Jump to content

Препоръчан пост

Мисля да се вмъкна тук, поради факта да не отварям тема. Та моя въпрос е следния: Имам едно лаптопче Gateway модел MT3705. Купен е с Операционна Виста. Преди време докато бях под Вистата нямах никакъв проблем с отварянето на двуслойни дивидита и на Dvd5. Реших да сменя с Xp и проблемът е на лице. Пускам дадения носител почва да върти за да прочете и отвори но уви остава само с опитите си. Пробвах на приятел тошибата с двуслоен пак същото- не отваря. Ще дам някои данни за оптичното устройство като допълнителна информация. А ако някой се сети как да се разреши проблема с отваряне на Dvd9 и Dvd5 носители ще се радвам много. Устройството е Hitachi-LG със сериен номер M006CD03555, версия фърмуеър PG02, описание HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N. Лично мнение- не смятам, че е от оптичното у/во. Това Xp, което ползвам в момента съм го слагал на десктопи проблем с отварянето на каквито и да било носители няма. Благодаря предварително за отделеното време и все пак чакаме Уин. 7 :yeah:
Link to comment
Сподели другаде

Преди да продължа искам да те попитам какво общо има този проблем с въпроса в текущата тема?

 

Т.е. да разбирам, че нито един DVD5 или DVD9 не се четат нито при теб, нито при твои познати с Windows XP? Дори и матричните дискове?

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за въпросите като за начало :giggle: . Нямам никаква представа защо се вмъкнах тук за първи път пиша в какъв да е форум и по принцип бих прибягнал към тях в краен случай, но явно никога до сега не ми се е налагало. А просто видях, че в темата присъстват отговор и въпрос, и беше удачна като заглавие, затова и решението ми беше такова. Извинявам се ако грешката е фатална :peace: .

Та да прибегнем към проблема, ако може. Всъщност използвам операционни х86 за лаптопа, както споменах вече, началната беше Виста. Не се впуснах в дълго обяснение, защото наистина имам някои собствени наблюдения, но явно е наложително да ги опиша. Всъщност, преди време при вистата нямах никакви проблеми с печенето на дискове и най-вече с четенето им. Говоря само за Dvd носители. До колкото знам матричните са фабрични, а не домашно записвани. Такива не си спомням да съм ползвал :no:, но проблема е основно с Dvd-R5/9 и съответно +R5/9. При CD проблема не присъства. Когато реших да сложа Xp просто престана да ги отваря. Завърта и спира като при отваряне на даденото устройство вътре показва, че в диска няма никаква информация, но като цяло наблюденията са ми, че въобще не го е захапал, ако мога така да се изразя. Порових малко из чуждестранните форуми и се оказа, че това е често явление, а да не говорим, че с точно този модел LG GSA-T10N, който имам хората се оплакват от него за това им неотваряне на Dvd- та, след като са преминали на Xp от виста независимо на какъв лаптоп са монтирани устройствата. Лично аз споменах за приятел. Всъщност, един ден, когато разбрах, че немога да отворя двуслоен диск, пробвах на неговия лаптоп Тошиба сателит някакъв (не си спомням конкретния модел в момента) и се оказа, че и при него не е по-различно както при мен с двуслойните. Петиците дивиди си му ги отваря. Търсих фърмуеър за ел-джи-то, но като цяло не намерих или поне не ми пуснаха линка от сайта, за да го сваля :haha: (метнаха ме нещо). Та, въпроса ми е. По мои наблюдения, голяма част от хората преминали от Виста на Xp при лаптоп машини имат проблем с отварянето предимно на Dual Layer носители. Какво би могло да се направи освен флашването на даден фърмуер на конкретното оптично устройство, за да започне да ги разчита? И какво слага Вистата в повече от Xp-то, че да се отварят Дивидитата при нея (ако мога така наивно да се изразя) ? Благодаря за вниманието очаквам върпоси, ако решите да помогнете. :yes:

 

Една лека вметка. Използвам само Verbatim дискове, но съм пробвал и Емтек Dvd, които също не се отварят. Тези, които не се отварят са не само празни но и записани от мен. На Неро скоростта която използвам е по дифолт (може би най бързата) . Не мисля, че има особено значение, защото съм чувал всякакви глупости от сорта " Записвайте на най-ниска скорост иначе буутването на даден имидж няма да се осъществи, е , лично при мен винаги се е осъществявало :OK: Имам емулиращо приложени, известното на всички Daemon Tools Light. Четох из форума, че и от него може да се появи проблем. Махнах го по препоръчания метод, но уви Производителите на лаптопа са се погрижили да си останем на Виста поради такива "дребни" проблеми. :D Не, че ми пречи това неотваряне просто ми е крайно любопитно да разбера заедно с ваша помощ, ако е възможно как да се предотврати дразнението. Благодаря още веднъж.

Link to comment
Сподели другаде

Изкопах едни фабрични дискове и единия, който пробвах се отвори съвсем нормално. Записвам с Nero 7.5.7 версия, сега съм сменил с 7.10. Преди време (под друго Xp не това, с което съм в момента) имах проблем с едно Dvd5 не можеше да се отваря. Пробвах с рестарт на системата с диска вътре в гнездото и някъде на третия път се показа информацията. Пробвал съм и тези номера, но този път никой от така наречените трикове не минава. Тук за двуслойни не говорим въобще :)
Link to comment
Сподели другаде

По принцип Nero е скарана с двуслойни дискове, затова е непрепоръчителен софтуер да се ползва при записа на такива.

Не каза ТОЧНО как извършваш записа.

Link to comment
Сподели другаде

Ми как да го извършвам нормално, ако е дивиди си добавям файловете и ги записвам, ако не е, записвам на data. По принцим ги влача не обичам да работя с опциите Open, но май не мисля, че това питаш. Искам да допълня когато един път пробвам даден софтуер и при мен работи безотказно не се замислям и въобще да го сменям. Работя с неро от доста време и проблем, от каквото и да било естество със записи съм нямал. Било то двуслойни или други дискове. Но това се случва на деск-а ми в офиса, а там съм с виста, не че има голямо значение, защото Xp-то е перфектно на десктоп, нещо при по-новите лаптопи има проблем с тия дискове. За начина на записване не разбрах какво имаш точно предвид под как? Извинявам се, ако може да се доизясниш.
Link to comment
Сподели другаде

Щом като ползваш Nero Burning ROM, DVD дисковете в каква файлова система ги записваш ISO, UDF или смесена от двете? Възможно е Nero да се дъни там.

Записаните дискове под Vista не се четат под XP, това го установихме. Запиши диск под XP и виж дали ще се чете.

 

Като казваш мултисесийни дискове, това само за CD ли имаш предвид или и за DVD носители?

Link to comment
Сподели другаде

Ако знаех щях да ти кажа, но незнам. Както са си настройките по дифолт така си го и използвам. Имиджите даже ги копирам, че е по-бързо. А за това дали чете XP чете записани преди това на Виста дискове. Да пробвал съм чете, но при мен на лаптопа само CD, но съм давал на приятели дискове и на техните Xp-та проблеми няма при десктоп машина.
Link to comment
Сподели другаде

Имаш в предвид да пробвам на деск-а с Вистата, там дали ще се чете, ако правилно съм те разбрал. Добре аз имам вече записани дискове но само Cd. Dvd няма как да пробвам то стана ясно де :haha: А кокретни идеи от какво може да се получава този феномен? След като сглобим всичко казано до тук? Предположения?
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...