Прехвърляне към съдържание

Ръководство за конвертиране (рипване) на DVD в AVI

• Please log in to reply
144 отговора по тази тема

#136 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17690 Мнения:
  • Живущ в:Rapture

Публикувано: 28 March 2012 - 17:53

Xvid се инсталира с оригиналните си настройки.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

#137 Andrew 'Dushkata' Zanev

Andrew 'Dushkata' Zanev

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 Мнения:

Публикувано: 01 April 2012 - 00:14

Здравейте, бих искал да задам един въпрос понеже гледам, че сте доста напред с материала както се казва, пък аз съм новак още. Та въпроса ми е следният: направих рип на файл с резолюция 1280х720 .мкv от битрейт около 8000 на същата резолюция, но с битрейт 2000. Въпроса ми е, доколкото разбрах от това което прочетох в тази тема, че резолюцията която съм задал (в случая оставих) е грешка. Така ли е или се бъркам? И другото което искам да попитам е, ако дам рип на изходния файл (с ниския битрейт), но само намаля резолюцията му дали качеството ще бъде същото, както ако направя нов рип на оригиналния файл, пак със същата по-ниска резолюция? Благодаря предварително.

#138 NetZombie

NetZombie

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 66 Мнения:

Публикувано: 01 April 2012 - 10:42

Венка мисля, че тази тема има нужда от сериозен ъпдейт - имам предвид за едно ръководство за рипване на HD и Blu ray в Avi
DVD-то е на смъртен одър от години насам вече. :bangbang:
Публикувано изображение
Gigabyte GA-880GA-UD3H v2/ AMD Athlon II X4 640, 3000 MHz/ Radeon HD 5670/ Kingston 2х2 1600/ Hitachi 1ТВ, 7200,SATA-II/ Chieftec 450 W

#139 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17690 Мнения:

Публикувано: 01 April 2012 - 12:05

Преглед на мнениеAndrew, на 01 April 2012 - 00:14, каза:

Здравейте, бих искал да задам един въпрос понеже гледам, че сте доста напред с материала както се казва, пък аз съм новак още. Та въпроса ми е следният: направих рип на файл с резолюция 1280х720 .мкv от битрейт около 8000 на същата резолюция, но с битрейт 2000. Въпроса ми е, доколкото разбрах от това което прочетох в тази тема, че резолюцията която съм задал (в случая оставих) е грешка. Така ли е или се бъркам? И другото което искам да попитам е, ако дам рип на изходния файл (с ниския битрейт), но само намаля резолюцията му дали качеството ще бъде същото, както ако направя нов рип на оригиналния файл, пак със същата по-ниска резолюция? Благодаря предварително.
Т.е. си конвертирал MKV в AVI? Ако да, оставянето на въпросната разделителна способност не е точно грешка. Просто не е сигурно доколко битрейтът ще й е достатъчен. Ако качеството на изображението те задоволява, значи всичко е наред. По принцип е винаги по-добре да се конвертира от оригиналния източник. Ако конвертираш вече конвертирания файл губиш от качеството два пъти. Колко се забелязва е отделен въпрос, но все пак не е желателна практика по принцип.

Преглед на мнениеNetZombie, на 01 April 2012 - 10:42, каза:

Венка мисля, че тази тема има нужда от сериозен ъпдейт - имам предвид за едно ръководство за рипване на HD и Blu ray в Avi
DVD-то е на смъртен одър от години насам вече. :bangbang:
Ако ще правя ръководство за рипване на Blu-ray, то няма да е в AVI, а в MKV по ред причини. По принцип замислям ръководство за рипване на DVD в MKV, но кога ще стане реалност не знам. Хората, които рипват DVD, не са навалица, но ми се струва, че такива има, докато хора, рипващи Blu-ray не съм срещал. Освен това нямам BD оптично устройство или филми на Blu-ray, а не съм особен фен на виртуалните устройства и не ми се ще да правя ръководство за рипване/компресиране, използвайки филм, който не съм закупил. А и нямам много опит с Blu-ray филми, за които има по-голямо разнообразие от защити и рипването им е малко по-сложно/капризно от рипването на DVD филми.
Не съм отхвърлил напълно идеята за BD -> MKV, но просто не мисля, че към момента има особено смисъл от такова ръководство. Приемам мнения разбира се, но не обещавам нищо.
Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

#140 stanilabg

stanilabg

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1129 Мнения:
  • Живущ в:Кошице, Словакия, а иначе от Пловдив, Кючука
  • Интереси:Акваристика

Публикувано: 01 April 2012 - 13:35

Преглед на мнениеNight_Raven, на 01 April 2012 - 12:05, каза:

По принцип замислям ръководство за рипване на DVD в MKV, но кога ще стане реалност не знам.
Би ли обяснил, каква е нуждата/смисъла от рипване на DVD в MKV?

Не съм отхвърлил напълно идеята за BD -> MKV, но просто не мисля, че към момента има особено смисъл от такова ръководство. Приемам мнения разбира се, но не обещавам нищо.
По принцип, в момента не ми е нужно подобно ръководство, тъй като все още съм с старата машина (пусти проблеми, все изниква нещо по важно :bang:) и не мога да използвам/насладя пълноценно на HD видеото, но със сигурност този момент ще настъпи и ще е добре да съм подготвен.

П.П. Не е нужно да имаш BD механика - със сигурност се намират ръководства на английски. :wink1:

#141 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17690 Мнения:

Публикувано: 01 April 2012 - 14:07

Преглед на мнениеstanilabg, на 01 April 2012 - 13:35, каза:

Би ли обяснил, каква е нуждата/смисъла от рипване на DVD в MKV?
Рипването на DVD има все още смисъл според мен, защото макар да залязва като формат, все още има сили в него. А и поне докато оптичните BD устройства и носителите не поевтинеят, няма да могат да изместят DVD формата. Не че са безумно скъпи, но все още не са много достъпни.
Конвертирането/компресирането в MKV има смисъл, защото форматът е по-добър от AVI. AVI работи най-добре с DivX и Xvid видео и DTS, AC3 и MP3 аудио. MKV добавя кадърна поддръжка и на H.264/AVC видео и ААC и Vorbis аудио. Да не говорим, че поддържа вграждане на пътеки със субтитри, шрифтове, chapters и т.н. Т.е. MKV е много по-гъвкав от AVI.
Да, за по-простички нужди AVI може да е напълно достатъчен, но понякога човек може да поиска да си направи рип на филм, като включи различни аудио пътеки (да речем основната + коментара на режисьора), различни субтитри, да си добави chapters, за да може да "превърта" по-лесно и т.н. Не че AVI не може да се справи с повече от един аудио поток, но поддръжката не е официална, докато MKV е специално проектиран за подобни неща.

Преглед на мнениеstanilabg, на 01 April 2012 - 13:35, каза:

П.П. Не е нужно да имаш BD механика - със сигурност се намират ръководства на английски. :wink1:
Това е вярно, но аз не обичам да копирам/превеждам чужди ръководства 1:1. Възможно е да ги ползвам за ориентир или да направя някои заемки, но предпочитам дадено ръководство да е колкото се може повече наистина мое и по-малко чуждо.

#142 stanilabg

stanilabg

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1129 Мнения:

Публикувано: 01 April 2012 - 20:11

Преглед на мнениеNight_Raven, на 01 April 2012 - 14:07, каза:

Да не говорим, че поддържа вграждане на пътеки със субтитри, шрифтове, chapters и т.н.
Виж за chapters си много прав - това е сигурно единственото, което ми липсва при AVI-то.

#143 stanilabg

stanilabg

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 1129 Мнения:

Публикувано: 02 April 2012 - 13:10

Night_Raven, в началото на ръководството, пишеш да се постави отметка на Adaptive Quantization. Въпросът ми е, на коя от двете възможности?
Прикрепен файл  2012-04-02_120706.jpg   45.55К   1 Брой изтегляния

#144 Andrew 'Dushkata' Zanev

Andrew 'Dushkata' Zanev

Потребител

• Потребители
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 2 Мнения:

Публикувано: 02 April 2012 - 14:17

Т.е. си конвертирал MKV в AVI? Ако да, оставянето на въпросната разделителна способност не е точно грешка. Просто не е сигурно доколко битрейтът ще й е достатъчен. Ако качеството на изображението те задоволява, значи всичко е наред. По принцип е винаги по-добре да се конвертира от оригиналния източник. Ако конвертираш вече конвертирания файл губиш от качеството два пъти. Колко се забелязва е отделен въпрос, но все пак не е желателна практика по принцип.

Ако ще правя ръководство за рипване на Blu-ray, то няма да е в AVI, а в MKV по ред причини. По принцип замислям ръководство за рипване на DVD в MKV, но кога ще стане реалност не знам. Хората, които рипват DVD, не са навалица, но ми се струва, че такива има, докато хора, рипващи Blu-ray не съм срещал. Освен това нямам BD оптично устройство или филми на Blu-ray, а не съм особен фен на виртуалните устройства и не ми се ще да правя ръководство за рипване/компресиране, използвайки филм, който не съм закупил. А и нямам много опит с Blu-ray филми, за които има по-голямо разнообразие от защити и рипването им е малко по-сложно/капризно от рипването на DVD филми.

Да, от .mkv го конвертирах в .avi и смея да твърдя, че качеството е доста добро. А и да, наистина като чели има нужда от една такава тема за разясвняване относно рипването от HD :) Иначе благодаря за отговора и вследствие на него смятам така да си оставя рип-а. Поздрави от мен ;)

#145 Night_Raven

Night_Raven

Subject Delta

• Администратори
  • ПипПипПипПипПипПип
  • 17690 Мнения:

Публикувано: 02 April 2012 - 16:30

Преглед на мнениеstanilabg, на 02 April 2012 - 13:10, каза:

Night_Raven, в началото на ръководството, пишеш да се постави отметка на Adaptive Quantization. Въпросът ми е, на коя от двете възможности?
Прикрепен файл 2012-04-02_120706.jpg
Variance-Masking. Luminance-Masking беше предишната опция. Новият метод (Variance-Masking) е внесен/приспособен от x264, доколкото знам, така че трябва да е по-добрият. Най-вероятно обаче ще изисква и повече изчисления, което значи, че ще е и по-бавен, т.е. ще забави процеса на кодиране.

Преглед на мнениеAndrew, на 02 April 2012 - 14:17, каза:

А и да, наистина като чели има нужда от една такава тема за разясвняване относно рипването от HD
Както казах и по-нагоре: надали това ще стане скоро. Предпочитам да изчакам въпросната технология да стане по-достъпна и масова, преди да пиша ръководства. А и така и инструментите за рипване на Blu-ray носители би трябвало да "узреят" малко повече. Т.е., когато Blu-ray навлезе по-значително (както сега е DVD), тогава определено ще създам ръководство. Дотогава подобно ръководство ще ми е с доста нисък приоритет. Имам доста други неща до главата, а и някои други мои материали имат нужда от опресеняване - текущият, този за драйверите, този за рипването на аудио дискове и този за кодеците. Освен това имам замислени други ръководства, които ми се струват доста по-важни на този етап.

1 потребители четат тази тема

0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители