Jump to content

Ползване на кабелен интернет на лаптоп от рутер...


Препоръчан пост

Здравейте. Първо искам да изкажа страхотното си впечатление от този форум и задовослтвото от детайлоността, с която много потребители разясняват съответните казуси и теми. Ето защо точно тук бих искал и аз да задам един въпрос,може би доста банален за някои. Но просто точно в тази сфера с рутерите не съм запознат.....

 

За какво иде реч... Тези дни си взех лаптоп и бих искал да ползвам интернет чрез кабел от рутера в една от стаите на първия етаж на къщата. Аз ползвам под наем партерната част и затова искам да прекарам кабел от рутера към стационарния компютър на наемодателя горе. Той е на кабелния интернет на Евроком (пакетния вариант с кабелна ТВ) със скорост 6 мбит/с, инсталирал е рутер, на който вече е вързан с кабел едно PC и има още пон 2 свободни изхода от рутера. Та, въпроса ми е - щом вече е инсталиран топзи рутер и е пуснат един изходящ кабел към друг компютър, ще ми е достатъчно ли да и взема само кабел и какви настройки ще трябва да пипна на неговия комп или на моя лаптоп? Благодаря Ви предварително за отговора!

 

:peace:

Link to comment
Сподели другаде

Ако той има вече инсталиран рутер с прекаран кабел към неговия компютър, значи най-вероятно ще е нужно само да си купиш един кръстосан/усукан кабел (достатъчно дълъг разбира се), чийто краища да бъдат мушнати съответно в един от изходите на рутера и в мрежовата карта на твоя компютър. Ако по рутера не са правени някакви специални настройки и не са задавани конкретни ограничени, след включване (ако е изключен) или рестарт (ако е включен) на компютъра трябва всичко да е наред. За целта е нужна услугата DHCP Client, така че я стартирай, ако си я спирал.
Link to comment
Сподели другаде

Благодаря много за изчерпателния отговор. Да, рутерът вече е инсталиран, свързан е с него вече втори компютър. И има още изходи свободни. А ако се наложи все пак, как достигам до DHCP настройките?
Link to comment
Сподели другаде

DHCP Client услугата се стартира/спира от панела с услугите в Windows: Start -> Run -> пишеш services.msc -> OK (за XP). Под Vista мисля, че е достатъчно да напишеш services.msc в полето за търсене. Ако в режим Automatic и е на статут Started, значи всичко трябва да е наред.
Link to comment
Сподели другаде

Ако той има вече инсталиран рутер с прекаран кабел към неговия компютър, значи най-вероятно ще е нужно само да си купиш един кръстосан/усукан кабел (достатъчно дълъг разбира се), чийто краища да бъдат мушнати съответно в един от изходите на рутера и в мрежовата карта на твоя компютър....

извинявам се за глупавия въпрос. Но защо кръстосан кабел,да му трябва? не му ли трябва стандартен?

 

в смисъл че кръстосан или кроснат се ползва за връзка между PC към PC.

post-10342-1242673224_thumb.gif

Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се, писал съм леко по инерция. По принцип трябва наистина нормален мрежов кабел. В действителност обаче няма значение, защото всички съвременни рутери (доколкото знам) извършват вътрешно усукване, за да компенсират. Така че с какъвто и кабел да се свърже, не би трябвало да има проблеми.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...