Jump to content

Отново проблем със записвачка


Препоръчан пост

Лаптопа ми е Benq Joybook A51E-704. Записвачката към него е: Philips DVD+-RW SDVD8820. ОС: Windows XP SP2.

CD-та чете, но DVD-та - не. Дали може в момента да записва CD и DVD - не съм пробвал (ако трябва, ще пробвам в/у презаписваеми дискове).

Дайте някакви идеи как да я оправя. Ако трябва да правя някакви тестове, моля кажете с кои програми.

Случаят е леко спешен, защото баща ми взема лаптопа със себе си на кораб, а има само няколко дена докато тръгне пак. Така, че ако се налага сервиз трябва да знам възможно най-скоро. Гаранцията изтече точно, когато се развали.

Благодаря предварително!

Link to comment
Сподели другаде

Как точно не чете? Съобщение за грешка нещо? Опиши по-точно. Опитай и да запишеш CD и DVD носител. Ако нямаш презаписваем CD диск, можеш да пробваш симулация на запис.
Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се за забавянето :eat:

При CD четенето и записът е нормално.

При DVD обаче има голям проблем. Когато поставя някакъв предварително записан DVD диск, той неможе да се прочете (изписва, че няма поставен диск). При запис е същото - поставям празен DVD диск, избирам си файлове, и отново ми казва да поставя диск, когато натисна "запиши". Т.е. като цяло немога да ползвам DVD функцията.

Какво да предприемам?

Link to comment
Сподели другаде

Има ли и имало ли е игри, инсталирани на лаптопа? Ако да, какви? Ако имаш софтуер за емулация на устройства, можеш да опиташ да го деинсталираш и да опиташ отново.

И все пак си мисля, че устройството си е заминало.

Link to comment
Сподели другаде

Има игри, но малко и всички се стартират без диск. Само 1 изисква Daemon Tools. Изтрих Daemon tool-a, рестартирах и пак си е същото.

Ако реша да дам устройството на сервиз, за да проверят дали наистина е развалено (диагностика ли се нарича :P ), колко долу-горе може да ми струва?

Link to comment
Сподели другаде

По-натоварващите са: Clash&Slash, Crazy Machines, NFSU1, TOCA Race Driver 1. Всички останали са запаметени малки флаш игрички. Какво общо имат игрите със записвачката?!
Link to comment
Сподели другаде

Питам за игри, защото някои игри ползват StarForce защитата, а тя е печално известна с това, че може да причини най-различни проблеми с USB и оптични устройства, както и други проблеми. Наличието на такава защита е възможно да ти създава този проблем. В случая не виждам игра с такава защита.

Имаш ли инсталационен диск на Windows Vista?

Link to comment
Сподели другаде

Да, но нямам време да я инсталирам, ако това е идеята, пък и на лаптопа има твърде много информация, която няма къде и как да я запиша.
Link to comment
Сподели другаде

Не, идеята е да пробваш да стартираш инсталацията на Vista, колкото да видиш дали ще boot-не от диска. Ако стартира инсталацията на Vista, значи устройството трябва да е наред като хардуер и проблемът е софтуере и се дължи на някоя инсталирана програма най-вероятно. Ако обаче не стартира инсталацията на Vista, то значи проблемът е дълбок и ще да е хардуерен, което ще наложи проверка в сервиз и евентуална смяна на устройството.
Link to comment
Сподели другаде

Значи сложих Windows Vista да се инсталира и пак същото - "помъчи" се да тръгне и накрая зареди Windows XP-то. Отворих My computer->CD/DVD... и пак ми казва, че няма поставен диск. Предполагам, че ще трябва да се купува нова. :blackcat: :bored:
Link to comment
Сподели другаде

Щом не иска да зарди от диска (boot-не), още преди операционната система да започне да се зарежда, значи проблемът е в самото устройство. Възможно е да е замърсена оптиката нещо, но в случая ме съмнява да е от това. Може да се опита флашване с нов фърмуеър, но щом досега е работило устройството, значи и това надали ще даде желания резултат. Уви, не правят техника като едно време.
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Ще подновя за малко темата :).

Записвачката спря да чете и CD-та. Затова реших да купя нова. Но излизах повече от 4 пъти да търся из Варна и навсякъде ми казват неща от сорта: "Ами ще получим след няколко дена или седмица", "Те са много скъпи, по-добре си купи външна" - т.е. ме мотаят. Питам ги какъв е изходът на устройството ми и като го покажа се пулят и немогат да ми отговорят. Затова ето снимка, за да кажете какъв е - ATA, IDE, SATA или нещо друго :blink: . Всички записвачки за лаптопи ли са със същия изход?

Ааа и още нещо. Ето още 1 снимка. Всички записвачки за лаптопи ли имат на същото място това нещо за болтчето, което захваща записвачката към лаптопа?

Link to comment
Сподели другаде

Това на снимките е външната кутия на оптичното устройство, самата "записвачка" би трябвало (поне според Google) да е с обикновен АТА куплунг.

От снимките не се вижда добре дали кутията може да се отвори; ако се отваря - можеш да извадиш устройството и да търсиш подобно. Ако не се отваря, ще трябва да търсиш сервиз - ще ти трябва точно такава кутия с оптично устройство, предназначена за конкретен модел компютър... в магазините едва ли ще намериш.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...