tanganika Публикувано Декември 30, 2011 Report Share Публикувано Декември 30, 2011 А някой може ли да ми каже какви методи използват тези вируса за да избегнат виртуалните машини.Виж пост 69FakeAPI е метод, чрез който се заобикалят виртуалните машини и емулаторите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 31, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 31, 2011 Това далеч не е единственият метод. Има и други.Някои са простички, като:- засичане на специфични процеси/услуги, които са налични само във виртуална машина (да речем процесите на допълненията на виртуалната машина);- засичане на специфични хардуерни устройства, които дадени виртуални машини виртуализират (да речем твърдия диск, чието име винаги е едно и също);- засичане на използване на предсказуеми MAC адреси за виртуалните мрежови контролери;- засичане на файлове или редове в системния регистър, които са специфични за дадена виртуална машина;- и др.Други са по-сложни и могат използват Interrupt Descriptor, Global Descriptor и Local Descriptor таблиците. Освен това всяка съвременна програма за виртуални машини има свой метод за комуникация между операционната система домакин (т.е. реалната) и операционната система гост (т.е. виртуалната). При изучаване на различните методи на комуникация на различните програми, могат да се открият специфични елементи, които стоят по един начин, ако виртуалната машина е активна, и по друг начин, ако не е активна.Не съм чак толкова навътре, за да навляза в детайли повече. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avatar1989 Публикувано Декември 31, 2011 Report Share Публикувано Декември 31, 2011 А къде мога да намеря повече информация за полиморфния код,методи за защита,други подобни вируси и т.н. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 31, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 31, 2011 Виж тази тема. Може да ти свърши работа. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Юни 15, 2012 Report Share Публикувано Юни 15, 2012 Дадоха ми компютър и ми казаха че е заразен с някакъв Троянски кон. Инсталирам аз разбира се COMODO Antivirus обновявам го , пускам сканиране и що да видя започна да засича и трие Sality. Спрях сканирането на системния дял и пуснах сканиране на несистемните дялове да разчисти заразените файлове ( отне му около пет минути ). След това метнах Live CD-то с ХР , изтрих само "С" , създадох отново "С" , бърз формат и накрая инсталация на ОС. Сега системата работи перфектно. На практика установих че не е задължително да се трият всички дялове при заразяване със Sality или пък сканиране с Live CD-та които да почистят несистемните дялове от заразените файлове , преди да се форматира само "С" и да се инсталира ОС.Съмнявам се че друга антивирусна програма ще се справи по подобен начин със Sality. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 15, 2012 Author Report Share Публикувано Юни 15, 2012 1. Никой не е казал, че е задължително винаги да се трият всички дялове. Просто това е единственият наистина сигурен начин за отърване от вируса.2. Стига с тия сънища за Comodo Antivirus. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Юни 15, 2012 Report Share Публикувано Юни 15, 2012 1. Никой не е казал, че е задължително винаги да се трият всички дялове. Просто това е единственият наистина сигурен начин за отърване от вируса.2. Стига с тия сънища за Comodo Antivirus. Ще направя опит да инсталирам и други антивирусни на заразена ОС със Sality та да видим. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stonit Публикувано Юни 27, 2012 Report Share Публикувано Юни 27, 2012 Вярно ли е засичането на COMODO, проверих файла във вирус тотал само той го засича.http://images.backata.com/image-7D53_4FEB1204.jpg Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Юни 27, 2012 Author Report Share Публикувано Юни 27, 2012 Ако само този файл се засича като опасен и то само и единствено Comodo Antivirus го засича, то трябва да е фалшива тревога. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stonit Публикувано Юни 27, 2012 Report Share Публикувано Юни 27, 2012 Ако само този файл се засича като опасен и то само и единствено Comodo Antivirus го засича, то трябва да е фалшива тревога.И аз така мисля пратих им го като фалшиво засичане. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
baraka Публикувано Ноември 28, 2012 Report Share Публикувано Ноември 28, 2012 Sality strikes again! NOD 32 засече 35 файла на компютър в службата като вероятно заразени със Sality.NAR/NAQ. NOD 32 постави всички заразени файлове под карантина. файловете ест. са *.ехе, сред които Неро, Адоби рийдър - все инсталирани програми. от темата разбрах, че преинсталацията няма да ми се размине ако искам да се оттърва от бацила. това което ме притеснява е че под карантина е и счетоводната програма на фирмата. NOD 32 не ми позволява да извадя счетоводната програма от карантината и не мога да работя с нея.има ли начин да спася файловете от програмата и ще мога ли да работя с тях след преинсталация? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Ноември 28, 2012 Report Share Публикувано Ноември 28, 2012 това което ме притеснява е че под карантина е и счетоводната програма на фирмата. NOD 32 не ми позволява да извадя счетоводната програма от карантината и не мога да работя с нея.има ли начин да спася файловете от програмата и ще мога ли да работя с тях след преинсталация? Ако вируса е направен да променя файлове с разширение като на базата ви данни най-малко няма да можеш да работиш с тях , ще трябва да се обърнете към човек който многократно се е занимавал с такива проблеми иначе рискувате да загубите базата данни завинаги. Работя със складова програма и ежедневно си качвам базата данни в пощенска кутия и на флаш памет , като превенция точно заради този тип вируси и евентуална кражба на компютъра. Разбира се базата данни е криптирана. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
baraka Публикувано Ноември 28, 2012 Report Share Публикувано Ноември 28, 2012 Ако вируса е направен да променя файлове с разширение като на базата ви данни най-малко няма да можеш да работиш с тях , ще трябва да се обърнете към човек който многократно се е занимавал с такива проблеми иначе рискувате да загубите базата данни завинаги. Работя със складова програма и ежедневно си качвам базата данни в пощенска кутия и на флаш памет , като превенция точно заради този тип вируси и евентуална кражба на компютъра. Разбира се базата данни е криптирана. Благодаря, Мохикан.съвета на ИТ техника, който поканихме за справка, бе "архивирайте си файловете, ще преинсталираме".нямам идея как може да се уточни с каква цел е вируса. интересно: компютърът със Sallity е без достъп до интернет. флашокът който се използва за него служи за пренасяне на файлове до НАП и единствено за това. мога ли да имам повод да се притеснявам от това? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Ноември 28, 2012 Report Share Публикувано Ноември 28, 2012 Благодаря, Мохикан.съвета на ИТ техника, който поканихме за справка, бе "архивирайте си файловете, ще преинсталираме".нямам идея как може да се уточни с каква цел е вируса. интересно: компютърът със Sallity е без достъп до интернет. флашокът който се използва за него служи за пренасяне на файлове до НАП и единствено за това. мога ли да имам повод да се притеснявам от това?Той хубаво ще преинсталира , но преди това трябва да почисти несистемния дял с Live CD , в противен случай усилията му ще са напразни.Питай тези в НАП какво правят защитните им програми когато поставят флаш паметта ти в компютрите им , защото тя също е заразена ! Въпросната флаш памет поставяна ли е в други компютри , освен на вашия и тези на НАП ?! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
baraka Публикувано Декември 1, 2012 Report Share Публикувано Декември 1, 2012 Той хубаво ще преинсталира , но преди това трябва да почисти несистемния дял с Live CD , в противен случай усилията му ще са напразни.Питай тези в НАП какво правят защитните им програми когато поставят флаш паметта ти в компютрите им , защото тя също е заразена ! Въпросната флаш памет поставяна ли е в други компютри , освен на вашия и тези на НАП ?! Започвам от зад напред: счетоводителката ни твърди че флашката е поставяна само на служебния комп. и в тези на НАП, но съм склонна да не повярвам, тъй като толкова стриктен човек не познавам. НАП ще бъдат попитани какво правят с флашките. ИТ техникът твърди че ние сами сме си бъгнали компа след като сме си пуснали антивирусната да сканира и НОД е пратил всички заразени *.ехе-та в забвение. Интересно ми е дали може да не се стига до преинсталация (може да го пише в темата, но да не съм обърнала внимание), и ако да - как се хващат заразени файлове без антивирусна. А това как ще се третира РС при преинсталация и дали несистемния дял ще бъде почистен, в понеделник ще разберем =]]. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост