qbasix Публикувано Май 30, 2011 Report Share Публикувано Май 30, 2011 Нека аз ви споделя нещо за Sality, че е гадинка гадинка е но и е елементарна за сега забелязвам, че най-разпространен от невория "род" е Sality aa версията точно тази която забранява task maganer-a regedit-a и ред други неща. Изцяло Sality се маха вече лесно и напълно ето с това можете лесно и бързо да го почистите а ако сте попаднали на горе-посочената от мен "разновидност" можете лесно да си позволите task manager-a и всичко с това Надявам се да съм бил полезен Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
B-boy/StyLe/ Публикувано Май 31, 2011 Report Share Публикувано Май 31, 2011 То има и други инструменти, като този PCMAV Express for Sality, но личното ми мение е, че няма полза от опитите за борба с него, защото оставя остатъчни поражения по Операционната Система, които за да се възстановят така или иначе трябва да се направи поне поправителна преинсталация за възстановяване на оригиналния вид на системните файлове. Честно...започването на чистo специално при този гад е много по-лесен, удачен и сигурен вариант, който лично аз бих избрал за своята система (като се има напредвид, че аз изключително рядко се предавам и преинсталирам). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Май 31, 2011 Report Share Публикувано Май 31, 2011 За това съм съгласен с вас, че е коварна гадина коварна е но не е толкова страшен на фона на някой други, който са на 100 пъто по "здрави" от него Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
icotonev Публикувано Май 31, 2011 Report Share Публикувано Май 31, 2011 Бихте ли дал пример...?!? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Май 31, 2011 Report Share Публикувано Май 31, 2011 Ем като за пример ви давам Win32.Chydo a2 който според мен е по досадна гадинка Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Май 31, 2011 Author Report Share Публикувано Май 31, 2011 По-досадна... донякъде да. Определено обаче е далеч по-безобидна. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
qbasix Публикувано Юни 1, 2011 Report Share Публикувано Юни 1, 2011 обаче е далеч по-безобидна. Да така е Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avatar1989 Публикувано Декември 27, 2011 Report Share Публикувано Декември 27, 2011 Моят въпрос е дали може да излезе извън тестова виртуална система.Чел съм за вируси който могат. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
tanganika Публикувано Декември 27, 2011 Report Share Публикувано Декември 27, 2011 Моят въпрос е дали може да излезе извън тестова виртуална система.Чел съм за вируси който могат. Вероятността е много малка но... http://www.download....=open&id=581926Как работи полиморфният генератор на кодFakeAPI е метод, чрез който се заобикалят виртуалните машини и емулаторите. Най-често се извиква произволна API-функция и се следи дали виртуалната машина поддържа импортна таблица и дали изпълнява съвършено точно съответната функция.Обикновено се тестват функциите GetModuleHandleA, FindFirstFile, FindClose и други, като се използва списък със разликите на връщаните параметри между виртуални и реална машина. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 27, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 27, 2011 Не съм сигурен, че "заобикалят" е точната дума. Може би "засичат" е. Въпросната техника не се използва за "излизане" извън виртуалната среда, а просто да се засече дали се стартира във емулатор/виртуална среда, за да "прецени" дали да си изпълни кода или да остане кротък.Подобни техники не се отнасят за всичкия зловреден код, а само за по-сложните и кадърно написани бацили. А от вирусите това са основно полиморфните, но пък не всички вируси са полиморфни, макар че най-разпространените в момента са точно такива. Колкото до разбиване на виртуалната машина и заразяване на реалната, това е възможно, но е изключително рядко явление, защото се изискват доста познания, за да се открие и/или използва уязвимост в софтуера за виртуализация и/или някоя технологиите на виртуализация на процесорите.Няма и много полза да се влагат усилия в подобно начинание, защото много малък процент от потребителите използват виртуални машини, за да тестват гадинки, а тези, които го правят, се предполага, че са поне малко напреднали и биха били подготвени с допълнителни защити (освен виртуалната машина). Т.е. дори и зловредният код да излезе извън виртуалната среда (което, както споменах, е трудно нещо), ще бъде спрян/неутрализиран от друга защита или потребителят ще се усети бързо и няма да даде шанс на бацила да направи много поразии и да си свърши пълноценно работата. Затова авторите на зловреден код не си дават зор в тази насока - много усилия и труд, но без реална полза/печалба за тях. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avatar1989 Публикувано Декември 29, 2011 Report Share Публикувано Декември 29, 2011 А средства от рода на Sandboxie могат ли реално да спрат изпълнението на вируса. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост newnickname Публикувано Декември 29, 2011 Report Share Публикувано Декември 29, 2011 Архиви защитени с парола могат ли да бъдат заразени? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Декември 29, 2011 Author Report Share Публикувано Декември 29, 2011 А средства от рода на Sandboxie могат ли реално да спрат изпълнението на вируса.Изпълнението - не. Да предотвратят заразяването обаче да. По мой тест Sandboxie се справя със Sality и не позволява заразяване. Архиви защитени с парола могат ли да бъдат заразени?Не. Или поне не би трябвало. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Гост newnickname Публикувано Декември 29, 2011 Report Share Публикувано Декември 29, 2011 Не. Или поне не би трябвало. Благодаря за отговора! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
avatar1989 Публикувано Декември 30, 2011 Report Share Публикувано Декември 30, 2011 А някой може ли да ми каже какви методи използват тези вируса за да избегнат виртуалните машини. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост