Jump to content

Препоръчан пост

http://www.softvisia.com/users/Night_Raven/TastyWaffle/TastyWaffle.jpg


Представям на вашето внимание

NR BG-Fix Tool

(текуща версия 0.6 - 14.09.2017)




Ако толкова ви мързи да четете всичко, поне погледнете т.5, където е поместена важна информация, която е добре да имате предвид, и т.6, където са поместени промените.

1. Какво е NR BG-Fix Tool?
NR BG-Fix Tool е малък инструмент с три основни функции:
- задаване/възстановяване на регионалните настройки на български;
- премахване на FlexType 2K;
- инсталиране на фонетична подредба за онези от вас, които не са запознати с БДС подредбата и пишат на нея със скорост от 1 символ на минута.

2. Откъде мога да го изтегля?
От тук: NR BG-Fix Tool (a.k.a. TastyWaffle) 0.6 (637 KB)

3. Защо е създаден NR BG-Fix Tool?
Възможно е при инсталация на Windows XP да не са зададени българските регионални настройки (било то заради невнимание или заради инсталиране на някоя "гениална" Windows-самоделка, която задава автоматично настройките) и това трябва да се извърши след приключване на инсталацията. За някои потребители е сложно извършването на това и/или не настройват всичко както трябва.

Премахването на FlexType 2K е всъщност основната причина, която постави началото на проекта. FlexType си е почти тумор за системата. Програмата е зле написана, бъгава, нахална и опасна. Като изключим добавянето на фонетична подредба програмата не прави нищо смислено. За сметка на това има потенциала да съсипе поддръжката на кирилица на компютъра и на всичкото отгоре при деинсталация не си оправя оставения след нея боклук. Клавиша за смяна ли чувам? Да, FlexType предлага опция за смяна на подредбата от доста различни клавиши, но то неслучайно в Windows това не е налично - смяната само от 1 клавиш е малоумно. Това са клавиши, които се използват както от операционната система в различни кобинации, така и в други програми. Ако толкова ви липсва тази функция, можете да ползвате SwitchType. Не е идеална програма, но е в пъти повече за предпочитане пред FlexType 2K.
Методът за премахване на FlexType е базиран на лични тестове и следене къде по системата се извършват промени. Преди беше базирана на метода на Инжинера, но вече не е. Т.е. методът е актуализиран и подобрен.

Фонетичната подредба е основната причина толкова българи да си зацапват компютрите с изпражнението на име FlexType. Това е и причина NR BG-Fix Tool да има опция да инсталира такава подредба. Инструментът инсталира своя подредба. Не са използвани подредбите на Injinera, Владимир Георгиев или друг, намиращи се из Интернет пространството. Подребата, намираща се в този инструмент, е лично създадена от мен. Не че това е сложно нещо, де. Просто искам да обърна внимание, че не ползвам на готово нечий друг труд. Въпросната подредба разполага с деинсталация, която можете да стартирате от контролния панел (откъдето се премахват програмите по принцип). Фонетичната подредба е с име "Български (традиционна фонетична)" или "Bulgarian (Phonetic Traditional)", като името зависи от това на какъв език е интерфейсът на Windows на компютъра Ви. Ако работите с български интерфейс на операционната система, името на подредбата ще е на български. Ако работите с интерфейс на език различен от български, името ще е на английски. Фонетичната подредба не се появява в инструмента, ако използвате Windows 7, защото тя вече разполага с такава фонетична подредба и няма нужда от допълнителна.

4. Какво точно извършва всяка от опциите?
- Възстановяване на българските регионални настройки - настройва регионалните настройки "Стандарти и формати" ("Standards and formats"), "Местоположение" ("Location") и "Език за не-Unicode програми" ("Language for non-Unicode programs") на български, както би трябвало да са на всеки един български компютър. Тази опция изисква рестартиране, за да влязат в сила всичките въпросните настройки.
- Премахване на FlexType 2K и възстановяване на регионалните настройки - премахва напълно FlexType от компютъра Ви и след това възстановява регионалните настройки. По принцип допускам, че е възможно възстановяването да не е нужно в някои ситуации, но за да е всичко сигурно, все пак се възстановяват.
- Инсталиране на фонетична подредба - инсталира и активира фонетична подредба на компютъра.

5. Има ли още нещо, което е редно да знам за инструмента?
Има, да:
- NR BG-Fix Tool изисква инсталационния диск на Windows XP при премахване на FlexType, за да се възстановят някои от оригиналните файлове на операционната система. Когато Ви се поискат файлове, е нужно да посочите папка I386 от инсталационния диск (общо 3 пъти).
- NR BG-Fix Tool е тестван под различни ситуации както на виртуални машини, така и на истински такива. Инструментът е работил нормално и си е свършвал работата. Авторът не носи отговорност за каквито и да било щети от продукта, дължащи се на неправилно използване или на странични фактори. Накратко: използвате инструмента на ваша отговорност!
- NR BG-Fix Tool изисква акаунтът, под който се стартира, да е с администраторски права. Ако работите под Windows Vista или Windows 7 с включен User Account Control (UAC), той ще се задейства и ще иска потвърждение за предоставяне на администраторски права. Т.е. както при всяка нормална инсталация на програма. Нищо необичайно.
- NR BG-Fix Tool e напълно безплатен за ползване и разпространение.

6. Промени..

Промените във версия 0.6:
Позволена инсталация на фонетична подредба под всички операционни системи.
 
Промените във версия 0.5:
Отстранен е един големичък и досаден проблем при премахване на FlexType под Windows Vista и Windows 7.
Лека промяна в информацията/лиценза, който се появява.
NR BG-Fix Tool вече не затваря FlexType още в началото (и не показва съобщение за това), а го прави само ако е избрана опцията за премахване на FlexType.
 
Промените във версия 0.4:
Добавена поддръжка за премахване/почистване на Build 42 на FlexType 2K (благодарности на Nicky за въпросния build);
Дребни вътрешни подобрения.

Промените във версия 0.3:
Инструментът вече е проектиран да функционира не само под Windows XP, но и под Windows Vista и под Windows 7, включително и 64-битовите версии. Наложи се да добавя поддръжка на Vista и 7, след като установих, че има все пак доста хора, които са достатъчно тъпи и упорито продължават да използват недоразумението FlexType и на по-нови от XP версии на Windows. Уникално!
Инструментът вече е с Unicode поддръжка. Това значи, че няма нужда от транслитериран български език и че всичко е на кирилица, независимо какви са Ви регионалните настройки.
Инструментът почиства общо взето 2 версии на FlexType 2K. Не знам точно какви са тези версии, но са различни build-ове. Тях имам и тях мога да почиствам.
Инструментът вече не използва .cmd и .vbs скриптове, а извършва всичко директно.
Инструментът вече не залага на метода на Генади "Инжинера" Атанасов за премахване на FlexType 2K, а използва собствен метод - актуализиран за по-новите ѝ версии.
Инструментът проверява какъв е активният език на интерфейса на Windows и инсталира фонетична подредба със съответно име. Ако ползвате Windows на български, подредбата ще се казва "Български (традиционна фонетична)". Ако използвате Windows на какъвто и да било друг език, подредбата ще се казва "Bulgarian (Phonetic Traditional)". Подредбата можете да деинсталирате винаги от контролния панел, както всяка друга програма.


7. Изчетох всичко. Нещо друго?
Ами,... не. Дано инструментчето Ви е от полза.

Приемат се всякакви мнения, коментари, забележки и идеи.







© Night_Raven / SoftVisia.com

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 69
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Добра идея. Поздравления. :thumbsup:

 

Само името и нещо куца....

......BG-Fix Tool звучи някак неясно....трудно може да се предположи каква и е основната функция.

 

Вместо -Fix, Phonetic дали няма да е по-добре...

 

ps Само предлагам. :peace:

Link to comment
Сподели другаде

Ще бъде голям хит , ако взаимстваш от флекса удобното превключване с клавиша ctrl(звука не е задължителен)!

Ще си го купя!!! Лека вечер

П.П. Ако няма кирилски шрифтове програмите пак ще излизат на маймуница и ще иска диск...

Link to comment
Сподели другаде

Ще бъде голям хит , ако взаимстваш от флекса удобното превключване с клавиша ctrl(звука не е задължителен)!

Ще си го купя!!! Лека вечер

П.П. Ако няма кирилски шрифтове програмите пак ще излизат на маймуница и ще иска диск...

Това някаква шега ли е или наистина въобще не си схванал за какво е инструментът?

Link to comment
Сподели другаде

Имах предвид - че е фикс , а не пълноценен кирилизатор...програмите излизат на маймуница!

Когато съм ползвал флекса са ми харесвали фактите ,че добавя три подредби, не иска диск и лесното превключване .

Може би трябва да бъде кирилизатор с опции за добавяне на подредби и фикс на ФТ?!?!

Това е резултата от фикса инсталиран на чист Windows

Това е с флекса....

След опита за премахване на дивотиите на флекса

Link to comment
Сподели другаде

Имах предвид - че е фикс , а не пълноценен кирилизатор...програмите излизат на маймуница!

Когато съм ползвал флекса са ми харесвали фактите ,че добавя три стандарта, не иска диск и лесното превключване .

Може би трябва да бъде кирилизатор с опции за добавяне на подредби и фикс на ФТ?!?!

Да, това е fix, а не кирилизатор. FlexType също не е "кирилизатор", той е "кирилитерминатор". Windows няма нужда от "кирилизатор". Той си има вградено всичко нужно, за да показва кирилицата както трябва, просто трябва да се активира от регионалните настройки и след един рестарт всичко е наред. Това прави всъщност моят инструмент.

Windows има/може всичко, което го може и FlexType, с изключение на 3 неща:

1) фонетична подредба (заради която сума ти и народ си блъска FlexType на компютрите);

2) възможност за смяна на подредбата с Ctrl и доста други комбинации от бутони;

3) възможност за смяна на цветовете на индикаторите за езици.

 

Единственият РЕАЛЕН недостатък на Windows е именно първият. Той обаче се елиминира лесно, като се добави допълнително фонетична подредба. Двете най-известни такива са на Генади "Injinera" Атанасов и Владимир Георгиев.

Относно 2): това е малоумно. Да, средностатистичесият потребител обича да му е лесно, но това не прави смяната само с 1 клавиш малоумно нещо. Не целя да обиждам никого лично, но ако държите да се чувствате засегнати (които и да сте), няма да ви преча. Защо е малоумно? Всеки клавиш има някаква функция в Windows и е част от някаква клавишна комбинация. Понеже е предвидено от създателите на Windows тези комбинации да се ползват в реални ситуации, те не са добавили възможност въпросните клавиши да се използват за смяна на подредбата. Перфектен пример е клавишът "Ctrl", който сменя подредбата по подразбиране във FlexType. Той е част много комбинации: Ctrl+A (sellect all), Ctrl+X (cut), Ctrl+C (copy), Ctrl+V (paste), Ctrl+P (print) и още, и още. При натискането на Ctrl всеки път при използване на комбинация се сменя и подредбата, което е меко казано досадно и глупаво.

Относно 3): това е изцяло козметична екстра и не вярвам да оправдава инсталацията на FlexType и съсипване на системата.

 

Друг недостатък на FlexType е, че не е умен, както Windows e. Смяната на подредба при FlexType е глобална - важи за цялата система, независимо с коя програма работите. Ако ползвате Windows-ките подредби, Windows помни в кой прозорец на каква подредба сте писали. Можете да имате 5 подредби (английска, българска, италианска, немска и испанска) и да пишете 5 документа на Word например. При превключването от един документ на друг Windows ще ви сменя подредбата и ще активира тази, която сте ползвали за последно в дадения прозорец. Т.е. ще помни всеки документ на коя подредба го пишете. FlexType не го може това.

 

Дай повече информация за ситуацията: какъв е Windows-а, какво точно "инсталира" от фикса, рестартира ли компютъра и т.н. Ако е някакъв бъг/проблем, да го отстраня.

 

Така е, защото FlexType подменя системни шрифтове и настройки. Така обърква значително нещата на системата. Дори и да изглежда, че е наред, всъщност не е. Windows си го може това, само трябва да се настроят регионалните настройки и всичко си идва на мястото - кирилица на системно ниво, а не кирилица на фалшиво ниво, както е с FlexType.

 

Знаех си, че съм забравил нещо. Забравих да спомена, че премахването на FlexType 2K изисква поставяне на инсталационния диск на Windows. Ще го добавя. Това е нормално, защото трябва да се възстановят оригинални файлове на Windows, които FlexType е подменил. Затова е нужен дискът на Windows.

 

P.S.: качих нов build на инстурмента. Бил съм компилирал погрешния скрипт.

Link to comment
Сподели другаде

Трябваше да дам допълнителната информация.

И трите опита са на чиста инсталация WIN XP SP2. Три сценария , ако мога така да се изразя.

Няма инсталирани кирилски шрифтове - класика! Регионалните настройки не са нагласяни(тези условия са при трите сценария).

1.Следва фикса и Windows започва да си търси диск - търси няколко файла, но не винаги се намира диск под ръка.

2.След което хората си инсталират Флекса....и всичко изглежда наред.

3.Тук се опитвам да премахна повредите от флекса с NR BG-Fix Tool и пак ми иска диск.

В първия сценарий, понеже не се чете 'тра-ла-ла' инсталирам фикса със следните опции:

транслитериран|| фонетична с активиране|| рестарт и стартирам програма която в момента кирилизирам - резултата е ???????? в менютата понеже не са инсталирани кодовите таблици - така мисля.

Втория сценарий : нямам кирилица и инсталирам Флекса (build 42) - нещата се закрепват временно , въпреки че го ползвам нерегистриран.

В третия е инсталиран Флекса и го фиксвам с избрани опции:

решаване на проблеми с кирилицата||премахване на ФТ и възстановяване на регионалните настройки||не активирай БДС подредбата||инсталиране и активиране на фонетичната подредба; ФТ е спрян -Windows иска диск.

П.П. Флекса има и звук при пречключване който по подразбиране е изключен. Главна препратка е клавиша ctrl, но има опции за смяна с shift , ctrl+shift , ctrl+alt , смяна на подредби и т.н. и др. Вероятно съм най-малко ползвалия програмата, за да описвам предимствата и недостатъците и...но пък щом още се ползва значи има нещо което хората харесват в нея, нали?

Мой познат харесва превключването с ctrl. Само заради него го ползва , понеже по бързо ставало набирането на текст (кой както му харесва).

Не може да накараш някого , да прави нещо по твоя начин , само защото е правилния начин...

Ще пробвам новия фикс...

Link to comment
Сподели другаде

При промяна на регионалните настройки не се иска диск.

При третия сценарии е нормално да иска диск. Вече обясних, че тогава е нужно да се възстановят оригинални файлове от диска на Windows. Това не е моя прищявка, а необходимост за пълноценното премахване на FlexType. Не зависи от мен.

 

Знам, че FlexType може да превключва подредбите с различни клавишни комбинации. Споменал съм го вече няколко пъти. Освен това споменах, че това е глупаво и че не е случайно, че Windows не го може. Разбира се човешката глупост не знае граници.

FlexType се ползва основно поради 3 причини:

1) смяната с Ctrl е любима на много хора, но и споменах, че може да се ползва SwitchType, която ще сменя подребата на Windows с какъвто клавиш желае потребителят. Така че и предимството на FlexType в случая се неутрализира;

2) много потребители не знаят, че има алтернатива на FlexType;

3) ако случайно не сменят с Ctrl И знаят, че има алтернатива, продължават да ползват FlexType, защото не вярват, че FT е вредна.

 

P.S.: в момента дооправям инструмента, за да подобря съвместимостта му с Windows-и с интерфейси, различни от английски. Ще се изгуби моменталното добавяне на подредбите и ще е нужен рестарт, но пък ще е по-сигурно.

Препоръчително е който има изтеглена някаква версия да я изтрие и да изчака обновената.

Link to comment
Сподели другаде

Мисля че няма да е трудно да се добави малък тул, който да сменя подредбите с Ctrl и да си променя цвета. Индикатора на windows, може да се деактивира, а и за клавишните комбинации може да се измисли нещо елегантно. Това е въпрос на време, малко програмиране и проучване.
Link to comment
Сподели другаде

Не виждам грам смисъл от всичко това. Индикатор вече има, няма нужда да се създава нов. Смяната на цветове е меко казано ненужна. Смяната с други комбинации вече е реализирана - има SwitchType и руската SwitchIt.
Link to comment
Сподели другаде

Единствения смисъл е да се направи пакет като FT, само че по-качествен. Ако искаш може да го кръстиш KillType :) . Явно това е единствения шанс тази програма да не се ползва.
Link to comment
Сподели другаде

За целта или трябва да се напише програма-алтернатива на SwitchType, или да се помоли автора й да бъде включена. Но така или иначе хората, които ползват FlexType, надали ще минат на нещо друго, дори и да е пак пакет, защото са свикнали с FT.
Link to comment
Сподели другаде

За целта или трябва да се напише програма-алтернатива на SwitchType, или да се помоли автора й да бъде включена...

 

Разбира се, това беше само идея, ти си решаваш какво най-добре ще му приляга.

Със сигурност обаче 1 малка, културно направена програмка е далеч за предпочитане пред FT. Самиято факт че и сега се ползва, повече от 10 години след като нуждата от него е отпаднала, е изненадващ.

Link to comment
Сподели другаде

За мен не е толкова изненадващ. Средностатистическият потребител е мързелив и незаинтересован. Свикнал е с това и не би преминал на друго. А и щом изглежда наред, значи е наред.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...