Jump to content

Енергия от слънцето


Препоръчан пост

Наскоро гледах по Дискавъри че ако 1/10 от пустинята Невада се покрие с слънчеви колектори, ще се задовили на 100% потреблението на САЩ. Това значи неограничена чиста енергия. Щом има електричество, лесно можем да си направим и водород и изобщо света да стане райско място :) Защо тогава все още продължаваме да горим нефт и въглища, след като на света е пълно със пустини. Има ли привърженици на теории за световни конспирации тук ?
Link to comment
Сподели другаде

Еми това е възможно и трябва да се направи. Обаче големите компании ще спечелят много повече от нефта и въглищата. Според теб колко пари ще струва да се покрие 1/10 от пустинята която изобщо не е малка? Всичко е за пари, е правят се и доста неща които са в плюс за опазването на земята. Чух някъде че за иницятивата "един час без ток" някои учени са пресметнали че чрез нея ние повече сме навредили от колкото сме помогнали, заради безброй многото реклами.
Link to comment
Сподели другаде

А най-добре ще е да може да се ползва водород като гориво.Ако бъде измислен подобен двигател това ще означава край на дефицита на енергия в световен мащаб.Това е защото 99% от вселената се състои от водород. :basketball:
Link to comment
Сподели другаде

Електроенергията е по-ефективна от водорода и се добива далеч по-лесно. По принцип енергията, която слънцето изпраща към нас, е напълно достатъчна да задоволи нуждите на цялата планета. И това е само от слънцето. Има още вятър, вода, биогорива и самите недра на Земята, които са по-скоро обобщаващи категории и могат да се нацепят още. Имаме доста добър избор на ресурси, няма нужда да се занимаваме с водорода.
Link to comment
Сподели другаде

. Най-голямата пречка, стояща пред масовото производство на екологичните коли, засега е липсата на достатъчно станции за водородно гориво. Пък и водорода, използван в колите е много по-опасен дори и от газовите уредби. Някой учени търсят начин да намалят светлината от достигаща до земята, като сложат огледала междту планетата и слънцето, намаляйки глобалното затопляне.

 

( Предвидено географско разпределение на затоплянето )

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Global_Warming_Predictions_Map.jpg

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...
Благодарение на Слънцето съществува живота на Земята . Поради безплатната енергия ,която получаваме от Слънцето , може би занапред в по голяма степен ще се ползваме от "услугите " му за получаване на енергия .
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Не забравяйте,че слънчево-колекторните станции не са лесни и евтини нито за построяване нито за подръжка.В момента липсата на голям брой инвеститори заради бавната възвръщаемост на вложенията бави бума на такъв тип енерго източници.Но съм сигурен,че с времето нещата коренно ще се променят.

 

Само да не се забравя факта,че такива станции имат нужда от колосални 'складове' за електроенергията под формата на батерии,които са един от основните природни замърсители днес.

Link to comment
Сподели другаде

KПД-то на слънчевите панели все още е сравнително ниско, а цената висока. Същото е и с ветрените генератори, където за 10kW цените варират от 30,000лв до 60,000Долара, в зависимост от производителя. Като цяло тези източници все още няма как да се наложат като основни поради по-ниско КПД, немалка зависимост от природните условия и т.н

3dfx, нищо не пречи енергията да се продава, вместо да се трупа в батерии, но за това пък в България се изисква една усложнена лицензия и буквално трябва да се извършва процедура сходна с регистрирането/пускането на електроцентрала. Тромавите и излишно усложнени процедури също убиват ентусиазма на хората, които искат да направят нещо такова.

Link to comment
Сподели другаде

В момента точно в България е изгодно да се строят такива,ако инвеститора разполага със солиден начален капитал разбира се :)

 

ЕРД-тата са задължени по закон да изкупуват произведената ел.енергия . Вече 5-6 години бизнеса върви що-годе добре в наща тактовина по въпроса + факта,че има и евро финансиране,което наистина работи(на фона на останалите проекти във БГ) за такива проекти.

Link to comment
Сподели другаде

Аз бих заложил(в дългосрочен план) на друг вид "слънчева" енергия - ядреният синтез. :) Макар че ако наистина се стигне дотам - ще ми изглежда много странно да сме овладели температури от милиони градуси и съответните магнитни полета, а после с тази енергия да нагряваме вода и с получената пара да въртим някакви въртележки както по времето на Хирон. :crosseyes1:
Link to comment
Сподели другаде

Аз бих заложил(в дългосрочен план) на друг вид "слънчева" енергия - ядреният синтез. Макар че ако наистина се стигне дотам - ще ми изглежда много странно да сме овладели температури от милиони градуси и съответните магнитни полета, а после с тази енергия да нагряваме вода и с получената пара да въртим някакви въртележки както по времето на Хирон.

Ама то така се държи плазма, с температура достатъчна да изпари волфрамови стени.(волфрма кипи при 6000градуса) и се управлява с магнитни полета...

Да не говорим какво ще стане, при една авария, при която магнитното поле намалее или въобще системата се изключи..Катастрофално...

А, между другото, нашите нови технологии са позабравените от миналото технологии...Реално първото динамо се е появило на бял свят през 1831, заради Фардей, а ние до днес ползваме принципа на електромагнитната индукция... :P

Също така, огнестрелните оръжия са се появили 15-ти век в Европа, а ние и до днес ги използваме. Някакъв застой имаме май в последните години...

Мен ако питаш, атомните електроцентрали са си доста екологични, ако се експлоатират нормално. Де да можехме да пращаме отпадъците от тях някъде из космоса, да да не се притесняваме за тях на Земята.

В момента точно в България е изгодно да се строят такива,ако инвеститора разполага със солиден начален капитал разбира се :)

ЕРД-тата са задължени по закон да изкупуват произведената ел.енергия . Вече 5-6 години бизнеса върви що-годе добре в наща тактовина по въпроса + факта,че има и евро финансиране,което наистина работи(на фона на останалите проекти във БГ) за такива проекти.

За да продават тази енергия, те трябва да бъдат регистрирани и с оформени документи, подобни на тези, които са необходими за пускането в експлоатация на електроцентрала. Това е спънка и охлажда доста ентусиазма дори и на еко маниаците.

Аз на Еврофинансиране не вярвам, няма безплатен обяд и се чудя кой, какво, от къде ще ни вземе?

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...