Jump to content

Търся съвет за нв компютър!


Препоръчан пост

Моят компютър си остарява вече такаче мисла да си купя нов, но не ми харесват готовите или са много скъпи или не са надеждни. (според мен) Въпросът ми е дали ще може да ми предложите някои модели, компоненти които ще работят добре заедно. RAM - 4 GB ; Video - 512 MB до 1 GB ; процесор двуядрен около 2,66 GHz или колкото е по-добре. Твърд диск между 512 и 758 GB, и захранващ блок които ще се справи с всичкото това. За звуковата карта не мисля, че имам претенции. За мен важно е да са съвместими и да издържат към 3 до 5 години. А и вентилаторите да са добри защото съм имал много ядове с тях. Освен това искам да ми препоръчате Windows XP някой си или Vista? За цената му искам да се задържа в рамките на 1000 - 1300 лв. Предварително благодаря.
Link to comment
Сподели другаде

Правилният съвет може да се даде ако кажеш за какво ще го ползваш.Ако е за обработка на видео или анимации си струва мощен компютър.Но ако ще е за интернет и офис програми само си хвърляш парите.То е като да си купиш камион като за ТИР а да имаш да пренасяш товар колкото за пикап. :lookaround:
Link to comment
Сподели другаде

Ще го ползвам за обработка на видео, анимации и по-новите игри. Според мен за това бива. И за процесорът не знам дали този който съм казал е много добър. Може и да е, но процесорите много не ги разбирам за това. Какъвто според вас ще е най-добре такъв. Иначе ще го ползвам и за като офис компютър, но това няма да му е по предназначение. ( надявам се ) :) Но главно ще е за обработка на видео и за по-мощни игри.
Link to comment
Сподели другаде

За тази сума (около 1300лв с ДДС) бих препоръчал следната машина:

 

MB: Gigabyte EP45-DS3R (Intel P45)

CPU: Core2 Due E8200

RAM: 4GB (2x2GB) G.SKILL PC8000 (F2-8000CL5D-4GBPQ)

VGA: Inno3D NVIDIA 9800GT 512MB

HDD: 640GB WD Caviar Black (WD6401AALS)

DVD-RW: Samsung SH-203D, LG GSA-H66N или ASUS-2014S1

PSU: Chieftec GPS-450AA-101A (450W)

Case: по твой избор за оставащите пари

 

Сега ще се аргументирам, защо съм съм избрал тези компоненти:

 

1) Дъното е базирано на P45 схемния набор, който успешно замества утвърдения вече P35. Реално няма особена разлика, единствено P45 има предимство в някой синтетични тестове (като например работата с паметта). Няма никакъв проблем да се вземе и дъно с P35 чипсет, но все пак щом става въпрос за нова система е по-удачно да се заложи на по-новия P45. Gigabyte в последно време се доказаха като сериозен производител на дъна за Core2 / Quad системи, така че едва ли има нужда от коментар. ASUS също имат прилични аналогични модели, но цената е малко по-висока, затова мисля, че Gigabyte-ът е най-добрият избор в случая.

 

2) Процесорът няма много нужда от коментар. Избрах него, защото е най-евтин от E8х00 серията, а в същото време различава от останалите единствено по тактовата честота. Тя от своя страна може съвсем лесно да се повиши до 3Ghz (и над 3Ghz), което ще даде на този процесор съвсем прилична производителност.

 

3) Този модел на G.Skill предлага изключително добро съотношение цена / възможности, затова се спрях на него. Разбира се, аналогичните памети на Corsair, OCZ, Team също са доста добър избор в случай, че не намериш тази.

 

4) NVIDIA 9800GT предлага съвсем сносна производителст и ще свърши работа за повече заглавия. Доста по-добър избор е ATi HD4850, но ако сложиш нея цената ще надхвърли значително посочената сума.

 

5) Твърдият диск е най-доброто предложение за 640GB твърд диск. Black серията се отличава основно с 32MB кеш и 5 години гаранция, но и един диск от AAKS серията също би свършил отлична работа. Все пак аз бих препоръчал твърдо да вземеш Black варианта. Аз лично използвам такива дискове в RAID масиви и съм супер доволен от тях. Конкретно предимствата на 640GB диска пред 500GB няма да ги дискутирам сега, защото вече съм го правил и ако се интересуваш може да ползваш търсачката.

 

6) Посочените устройства са доста добър избор. На практика, може да заложиш и на по-евтин модел, ако нямаш големи изсиквания към оптичното устройство. Част от тях са вече обсъждани във форума, така че ако имаш интерес може да потърсиш темите.

 

7) Захранващият блок на Chieftec предлага добро съотношение цена / производителност. GPS серията е производство на Delta и е доста добър избор. В случая 450W са напълно достатъчни за тази система. Другият вариант е да се вземе нещо от Turbo серията с 14-ка перка, но цената ще скочи значително.

 

8) Кутията остава да си я избереш сам. Ако имаш въпроси относно избора на оптимална кутия - питай. Ако се разтърсиш из форума в подобни теми може да откриеш някой добри предложения.

 

Относно операционната система - за този компютър най-добрият избор е Vista SP1 x64. Задължително трябва да е x64 изданието, за да може да работиш пълноценно с 4-те GB-та RAM най-вече. Каква е разликата между 32-бтиова и 64-битова OS е писано многократно. Конкретно в случая Vista е по-добрият избор, защото XP x64 ползва ядрото на Windows Server 2003 и е доста "по-капризен", а отделно машината е достатъчно добра, за да работи отлично с Vista. По натам може да минеш на Windows Seven, който ще доведе до по-добра производителност при multicore процесори.

 

Колко точно години ще издържи не може да се каже със сигурност, защото това зависи от много неща, включително от работната среда, поддръжката и тн.

Link to comment
Сподели другаде

Mного мерси! Усещам че ставам нахален, но може ли малко информация колко струва всеки компонент? Или български линк от къде мога да ги купя или от каде е най-добре да си ги поръчам?
Link to comment
Сподели другаде

Точно колко не може да се каже със сигурност, защото в случая компонентите са от най-различни фирми и те си имат различни цени съответно. Може да потърсиш сам цените за тези компоненти (или аналогични) от фирмата, от която мислиш да пазаруваш и да сметнеш. Би трябвало да ти излезне около 1300лв. Не се наемам да препоръчвам конкретни фирми, защото не всички компоненти се намират от една единствена фирма. При всички положения щом си решил сам да го асемблираш ще трябва да пазаруваш от различни, ако искаш да вземеш точно тези компоненти.
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
Мерси за информацята. Поразрових се из интернет и изникна едно нещо. Моля погледни този който струва 999 лева ако може да ми дадеш съвет дали е добре или да остана с тези които ти ми даде компоненти. Между двете се доумя.
Link to comment
Сподели другаде

Мерси за информацята. Поразрових се из интернет и изникна едно нещо. Моля погледни този който струва 999 лева ако може да ми дадеш съвет дали е добре или да остана с тези които ти ми даде компоненти. Между двете се доумя.

Не взимай готов компютър НИКОГА,а отиди най-добре във специализирани фирми за това и си вземи компонентите отделно според цената която предлага всяка една от фирмите.На линка,които си дал не пише с какво захранване е компа,както и дънната платка,а те са от съществено значение,ако не и най-важните.Предполагам че ще са ''куче марка''(тези налинка).Редовния номер на такива фирми е да слагат на етикетите си с огромни букви 1TB HARD,4-6-8 GB RAM и другите по-евтини компоненти,а съществените и скъпи компоненти като захранване,дънна платка,видеокарта,процесор да ги пропускат напълно умишлено.В случая са показани видеото и процесора,но те и не са нищо особено.За видео минимум 9800гт или 4850,процесор Е8*** серията на интел е добър избор.с повече кеш са(6мб),а той доколкото съм запознат е важен при игрите,въпреки ,че ако смяташ да го ползваш дълго време компа без ъпгрейд и той ще се задъха скоро.Сложи си едно захранване поне от 500 вата.ще ти трябва,особено ако решиш да сменяш видеото след време,поне да не сменяш и захранване.Новите заглавия стават все по-лакоми за видео и процесор.Зависи и на каква резолюция ще играеш.

Link to comment
Сподели другаде

Коментарът ми по тази система е следния:

 

1) Липсва информация за дъното.

 

2) Процесорът е от старото поколение Phenom X4 с ядро Agena, което не е особено добър избор спрямо предложенията от Intel. Ако си твърдо решил процесорът да е AMD тогава се насочи към новите 45nm Phenom II X4 с ядра Deneb, но цената ще скочи значително.

Реално за домашна употреба няма никакъв смисъл от QuadCore за момента. Много по-добре е един двуядрен на по-висока честота, ако няма да се ползва за силно оптимизирани приложения за паралелна обработка (например SolidWorks, AutoCAD и тн).

 

3) Паметта е ОК като обем, но не пише марка / модел.

 

4) Твърдият диск също е ОК, но отново липсва информация за марката и модела. От 1TB дисковете най-добрият като цена / производителност е 1TB Samsung SpinPoint F1.

 

5) Липсва информация за оптичното устройство.

 

6) Видеокартата е прилична, но е по-бавна от 9800GT. Също така в случая няма смисъл от 1GB памет, защото реално никога "няма да влезнат в употреба" при тази видеокарта.

 

7) Липсва информация за кутията и захранващия блок. Особено важно е да се уточни какъв е захранващият блок, защото той е ключов елемент за стабилната работа на системата.

Link to comment
Сподели другаде

Мерси за информацята. Поразрових се из интернет и изникна едно нещо. Моля погледни този който струва 999 лева ако може да ми дадеш съвет дали е добре или да остана с тези които ти ми даде компоненти. Между двете се доумя.

Няма смисъл от тоя феном...пък и заради липсата на информация ме навява на мислъта ,че е братовчед на метро-технополистки боклуци...

За хиляда лева за домашна машина бих избрал това:

GIGABYTE EP45-DS3

INTELCORE 2 DUO 2.66GHz CONROE E7300, 3M, 1066, BOX, LGA775

ADATA 2GB DDR II 800 х2

WD 640GB 7200 32MB SATA II

SAPPHIRE 512MB HD4830 512MB GDDR3 PCI-E

FOXCONN ZL-699/400W DELTA

990лв +още 40лв за оптично у-во...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...