Прехвърляне към съдържание


Снимка

Ръководства за работа с Excel 2003


  • Моля, влезте, за да отговорите
1471 отговора по тази тема

#46 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 09 November 2007 - 13:03

Да, има такава формула и се начира Vlookup. Виж повече информация тук. Пиши после какво е станало, за да знаем как да продължим да помагаме.

Мисля, че разбрах принципа на работа на формулата VLOOKUP, и за клетки "Вид!G3,4,5,6" формулата е =CEILING(F3/VLOOKUP(A3;Teglo!A2:D8;4;FALSE);1) и работи чудесно, но за клетки "Вид!G7,8,9" извежда "#N/А".
Още един въпрос "Как да форматирам клетката, така че когато числото е цяло да го изписва без нули след дес. запетая, а ако не е да го показва или закръгля до първия или втория знак след нея?"
Много съм ти благодарен и надявам се да помагаш все така !
Очаквам помощ!?!

#47 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 12 November 2007 - 12:46

Здравей,

Доста си поиграх с тази задачка, а решението било супер лесно. Но все пак ще ти споделя какво търсех в началото. Принципно можеш да задаваш потребителско форматиране на числа чрез Format Cells - страницата Number - опцията Custom. Ето какво казват от Microsoft по повод това, което можеш да използваш като оператори в Custom:

To format fractions or numbers with decimal points, include the following digit placeholders in a section. If a number has more digits to the right of the decimal point than there are placeholders in the format, the number rounds to as many decimal places as there are placeholders. If there are more digits to the left of the decimal point than there are placeholders, the extra digits are displayed. If the format contains only number signs (#) to the left of the decimal point, numbers less than 1 begin with a decimal point.
# (number sign) displays only significant digits and does not display insignificant zeros.
0 (zero) displays insignificant zeros if a number has fewer digits than there are zeros in the format.
? (question mark) adds spaces for insignificant zeros on either side of the decimal point so that decimal points align when they are formatted with a fixed-width font, such as Courier New. You can also use ? for fractions that have varying numbers of digits.
Публикувано изображение


Превод:
За да форматирате части или изцяло числа с десетични точки, трябва да включите един от следните заместители на числа в избраната секция. Ако числото има повече символи от дясната страна на десетичната точка, отколкото заместители сте добавили, числото ще бъде закръглено до такъв брой символи, колкото заместители са поставени (пояснение ако числото ви е 1.123456, а вие поставите два заместителя след десетичната точка, то числото ще бъде закръглено). Ако има повече символи в лявата страна на десетичната запетая, отколкото заместители са поставени, то всички допълнителни символи от числото ще бъдат показани (т.е. ако имате число 123456.78 и поставите само два заместителя, то въпреки всичко ще бъде изписано цялото число преди десетичната запетая). Ако форматът съдържа само числови заместители (#) от лявата страна на десетичната запетая, тогава числа по-малки от 1 ще започват с десетична точка (или запетая, в зависимост от настройките на системата ви). Ето и трите вида заместители и техните функции:
# (числов заместител) - показва само значимите числа (т.е различни от нула) и не показва незначителните нули (такива, които принципно не се показват, например 1.200 се показва като 1.2)
0 (нула) - показва незначителните нули ако числото има по-малко знаци, отколкото нули са посочени в зададеният формат (например ако числото е 1.2, а вие зададете 000 след десетичната точка в заместителя, тогава числото ще бъде изписано като 1.200).
? (въпросителна) добавя празно пространство на мястото на незначителните нули от двете страни на десетичната точка (запетая), за да може числата да са подравнени около тази десетична точка (запетая) при използване на шрифтове с фиксирана големина (например Courier New). Можете също така да използвате ? за секции, в които имате променящ се брой символи в числото.
Ето и няколко примера:
Публикувано изображение


Иначе решението на твоя проблем бе толкова лесно, колкото използването на функцията Round. Нея я изполваш по следния начин Round(числото, което ще се закръгля;броя на символите, до които ще се закръгля). При това задаваш като форматиране на числата да е General и целите числа си остават цели, а не им се добавят нули както се опасявах.


Относно Vlookup и Hlookup - те работят само с таблици като основа, не може да се изброяват числа.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#48 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 13 November 2007 - 17:32

Благодаря ти за отговора!
Наистина и аз не се бях сещал за ROUND, макар че съм я използвал.
Един съвет можеш ли да ми дадеш ??
Как да направя така, че при движение в таблица с 'Tab' или стрелките да прескача някои клетки (напр. такива с формули, с константи и др) ? Искам да влизам за корекция и попълване само в определени клетки, области ...(не мога да заключвам клетки не знам защо)? Някакви идеи?
А мога ли да защитя формулите против корекция по невнимание(поне да оцветява клетките с формули), ако не може друго?
Имай напредвид, че работя с OFFICE 97 (машината е слаба и не може повече).
Предварително ти благодаря за вниманието!!!

#49 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 14 November 2007 - 15:05

Един съвет можеш ли да ми дадеш ??
Как да направя така, че при движение в таблица с 'Tab' или стрелките да прескача някои клетки (напр. такива с формули, с константи и др) ? Искам да влизам за корекция и попълване само в определени клетки, области ...(не мога да заключвам клетки не знам защо)? Някакви идеи?

Това и на идея си нямам как може да стане, а и не мисля, че е възможно. Иначе можеш да променяш изгледа на клетките, ако желаеш да се показват формулите в тях директно (а не в реда за редакция). Това става чрез Ctrl+`

А мога ли да защитя формулите против корекция по невнимание(поне да оцветява клетките с формули), ако не може друго?
Имай напредвид, че работя с OFFICE 97 (машината е слаба и не може повече).
Предварително ти благодаря за вниманието!!!

Да, това може. Маркирай клетките, които желаеш да заключиш и избери Format -> Format Cells или десен бутон на мишката и Format Cells. После отиди на таба (страницата) Protection и избери отметката пред Lock(ed). След като "заключиш" всички нужни клетки, можеш да заключиш и целия лист (sheet) чрез Tools -> Protection -> Protect sheet. Там като избереш какви действия да могат да правят потребителите при заключен лист, можеш да ограничиш достъпа до желаните клетки.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#50 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 17 November 2007 - 19:41

Макар, че защитавам само област, пояснението е че защитата влиза в сила само ако защитиш работния лист или книга!
И нищо не защитава.
След като защитя работния лист не ме пуска никъде в листа да правя корекции!(в никоя клетка)
Какво пропускам?
Можеш ли да помогнеш?
Thanks!

#51 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 19 November 2007 - 11:40

По подразбиране всички клетки в Excel са защитени, така че първо трябва да махнеш защитата от всички и после да защитиш тези, които не искаш да бъдат редактирани.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#52 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 25 November 2007 - 13:36

По подразбиране всички клетки в Excel са защитени, така че първо трябва да махнеш защитата от всички и после да защитиш тези, които не искаш да бъдат редактирани.

Премахвам опцията "Заключване" за всички клетки и след това заключвам само област и пак са заключени всички клетки!
Можеш ли да ми отговориш , защо при използване на Vlookup от база данни, когато Vlookup_value се повтаря многократно прави много грешки??(не мога да сортирам базата по възходящ ред,защото е сортирана по потребителски и така трябва да е)
При зададено да търси в първата колона "100" намира "125" и връща стойността от съответната колона на "100"(от следващия ред), на следващия ред намира "100" и дава пак същата стойност (дублира резултата)??
Помагайте

#53 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 25 November 2007 - 20:36

Относно заключването - не е възможно да става така. Пробвай да прикачиш файла или примерен файл, за да го погледна.

За vlookup - нещо не те разбрах много, така че отново прикачи файла или пример.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#54 kiskin

kiskin

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 90 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 04 December 2007 - 18:22

Относно заключването - не е възможно да става така. Пробвай да прикачиш файла или примерен файл, за да го погледна.

За vlookup - нещо не те разбрах много, така че отново прикачи файла или пример.

Целта е чрез задаване на различни складове (в клетката В2) на стр. "Склад" да вади моментната наличност, която е в този склад заедно с бройките и ед.цена (при внезапна ревизия).
Сега го правя с филтриране, копиране в нова страница и задаване на допълнителни формули, но е много трудоемко!
А със заключването не мога да се справя (примерно да защите само областите с формули).
Ще се радвам, ако помогнеш !!!

Прикрепен(и) файл(ове)



#55 Hиkoлaй

Hиkoлaй

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1 мнения

Публикувано: 26 December 2007 - 17:52

Приятели, цяло щастие е, че успях да намеря това местенце!!!
Намерих го след дълго търсене на отговора на един въпрос!
По начина по който отговаряте, надявам се да не затрудня никого. Много сте вещи! Поклон!!!
Та... Искам в клетка А5 на лист 3 да се изчислява произведението на клетка В4 от лист 1 и клетка С2 от лист 2.
Ей Богу, немога да се справя!!!

#56 Nicky

Nicky

    Най-хубаво си е у дома :)

  • Глобални модератори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1041 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 26 December 2007 - 19:50

Приятели, цяло щастие е, че успях да намеря това местенце!!!
Намерих го след дълго търсене на отговора на един въпрос!
По начина по който отговаряте, надявам се да не затрудня никого. Много сте вещи! Поклон!!!
Та... Искам в клетка А5 на лист 3 да се изчислява произведението на клетка В4 от лист 1 и клетка С2 от лист 2.
Ей Богу, немога да се справя!!!

Отваряш лист 3, щракаш на клетка а5, в лентата за формули пишеш =, щракаш на лист едно, щракаш на клетка b4, натискаш бутона + за събиране (или сменяш знака, ако ще използваш друго действие), натискаш лист 2, щракаш на клетка c2, натискаш enter и си готов. Формулата ще изглежда като това
=Sheet1!B4+Sheet2!C2

Публикувано изображение

#57 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 01 January 2008 - 21:55

Целта е чрез задаване на различни складове (в клетката В2) на стр. "Склад" да вади моментната наличност, която е в този склад заедно с бройките и ед.цена (при внезапна ревизия).
Сега го правя с филтриране, копиране в нова страница и задаване на допълнителни формули, но е много трудоемко!
А със заключването не мога да се справя (примерно да защите само областите с формули).
Ще се радвам, ако помогнеш !!!

А защо не използваш филтъра от първата страница, за да избереш само склад №1 и там да видиш всички наличности? Това реално не ти променя формулите за себестойност и т.н.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#58 adjar55

adjar55

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 03 February 2008 - 13:35

Здравейте,
Нуждая се от формула в Excel, която да изчислява (приход, разход и салдо) за един артикул, като салдото се появява на всеки ред с натрупване за 1 месец

#59 Tragedy

Tragedy

    Mouse driver (мишка шофьор)

  • Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 4054 мнения
  • Пол:Мъж

Публикувано: 03 February 2008 - 13:43

Привет,

Би ли пояснил малко повече как така да се появява с натрупване. Ако можеш дай и пример.

In The Darkness We All Shall Rise!

----------------------------------------
Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,
със смелостта да променя нещата, които мога,
и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.


#60 Anthany

Anthany

    Потребител

  • Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 мнения

Публикувано: 04 February 2008 - 10:50

Здравейте!

Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарен. Имам следния проблем:

1.444 1.44 1.44
1.444 1.44 1.44
1.444 1.44 1.44
1.444 1.44 1.44
1.444 1.44 1.44
1.444 1.44 1.44

8.664 8.66 8.64


в първата колона са числата, които са въведени.....
във втората колона са закръглени (от меню format cells).....
в третата колона са въведени числа само до вторият символ след десетичната запетая.....

Получава се разлика от 0,02 между втората и третата колона... Има ли някакъв начин, по който Excel-а да смята стойностите до втория символ, а не да смята стойностите и след него, въпреки, че не се виждат в кретката?

Благодаря предварително за отговорите!

Мнението беше редактирано от Tragedy: 04 February 2008 - 11:36
Коригирани главни букви





0 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 0 гости и 0 анонимни потребители