modac Публикувано Юни 11, 2009 Report Share Публикувано Юни 11, 2009 От Декември 2008 съм абонат на ITV(черен месец)!Дойде монтажника-трябваха му 2 часа да установи,че чинията която съм получил при сключване на договора била дефектна о.к. нова чиния-30 лв още един час и всичко е наред,ще гледаме тв с високо качество.Да,ама не.От Декември месец до сега няма ден в който сигнала да не е прекъсвал,няма ден в който всички програми да са работели,няма един скапан ден в който звука да не е пръштял ЯКО.Първия път когато се обадих в кол-центъра и казах за какво става въпрос ме попитаха:"на кой етаж живеете"-на първия-"о,ми да те колите понеже защото имат антирадари и смущават сигнала".И кво ми пука,защо никой не ми каза,че антената трябва да е някъде по-високо на покрива на хотел Родина примерно.Питам какво може да се направи-"Еми нищо господине съжалявам".Звънях втори път защото реших и аз да изгледам един мач като бял човек на плазмата,да го бях гледал по интернет поне един гол щях да видя.При второто ми позвъняване ми дадоха невероятен съвет-да си купя специален скарт кабел за плазмен тв и всичко щяло да се оправи.Да ми бяха казали откъде точно да си го купя :lol:Тази вечер звъннах за трети последн път,тъй като реших да гледам Терминатор по TV1000,е само с решението си останах,добре че съм го гледал 20 пъти та разбрах за какво става въпрос във филма от 20 мин.гледане.Днес отговора беше следния:"господине аз не съм виновна какво да направя технически проблем".Б*х тоя проблем!Шест месеца.Явно няма да можете да го разрешите и през следващите шест,затова смятам да помоля Софийският Градски Съд да го направи.Да е жива и здарава Цифровата простотия на България,да ни радва дълги години с "качеството" си!11.06.2009г. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юни 11, 2009 Report Share Публикувано Юни 11, 2009 Пусни си цифрова от кварталната кабеларка и разкарай сателитките, тях ги смущава всичко, включително и ел. магнитни бури, бури и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Юни 12, 2009 Report Share Публикувано Юни 12, 2009 Пусни си цифрова от кварталната кабеларка и разкарай сателитките, тях ги смущава всичко, включително и ел. магнитни бури, бури и т.н. Подкрепям vyrgozunqk! Както разбирам, ти си от София и за теб специално не би трябвало това да е технически проблем, още повече, че и цените са доста конкурентни (вземайки предвид съотношение цена/качество).Ако става въпрос за вилата в гората, то тогава - друг въпрос. Просто не са те осведомили достатъчно. :'( NB! Говорим за цифрова ТВ и нейното качество!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
modac Публикувано Юни 12, 2009 Author Report Share Публикувано Юни 12, 2009 Благодаря за съвета. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Юни 12, 2009 Report Share Публикувано Юни 12, 2009 Ще помоля BMVTOOO да ви го обясни!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bmvtooo Публикувано Юни 12, 2009 Report Share Публикувано Юни 12, 2009 Ще помоля BMVTOOO да ви го обясни!!! Да веднага щом ми се обади по телефона се вкючвам!!! Пусни си цифрова от кварталната кабеларка и разкарай сателитките, тях ги смущава всичко, включително и ел. магнитни бури, бури и т.н. Подкрепям vyrgozunqk! Както разбирам, ти си от София и за теб специално не би трябвало това да е технически проблем, още повече, че и цените са доста конкурентни (вземайки предвид съотношение цена/качество).Ако става въпрос за вилата в гората, то тогава - друг въпрос. Просто не са те осведомили достатъчно. :'( NB! Говорим за цифрова ТВ и нейното качество!! Явно и двамата не сте наясно с нещата и говорите глупости!!!Писна ми поне в нашия град да оправям антените на ITV поради некадърност на техниците ,които ги интересува само да вземат парите на хората ,а не да си свършат работата качествено!Лично аз се занимавам със сателитна телевизия преди още да навлязат цифровите системи у нас (в България) - някъде през 1994г. тъмо започнаха да навлизат но с доста голяма цена (около 650-700 лв. само за приемника,между 100 и 150лв. за антената и около 120лв. за конвертора -общо около 870 - 970 дори до 1000 лв. за комплект),а и нямаше още ITV или Bulsacom!!!Вече дадох снимка на дома ми във форума, но ще я дам и тук за да видите сами колко са антените които имам:http://i44.tinypic.com/2lvekv5.jpg-както виждате не са малко,а и имам и на ITV и на Bulsatcom - а и не са малко антените които съм монтирал!!!На снимката липсва новата антена (7-ма на брой) понеже снимката е по стара от монтирането и (има и още една за монтиране с диаметър два метра за сателит Astra който няма пряко излъчване на повечето си транспондери към източна Европа и се ловят с много слаб сигнал, който се засилва с по големия диаметър (подобно но диоптрите при очилата))Вярно е обаче ,че при ITV напоследък транспондерите им са с много слаб сигнал!!! Като се има в предвид ,че с голямата антена която е моторизирана и е с диаметър метър и половина (150см.) сигнала на чуждите транспондери е 90 -100% ,а при транспондерите на ITV от 93% спадна на 40% ,та какво искате при тази малка антена 70см. която дават от ITV да имате силен сигнал - може би но не сега (поне до като не си оправят излъчването),нещо което пък липсва при Bulsatcom (който също имам както се вижда на снимката) сигнала им беше увеличен от 50 на 80% и то при малката антена която е с диаметър само 60см.При голамата ми антена сигнала е 100%!!!На тази тематика мога да ви обяснявам цял ден ,но това са технически неща свързани със сателитната техника и надали всеки ще разбере какво му обяснявам (а и по горе го обясних на прост език)!!! Моя съвет към modac е да намери човек който наистина разбира и да му оправи антената - и най вече да не бърза с изводите си направени от некадърно монтираната му антена (да винаги ще ги критикувам тези от ITV поради печалбата им за сметка на некадърно монтиране на антените)!!! При кабеларките (дори и цифрови) на всеки 25 метра има спад на сигнала и за това монтират усилватели (което не е гаранция за качество)!!!До като при сателита сигнала е двупосочен т.е. в едната посока (от приемника към конвертора) е захранванета на сигнала (13 волта и 18 волта - едното е захранване по хоризонталната поляризация ,а другото е по вертикалната (има и Руски стандарт захранване по лява и дясна поляризация)) и другата посока е обработката на самия сигнал (от конвертора към приемника (точното му има е ресивер,а не приемник както вече е прието да му казват)) ,но най главното за качеството на сигнала зависи от добрата настройка на антената първо и второ силата на сигнала излъчван от самия сателит който е в орбита над екватора!!!Ето ви и сайта в който има всички спътници (сателити):http://www.lyngsat.com/Лично аз ловя спътниците от 68.5°E (изток) до 30.0°W (запад)!!! ITV излъчват от сателит Eutelsat W2 - 16.0°E , а Bulsatcom от сателит Hellas Sat 2 - 39.0°E Меридиана който пресича България централно е 24°Е т.е. Разликата в ъгъла на излъчване от ITV към България е 8° ,а за Bulsatcom 15° ,но това е по хоризонтала а той не е определящ за силата и качеството на сигнала! Важен фактор за сила и качество е вертикалния градус° на излъчване който при Bulsatcom е по малък (по ниско пресичане на земната атмосвера (принципа на приземяване на совалката например) което е по бързо въпреки по далечното разстояние и не влошава качествотокакто е при ITV!!! Вижте примера за излъчване на BTV които смениха сателита си на излъчване от 4.8°E сателит Sirius 4 на 57.0°E сателит NSS 703 (разликата спрямо 24°Е - е от 4.8°E сателит Sirius 4 - (19,2°),на 57.0°E сателит NSS 703 - (33°) Спирам да пиша и се надявам дано нещо е влязло в главите ви и да не пишете за неща които не разбирате!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
BO6KO Публикувано Юни 14, 2009 Report Share Публикувано Юни 14, 2009 При кабеларките (дори и цифрови) на всеки 25 метра има спад на сигнала и за това монтират усилватели (което не е гаранция за качество)!!!Магистралните усилватели се поставят от 120 до 150 метра.Когато има много усилватели между станцията и крайния потребител качеството се влошава защото усилвателя освен сигнала усилва и шума,снежинките.Кабелните телевизии преминаха на магистралните си трасета от коаксиален на оптичен кабел.Така сигнала достига до даден квартал без смущения и до крайния потребител няма повече от 2-3 усилвателя.Когато мрежата е изчислена правилно сигнала ще е добър.Аналоговата телевизия не може да се сравни по качество с цифровата.Колкото и добре да е направена мрежата на Плазмените и LSD телевизори не се вижда добре,за това поставяме цифрови приемници и качеството е отлично.Както писа някой по-горе Булсатком е добро решение за вила,но за града според мен е по-добре кабеларката.Имам в къщи 4 телевизора и да съм абонат на булсат би ми излезнало много скъпо.Сега плазмения телевизор е на цифров сигнал,а останалите на аналогов.Навсякъде се вижда добре при такса от 21 лева на месец. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Юни 14, 2009 Report Share Публикувано Юни 14, 2009 .Както писа някой по-горе Булсатком е добро решение за вила,но за града според мен е по-добре кабеларката. Съгласен съм ,но ако си в София или в някой по голям град където кабеларките са вече цифрови!!!За съжаление това още не е в цялата страна и за това в провинцията (не само на село или на вилата а и в някой градове) предпочитат сателитките вместо калпавата аналогова кабеларка!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Petar_kir2000 Публикувано Юни 15, 2009 Report Share Публикувано Юни 15, 2009 Явно и двамата не сте наясно с нещата и говорите глупости!!! ... Здравей bmvtooo, Наистина съм удивен от задълбочените ти теоретични познания и практически умения в областта на сателитната комуниказионна техника. Радвам се, че в нашия форум имаме и такива експерти. Но с едно не съм съгласен с теб, че не обичаш да четеш докрай мненията на другите и не винаги се опитваш да вникнеш в същността на проблема. Ето и направените оценки от моя страна на проблема на modac:1. Постоянно лошо качество на картината.2. Живее в гъсто населен квартал на София - Близо до хотел Родина.3. Живее на първия етаж.4. Ползва услугите на ITV Partner - слаб сигнал( това лично ти го казваш). Бих бил доволен да просветлиш невежите, като мен, ако споделиш какви предложения ще направиш за намаляване на ефекта от гореизброените недостатъци на връзката и подобряване на картината, защото мене хич не ме е еня, къде се намират сателитите, а ме интересува качеството на картината. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bmvtooo Публикувано Юни 15, 2009 Report Share Публикувано Юни 15, 2009 Здравей bmvtooo, Наистина съм удивен от задълбочените ти теоретични познания и практически умения в областта на сателитната комуниказионна техника. Радвам се, че в нашия форум имаме и такива експерти. Но с едно не съм съгласен с теб, че не обичаш да четеш докрай мненията на другите и не винаги се опитваш да вникнеш в същността на проблема. Ето и направените оценки от моя страна на проблема на modac:1. Постоянно лошо качество на картината.2. Живее в гъсто населен квартал на София - Близо до хотел Родина.3. Живее на първия етаж.4. Ползва услугите на ITV Partner - слаб сигнал( това лично ти го казваш). Бих бил доволен да просветлиш невежите, като мен, ако споделиш какви предложения ще направиш за намаляване на ефекта от гореизброените недостатъци на връзката и подобряване на картината, защото мене хич не ме е еня, къде се намират сателитите, а ме интересува качеството на картината. Щом имаш желание да ти обясня добре няма проблем: 1.Постоянното лошо качество на картината е повлияно първо от недоброто оборудване избрано от ITV и второ (както вече подчертах) не добро монтиране на антената - в повечето случаи които съм имал при оправяне на антените се е оказвал един и същ проблема (не добро фокусиране на конверторите (става въпрос за един специфичен ъгъл на настройка който винаги е пренебрегван от техниците) - Ето примерен шот за да разбереш нагледно за какво говоря (не е много добра рисунката ,но все пак ще разбереш):http://i40.tinypic.com/xbesdy.jpg Има и друго за добрата настройка на конвертора (антената е като огледало с форма на лупа -вземете една лупа и се сещате какво се получава при отдалечаване и приближаване ,но има един момент в който това което се вижда е най бистро - не най голямо и не най малко - така трябва и конвертора да бъде настроен)Друго което е важно в случая с добрата нстройка е самата стойка на антената (тръбата която също наричат стойка трябва да бъде абсолютно вертикална (отвесирана)):http://i40.tinypic.com/5f0wwi.jpgСъщо и показаните (на вротия шот който давам) настройки са важни - точните градуси са от голямо значение понеже един милиметър отклонение било по вертикала ,било по хоризонтала в орбита си е почти километър отклонение!!! 2.Хубаво е ,че живее в София и съм сигурен ,че има цифрова кабелна там и лесно е можел да провери качеството при някой съсед например и преди да реши да вземе антена във всеки офис на ITV или Bulsatcom има монтерана антена и телевизор на който да види качеството преди да реши кабелна или сателитна цифрова да избере!!! 3.Това е добре че е на първия етаж и това би олеснило включването в кабелната телевизия но има проблем при сателита понеже казваш е гъсто населен и е възможно нещо на пътя на сигнала да пречи (имал съм такъв случай с едно клонче което след като го махнахме сигнала от 35% се вдигна на 100% ,а беше далече първо и дръвчето не беше се разлистило както трябва - това е случай от началото на тази пролет)!!! 4.Вече е подписал договор което за жалост го задължава да остане с антената освен ако тези от ITV не се съгласят да анулират договора което се съмнявам да направят,а и по горе казах възможните причини за слабия сигнал като най важния фактор в случая е калпавото оборудване и не добрия монтаж!!! Bulsatcom изпозват Американски приемници преработени под наблюдението на фирмата производител за да може да работят изцяло на български език който в оригиналните приемници липсва като също така произвеждат кутиите на приемника(т.е.Получават от производителя саво вътрешноста (няма да я обяснявам подробно) , а и сменят софтуера за да може да бъде контролиран (променян заради различните пакети и допълнителни програми (според избора) - ъпдейтван) през спътника ,което от скоро почнаха и ITV да правят (да ъпдейтват софтеура).Друго което също е от проблем за ITV е протокола за кодиране който ползват Cryptoworks който не само при тях ,а и при други държави които го използват се забелязва значителен спад в сигнала!!! Bulsatcom използват протокола за кодиране Irdeto 2 който от скоро е променен с двойно кодиране Bulcrypt Griffin Irdeto 2!!! п.с.В моята практика видях много абонати на ITV да стават абонати на Bulsatcom поради липса на друг избор!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Юни 16, 2009 Report Share Публикувано Юни 16, 2009 В крайна сметка ITV е фирма, която отдавна е спряла да мисли за своите потребители.Тъжен факт на фона, че се намират на един хубавите спътници (16 градуса), отдясно са hotbird (13), отляво - astra (19.2).Качеството на сигнала им се влоши, за спирането на hallmark, hbo - сигурно тритомник може да се напише.Техниката която предлагат е под всякаква критика(това и за булсат е валидно), за подръжката им - чета по форумите, че е отвратителнаОтносно конверторите, моята чиния я настройва техник от булсат, след това мина един дядка, който гледал как ми слагат чинията и леко пипна конвертора и сигнала скочи с над 10% ПП възможно е само да си замениш конвертора и сигнала ти да се вдигне някой друг процент, но както спомена и bmvtooo, монтирането и настройването на антената е от съществено значение. Точно там се виждат истинските майстори... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
plamen74.72 Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 Извинявам се, че отново отварям темата, но намерих сайт в който се правят точни изчисления за даден град спрямо избран спътник със абсолютно всички точни стойности (а и е по добра схемата от тази която е направена от bmvtooo по горе) - а сайта го видях до като търсех информация за новия HD приемник на Булсатком който е в тайна освен фронт панела му,но никъде не успях да намеря задния панел за да видя какви са буксите!Мисля, че ще ти бъде много полезен за в бъдеще приятелю (bmvtooo) ако да сега не си знаел за него!Ето го и сайта:http://www.satlex.net/bg/azel_calc.html А ето и два шота които направих за нашия град Тетевен спрямо Hellas Sat 2 - 39.0°E (Програмите на Булсатком) и Eutelsat W2 - 16.0°E (Програмите на ITV Partner)Много е лесно да се ползва - само с няколко клика на мишката и готово:Булсаткомhttp://i42.tinypic.com/mczznm.jpg ITV Partnerhttp://i42.tinypic.com/34q8dh2.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Филипов Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 Бахтън от специалисти. Не било приемник, ами ресивър. Едно и също е на различни езици. Това антените на местната кабеларка ли са? Защото за лична употреба е безсмислено да се нацвъкат толкова. По темата: Решението да се слагат конвертори изместено от фокуса на антената с цел да добавят още някои програми води до неефективно използване на площта (примерно половината) и съответно слаб сигнал. Което вече е фатално при отношение сигнал/шум на границата на захапване. Докато при аналогово приемане може да се гледа със снежинки при цифрово де факто е има/няма. Има няколко неспоменати фактора, свързани с ниския етаж.1. Разлистено дърво отпред.2. Спадане на усилването и увеличаване на шума при летните температури.3. Пеперуда или друго насекомо е свило пашкул отпред на конвертора.4. Построяване на друга висока сграда отпред по пътя на сигнала.5. Калпав В.Ч. кабел , неферметизирани връзки (пил вода). За един спътник антената може да се монтира без особени изисквания - търси се максимума. Но за всички, когато се ползва мотор (позиционер) то орбитата трябва да се спряга. И конвертор около остта се настройва най-добре по минимум на другата поляризация. За сведение по кабела върви и още един управляващ сигнал 22KHz. Хайде стига толкова. За сведение имам 2 м. антена с мотор от почти 20 години. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bmvtooo Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 Филипов ти случайно да си специалист в тази област??? Питам понеже дори незнаеш защо се измества фокуса,а и явно не си прочел достатъчно макар ,че съм го написал по просто,а не на технически език (то тогава никой не би разбрал)!!!Изместването на фокуса е по оста на конвертора и се ползва единствено при ОФСЕТОВИ антени за които дори не си и чувал може би (иначе нямаше да пишеш тази глупост):Решението да се слагат конвертори изместено от фокуса на антената с цел да добавят още някои програми води до неефективно използване на площта (примерно половината) и съответно слаб сигнал. Това НЕ добавя програми - все пак говорим за ЦИФРОВИ СИТЕМИ!!!По тези точки които си написал:1.И аз имам разлистено дърво отпред и то пред три от антените ми (посочих ги със стрелки):http://i43.tinypic.com/24xl5rn.jpg 2.Не влияещ фактор при офсетовите антени,а само при парабола!!!3.Невъзможност за подобно нещо - ето защо (абсолютно капсолован - дори и вода не влиза - виж шота):http://i40.tinypic.com/2zi1ojd.jpgВъзможно е обаче при конверторите за параболите и то ако не са монтирани О -пръстена с специалното фолио (но това не пречеше на паяците например да направят паяжина в облъчвателя)!!! 4.И това не важи при офсетовите -ето ти пример с антена която монтирах ,а по висаката сграда е на малко повече от половин метър!!! Виж сам:http://i41.tinypic.com/x0s6sh.jpg 5.По този въпрос - РАКИЯ ЛИ СИ ПИЛ:неферметизирани връзки (пил вода) - аха вода беше!!! А и не е ВИ Ейч (В.Ч.) кабел - такъв има само при старите телевизори които нямат евро скарт букса или чинчове и им трябваше такъв кабел с мъжка и женска букса за да се подаде сигнал от приемника (дори от видео е така) до телевизора, а Ви Ейч е модулатора ,а не кабела ,но си го наричат кабел за Ви Ейч!!! Новите F-конектори са специални - с гумен О-пръстен и са по плътни при завиване на КОАКСИАЛНИЯ кабел (75 ома) с четири изолации (задължително) а и имат специални гумени накрайници за допълнителна защита (можеш и сам да ги намериш и да ги видиш - нали си заподнат с нещата)!!!Ето ти все пак едно съвременно решение (заводско) за твоя проблем с паяците:http://i43.tinypic.com/vrfryx.jpg - можеш да го видиш и в http://www.mca-sat-tv.com/LNB.htm И накрая за сведение (понеже си го пропуснал да го прочетеш) - ти имаш антена от 20 години ,а пък аз от 15 години се занимавам с монтаж на такива!!! И най вече те МОЛЯ да не спорим по този въпрос повече, но вземи малко си усъвремени познанията!!! Благодаря ти приятелю (plamen74.72) - линка определено ще бъде полезен и то не само на мен ,а и защо ще им трябва да правят всички тези изчисления ако е така просто както казва Филипов - няма никаква логика тогава от тези изчисления ако е така!!!Те са си обаче необходими за онези които са наясно с нещата!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Lokoto Публикувано Юни 26, 2009 Report Share Публикувано Юни 26, 2009 ...Защото за лична употреба е безсмислено да се нацвъкат толкова.... 5.По този въпрос - РАКИЯ ЛИ СИ ПИЛ:\ЖЕСТОКО\ Момчета, МИР! МИР! Всички знаем, че всеки е експерт и специалист в своята област...Темата е страхотна, моля ви не я зачерняйте.... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост