Jump to content

Проблем с двуслойни двд-та


Препоръчан пост

Привет.

Взирам се в монитора и се опитвам да реша в кой под форум да напиша темата си, защото съдържа малко от това, малко от онова. Затова избрах този, но ако администраторите решат могат да я преместят.

И така. Всичко започна с купуването на дискове Verbatim DVD+R DL 10 pack 8x/8,5GB. Купих ги, защото вече имах от този модел и бях доста доволен, но преди това си взимах от тези, които са по един в кутийка. От една страна експериментално, защото имам почти 4 годишна механика, записала над 1000 DVD-та и не знаех как ще се държи с "двата слоя". От друга, рядко се случва да сваля "големи" DVD-та (DVD 9) на които може да се изреже, я някой звуков поток, я малко от качеството, така че да си заслужава записа. Разбира се, така излизаха по-скъпо, затова реших да купя направо 10. До тук добре. Без да очаквам някакъв проблем, реших да си запиша сваленото току-що DVD 9. Всичко вървеше наред, стигна 100%, но не можеше да финализира диска. Мъчеше се 10 мин. и го спрях. Пробвах друг (винаги може да се случи лош диск). Пак същото. Реших, че самото DVD/файлове не е нещо наред. Викам си, добре, ще копирам едно от тези, които имам вече записани (ще прежаля едно DVD, какво толкова) за да видя дали проблема не е в датата. Отново същата ситуация.

И тук започна ходенето по мъките. Реших да ги рекламирам. Не знам как е в България, но си мисля, че е трудно да се рекламира DVD R/RW носител (какъвто и да е оптичен носител). Отидох до магазина, където съм закупил дисковете. Останах изненадан от факта, че без да ги тестват, като ги запишат, веднага ми предложиха да ми ги сменят за други. Разбира се, можеха да ми сменят само тези, които бяха чисти. С другите "изгарям". Реших да не се давам и ги помолих да ми запишат един диск, с цел да разбера дали проблема, наистина не е в моята механика. Чаках 1 час, докато се копира (бях си донесъл един от моите дискове, при условие, че започнат да се оправдават, че нямат DVD 9) и след това запише диска. Връчиха ми го с думите, че "операцията протекла успешно". Всичко това става зад един параван, където не се вижда къде го записва, на какво го записва т.н. Поисках да ми го пуснат на компютъра, който имат на самия плот, но отказаха с думите, че го пробвали отзад и вървял без проблем, пък и доста други хора се бяха събрали да рекламират нещо си (това беше отделението за рекламация) и нямат толкова време (наистина там бях час и нещо). Диска наистина изглеждаше записан, в това не се съмнявах. Съмнявах се в това дали са го пускали. Започнах да изпитвам неприятно чувство, че съм се минал, като не съм взел направо парите, които ми връщаха. Искам само да вмъкна, тъй като забравих, че всички не успешно записани от мен двуслойни дискове + този от тях, имаха "следа от лазера", ако мога така да се изразя, не като едно цяло (такава е следата на добре записаните дискове), а все едно мултисесиен диск (по долу показвам снимки). След като се прибрах в къщи, реших да пробвам диска, дали върви. Очакванията ми се збъднаха. Нито DVD читачката, нито DVD записвачката, нито DVD плеъра не искаше да го прочете. Имам следните модели - TEAC DV-516G; LITE-ON DVDRW SOHW-1693S; Pioneer DV610 AV. Казах си добре, читачката и записвачката са стари, може да възниква проблем с четенето, но пък плеъра е на половин година. Както се казва тук, "и палачинка ще подкара стига да е добре изпечена". Е да, ама звънци.

Казах си никакво даване, няма да отстъпя. Този път ще изпратя жената, тъй като видят ли, че си чужденец и не можеш да обясниш нещо както трябва, започва едно баламосване..."в механиката може да е проблема, в софтуера който използвам, в операционната система" и т.н. Жената отиде на другия ден. Разбира се, че на компютрите които имаха на плота (3-4) не искало да тръгне (имали по-стари механики). След това и извадили един лаптоп, на когото било записано DVD-то (на мен не ми казаха на какво е записано) и там тръгнало. Попитала за тази "магическа записвачка" и й казали, че е DVD Super Multi drive DL, а лаптопа Toshiba Satellite A300. За съжаление, не може ли да и върнат парите за вече записаните/неуспешни дискове, след като и показали, че диска записан от тях тръгва (дори да е само на една механика, а никоя друга не може да се справи). Поискала да я посъветват, какви други DVD-та да вземе (казах да не рескува пак с Verbatim) и й предложили TDK, защото за Traxdata и Verbatim (само тези три модела имаха в наличност по 10 и повече броя) имало вече доста оплаквания. Иначе, като ги продават, никого не предупреждават за тези проблеми.

Веднага като ми ги донесе, реших да ги пробвам. Използвам ImgBurn около година, след като прочетох много доброто Ръководство/наръчник за работа с ImgBurn. на Night_Raven. До сега не ми е прецакала нито един диск (дори тези за които писах по горе, двуслойни, но по единично пакетирани). Според статистиката й на запис, е записала 508 диска (преди това използвах други програми, затова има разлика в бройката, за която пиша по горе). Стартирах записа, но операцията спира/остава на положение, където в долния ляв ъгъл на програмата пише "Setting LO Data Zone Capacity" и дори след 5 минутно чакане, нищо не се променя. Не знам какво означава това. Ако някой знае, нека да обясни, моля.

Тук е момента да помоля Night_Raven, ако знае как се използват настройките "Промяна на настройки за напреднали потребители" и "Промяна на Book Type" (случайно поддържа и моята механика) или пък други от менюто "Настройки", ако това може да помогне на цялата тази работа с записа на двуслойни дискове.

 

П.П. Пробвах и с Ashampoo, който имам доста отдавна инсталиран, но и на него не се получава. За късмет диска не се разваля, просто операцията не тръгва, стои на 0% и 10 мин.

В фирмата казаха, че използвали Alcohol 120% за запис.

post-485-1242809029_thumb.jpg

post-485-1242809041_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 103
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

По принцип ако запис с дадена програма е неуспешен, той ще е неуспешен и с друга програма. Дали даден диск ще се запише или не не зависи от програмата. Програмата за запис просто дава нужните команди на устройството. Оттам насетне всичко зависи от устройството, фърмуеъра му и носителя.

 

В случая един лог от ImgBurn би бил полезен.

Link to comment
Сподели другаде

С какво ще ми помогне? До колкото знам, това е голям пакет. Само заради едното записване...

:offtopic: Ъъъъ голям пакет, 2.5GB голям пакет ли е? :offtopic:

 

а записвачката ти може ли в момента да запише някой диск без да даде грешка (независимо дали става дума за CD или DVD носител) ?

Или имаш проблеми единствено с последните дискове, които си закупил?

Link to comment
Сподели другаде

:offtopic: Ъъъъ голям пакет, 2.5GB голям пакет ли е? :offtopic:

 

а записвачката ти може ли в момента да запише някой диск без да даде грешка (независимо дали става дума за CD или DVD носител) ?

Или имаш проблеми единствено с последните дискове, които си закупил?

 

Всичко друго записва без проблем. Само тези новите. :(

Link to comment
Сподели другаде

stanilabg, пробвай първо с ъпдейт на фърмуера! Ако така не се получи, значи двд-писалката е за смяна.

П.П. И аз имам един нов модел на ASUS (според мен по ще им отива името: КУТСУЗ), която не може да запише свястно нито един двуслоен (иначе пише добре всякакви други и ги русува също добре) и едно старо LG, което прави перфектни записи на двуслойни дискове (нищо, че е на 3 години и на няколко стотин записа). И двете са с последните фърмуери за тях!

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте! Двуслойните ДВД-та са си деликатни за запис, при тях основният проблем е качеството на записа на втория слой най-често, който може да не влезе в допустимите нива на грешки PIE и PIF и после да има проблеми или невъзможност за разчитането му. Допълнително положението се влошава от доста по-високата цена на тези дискове. Моята практика е да пробвам по един диск от марка и вид, записвам го и след това правя тест на качеството на записа с Nero CD-DVD Speed (почти винаги правя тест на всички дискове - не само на двусл., за да няма после изненади) и така, докато намеря вид/марка добре "разбираща се" с моята записвачка Lite-On DH-20A1P - вече двегодишна, но добра (в момента нямаха със сериен порт та сложихме с паралелен). За момента съм установил, че това са дисковете HP DVD+R DL - само при тях записът става отличен после на теста, няма разлика между двата слоя и постига качествен резултат 90-93 от 100. Теста го правя винаги на максимална скорост. За мен Nero 7 е най-добрият софтуер за запис не само поради възможността за тест, а и от опита ми до сега. С безплатните две програми, които съм пробвал ImgBurn и някакъв друг Burner беше (не помня точно) не успях да запиша и един еднослоен диск - не казвам, че причината непременно е в тях - просто записвачката пробва, засили-спре... засили-спре и не става, след като почакам известно време аз я спирам - дискът не беше започнат и след това със същия пробвах веднага с Nero - с него става. Понякога работата е на "магия" с тези дискове и програми, може нещо в уиндоуса да не е наред и т.н. Та за мен общото правило е: взима се по една бройка диск, запис, тест и тогава по повече бройки, и тогава пак се тестват различни скорости евентуално да се установи коя е най-добрата (висока или средна - при ниска едва ли ще стане добре записа). Допустимите нива на грешки са: PIE-average (средно) 280 и PIF - 28 доколкото си спомням, а и качественият резултат при теста да не е 0. Този Lite-On записва най-често при най-високи скорости - най-добре (или близки). По-нов фърмуер не съм намерил - с оригиналния си е.
Link to comment
Сподели другаде

1. Неслучайно поисках лог от ImgBurn.

2. Най-качествените двуслойни DVD+R дискове са тези на Verbatim, произведени в Сингапур. От тях по-добри на този етап няма. Разбира се това не дава никаква гаранция за успешен запис винаги, защото нищо никога не е 100% гарантирано. И все пак това са дисковете с най-висока успеваемост откъм записи.

3. Една бройка за тест не е чак толкова лоша идея, но и не е особено показателен тест. В един шпиндел, независимо с колко диска е, е нормално да има някакъв процент носители, които да са дефектни. При по-качествените дискове този процент е много нисък. При калпавите дискове е висок. При калпави носители не е изключено и около половината да се окажат негодни за запис.

4. Nero е всичко, но не и най-добрата програма за запис. Вече казах, че програмата за запис няма отношение, когато става въпрос за успешен запис. В момента, в който се кликне бутона за начало на записа, програмата предава щафетата на устройството и всичко зависи от него, фърмуеъра му и носителя. Ако носителят е качествен и не е дефектен и устройството и фърмуеъра му са "в добри отношения" с въпросния носител, то записът ще е успешен. Работата на софтуера е да докладва за евентуални грешки по време на записа и края му, бил той успешен или неуспешен.

5. Специално за запис на DVD филми на двуслойни +R носители не бих се доверил на Nero в никакъв случай. Програмата е скарана с layer break поставянето. В останалите ситуации е общо взето прилична.

Link to comment
Сподели другаде

В случая един лог от ImgBurn би бил полезен.

Почти си  помислих, че работата се е оправила. Докато търсих в и-нет последния фирмуер, попаднах на инструмент, (само за LITE-ON), който показва с каква скорост е добре да се записват отделните дискове. В случая ми показа 2,4. Досега бях пробвал с 6 и автоматична/максимална. Затова и настроих скороста в ImgBurn на 2,4. Исках да видя какво ще направи, пък и трябваше да дам лог. файла. И, ооо Светлина. Тръгна. Финализира го 6 мин., както се вижда от лога и изписа, че е успешна операция. Да, ама не тръгва никъде. Най напред се зарадвах, че следата от записа изглежда нормално, но нищо не става. Още един диск на вятъра... :(

 

stanilabg, пробвай първо с ъпдейт на фърмуера!

 

Това пропуснах да го кажа. С последния съм. Въпреки, че намирам малко по стар( с няколко месеца), който е за двуслойни дискове. Но пък нали по новия, трябва да съдържа също това подобрение?

 

Ако така не се получи, значи двд-писалката е за смяна.

 

 

На мен ми е ясно, че вече доста дълго време служи, но не ми се иска да вярвам, че ей така от нищото, спря да записва двуслойни дискове.

ImgBurn.txt

post-485-1242824053_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Носителят(ите) ти е(са) производство на Ritek, които въобще не могат да се похвалят с качествени носители. Препоръчително е да ползваш качествени носители, ако искаш записът да е успешен и дисковете да се четат.
Link to comment
Сподели другаде

Почти си  помислих, че работата се е оправила. Докато търсих в и-нет последния фирмуер, попаднах на инструмент, (само за LITE-ON), който показва с каква скорост е добре да се записват отделните дискове. В случая ми показа 2,4. Досега бях пробвал с 6 и автоматична/максимална. Затова и настроих скороста в ImgBurn на 2,4. Исках да видя какво ще направи, пък и трябваше да дам лог. файла. И, ооо Светлина. Тръгна. Финализира го 6 мин., както се вижда от лога и изписа, че е успешна операция. Да, ама не тръгва никъде. Най напред се зарадвах, че следата от записа изглежда нормално, но нищо не става. Още един диск на вятъра... :(

 

 

 

Това пропуснах да го кажа. С последния съм. Въпреки, че намирам малко по стар( с няколко месеца), който е за двуслойни дискове. Но пък нали по новия, трябва да съдържа също това подобрение?

 

 

 

 

На мен ми е ясно, че вече доста дълго време служи, но не ми се иска да вярвам, че ей така от нищото, спря да записва двуслойни дискове.

Отиваш и взимаш една нова 22х - записвачка от новите модели на Lite-On или Samsung (които ги дават,че се справят по-добре и от Lite-On в момента често пъти) и си готов - остави си малко от двуслойните и за нея. Не купувай LG. :)

 

Носителят(ите) ти е(са) производство на Ritek, които въобще не могат да се похвалят с качествени носители. Препоръчително е да ползваш качествени носители, ако искаш записът да е успешен и дисковете да се четат.

Ritek не са ли качествени? Може би ePro са "по-хубави"? За моя Lite-On Ritek са много добри и после се четат и на други... Виж - с Verbatim DVD+R се разбира по-зле. Има ли друга програма леснодостъпна за тест на качеството, освен Nero? Или ще трябва да се надяваме, че записът е станал добър?

Link to comment
Сподели другаде

Ritek не са качествени. Не са и боклуци, но не са сред особено добрите. ePro не е производител на носители. Има огромна разлика между марка и производител. Марки носители има колкото искаш, с лопата да ги ринеш. Производителите обаче са доста малко на брой. Ritek произвеждат носителите на много марки. Някои марки пък ползват различни производители.

Честно казано ме съмнява устройството да се справя по-зле с Verbatim носители, отколкото с Ritek-ски. Ще може ли някое quality scan-че?

Къде в Nero видя възможност за тестване на качеството? Ако говориш за Nero DiscSpeed, това не е точно същият продукт като Nero, нищо че има "Nero" в името. За Lite-On си има специлна програма за тестване качеството на записа - K-Probe.

Link to comment
Сподели другаде

Ritek не са качествени. Не са и боклуци, но не са сред особено добрите. ePro не е производител на носители. Има огромна разлика между марка и производител. Марки носители има колкото искаш, с лопата да ги ринеш. Производителите обаче са доста малко на брой. Ritek произвеждат носителите на много марки. Някои марки пък ползват различни производители.

Честно казано ме съмнява устройството да се справя по-зле с Verbatim носители, отколкото с Ritek-ски. Ще може ли някое quality scan-че?

Къде в Nero видя възможност за тестване на качеството? Ако говориш за Nero DiscSpeed, това не е точно същият продукт като Nero, нищо че има "Nero" в името. За Lite-On си има специлна програма за тестване качеството на записа - K-Probe.

Ще може, разбира се. Сега съм пуснал да прави тест на двуслоен диск HP DVD+R DL - имах снимки, но съм ги изтрил.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...