stefanakatis Публикувано Януари 1, 2009 Report Share Публикувано Януари 1, 2009 Тъй...Та за коледа ми взеха нов харддиск от 640 гигабайта и вече всичката ми информация е на него. И понеже аз уж нямам какво да правя с вътрешния ми хард (в компютъра който си е) реших да го разделям на отделни части и да го Partition-на за да имам 2 OS - Vista & Ubuntu. Правих, кво ли не правих... дотук се доведох:http://store.picbg.net/pubpic/C7/04/b9b257a0a81cc704.png Прецакващо... Оригиналната ми идея беше:1.Това Unallocated да стане към "C", за да има малко повече свободно място в C-то и за по добър Performance.2.Това "D", което е неформатирано, да стане на "E" и да е Linux Ext2/3 (мисля, че това беше за Ubuntu-ту)3.На "C" да си премина от Vista Home Premium на Ultimate, а на това (което трябваше да стане) "E" да си сложа Ubuntu 8.10 за да го пробвам. Основния проблем, обаче е, че Partition Magic не поддържа Vista и в момента с моята трябва да го подкарвам на Compatibility Mode for XP SP2. Ей от това много Lag-ва и понякога стават много Error-и и всемъзможни. А оттам идва и още по-важен проблем... Добре, искам да си сложа това Unallocated към "C", но програмката не ми позволява, защото "C"-то винаги се използва от Windows-а и от други програми, което пречи на Partition Magic да разшири по дадения от мен начин "C"-то....И ето оттук вече не знам. Как ще стане това по-дяволите, като с Boot CD или Boot дискета са ми казвали, че става доста трудно?! Моля помогнете, че хард-а ми в момента е в много хаотично състояние!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 1, 2009 Report Share Публикувано Януари 1, 2009 1. По-добре ползвай Acronis Disk Director Suiete, която е с много сходен интерфейс и работи без проблем под Vista.2. Не можеш да добавяш част от пространството на хард диска към друга част, ако между тях има трета. В случая можеш да добавиш Unallocated към Unformatted и после от новополучената част да заделиш за C:.3. Трябва да може да стане и без спасителен диск. Просто се задават нужните промени и всичко трябва да се извърши след рестарт, който програмата трябва да поиска.4. Дори и да се наложи да ползваш спасителни носители, принципът на работа се запазва почти същият.5. Горещо ти препоръчвам да си форматираш новия хард диск в NTFS. Запази информацията някъде за малко, форматирай и я върни. Ако нямаш възможност за форматиране, конвертирай. Описано е в тази тема, просто го потърси. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stefanakatis Публикувано Януари 1, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 1, 2009 3. Трябва да може да стане и без спасителен диск. Просто се задават нужните промени и всичко трябва да се извърши след рестарт, който програмата трябва да поиска.Програмата изписва съобщение, гласящо, че операцията не може да бъде извършена поради това, че "C" в момента се използва а после се изписва някакакъв Error с определен код (номер). 4. Дори и да се наложи да ползваш спасителни носители...Какво точно са спасителните носители и как се използват? Много хора питах и на много места търсих но просто не можах да схвана как става това. С Boot Up CD или Boot Up Дискетите ли става въпрос или за нещо друго, от което ми е далеч мисълта? 1. По-добре ползвай Acronis Disk Director Suiete, която е с много сходен интерфейс и работи без проблем под Vista.Ще е проблем ли да я сваля от торент сайт? Благодаря предварително :svlove: Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 1, 2009 Report Share Публикувано Януари 1, 2009 Програмата трябва да поиска рестарт да извърши промените. И все пак, ползвай доказана програма под Vista. Спасителните носители са дискети или диск с копие на програмата. При Partition Magic това са 2 дискети, а при Acronis Disk Director Suite мисля, че можеш да си избираш, но диск си е по-добре. Просто зареждаш (boot-ваш) от тях и програмата се стартира. След извършване на желаните промени или ще поиска рестарт, или ще трябва да рестартираш ръчно. Ако можеш да се оправиш с дадена програма под Windows и знаеш какво е зареждане (boot-ване) от дискета/диск, то не би трябвало да имаш проблеми. Не мога да знам дали ще има проблеми ако свалиш програмата от торент сайт, защото не мога да знам кой какво качва там. И все пак прочети т.3 от правилата на форума. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stefanakatis Публикувано Януари 1, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 1, 2009 Добре, благодаря, сега ще пробвам нещата и след това ще пиша дали е станало.И съжалявам, че нарухиш правило 3 Та инсталирах я програмата, много добре работи със 2х скоростта на светлината! Докато съм цъкнал и след броени секунди става всичко! Само единн въпрос последен...Докарах я дотук:http://store.picbg.net/pubpic/FF/64/86b862ebcdb6ff64.png Но когато цъкна на "C" и избера "Resize" не мога да го раздърпам наникъде.Ако изтрия Partition "D" и използвам половината от Unallocated което ще ми остане за да разширя "C", ще мога ли после от останалия Unallocated да си направя още един Partition и какъв Format или там което е от ТЕЗИ трябва да се използва за него за да мога на "C" да си остана с Vista, а на него да си install-на Ubuntu 8.10 за да го пробвам? И разбира се, рисковано ли е използването на 2 опер. системи и имали някакъв риск всичко да се прее..цака и да трябва PREINSTALL на абсолютно всичко? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 1, 2009 Report Share Публикувано Януари 1, 2009 Ако изтрия Partition "D" и използвам половината от Unallocated което ще ми остане за да разширя "C", ще мога ли после от останалия Unallocated да си направя още един PartitionДа. какъв Format или там което е от ТЕЗИ трябва да се използва за него за да мога на "C" да си остана с Vista, а на него да си install-на Ubuntu 8.10 за да го пробвам?За Ubuntu ползвай Ext3. И разбира се, рисковано ли е използването на 2 опер. системи и имали някакъв риск всичко да се прее..цака и да трябва PREINSTALL на абсолютно всичко?По принцип ако някоя система се съсипе и се наложи преинсталация например, това няма как да навреди на останалите данни. И все пак би довело до допълнителни нерви за възстановяване на boot информацията, в случай, че след инсталация на съсипаната ОС отново е станала каша и има проблем с избирането на коя система да зарежда. Ако често ще ползваш Ubuntu, ще е може би по-добре да не минаваш на NTFS на големия си хард диск, защото няма да се чете под Ubuntu без допълнение, но имай предвид, че по принцип NTFS е по-бърза и надеждна от FAT32. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
stefanakatis Публикувано Януари 2, 2009 Author Report Share Публикувано Януари 2, 2009 Да.Колкото бързо го каза, толкова лесно и стана! Thanks. Ако често ще ползваш Ubuntu, ще е може би по-добре да не минаваш на NTFS на големия си хард диск, защото няма да се чете под Ubuntu без допълнение, но имай предвид, че по принцип NTFS е по-бърза и надеждна от FAT32.Не, няма да го използвам много често Ubuntu-то и дори се съмнявам дали ще ми е наистина нужен, така, че за Ubuntu съм заделил 50GB, доколкото да си сваля 4-5 по-дребни игрички и около 15GB с музика и не се притеснявам, но иначе, ако имам възможност ще преформатирам NinjaDrive-а ми от FAT32 в NTFS. Много благодаря за помощтта и весели празници!!! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
sergo75 Публикувано Януари 2, 2009 Report Share Публикувано Януари 2, 2009 Ако често ще ползваш Ubuntu, ще е може би по-добре да не минаваш на NTFS на големия си хард диск, защото няма да се чете под Ubuntu без допълнение, но имай предвид, че по принцип NTFS е по-бърза и надеждна от FAT32. Ubuntu а и който и да е линукс, няма проблем с четенето на NTFS, и както казва Night_Raven, "задължително" форматирай с NTFS, от личен опит съм се убедил, че е с пъти по-надеждна от FAT Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Slammer Публикувано Януари 2, 2009 Report Share Публикувано Януари 2, 2009 ... ако имам възможност ще преформатирам NinjaDrive-а ми от FAT32 в NTFS. Много благодаря за помощтта и весели празници!!! Прегледай тази тема Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост