Jump to content

Публично мнение: IE7 не е достатъчно добър?!


Препоръчан пост

Ако бъдем честни, браузърът не е самостоятелно дупка в сигурността. Ахилесовата му пета са вирусите, троянските коне и другите локални вредители. ActiveX приложенията могат да инсталират самостоятелно тези гадинки, но докато не кликнете "hey do you wanna run the ActiveX control on this page?" на някой Warez портал или секс сайт едва ли ще стане нещо. Проблемите идват точно от warez програмите, закачените файлове по имейла и тонове други неща, от които IE не може да ви защити. Въпреки това не вярвам, че пускайки Firefox (и браузвайки естествено) ще направи компютърът ми по-сигурен.

Но лисицата прави толкова много неща както трябва. Интерфейсът е простичък и атрактивен, но винаги можете да го промените с някой скин или екстеншън. Стабилността и бързината на програмата са достатъчно добри фактори. Освен това както споменах екстеншъните са истниското злато в острова на съкровищата, наречен Firefox. Използвайки приложения като Tabbrowser Preferences, Firetune и FlashGot можете да присвоите, дори опитомите лисичето по ваше желание и да го направите това, което искате да бъде.

И затова си оставам с Mozilla Firefox. Може би за тези оставащи седем месеца Майкрософт ще опровергаят критиката ми и ще направят свестен браузър от таратайката, наречена Internet Explorer. Но докъде ли ще стигне Mozilla Firefox дотогава? Вече се очаква към средата на годината да пуснат версия 2 и за разлика от чичо Бил няма промените просто да бъдат във външния вид.

Според мен причината Майкрософт да изостанат така ярко в разработката на браузъри е защото се възгордяха. Спечелиха първата велика война срещу Netscape. Някои биха казали, че спечелиха, защото нарушиха десетки правила, но според мен Гейтс и хилядите му колеги просто работеха усилено, за да направят свестен браузър. За съжаление не мога да кажа същото за IE7. Откакто смазаха Netscape просто доминираха света на браузърите и спряха да работят върху своя.

Естествено по ирония на съдбата се появи Mozilla Firefox – браузърът, използващ ядрото на Mozilla Suite, но с подобрения. За кратко време той постигна 10% от света на браузърите, като освен това получи славата на по-добър от IE.

Нека да направим кратка ретроспекция (демек да се върнем назад и да помислим малко). Ако Майкрософт бяха продължили да работят така усилено, както по време на войната с Netscape, щяха да довършат IE7 през 2001 или 2002. Щяхме да работим с IE9 или 10 досега… Може би щяха да бъдат първите, които да представят браузването с табове и тонове нови функции, които измислиха конкурентите.

По много начини, Майкрософт са заседнали в собствените си методи – огромни релийзи на програми, всяка една през поне две-три години интервал от време от другата. Но не е това света на интернета. Интернетът е достигнал степен, че ако не угодиш на поредното желание на клиентите си, някой друг ще го направи и техния продукт ще бъде по-известен. И точно това мислене на Майкрософт, че няма кой да ги изпревари, им вреди. Ако продължават в същия дух никога няма да накарат тези милиони потребители да се върнат на IE и да спрат да използват лисицата. Докато пуснат финалната версия на Internet Explorer, Firefox ще им отнеме десетки милиони потребители (ако не и повече) и може би ще имат опциите, които и IE7 има (като анти фишинг филтър), дори и повече опции от ”разузнавача на интернет”.

 

Оригинал: http://www.windows-bg.info/news.php?readmore=244

Редактиран от Митака
Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 33
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Здравейте!

Предварително моля да бъда извинена за некомпетентното си мнение, но се надявам да ми простите, тъй като открито си признавам, че освен IE не съм ползвала друг браузър.

Сигурно си прав Митак- звучи много аргументирано и логично. Много ми се ще обаче, да се доразшири статията с една съпоставка между най-известните браузъри- един вид плюсове и минуси. Мисля, че това ще е от полза на потребители като мен, които не са ползвали повече от един браузър. Освен това само ще допълни мнението изказано по-горе.

Отново повтарям, че не съм ползвала друг браузър, но все пак имам някои бегли наблюдения, свързани с проблеми, които имат понякога хора използващи друг, а не IE бразър. Например- оказва се, че понякога видео материал он-лайн не може да бъде видян без IE. Може би има начин да се види и с другите браузъри, но факта че в интернет пространството доста хора споделят подобен проблем показва, че явно наистина има проблем. Нормалните функций и действия, които с лекота извършва IE понякога се оказват недостъпни за другите браузъри- освен ако не се инсталира нещо допълнително. Всичко това, според мен създава неудобство. Все пак, имайте предвид, че съм запозната съвсем, ама съвсем малко с другите браузъри и то на принципа "чух някой да казва" , така че приемете мнението ми по-скоро като въпрос, отколкото като становище. Найстина ще ми бъде приятно, ако получа още разяснения по темата за браузърите.

Благодаря за статията и се надявам да има продължение! :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
Здравей , Данина, в интерес на истина би било малко субективно някой да излезе и да ти каже кои са плюсовете и кои са минусите на който и да е браузър. Основно се делят на три вида: всички бразузъри базирани на Internet Explorer - а те са много Avant, Maxthon и т.н. всички те ползват ядрото на майкрософтския екцплорер и бих казал по-обобщаващо, че разликата между тях е в дизайн, бутони и подредба на функциите. Всичките тези браузъри базирани на ядрото на експлорера си имат типичните недостатъци на експлорера - а именно сигурностт. Другият бразузър , който според една статистика , която четох скоро се използва от 28% от ползващите Уиндоус, е Файърфокс. Хубавото на файърфокса е , че има по висока степен на сигурност и позволява добавянето на екстеншъни (разширения), които го правят доста продуктивен и приятен за употреба. Като недостатък бих отбелязъл голямато количество РАМ памет , което консумира. И третия вид браузър - това е Опера, не съм го ползвал, за това не мога да си позволя да го коментирам, само като утвърдено мнение се знае, че е по-бърз от останалите браузъри. Все пак да не забравяме, че това е софтуер, който се настройва само и единствено от потребителя. Има доста тънки настройки, които могат да направят Експлорера достатъчно сигурен, а Файърфокса - несигурен. Все пак аз предпочитам Фокса и съм изключително доволен от него. А относно тръгването на видео или музика, пак си зависи от настройването на съответния браузър и дали са инсталирани желаните плагини.
Link to comment
Сподели другаде

Здравей Don_Toni!

Благодаря ти за информацията и за споделеното мнение!

Отскоро започнах да използвам и файерфокс и все още не мога да направя съпоставка по всички параметри. Липсват ми доста знания, но щом имам достатъчно, за да мога и аз да изкажа мнение ще го направя!

Поздрави! :)

Link to comment
Сподели другаде

Аз лично смятам,че Internet Explorer 7 не само застигна Opera и Firefox,ами съвсем скоро ще направи отново голям скок,въреки,че и досега си беше на първо място по пазарен дял.

 

Добавени са много нови функции:

 

Въведени са табове и браузването е вече доста по-удобно,а и тази функция започва да има някой предимства пред табовете в Firefox

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/815/ie7_promo_alpha.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/815/ie7_promo_b1xp.jpg

Добавена е и поддръжка на RSS(вече)

 

Обърнато е повече внимание на сугурността и на считаната за най-голяма дупка в браузъра-Active X.

Доста хора бях недоволни от това,че classic менюто е поставено под адресната лента,което наистина си доста неудобно,но има много лесен начин това да се оправи.

http://photos1.blogger.com/blogger/7477/1842/1600/neu-1.png

 

Добавена е и лента за търсене,която по подразбиране търси в MSN,но много лесно могат да се добавят и алтернативни като Google и Yahoo.

 

Не знам,защо,но отново няма download мениджър,което отново си е един сериозен пропуск.

 

От Майкрософт обявиха,че има пълна поддръжка на CSS-обаче това май не е така

 

Общо взето новия Internet Explorer 7 ми допада и въпреки,че съм превърженик на open-source не мога да не призная,че Firefox и Opera изостават отново,въпреки,че новата Opera 9 би трябвало отново да покаже на какво е способна конкуренцията.

Link to comment
Сподели другаде

Имам голямо желание да го пробвам този експлорер, но когато започвам да го инсталирвам и ми иска уиндоус валидация и след като установи че уиндоуса ми е пиратски и не мога да продължа, някой може ли д ами помогне да заобиколя тази валидация?
Link to comment
Сподели другаде

Имам голямо желание да го пробвам този експлорер, но когато започвам да го инсталирвам и ми иска уиндоус валидация и след като установи че уиндоуса ми е пиратски и не мога да продължа, някой може ли д ами помогне да заобиколя тази валидация?

Против правилата на форума е да се изисква и предоставя нелегален софтуер. Заобикалянето на валидацията на Windows не е изключение от това правило.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Споделям още впечатления от IE7 :

 

Едно ново въведение в IE7 е Phishing filter.

 

Какво е това "Phishing"

 

„Phishing" e когато кибер-измамници изпращат електронни писма, които имат вид на идващи от сериозни компании (като някоя банка например) за да получат конфиденциална информация като например номера на кредитни карти или пароли.

Целта му е динамични да предупреждава потребителите,ако посетят сайт,от който има опасност от фишинг атака.Имате възможност филтъра автоматично да проверява сайтовете,които посещавате(не знам защо,но за сега филтъра е малко тромав и ако имате бавна връзка от типа 6-7к може сериозно да се забави трафика) или да оставите филтъра изключен и ръчно да проверявате за фишинг атаки. Самото включване и изключване на филтъра става от меню:

 

Tools->Phishing filter->Turn On Automatic Website Checking

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/815/optin_dialog.png

Ако филтъра открие атака ще се появи следното съобщение

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/815/Block_Page_small_1.png

 

Филтъра ползва база данни от Майкрософтски сървър(подобно на Opera) при засичането на фишинг сайтове.Понеже филтъра е в учащ се режим може да свърка това дали някой сайт е опасен или не-затова се появавява и нуждата от връзка към сървъра с база данни.

 

Друго нещо,което или аз не можах да направя като хората(по-вероятно,но пък ако е възможно къде по дяволите са го забутали тея от Майкрософт)а именно:

 

Ако работите под ограничен акаунт явно не може да се използват определени плуг-ини като Flash saving plug-in и SaveFlash(сигурно има и други)-като юзър с пълни права това разбира се става без проблем.

 

RSS Reader има какво ще да се желае от него,но като цяло нямам забележки.За разлика от IE 6 новия експлорер зарежда и рендира страниците излючително бързо(е не като Опера,ама все пак...)

 

Най-големия бъг си остава,че не винаги ми позволява да си сменям English-Bulgarian keyboard layout. С Flex Type май няма проблеми,ама то кой ли вече го ползва.

 

Общо взето това са нещата,ако има още нещо ще ви кажа.

Link to comment
Сподели другаде

на мен лично табовете на IE 7 beta 2 са ми значително по удобни от тези на Firefox, по простата причина, че в IE всеки таб си има собствено [X].

Защо в IE няма жестове? може би корпоративните клиенти са прекалено консервативни и не искат разни неща да се случват при просто мърдане на мишката...

В заключение - IE 7 final ще бъде най-добрият избор на браузър, просто защото над 90% от сайтовете се тестват само на IE...

 

За сигурността:

Прочетете статията за six of today's most powerful Internet myths

http://www.microsoft.com/windows/ie/commun...ns/pulling.mspx

Знам, че статията е на сайт на Microsoft, обаче все пак, прочетете я, преди да коментирате

тук paste-вам част от нея, но за съжаление нямам време да я преведа...

 

Change to Browser X and you'll be safe

 

How I wish it were that simple. Many times I have seen people say that Browser X, Y, or Z is safe because it doesn't load Microsoft ActiveX, or because it's not 'embedded' in the operating system (whatever that means), or because it doesn't use the Microsoft Java Virtual Machine, or simply because it's not Internet Explorer.

 

Don't get me wrong; I've never been an Internet Explorer apologist—for years I have suggested Opera if a person wants a good download manager and Deepnet Explorer if they want integrated RSS and P2P support. I even have the Deepnet logo and a link to its home page on my Internet Explorer support site. What bothers me is when people are encouraged to swap to another browser because it is 'safer' with no attempt being made to teach the user about safe Internet behavior.

Link to comment
Сподели другаде

на мен лично табовете на IE 7 beta 2 са ми значително по удобни от тези на Firefox, по простата причина, че в IE всеки таб си има собствено [X].

Ами слагаш плъгина Tab Mix Plus и ще си имаш Х-чета на всеки таб ;)

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...