Jump to content

Проблем със Стартиране+BIOS+Safe Mode


Препоръчан пост

Здравейте!

Бих искал да изложа 3 въпроса, които от известно време ме глождят и на които не мога да намеря разрешение:

1. Купих си компютър преди около година и половина от Most Computers. Характеристиките му накратко са:

- Процесор: AMD Athlon 64 3000+; Socket 754. (С охлаждане Coolmaster)

- Дъно ASUS K8V-X SE; North Bridge VIA K8T800 Pro; South Bridge VIA VT8237.

- RAM: Kingston DDR I 512Mb + 1024Mb

- HDD: HITACHI 80 Gb, SATA2, 8192k; SEAGATE 320 Gb, SATA2, 16384k

- Записвачка: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-H44N

- Флопи: NEC 1.44 MB

- VIDEO-AGP-SAPHIRE: RADEON 9600 Pro 256M TVO DVI

- LAN & SWITCH-REPOTEC: RP-1624WK 10/100

- CASE : CX 8058 400W.

 

За друго в момента не се сещам... Още при първото му пускане, след като го взех от магазина заби по един особен начин, а именно: Цъкам копчето за пускане на кутията => червената лампа за активност на харда (HITACHI 80 Gb, първия ми хард) се изцъкля => чува се характерното изчегъртване и => компютъра си остава така... Изобщо нищо не зарежда и даже монитора не премигва => Натискам Reset и този път всичко си тръгва и започвам зареждане на Windows... Оттогава насетне, средно на 8 пускания ми прави горепосочения номер, като понякога не реагиран на Reset и се налага да задържам копчето за запуск, докато машината угасне. Носих компютъра на сервиз още докато беше в гаранция и от там, естествено, нищо не откриха, защото когато не ми прави този номер, машината наистина работи отлично...

Рекох си че е от OS, смених с др. Windows, с който съм и сега (Windows XP Professional Service Pack 2, не е самоделка, доколкото ми е известно). Продължаваше да прави тези номера... Тогава предположих, че причината може да е в твърдия диск. Купих още един (SEAGATE SATA2 320 Gb), Сжожих OS на него... и пак същата история... Определено стана досадно... По тая логика, сега подозрението ми падна върху дъното, но се колебая... Та питането ми е:Аджеба хора, можете ли да ми кажете/подскажете, защо така се получава с моята любима машинка? :'(

 

2. BIOS-a ми е: AMIBIOS, Version 08.00.09, Build Date 04/20/06. Седи един такъв доста шарен... Когато включа компютъра и зареди "заглавната" страница (ако не забие по горепосочения начин) се появява първо картинката от кутията на дъното (един голям трансметален X), който индикира неговата серия (X-series, изписано с трансметални завъртулки). Под картинката има за избор за влизане в BIOS-а Del (аслъ влизането, с разните опции на BIOS) и Tab (отваря ми прозорец, засягащ създаването, копирането или затриването на array на хардовете), без никакви други F-фове като опции (F1, 2, 3 и т.н.). Та от известно време (поне година) заблязвам, че началната картина, която вече описах, ми седи малко на чорчук, а именно... Долният ред с горепосочените опции се намира почти изцяло под долния ръб на монитора и едва ги разчитам... Това изместване на картината надолу се запазва и в другите модули на BIOSA... Първоначално, когато взех компютъра, този проблем липсваше... Предполагам, че обяснението е просто, но аз не мога да го отгатна... Бихте ли дали съвет и предположение?

 

3. От известно време чета за култувата опция Safe Mode, която из темите на SoftVisia ( :svlove: ) често върви ръка за ръка с лечението от зловреден software, попадал "незнайно" откъде в потребителските машини... Като метод за рестартиране под Safe Mode четох за(а и съм прилагал на други машини) безгрижното припомпване на F8 в процеса на рестарт, преди да се е заредила OS, но след като се е показала информацията за характеристиката на с-мата (процесор, RAM, видео карта и т.н.) На моята машина, обаче, Safe Mode от този клавиш не се стартира! :'( Показва ми се на черно поле един син прозорец и ме кара да избирам устройство за Boot (Флопито, записвачката и двата харда) и нищо друго... Пробвах клавишите F4 и F12 (прочетени в една тема тук...), ама с тях нищо не става... Четох и за рестарт под Safe Mode чрез панела за Run на приложения, но още не съм го пробвал (направо не смея). Рових се малко и из опциите на самия BIOS (ако това е негова опция), но не намерих никаква вратичка за този проблем... Та питането ми е:Може ли да се даде Safe Mode като хората с някой клавиш в моя случай и ли не може?

 

Заключение: Изхождайки от посочените проблеми/различия, може би проблема е в самия BIOS... Като изнервен лаик, сега това ми хрумва...

 

Извинявам се за дългите си писания, но се старая да съм максимално изчерпателен в излагането на въпросите... Ако нещо съм пропуснал или съм неясен, моля за корекции какво да добавя като информация... Предварително благодаря за съветите и помощта! Със Здраве Добри Хора!

 

P.S: Не съм сигурен дали пускам темата в правилния раздел, защото си пада малко soft/hardware-на, но простете...

Link to comment
Сподели другаде

По първия въпрос - след като системата "забива" още при стартирането на BIOS, няма смисъл да търсиш проблема в софтуера (операционна система и т. н. т.). Тествай системата за стабилност, в тази тема сме предложили някои програми за целта. Можеш да смениш захранването и да видиш дали ще има проблеми. В интернет има разни PSU калкулатори, можеш да си пресметнеш приблизителната мощност на системата, добави още 20% и си вземи качествено захранване - Fortron, Enermax...

По втория въпрос - всички съвременни монитори "запомнят" настройките за разположението и корекциите на картината, които си правил при различните резолюции. Възможно е да си играл някоя игра, да си коригирал картината и монитора да е запомнил корекциите и да ги прилага при показването на менюто на BIOS. Опитай да си настроиш картината чрез настройките на самия монитор, когато си в това меню.

По третия въпрос - под Windows OS режима Safe Mode се активира с клавиш F8, няма F4, няма F12. Няма никакво значение какво ти е дъното, какъв е BIOS-а и т. н. т - явно просто не можеш да улучиш момента за активиране на режима. Можеш да опиташ (поне) две неща:

1. В настройките на твоя BIOS може да има опция за изключване на менюто за избор на boot устройство (този синия прозорец, който те кара да избираш устройство за boot) - можеш да опиташ да го изключиш.

2. Извикай същия този син прозорец при стартирането и веднага (или едновременно с това) след като избереш boot устройството, натискаш F8.

Link to comment
Сподели другаде

Мисля че разреших проблеми 2. и 3.. :yesss:

Картината при стариране на BIOS я оправих както ти ме посъветва - с копчетата на монитора, като я нагодих както си трябва да бъде... Причината да се вижда изместено в началото, е че резолюцията на BIOSA е фактически доста по-ниска от тази на на на десктопа, след зареждане на OS, която за 17-инчов монитор е 1024x 768... Мониторът ми (Daewoo) има едно копче Auto adjust, чието натискане настройва картината автоматично по резолюцията, зададена на видеокартата (сиреч 1024x 768), като това се запазва и за BIOS-а, който е с по-ниска резолюция, но монитора се "опитва" да му наложи тази от десктопа (със съответните H и V величини), което е недопустимо и в крайна сметка води до посоченото разместване... Настроих за BIOS-a негова собствена стойност за H и V, която както изглежда се запамети само за него, докато тази за десктопа не беше засегната и си остана колкото трябва... Не съм сигурен дали обяснението ми е правилно, но поне аз така си го обяснявам...

 

За Safe Mode нещата също се наредиха... Вече го нацелвам без никакъв зор на тоя компютър... Помогна ми твоят съвет от точка 2: След рестарта разпомпах F8 и ми излезе прозорецът с избор на Boot device => избрах да боотва от харда на който е OS => натиснах Enter => и веднага след това пак F8 и работата стана... :yesss: Изглежда мен ме е панирало това, че на други компове избирането на харда с OS е ставало автоматично и затова съм могъл да влизам в Safe Mode директно, само веднъж с F8... От друга страна, тези компове винаги са имали само по един хард и фактически на BIOS-a не му се е налагало да ме кара да избирам точно от кой да буутва... Аз така си го обяснявам...

 

Естествено, голямо благодаря за panevdd :thumbsup: Адски много ми помогна да си изясня и оправя нещата...

 

По първата точка... Не бях се сещал за захранването... Моето е с мощност 400W и се предполага, че би трябвало да може да подхранва системата без проблем... Един приятел има 2 харда и 2 записвачки и яка видео карта, а захранването му е 350W..., но си го е копувал отделно... Възможно е моето, което е към кутията да дефектира и това да причинява бедата... Утре ще го тествам с посочените от теб програми и дано това да се окаже проблема (малкия дявол), щото ако е нещо по дъното..., нещата могат да се усложнят неимоверно... Къде ще намеря такова старо дъно?

 

Благодаря за бързата намеса, още веднъж...

 

Ще пиша пак, да кажа какво съм избистрил. До скоро...

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте отново!

Направих някои проучвания на системата си, по съвет на panevdd. Използвах следните програмки:

1. HD Tune - за проверка на хардовете. Показаха ми се следните резултати за всеки от двата ми харда:

а) на 80 Gb HITACHI, както ми се вижда, не показва нищо тревожно...

 

http://i43.tinypic.com/21d4ykw.jpg

 

Показателят Health също каза, че всичко е OK.

Показателят Error Scan също не показа грешки.

 

б) на 320 Seagate също ми се стори, че всичко е наред...

 

http://i42.tinypic.com/2i9jrph.jpg

 

въпреки, че кривата ми се видя доста по-къдрава... На този хард ми е OS.

Показателят Health също показа, че всичко е наред.

Показателят Error Scan също не показа грешки.

И на двата харда температурите има са нормални.

 

2. memtest86+ - за проверка на RAM-паметта. Там също не се откриха никакви проблеми:

 

http://i43.tinypic.com/2vb1wfm.jpg

 

3. extreme - за изчисляване на PSU, което ще е необходимо, за да поддържа системата ми (виж най-първия ми пост)

 

Показа, че ще ми трябват 267W мощност... Аз до сега съм ползвам захранването към кутията (400W) и при една нормална работа би следвало то да ми е напълно достатъчно. Посоченият от мен проблем в точка 1. от най-първия ми пост (забиването, веднага щом цъкна копчето за запуск) присъстваше и преди да сложа втория хард (320Gb)... На практика, още от първия ден, в който взех компа от магазина. Предполагам, че проблемът не би следвало да е в недостига на мощност, а в някакъв дефект на самото захранване, който обаче не винаги се проявява... Освен това, звлвната лампа отпред на кутията, която предполагам, че също е индикатор на захранването никога не ми е работела... От сервиза казаха, че този проблем е твърде дребен, за да имам рекламации, а и те нямали в наличнос такива диодчета, за да го сменят... Може това да е във връзка с изложения от мен проблем...

 

Нещо друго, което днес забелязвам за втори път от 1 месец насам... Към дъното (Asus, виж първия ми пост) имам едно инструментче: Asus Probe, което ми показва температурите на дъното и процесора, а също мониторира и промените във волтажите (+12, +5, +3,3V)... Днес Asus Probe изпищя, когато втората температура (+5) достигна и задържа за няколко секунди стоиност от 5,70V и сле дова спадна до тази, посочена на картинката:

 

http://i44.tinypic.com/2ai2bd1.jpg

 

Сега постоянно варира около тази стойност, която ми се струва, че твърде много варира (отдалечава се) от 5-те волта...

 

Температурата на дъното и птоцесора е съвсвм в норма:35 и 33 градуса, съответно. Дори в най-горещи летни дни, когато в стаята достига 32 градуса и цъкам non-stop на Heroes V, посочените температури не достигат стойности, по големи от 50 и 49 градуса, респективно.

 

Други компоненти не съм тествал. За видео картата, според мен няма смисъл... още когато забелязах проблема преди повече от година, я тествах с 3D Mark (пичовете от сервиза бяха забравили диска с програмата в записвачката ми) и не ми показа никакви пробеми... Направо лети...

Ако проблема е някъде в дъното, не намерих програма, с която да го пробвам как е..., така че не съм го тествал...

 

За общо преглеждане на параметрите на системата използвам и програмата SIW, която според мен следи добре hardware/softwaer-ните показатели на машината

 

Заключение:

От посочените опити, най ми направи впечатлене проблема с волтажа, посочен по-горе, който вероятно е свързан с дефект в захранването..., но не мога да бъда напълно сигурен... Затова се и допитвам до вас за оценка и съвет...

 

Въпроси:

1. Ако проблемът е в захранването (както ме насочи panevdd и както и аз предполагам) Необходимо ли е да вземам захранване с по-голяма мощност, или със същата (400W), но марково (спрях се на фирмата Fortron)

2. Кое от следните захранвания бихте ми препопръчали, защото на мен буквичките след името на марката и мощността, нищо не ми говорят (от листа на Most Computers):

- PSU FORTRON SAGA 400 /400W

- PSU FORTRON SAGA 450 /450W

- PSU FORTRON FSP400-60GLN /400W

- PSU FORTRON BLUESTORM II 400

Друг въпрос е, че ако се реша да вземам захранване, ще трябва да извадя сигурно настоящето от кутията и да го занеса в магазина за терк, че от де да знам, дали това което ще вземам ще ми се хваща в кутията... Веднъж на един друг комп като му изпуши захранването, земахме с един приятел ново, ама па то нещеше да се върже точно на кутията и седеше на чорчук... Трябваше да правим едни магарии, та да го закрепим... Сигурно и сега ще има изпълнения...

 

Предварително благодаря за отговорите.

Link to comment
Сподели другаде

Взимаш някой от фортроните, който ти е най-изгоден. Fortron винаги трябва да е минимума при захранване на компютър, за да няма ядове после (това е основната причина готовите конфигурации в магазините автоматично да отпадат при избор, защото там им слагат винаги евтини фалшиви захранвания).
Link to comment
Сподели другаде

Вземи PSU FORTRON BLUESTORM II 400 и виж дали отново ще има проблеми. Ако имаш възможност, занеси компютъра в магазина и помоли служителите да монтират новото захранване и да го тестват пред теб.
Link to comment
Сподели другаде

OK, разбрано... Надявам се то да ми стане на кутията... Пък и да го тестват, то сигурно ще работи. Тъй като вече казах, че проблема е спорадичен и му тябва време да се прояви... А отклонението в напрежението, за което споменах по-горе, дали би могло да се дължи на захранването? И изобщо какви са приемливите параметри на отклонение? Опасявам се да не земе това ми захранване да прасне един неочакван шок и да изпържи някой чарк... Още утре предприемам действия.

 

Благодаря за отговорите.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте. Днес най-сетне получих и монтирах (всъщност един приятел) новото захранване Fortron Blue Storm II 400W, което panevdd ми препоръча... Доста се поизръсих с него, но ефектът беше нулев... След първото пускане на PC-то всичко си тръгна както му е редът, без никакви проблеми, но когато рекох пробно да рестартирам машината, пак се получи същият (д)ефект... Компютърът излезе от OS, екранът угасна и в същият момент червената крушка на харда се изцъкли..., точно когато системата понечи пак да се включи (преди да е влязла в биоса, веднага щом машината трябваше отново да се включи). Същият (д)ефект се появявя понякога и при включване на компютъра от копчето... Явно проблемът не е в захранването и сега дори имам едно излишно... Както споменах по-горе (виж по-предния ми коментар, с картинките), изчисленията показаха, че системата ми консумира 270W мощност, а при 400W захранване, има повече от 20% излишък... Не мога да си обясня къде другаде се намира проблема... OS смених, HDD сложих друг, захранване смених... Тествах хардовете и RAM паметта... и просто нищо не открих... Включи ли се веднъж, машината не ми създава иначе никакви проблеми, дори когато я натоварвам с някоя игра по цял ден... Още когато бях с 512RAM съм играл NON STOP Heroes V Tribes of The East (феновете знаят за какво става на въпрос) без нито веднъж да ми засече или рестартира... Нямам идея на какво се дължи проблема... Други възможности може да са:

1) Дефект в дъното - това ми се вижда най-лошият вариант... Трудно ще намеря друго такова за стара конфигурация, като моята, а и не съм склонен да се впускам в такъв експеримент, ако не знам че в него е проблемът...Година и половина си работи добре.

2) Може дефектът по някакъв начин да е в кутията... Вече споменах в по-предния си коментар, че лампата на захранването, отпред на кутията не работи и никога не е работила...

 

Ако зема да го занеса на сервиз (както вече веднъж направих, още докато беше в гаранция), там ще го тестват пак с разни програмки... Ще го рестарират един два пъти, той няма да забие и толкоз... Само ще загубя време и пари...

 

Може би настоящият проблем не е толкова сериозен и въпреки недъга си, компютърът ще работи добре още няколко годинки... На това се надявам... Друго не остава... Все пак, ако някой има предложения, моля да сподели. Поздрави.

Link to comment
Сподели другаде

Здрасти

преди години и аз имах подобна конфигурация АМД64 3000+ с дъно VIA K8T800 Pro само че на Soltek

и тази година след пореден ъпдейт този път на рам-а успях да стигна до ситуация която ти описваш и то понякога

оказа се че проблем са ми 2та нови модула памет. въпреки че бяха работещи и даже моя комп успяваваше понякога да буутне с тях

наистина като ги махнах и спря да прави проблема.

Предполагам че проблема е комбинацията дъно+памет+захранване

Обърни внимание като го включиш за един LED дисплей на дъното на който пише 2 цифри или букви - това показва текущия етап при стартиране

и виж в ръководството на дъното цифрите на които спира какво означават - при мене означаваха нещо като IO check - цитирам по спомен. Забелязах че когато буутва успешно много бързо минава през този етап и ако не се лъжа FF беше стойноста за успешен старт.

Вече смених този комп и не мога да проверя отново точните цифри на дисплея.

Но определено нямаше вече много живот в това старо ПЦ и сега съм много по доволен от новия - реално разпродадох процесора, дъното, видеото, и памета и си купих втора ръка такива но от 2008 година като производителноста скочи в пъти. Начинанието ми излезе 300лева и съм доволен

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте. Днес най-сетне получих и монтирах (всъщност един приятел) новото захранване Fortron Blue Storm II 400W, което panevdd ми препоръча... Доста се поизръсих с него, но ефектът беше нулев... След първото пускане на PC-то всичко си тръгна както му е редът, без никакви проблеми, но когато рекох пробно да рестартирам машината, пак се получи същият (д)ефект... Компютърът излезе от OS, екранът угасна и в същият момент червената крушка на харда се изцъкли..., точно когато системата понечи пак да се включи (преди да е влязла в биоса, веднага щом машината трябваше отново да се включи). Същият (д)ефект се появявя понякога и при включване на компютъра от копчето... Явно проблемът не е в захранването и сега дори имам едно излишно... Както споменах по-горе (виж по-предния ми коментар, с картинките), изчисленията показаха, че системата ми консумира 270W мощност, а при 400W захранване, има повече от 20% излишък... Не мога да си обясня къде другаде се намира проблема... OS смених, HDD сложих друг, захранване смених... Тествах хардовете и RAM паметта... и просто нищо не открих... Включи ли се веднъж, машината не ми създава иначе никакви проблеми, дори когато я натоварвам с някоя игра по цял ден... Още когато бях с 512RAM съм играл NON STOP Heroes V Tribes of The East (феновете знаят за какво става на въпрос) без нито веднъж да ми засече или рестартира... Нямам идея на какво се дължи проблема... Други възможности може да са:

1) Дефект в дъното - това ми се вижда най-лошият вариант... Трудно ще намеря друго такова за стара конфигурация, като моята, а и не съм склонен да се впускам в такъв експеримент, ако не знам че в него е проблемът...Година и половина си работи добре.

2) Може дефектът по някакъв начин да е в кутията... Вече споменах в по-предния си коментар, че лампата на захранването, отпред на кутията не работи и никога не е работила...

 

Ако зема да го занеса на сервиз (както вече веднъж направих, още докато беше в гаранция), там ще го тестват пак с разни програмки... Ще го рестарират един два пъти, той няма да забие и толкоз... Само ще загубя време и пари...

 

Може би настоящият проблем не е толкова сериозен и въпреки недъга си, компютърът ще работи добре още няколко годинки... На това се надявам... Друго не остава... Все пак, ако някой има предложения, моля да сподели. Поздрави.

Закупуването на това захранване е стъпка в правилната посока. Сега остава да смениш дъното, процесора, видеокартата и паметите със съвременни. Не мисли как да изкараш още няколко години с тези, а как да вземеш нови. Цените на компонентите доста паднаха. Как ги изкара тия 270W, че ти консумира системата? Процесора ти е 89W, видеокартата в натоварен режим - 20W, и останалите компоненти още около 50-60W - стават 170W. Но нищо - захранването дето си го купил не е излишно, тъкмо ще можеш да използваш по-мощна видеокарта, която дърпа 150W и повече дори, и тогава ще видиш как се играят игри щом играеш. Пък ако успееш и да продадеш нещо от старите - още по-добре.

Link to comment
Сподели другаде

Здрасти

преди години и аз имах подобна конфигурация АМД64 3000+ с дъно VIA K8T800 Pro само че на Soltek

и тази година след пореден ъпдейт този път на рам-а успях да стигна до ситуация която ти описваш и то понякога

оказа се че проблем са ми 2та нови модула памет. въпреки че бяха работещи и даже моя комп успяваваше понякога да буутне с тях

наистина като ги махнах и спря да прави проблема.

Предполагам че проблема е комбинацията дъно+памет+захранване

Обърни внимание като го включиш за един LED дисплей на дъното на който пише 2 цифри или букви - това показва текущия етап при стартиране

и виж в ръководството на дъното цифрите на които спира какво означават - при мене означаваха нещо като IO check - цитирам по спомен. Забелязах че когато буутва успешно много бързо минава през този етап и ако не се лъжа FF беше стойноста за успешен старт.

Вече смених този комп и не мога да проверя отново точните цифри на дисплея.

Но определено нямаше вече много живот в това старо ПЦ и сега съм много по доволен от новия - реално разпродадох процесора, дъното, видеото, и памета и си купих втора ръка такива но от 2008 година като производителноста скочи в пъти. Начинанието ми излезе 300лева и съм доволен

 

 

Закупуването на това захранване е стъпка в правилната посока. Сега остава да смениш дъното, процесора, видеокартата и паметите със съвременни. Не мисли как да изкараш още няколко години с тези, а как да вземеш нови. Цените на компонентите доста паднаха. Как ги изкара тия 270W, че ти консумира системата? Процесора ти е 89W, видеокартата в натоварен режим - 20W, и останалите компоненти още около 50-60W - стават 170W. Но нищо - захранването дето си го купил не е излишно, тъкмо ще можеш да използваш по-мощна видеокарта, която дърпа 150W и повече дори, и тогава ще видиш как се играят игри щом играеш. Пък ако успееш и да продадеш нещо от старите - още по-добре.

 

Здравейте. Благодаря за отговорите, които ми дадохте... Изглежда по малките часове на човек му идва вдъхновението :giggle: Тази сутрин проведох някои малки експеримента, към които ме подтикна коментарът на mmmlight, а именно:

 

1) Влязох в BIOS => Boot Setting Configuration и видях че опциите Quick Boot и Full Screen Logo са включени (Enabled)... Първата както видях се отнася до това, колко бързо системата да прехожда към Boot-етапа. Когато Quick Boot е включен, системата в началото не си прави проверки (проверки на RAM и други неща, които и трябват), ами направо се насочва към буутване... Вторат опция се отнася до това, след включване и навлизане в BIOS първата страница (POST) да бъде тази с рекламата на дъното (един голям трансметален X)... Фактически, това лого скрива от погледа всичко, което става на този етап (проверка на RAM, съвместимост на компонентите, инициализиране на портове и т.н.).

2) Изключих горепосочените опции и сега като цяло зареждането става по-бавно, но се осъществяват посочените проверки и аз мога да ги видя. А именно (в реда на появяване):

 

1. (изпиукване) American Megatrends:

 

http://i42.tinypic.com/16h13ld.jpg

 

Тук става проверка на RAM-паметта и дава, че всичко е OK, както и някакви други проверки.

 

2. Проверка на хардовете (същият прозорец по принцип се появява и при Qoick Boot, когато са прескочени проверките):

 

http://i44.tinypic.com/2l8ye8m.jpg

 

3. След това се появява главна таблица с всички разпознати устройства (един вид минали теста) и има кратко отброяване или пък <Esc> преди зареждане на OS:

 

http://i39.tinypic.com/sx1836.jpg

 

4. (изпиукване) Започва да се зарежда OS....

 

Трябва да отбележа, че до сега, колкото компютри съм ползвал, а и на приятели също, зарежането след включване/рестарт винаги става по тази последователност, което ми подсказва, че при тях вероятно опцията Quick Boot също е изключена.

 

Както и да е... Рестартирах системата 10 пъти и сега нито веднъж не заби... Всичко си тръгваше без да се замисля много... Разбира се, трябва да мине известно време да видя да не би пак да пъкне тази неприятност, но ми се струва че промените, които направих са правилни... Нямам представа защо точно машината забива при Quick Boot (само понякога 2/10 случая) и то на толкова ранен етап (абсолютно веднага след цъкането на копчето или когато трябва да почне да зарежда BIOS), но ми се струва, че сега има подобрение... Поне в този аспект...

 

Nazikov, уважавам мнението ти, но смятам, че се изказваш малко крайно... Машината ми по принцип ми върши перфектна работа за един средно статистически компютър... Мога да правя на него каквото ми се прииска и винаги върви безупречно... Големите надувки за нови конфигурации са предимно заради игри, а аз освен Heroes V други нови (сравнително) не играя, защото са пълни буламачи (90%) (лично мнение)... Трябва да се има в предвит също, че компютрите не са вафли от хоремака, че да се купуват/сменяват при първата неизправност... (режи му главата и край!) или като мине годинка... Когато се насочвам към нова машина, няма да е, за да заменям, в случай че старата продължава да служи добре, а за да я ползвам за нови и по-комплицирани приложения. За сега, когато такива отсъстват от дневния ми ред, е безпредметно да се говори по въпроса. Когато след (минимум) 2-3 години Window 7 се наложи навсякъде (а не като Vista), ще взема машина, която без проблем да го поддържа и ми стартира всички приложения с лекотата, с която го прави под Windows XP... Ако не се насоча разбира се към някоя дистрибуция на Linux...

Теста за мощност съм го правил на сайта, който е посочен в първия ми пост по темата... Може да не съм се изразил правилно... Това е Recommended PSU Watage и може да включва и допълнителните 20% които се изискват, за да се подсигури енергиината обезпеченост на системата.

 

mmmlight проблемът ми беше наличен и още в начална конфигурация, преди да добавя допълнително RAM (1Gb)... Въпреки, че не изключвам напълно и проблем в дъното... Както можеш да видиш по-горе, проверката на RAM-паметта минава без проблем и не можах точно да разбера, къде точно трябва да се гледат буквите, които ми посочваш... Както вече споменах, проблемът ми се появява спорадично, а не винаги и понякога е откарвало и по 1 месец без засечки... И както изглежда в Quick Boot режим...

 

P.S: Ще пиша пак по темата ако възникнат (или не) проблеми... Информативността е приоритет. Поздрави.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...