно преди да вземете чука - пишете тук.

29.5k

... полезни сайтове, материали, онлайн списания, трикове и съвети за работа с Интернет и други.
      2.6k

Форум с анкети на всякаква компютърна тематика
      172

1. Статии

... на компютърна тематика, обяснения на технологии, компютърни устройства и компоненти и други.
      1.2k

..., включващи подробно описание, възможности, менюта, настройки и други.
      939

..., придружени с картинки, обяснения, примери и полезни съвети.
      6.1k
    4. Ръководства за работа с операционни системи

..., придружени с картинки, обяснения, примери и полезни съвети.
      2.2k

..., обединени в каталог, както и желания за такива.
      441
  3. Дизайн, програмиране, хостинг и мрежова администрация

1. 4

... и всякакви проблеми с него и програмните езици.

957

1. 26
    2. Cool оферти

Всички попадаме на готини оферти, това е мястото да ги споделите.

10

1. 41

... които да дискутираме и споделим мнение.

При копиране на новини, задължително трябва да се посочва източника!

1.4k

... какво ви е впечатлило, какво сте преживели, какво ви вълнува или как възприемате нещата край вас.
      8.5k

Българи - юнаци!
      3.7k

• Последни постове

• Въпреки че ъпдейтнах  BIOS до A15 ( последната версия ) няма никаква промяна в поддръжката на рам памети. Просто явно не е направен за 8 ГБ. Явно максимума от  4 ГБ просто е закодиран в дънната платка и никакви софтуерни модификации не могат да помогнат. Това е посочено и в брошурата на самият модел. Явно нищо не може да помогне в случая. Но има доста хубави неща в модела като компактния му дизайн и ниското потребление на енергия. Във всеки случаи няма да го хвърлям на боклука, а ще му сложа едно малко SATA SSD и да зарежда по бързо ОС и програми. Но рано или късно тези 4 ГБ рам DDR3 ще станат малко за съвременния софтуер и тогава какво. ??..
    • Според потребител в тази тема въпросният модел поддържа само low density памети, т.е. са по-специфични. Коментарът е отпреди близо 9 години така че силно се съмнявам да можеш да намериш подобна памет някъде. Може би в някой магазин, който се специализира в продажбата на компютри втора употреба, макар че пак ме съмнява, защото въпросният модел е античен. То дори и да намериш, пак няма гаранция, че ще работи, защото мисля, че по официални данни се поддържа по 2 GB на слот (общо 4 GB). 
    • Мислех, че колоните ще са по-близо до усилвателя. Както и да е. В такъв случай може би ще е по-добре да ползваш кабел със сечение от поне 1,5 мм², а за малко по-сигурно може би и 2 мм². Можеш да скочиш дори до 2,5 мм², ако има шанс да се наложи и доста по-дълга връзка. Според мен всичко над 2,5 мм² е доста overkill за твоя конкретен случай, но решението е твое. Ако разбирам правилно, независимо коя колона на какво разстояние е от усилвателя, трябва да се използват еднакви дължини на кабела, т.е. ако (да речем) лявата колона е на 1 м разстояние, а дясната -- на 10 м, то и двете трябва да са свързани към усилвателя посредством 10-метров кабел. Ако това е имано предвид, то е пълна глупост. Няма такова изискване. Важното за кабела, свързващ усилвателя с колоните е, да има поне под 10% (препоричително под 5%) от съпротивлението на колоните. Това е. Съпротивлението на кабела се определя от дължината и сечението му. Колкото по-дълъг е кабелът, толкова по-високо е съпротивлението му. Колкото по-голямо е сечението му, толкова по-високо е съпротивлението му. Затова, ако е нужен късичък кабел, няма проблеми да се ползва по-евтин такъв с по-голямо сечение. Ако ти е любопитно, тук има таблица с препоръчително сечение за различни дължини и натоварвания. Използва се американския калибър за проводници, където по-малкото число обозначава по-голямо сечение/диаметър, и имперски мерни единици за разстояние. Твоят 12-метров кабел е около 40 фута, което според горната таблица значи, че че за такава дължина ти е нужен кабел със сечение малко над 16 AWG. Намираме си някаква таблица из Интернет за конвертиране на американския калибър към метричната система и установяваме, че 16 AWG е около 1,3 мм², т.е. дори и да приемем, че ни е нужен кабел с мааалко по-голямо сечение от него, то 1,5 мм² ще е напълно достатъчно. Разбира се, ако искаш да се застраховаш, можеш да се насочиш и към 2 мм². Всичко над 2 мм² според мен е напълно излишно. Казано иначе, интересуват те следните неща: - кабелът да е меден, т.е. с медни жила (изобщо не е важно да е OFC/"oxygen-free copper"); - кабелът да е с 1,5 мм² или 2 мм² сечение, в зависимост колко искаш да се "застраховаш"; - кабелът да е с подходящата дебелина на PVC обвиквата/изолацията, за да можеш да вкараш два такива кабела в кабелния канал; - кабелът да има маркировка на жилата, например изолацията да е в два цвята (обикновено черно и червено) или на едно от жилата да има линия/ивица, за да можеш лесно да напаснеш поляритета от изходите на усилвателя с конекторите на колоните. Би трябвало да е много трудно да намериш кабел без някаква маркировка, но все пак да си го кажа. Не особено. Стига кабелът да няма съпротивление по-високо от 5% от това на колоните, другото не те вълнува. Ако примерно се окаже, че можеш да постигнеш същото съпротивление с метална закачалка за дрехи от гардероба, то значи тя ще върши същата работа като скъп кабел. Уловката е, че кабелът във VSystem е "марков", докато този от Технополис не е. Абсолютно никакъв проблем не е, стига успоредно с тях да няма и захранващи кабели. Ако имаш предвид екраниране, не, не ти е нужно, освен ако нямаш и радарна станция вкъщи. Ако имаш предвид буквално изолация, т.е. PVC обвивката на двете жила в дадения кабел, то няма значение колко е дебела в твоя случай, защото кабелите ще са в кабелни канали, които ще ги предпазват. Ако се налагаше кабелите да са изложени и да има шанс да бъдат настъпвани или притискани по някакъв начин, тогава малко по-дебела изолация не би била лоша идея. Най-вероятно ще върши прилична работа. Hifime UT23, S.M.S.L PO100, S.M.S.L PO100 Pro. Реално не виждам смисъл да се хвърляш на нещо скъпо. Процесът е доста семпъл, така че според дори евтиното китайско решение ще е напълно адекватно. Просто си харесай някакъв RCA кабел от същия магазин, от който ще си купиш кабела за връзка между усилвателя и колоните, и го мятай в кошницата. Няма някаква философия в избора.
    • Здравейте!  Закупих от един приятел на далавера ( за 30 лева ) едно мини компютърче Dell Optiplex 780 USFF. Кутията му е много малка и направо е доста готино. Предполагам че харчи доста малко ток. Пристига с хард диск  ( от лаптоп) и slim DVD-RW ( пак като на лаптоп ). Процесорът е Intel Core 2 Duo CPU E8400 с тактова честота 3.00 GHz. Това е сравнително стар модел, пуснат на пазара през 2008 година. Поддържа различни технологии, включително sse4_1, но му липсват по-новите инструкции  налични в съвременните процесори. Хард диска ( FUJITSU MHW2120B ) му въпреки че е от 2008 година няма никакви лоши физически сектори.  За съжаление има два слота за рам памет. Двата са заети с по 2 ГБ рам памет DDR3 което прави общо 4 ГБ което може да е достатъчно за някои задачи. Пробвах да му сложа  по 4 ГБ на слот, но нещо не тръгва по този начи.  Всъщност тръгва, но не показва екран. Явно това компютърче не разпознава повече от 2 ГБ на слот. Това е гадното. Затова въпроска ми е някои има ли опит с такива малки компютърчета и дали могат да работят с повече РАМ памет. Обмислям варианта да му сложа SATA SSD за да зарежда по бързо програми и ОС. Но е кофти с тези 4 ГБ рам памет DDR3. Тук можете да видите как горе долу изглежда това USFF, само че това е съвсем друг модел. Изключително компактен и тих. Dell Optiplex 7010 USFF
    • Всъщност ще ми трябват приблизително толкова. Сметнах ги 12 метра (на канал). Кабелът на по-далечната колона трябва да обиколи една врата и това отнема около 5 метра. Понеже четох, че трябва да са еднакви (и като вид, и като дължина), ги смятам по 12 метра на канал. Колоните ще са на около 2м от усилвателя в права линия, но ще опитам да скрия кабелите и да ги позиционирам така, че да не се спъвам в тях. Стават доста повече метри. Доколкото четох кабелите са доста важен компонент, а към момента ми е доста мътно. Във VSystem най-евтините са тези и са 3.50лв на метър и са с 0.75мм сечение. А тук например мога да купя 4мм сечение за по-малко пари. Трябва да има някаква уловка. Окабеляването искам да го направя само веднъж и да съм сигурен, че нещата ще са добре. Например при 2-3 метра от трасето левия и десния канал ще вървят заедно. Представи си, че ще се допрени в кабелен канал. Това променя ли нещата? Например да трябва по-хубава изолация? Наясно съм, че има аудиофилски кабели за хиляди левове и че аз нямам нужда от такива, но не искам и да взема нещо, което да ми отвори беля или да ме дразни.   Сигурен съм. Аз нямам против да опитам, но това няма как да е перманентно решение. HDMI портът на лаптопа е зает константно с монитор.   Аз съм сигурен, че има. Може би като това. Но ми се искаше нещо по-реномирано. С подобно свързване ще ми е изключително удобно, защото ще мога да закача усилвателя в един от USB-A портовете на монитора и така аудиото ще стане част от периферията, която никога не разкачам.    А нещо за този случай?
  • Статистика

• Потребители
      25694
    • Най-много онлайн
      819

Най-нов потребител
    ee88exeli
    Регистриран
  • Създай ново...